ODLUKA

O ČIŠĆENJU SNEGA I LEDA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 17/2015)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se obaveze i mere za čišćenje i uklanjanje snega i leda na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

O čišćenju i uklanjanju snega i leda sa javnih i drugih površina dužni su da se staraju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, kao i vlasnici, odnosno korisnici zgrada i javnih površina.

Član 3

Čišćenje i uklanjanje snega i leda sa kolovoza gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva na teritoriji grada Kraljeva, vrši Javno komunalno preduzeće "Putevi" Kraljevo (u daljem tekstu: JKP "Putevi").

Čišćenje i uklanjanje snega i leda sa trotoara, parking prostora, skverova, trgova, platoa, parkovskih staza i ulica koje su proglašene pešačkom zonom i drugih javnih površina, osim čišćenja snega i uklanjanja leda sa površina koje spadaju u obavezu fizičkih lica ili drugih pravnih lica, odnosno preduzetnika, vrši Javno komunalno preduzeće "Čistoća" Kraljevo (u daljem tekstu: JKP "Čistoća").

Čišćenje i uklanjanje snega i leda sa trotoara pored i ispred stambenih i poslovnih objekata, pomoćnih i privremenih objekata, manjih montažnih objekata i slično, parkinga i sličnih površina, vrše vlasnici, odnosno korisnici ovih objekata.

Čišćenje i uklanjanje snega i leda sa trotoara pored neizgrađenog građevinskog zemljišta vrše vlasnici, odnosno korisnici neizgrađenog građevinskog zemljišta, a ispred građevinskih objekata u izgradnji izvođač, odnosno investitor radova.

Član 4

Javno preduzeće Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva (u daljem tekstu: Direkcija), donosi Program zimskog održavanja javnih površina, a radi realizacije Programa sa JKP "Putevi", zaključuje ugovor o uređivanju međusobnih prava, obaveza i odgovornosti.

Program se donosi svake godine, najkasnije do 15. oktobra za narednu godinu, i obavezno se dostavlja Odeljenju za inspekcijske poslove - Komunalnoj inspekciji i Odeljenju komunalne policije Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 5

Čišćenje snega sa gradske saobraćajnice i lokalnih puteva vrši se kada njegova debljina pređe 10 cm u rastresitom stanju.

Sneg sa trotoara i drugih javnih površina, osim kolovoza, sakuplja se na gomile, pri čemu se mora paziti da se oluci i slivnici ne zatrpavaju kako bi se omogućio normalan tok atmosferske vode, da se ne ometa prolaz pešaka, a najmanje rastojanje između gomila sakupljenog snega treba da je 15m.

Sneg sa trotoara smešta se na ivicu trotoara, a ako su trotoari nedovoljno široki na kolovoz pored ivičnjaka.

Sneg sa gomila uklanja se na mesto koje odredi komunalna inspekcija ili komunalna policija, odmah po sakupljanju.

Uklanjanje snega i leda sa trotoara ispred stambenih zgrada, koje ne mogu izvršiti fizička lica usled bolesti i starosti, izvršiće JKP "Čistoća", po rešenju nadležne inspekcije.

Član 6

Vlasnici i korisnici stambenih, poslovnih i drugih objekata, kao i vlasnici i korisnici stanova i poslovnih prostora, odnosno drugih posebnih delova zgrade kolektivnog stanovanja, neposredno su odgovorni za uklanjanje snega i leda sa trotoara, prilaznih puteva i staza koje koriste ispred objekata.

Član 7

O uklanjanju snega i leda sa krovova stambenih, poslovnih i drugih objekata staraju se vlasnici, odnosno korisnici.

O uklanjanju snega i leda sa krovova stambenih zgrada kolektivnog stanovanja, ako sneg predstavlja opasnost po prolaznike, bezbednost stanara i drugih lica ili same zgrade, stara se skupština zgrade ili savet zgrade, odnosno stanari stambene zgrade, ukoliko skupština ili savet nisu formirani.

Pri uklanjanju snega i leda sa krovova mora se voditi računa o bezbednosti prolaznika i saobraćaja, da se ne oštete električne i druge instalacije i zelenilo u okolini i da se obavezno postave odgovarajuće oznake upozorenja - zaštitne trake i slično.

Kada nije moguće uklanjanje snega i leda sa krovova, vlasnici ili korisnici su dužni da blagovremeno postave odgovarajuće oznake upozorenja o opasnosti od obrušavanja snega i leda sa krovova, kao i odgovarajuće zapreke radi obilaženja ugroženih delova na trotoaru.

Član 8

Sneg i led uklonjen sa krovova, ako nije u dvorištu zgrade, deponuje se ispred zgrade tako da se ne ometa saobraćaj na kolovozu i prolaz pešaka na trotoaru.

Iz dvorišta se može iznositi sneg na kolovoz i trotoar, s tim da se mora voditi računa da se ne ometa saobraćaj i prolaz pešaka.

NADZOR

Član 9

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke, kao i komunalno-policijske poslove, vrši organizaciona jedinica Gradske uprave za inspekcijske poslove preko ovlašćenih komunalnih inspektora i organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove komunalne policije preko komunalnih policajaca, u skladu sa ovlašćenjima koja imaju na osnovu odluka Skupštine grada Kraljeva i zakona.

KAZNENE ODREDBE

Član 10

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj javno komunalno preduzeće ili drugo pravno lice kome su povereni poslovi, ako ne izvrši obaveze ili postupi suprotno odredbama člana 3, 4. i 5. ove odluke.

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara do 75.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u javnom komunalnom preduzeću ili drugom pravnom licu kome su povereni poslovi, ako ne izvrši obaveze ili postupi suprotno odredbama člana 3, 4. i 5. ove odluke.

Član 11

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako ne izvrši obaveze iz člana 6. i 7. ove odluke.

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj preduzetnik, ako ne izvrši obaveze iz člana 6. i 7. ove odluke.

Novčanom kaznom od 100.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice, ako ne izvrši obaveze iz člana 6. i 7. ove odluke.

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu, ako ne izvrši obaveze iz člana 6. i 7. ove odluke.

Za novčane kazne iz stava 1, 2, 3. i 4. ovog člana, izdaje se prekršajni nalog.

Član 12

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o čišćenju i uklanjanju snega na teritoriji opštine Kraljevo ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 8/91, 15/99 i 10/09).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".