ODLUKA

O SUFINANSIRANJU PROGRAMA I PROJEKATA IZ OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Kraljeva", br. 17/2015)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se kriterijumi, uslovi, obim, način i postupak dodele, kao i način i postupak vraćanja sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine za koje postoji potreba i interes da se realizuje na teritoriji grada Kraljeva (u daljem tekstu: Grad), a koje realizuju udruženja.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ove odluke obezbeđuju se u budžetu grada Kraljeva, saglasno Odluci o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 24/09).

Član 3

Programima i projektima iz oblasti zaštite životne sredine, iz člana 1. ove odluke, smatraju se obrazovne aktivnosti na popularizaciji, podsticanju, usmeravanju i jačanju svesti o značaju zaštite životne sredine (predavanja, skupovi, tribine, predstave, filmovi, kampovi, publikacije, brošure, eko-radionica i dr.), unapređivanje obrazovanja o održivom razvoju i zaštiti životne sredine, energetskoj efikasnosti, zaštićenim prirodnim dobrima, obnovljivim izvorima energije, reciklaži i očuvanju, zaštiti i unapređenju osnovnih prirodnih resursa (vazduh, voda, zemljište, šume), saniranje posledica klimatskih promena - elementarne nepogode kao i organizovanje prigodnih manifestacija sa pomenutim sadržajima, a za koje se proceni da postoji interes i potreba za realizacijom na teritoriji Grada.

Član 4

Dodela sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz člana 3. ove odluke, za koje su obezbeđena sredstva u Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine grada Kraljeva, vrši se putem javnog konkursa, koji se raspisuje najmanje jednom godišnje.

Pravo učešća na javnom konkursu imaju sva udruženja definisana saglasno Zakonu o udruženjima, kao i skupštine stanara stambene zgrade, koja imaju sedište na teritoriji Grada i koja, saglasno odredbama svog osnivačkog akta, obavljaju aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine (u daljem tekstu: Udruženja).

Sredstvima obezbeđenim iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kraljeva za realizaciju programa i projekata iz člana 3. ove odluke, neće se sufinansirati kupovina opreme za rad udruženja, režijski troškovi i drugi slični troškovi za redovan rad udruženja.

Član 5

Udruženje na javnom konkursu može da konkuriše za nedostajući deo sredstava, uz obavezno dostavljanje overene i potpisane izjave o visini učešća sopstvenih sredstava, odnosno visini učešća drugih subjekata u realizaciji programa/projekata.

Udruženje može na javnom konkursu da učestvuje sa više programa ili projekata, s tim što mu se na tom konkursu mogu dodeliti sredstva za sufinansiranje najviše dva programa/projekta.

Član 6

Prijava na javni konkurs se dostavlja na popunjenom obrascu prijave uz koji se podnosi sledeća dokumentacija:

- uverenje (potvrda, izvod) da je udruženje upisano u Registar privrednih subjekata,

- overena fotokopija izvoda iz statuta udruženja u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se projekat realizuje,

- potpisana i overena izjava o visini učešća sopstvenih sredstava, odnosno, visini učešća drugih subjekata u realizaciji projekata,

- druga dokumenta koja udruženje smatra odgovarajućim za predloženi program/projekat (na primer: pisma preporuke i pisma podrške ako postoje, biografije koordinatora projekta i ključnih lica uključenih u rad na programu/projektu.

Obrazac prijave sadrži podatke o podnosiocu predloga programa odnosno projekta, osnovne podatke o programu/projektu i potrebnim finansijskim sredstvima za realizaciju.

Prijava se podnosi u roku koji ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja konkursa.

Član 7

Gradska uprava grada Kraljeva, Odeljenje za inspekcijske poslove - Odsek za zaštitu životne sredine, raspisuje javni konkurs za sufinansiranje programa i projekata iz člana 3. ove odluke, odmah po usvajanju Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine na teritoriji grada Kraljeva.

Član 8

Javni konkurs iz člana 4. stav 1. ove odluke, objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i na sajtu grada Kraljeva www.kraljevo.org.

