ODLUKA
O PRIBAVLJANJU NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNU SVOJINU NA OSNOVU SPORAZUMA SA VLASNIKOM ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 14/2015)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se postupak i način pribavljanja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu, za potrebe uređenja površina javne namene, na osnovu sporazuma sa vlasnikom građevinskog zemljišta.

Član 2

Postupak se sprovodi na osnovu sporazuma sa vlasnikom neizgrađenog građevinskog zemljišta, zbog čega nije neophodno sprovoditi postupak propisan zakonom kojim se uređuje eksproprijacija.

POSTUPAK PRIBAVLJANJA ZEMLJIŠTA

Član 3

Postupak za pribavljanje zemljišta pokreće se po zahtevu javnog preduzeća kojem je povereno uređenje površine javne namene. Zahtev mora biti potpisan i od strane vlasnika nepokretnosti.

Uz zahtev se dostavlja list nepokretnosti i informacija o lokaciji za konkretnu parcelu, sa predlogom za rešavanje imovinskih odnosa i procenom vrednosti nepokretnosti od sudskog veštaka odgovarajuće struke.

Član 4

Zahtev za pokretanje postupka podnosi se Gradskoj upravi, Odeljenju za finansije (u daljem tekstu: Odeljenje za finansije).

Po prijemu zahteva, Odeljenje za finansije zakazuje ročište na koje poziva podnosioca zahteva, vlasnika nepokretnosti i Gradskog pravobranioca da se izjasne o podnetom zahtevu.

Član 5

Kad Odeljenje za finansije utvrdi da su se stranke saglasile sa predlogom za zaključenje sporazuma, sastavlja tekst ugovora o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu za potrebe uređenja površine javne namene, uz naknadu utvrđenu u proceni vrednosti nepokretnosti od sudskog veštaka odgovarajuće struke.

Član 6

Ugovor iz člana 5. Odluke, u ime i za račun Grada zaključuje načelnik Odeljenja za finansije. Načelnik Odeljenja za finansije, za zaključenje ugovora može ovlastiti i drugo lice zaposleno u Odeljenju za finansije.

Član 7

Nakon overe, ugovor iz člana 5. Odluke dostavlja se Gradskom pravobranilaštvu. radi provođenja u javnim knjigama.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".