PRAVILNIK

O METODAMA ISPITIVANJA SORTE LUPINE (LUPINUS ALBUS L.) RADI PRIZNAVANJA SORTE

("Sl. glasnik RS", br. 68/2015)

 

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metode ispitivanja sorte lupine (u daljem tekstu: sorta), na oglednom polju i u laboratoriji, radi priznavanja sorte.

Član 2

Metodama iz člana 1. ovog pravilnika ispituju se određene bitne osobine sorte, radi utvrđivanja:

1) različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte (DUS test);

2) bolje proizvodne i upotrebne vrednosti sorte (VCU test).

Metode ispitivanja sorte su skup postupaka i podataka koje preduzima, odnosno prikuplja pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje ispunjava uslove propisane zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja za vršenje ispitivanja sorte (u daljem tekstu: izvođač ogleda).

Član 3

Proizvodna i upotrebna vrednost sorte (VCU test) utvrđuje se na osnovu rezultata ispitivanja određenih bitnih osobina sorte koje se odnose na:

1) prinos zrna;

2) hemijski sastav zrna (sadržaj sirovih proteina, sadržaj gorkih materija).

Sorta se ispituje tako što se bitne osobine iz stava 1. ovog člana sorte koja se ispituje upoređuju sa bitnim osobinama jedne ili više sorti standard, u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Član 4

Sorta se ispituje u više odvojenih ogleda na oglednom polju.

Ogled iz stava 1. ovog člana čine elementarne parcele na kojima se vrši ispitivanje.

Ogled se izvodi po planu "potpuno slučajnog blok sistema" u četiri ponavljanja, a randomizacija, odnosno plan ogleda je isti za sve lokalitete.

Sorta se ispituje na najmanje tri lokaliteta koji čine mrežu ogleda.

Član 5

Sorta se ispituje na oglednom polju u skladu sa zahtevom za priznavanje sorte u kome vlasnik sorte, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik predlaže da se sorta, radi ispitivanja, seje sa sortom standard u određeni ogled.

Kao sorta standard određuje se sorta koja po svojim biološkim i proizvodnim osobinama ima najveću vrednost za namenu za koju se vrši ispitivanje.

Za ispitivanje na oglednom polju dostavlja se seme sorte koje je ispitanog kvaliteta, zdravstveno ispravno i netretirano.

Član 6

Predusev na celoj površini oglednog polja na kome se vrši ispitivanje sorte ne mogu biti druge leguminoze.

Sorta se ispituje na zemljištu bez depresija, zemljištu dobre strukture i plodnosti, koje je pre setve ispitano na prisutnost zemljišnih štetočina, a po potrebi, izvodi se i predsetveno tretiranje insekticidima.

Količine mineralnih đubriva, vreme i način njihove primene, kao i ostale agrotehničke mere primenjuju se prilikom ispitivanja sorte na oglednom polju tako da budu u skladu sa najvišim nivoom tehnologije gajenja leguminoza.

Član 7

Sorta koja se ispituje seje se na površini od 10 m2, a čine je 4 reda od po 5 m dužine sa razmakom između redova od 50 cm, razmakom između biljaka u redu od 10 cm, razmakom između parcela od 50 cm i razmakom između blokova od 1 m.

Seme se seje na dubini od 3 do 5 cm, zavisno od osobina zemljišta, njegove vlažnosti i krupnoće semena.

Član 8

U toku vegetacije sorte koja se ispituje evidentira se:

1) datum setve i datum nicanja (preko 50% izniklih biljaka);

2) datum punog cvetanja (preko 50% cvetalih biljaka);

3) datum tehnološke zrelosti - žetve (kada su mahune suve, zrno u njima suvo i tvrdo, a lišće opalo);

4) visina biljke u cm - merena od osnove do vrha stabljike uzetih sa jednog mesta za sva 4 ponavljanja;

5) visina do prvih mahuna u cm - merena od osnove do glave - centralne cvasti (grozda) i to sa istih biljaka na kojima se meri i visina;

6) masa 1000 zrna (g);

7) poleganje biljaka prikazuje se ocenama od jedan (1) do devet (9), i to:

(1) ocena 1 - znači da ima od 75% do 100% poleglih biljaka;

(2) ocena 3 - znači da ima od 50% do 75% poleglih biljaka;

(3) ocena 5 - znači da ima od 25% do 50% poleglih biljaka;

(4) ocena 7 - znači da ima do 25% poleglih biljaka;

(5) ocena 9 - znači da nema poleglih biljaka.

Član 9

U toku ispitivanja sorte u oglednom polju u odnosu na standardnu sortu, utvrđuje se stepen prisustva bolesti i štetočina, s tim što izvođači ogleda sami evidentiraju vrstu i stepen prisustva bolesti.

Ocenjivanje otpornosti sorte koja se ispituje prema bolestima i štetočinama vrši se po skali od jedan (1) do devet (9), i to:

1) ocena 1 - znači da ima od 75% do 100% obolelih biljaka;

2) ocena 3 - znači da ima od 50% do 75% obolelih biljaka;

3) ocena 5 - znači da ima od 25% do 50% obolelih biljaka;

4) ocena 7 - znači da ima do 25% obolelih biljaka;

5) ocena 9 - znači da nema obolelih biljaka.

Član 10

U toku proizvodne godine izvođač ogleda nakon obavljene žetve svake sorte u oglednom polju merenjem utvrđuje:

1) prinos zrna (kg/parceli sa 14% vlage) za svako ponavljanje;

Na osnovu rezultata dobijenih merenjem iz stava 1. ovog člana izračunava se prinos izražen u kg/parceli i kg/ha za sve sorte u ogledu.

Član 11

Sorta se ispituje u laboratoriji tako što se ispituje hemijski sastav zrna, odnosno tako što se ispituje sadržaj:

1) sirovih proteina;

2) sirove masti;

3) BEM, i

4) gorkih materija (u %).

Radi ispitivanja hemijskog sastava zrna iz stava 1. ovog člana uzima se prosečan uzorak veličine 0,5 kg iz svih ponavljanja u mikroogledu sa jedne lokacije, u drugoj godini ispitivanja.

Član 12

Izvođač ogleda po završenom ispitivanju sorte na oglednom polju evidentira: naziv izvođača ogleda; ime i prezime odgovornog lica za izvođenje ogleda; lokalitet na kome se izvodi ogled; tip zemljišta i sadržaj hranljivih materija u zemljištu na kome se nalazi ogledno polje; predusev; obavljene agrotehničke mere; podatke iz čl. 8. i 10. ovog pravilnika, kao i druge podatke koji utiču na prinos ispitivane sorte (oštećenja od štetočina, prirodnih nepogoda i drugo).

Izvođač ogleda po završenom ispitivanju sorte u laboratoriji evidentira podatke iz člana 11. stav 1. ovog pravilnika, kao i naziv izvođača ogleda, odgovorno lice za izvođenje ogleda i lokalitet na kome se ogled izvodi.

Podaci iz st. 1. i 2. ovog člana sastavni su deo godišnjih i konačnih rezultata ispitivanja.

Član 13

Različitost, uniformnost i stabilnost sorte (DUS test) ispituje se metodom određenom tehničkim uputstvom za testiranje različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".