Član 9

Javni konkurs naročito sadrži:

- uslove koje udruženje mora da ispunjava kao učesnik u javnom konkursu,

- rok za podnošenje prijave i predlog programa ili projekta,

- namenu i ukupan iznos sredstava za koji se konkurs sprovodi,

- najviši pojedinačni iznos koji se udruženju može dodeliti, po projektu/programu,

- proceduru prijavljivanja na konkurs,

- obaveznu dokumentaciju koja se podnosi za učešće na konkursu,

- krajnji rok za realizaciju programa, odnosno projekta,

- rok za donošenje odluke o izboru projekta, odnosno programa,

- način objavljivanja odluke o izboru projekta, odnosno programa.

Član 10

Javni konkurs sprovodi komisija sastavljena od predstavnika Gradske uprave grada Kraljeva, koju na predlog načelnika Uprave, obrazuje gradonačelnik grada Kraljeva (u daljem tekstu: Komisija).

Sastav, broj članova, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije utvrđuje se za svaki javni konkurs.

Član 11

Komisija ima zadatak da :

- ispita blagovremenost i urednost podnetih prijava,

- pregleda i oceni sve predloge projekata i programa prijavljenih na javni konkurs, uključujući i obilazak lokacije na kojima se planira izvođenje radova, radi procene zatečenog stanja,

- o pregledu i oceni prijavljenih projekata i programa sačini zapisnik sa predlogom odluke o izboru projekata i programa i iznosom sredstava za sufinansiranje, kao i predlogom o odbijanju prijava u roku određenom u javnom konkursu.

Član 12

Komisija u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava, utvrđuje Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata/programa uzimajući u obzir sledeće elemente:

1. ciljeve koji se postižu: obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja životne sredine grada Kraljeva;

2. kvalitet projekta/programa (izvodljivost, održivost, originalnost);

3. broj ciljnih grupa i način uključivanja (aktivno / pasivno);

4. saradnju u realizaciji projekta/programa sa drugim subjektima;

5. efikasnost korišćenja sredstava: da li su ranije korišćena sredstva iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kraljeva i ako jesu, da li su ispunjene ugovorne obaveze;

6. pisma preporuke i/ili podrške realizaciji projekta/programa.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na sajtu grada Kraljeva.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju po utvrđivanju Liste iz stava 1. ovog člana, i imaju pravo da podnesu prigovor Komisiji u roku od osam dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru donosi gradonačelnik grada Kraljeva, u roku od osam dana od prijema prigovora.

Član 13

Izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa sa zapisnikom i predlogom Liste iz člana 12. stav 1. ove odluke, sa visinom sredstava za svaki od predloženih projekata/programa, Komisija dostavlja gradonačelniku grada Kraljeva, u roku od 15 dana od dana njenog donošenja.

Gradonačelnik nakon razmatranja dostavljenog materijala i predloga iz stava 1. ovog člana, donosi akt o odobravanju projekata/ programa i utvrđuje visine sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta/programa.

Član 14

Sredstva iz člana 13. stav 2. ove odluke, kao namenska sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kraljeva, prenose se udruženju u skladu sa ugovorom koji sa udruženjem zaključuje gradonačelnik grada Kraljeva, i mogu se koristiti za realizaciju konkretnog projekta/programa.

Ugovorom se, pored službenih, odnosno poslovnih podataka o udruženju i ovlašćenom licu reguliše i sledeće:

- predmet ugovora - naziv projekta/programa koji se sufinansira u okviru javnog konkursa,

- visina sredstava za sufinansiranje projekta/programa, dinamika obezbeđenja i prenosa sredstava i sl;

- utvrđuje krajnji rok za realizaciju projekta/programa u skladu sa javnim konkursom;

- obavezuje udruženje da nadležnom organu za zaštitu životne sredine pruža dokaze o dinamici realizacije i namenskom utrošku sredstava,

- obavezuje udruženje da po realizaciji projekta/programa dostavi konačni izveštaj o realizaciji projekta/programa,

- utvrđuje način i postupak vraćanja sredstava dodeljenih za sufinansiranje projekta/programa u slučaju da udruženje dobijena sredstva ne koristi namenski za realizovanje odobrenog projekta/programa, i

- određuju i druga pitanja koja su od značaja za realizaciju projekta/programa.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".