ODLUKA

O DRUŠTVENOJ BRIZI O DECI

("Sl. list grada Kruševca", br. 7/2010 i 1/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se prava u oblasti društvene brige o deci iz nadležnosti Grada, kao i uslovi i način ostvarivanja tih prava.

Član 2

Prava iz ove Odluke obezbeđuju se svim građanima koji imaju prebivalište na teritoriji grada Kruševca,

Prava utvrđena ovom Odlukom ostvaruju se u Ustanovi za predškolsko vaspitanje, obrazovanje i ishranu dece "Nata Veljković" Kruševac.

Član 3

Prava utvrđena Zakonom i ovom Odlukom odnose se na:

1. besplatno korišćenje programa u predškolskoj ustanovi

2. regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi

3. regresiranje troškova odmora i rekreacije dece iz predškolske ustanove.

II BESPLATNO KORIŠĆENJE PROGRAMA

Član 4

Pravo na regresiranje svih troškova boravka u predškolskoj ustanovi ima dete bez roditeljskog staranja.

Dete bez roditeljskog staranja, u smislu ove odluke, je dete koje nema žive roditelje, čiji su roditelji nepoznati ili nestali, čiji roditelji iz bilo kog razloga privremeno ili trajno ne izvršavaju svoja roditeljska prava i dužnosti.

Status deteta bez roditeljskog staranja utvrđuje se prema nalazu Centra za socijalni rad.

Član 5

Pravo na regresiranje svih troškova boravka u predškolskoj ustanovi ima dete sa smetnjama u razvoju.

Dete sa smetnjama u razvoju, u smislu ove odluke, je dete o čijem je stepenu ometenosti nadležna gradska komisija za pregled dece ometene u razvoju donela akt o razvrstavanju, odnosno interresorna komisija donela akt o potrebi pružanja dodatne obrazovne podrške.

Član 6

Pravo na regresiranje svih troškova boravka u predškolskoj ustanovi ima dete ratnog vojnog invalida I-VI kategorije iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. godine.

Status ratnog vojnog invalida utvrđuje se na osnovu rešenja nadležnog odseka Gradske uprave.

Član 7

Pravo na regresiranje svih troškova boravka u predškolskoj ustanovi ima dete korisnika prava na materijalno obezbeđenje porodice po propisima o socijalnoj zaštiti.

Status korisnika prava na materijalno obezbeđenje utvrđuje se na osnovu rešenja Centra za socijalni rad.

Član 8

Pravo na regresiranje svih troškova boravka u predškolskoj ustanovi ima dete koje boravi u Domu "Jefimija", a u okviru sprovođenja usluge interventnog smeštaja dece u kriznim situacijama, po propisima o socijalnoj zaštiti.

Status deteta iz stava 1. ovog člana utvrđuje se na osnovu rešenja Centra za socijalni rad.

Član 9

Pravo na regresiranje svih troškova boravka u predškolskoj ustanovi ima treće i svako naredno dete u porodici.

Broj dece u porodici utvrđuje se u odnosu na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje prava utvrđenih ovim Pravilnikom, prema datumu i času rođenja upisanih u matičnu knjigu rođenih.

Broj dece iz razvedenog braka ili vanbračne zajednice utvrđuje se prema roditelju sa kojim dete živi po odluci nadležnog organa ili po sporazumu roditelja.

Broj dece koja su u vreme razvoda braka ili prestanka vanbračne zajednice bila punoletna utvrđuju se prema roditelju s kojim žive.

Broj dece za koje je u toku postupak utvrđivanja porodično pravnog statusa pred nekim od nadležnih organa određuju se prema roditelju sa kojim žive.

Činjenica sa kojim roditeljem dete živi, u smislu st. 2. do 4. ovog člana, utvrđuje se prema nalazu Centra za socijalni rad.

Član 10

Ustanova "Nata Veljković", prilikom donošenja finansijskog plana i izveštaja o finansijskom poslovanju za kalendarsku godinu, posebno evidentira i iskazuje rashode iz budžeta grada za prava iz člana 6, 7, 8, i 9. i prihode iz budžeta Republike po osnovu oslobađanja plaćanja troškova boravka dece iz kategorija utvrđenih članovima 4. i 5. ove Odluke.

III USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA REGRESIRANJE TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Član 11

(Brisan)

3.1. Utvrđivanje članova porodice

Čl. 12 i 13

(Brisani)

Član 14

Samohrani roditelj, u smislu ove Odluke, jeste roditelj koji samostalno vrši roditeljsko pravo u skladu sa odredbama Porodičnog zakona ("Službeni glasnik RS" broj 18/05):

Roditelj će se smatrati samohranim i u slučaju:

1. kada je drugi roditelj postao potpuno i trajno nesposoban za privređivanje, a nije stekao pravo na penziju;

2. kada se drugi roditelj nalazi na odsluženju redovnog vojnog roka;

3. kada se drugi roditelj nalazi na izdržavanju kazne zatvora duže od šest meseci;

Status samohranog roditelja može se dokazati:

1. izvodom iz matične knjige umrlih ili rešenjem nadležnog organa o proglašenju nestalog lica umrlim;

2. odlukom nadležnog organa o vršenju roditeljskog prava;

3. izvodom iz matične knjige rođenih za decu;

4. rešenjem invalidske komisije i potvrdom fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da nije ostvario pravo na penziju;

5. potvrdom nadležnog vojnog odseka

6. potvrdom nadležne kazneno popravne ustanove.

Član 15

Dete kome je u potpunosti obezbeđeno izdržavanje na teret društvene zajednice, odnosno lice koje se nalazi na izdržavanju kazne zatvora duže od šest meseci, ne smatra se članom zajedničkog domaćinstva.

Član 16

(Brisano)

IV REGRESNE GRUPE

Član 17

(Brisan)

Član 18

Regresiranje troškova celodnevnog i poludnevnog boravka dece predškolskog uzrasta obezbeđuje se u budžetu Grada u ukupnom iznosu od 80% od ekonomske cene, po detetu.

Član 19

Pravo na regresiranje dela troškova boravka u predškolskoj ustanovi ostvaruju roditelji za prvo dete u iznosu od 20%, ako su u predškolskoj ustanovi smeštena dva deteta, i to od trenutka upisa drugog deteta u predškolsku ustanovu kao i samohrani roditelji.

Član 20

(Brisan)

Član 21

Gradsko veće grada Kruševca donosi Rešenje o utvrđivanju ekonomske cene smeštaja deteta u Ustanovu "Nata Veljković" za sve oblike vaspitno-obrazovnog rada na osnovu obrazloženog predloga Upravnog odbora Ustanove "Nata Veljković" Kruševac.

IV NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA NA REGRESIRANJE TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Čl. 22-24

(Brisani)

Član 25

Obračun za naplatu usluge po utvrđenoj ceni, vrši se u zavisnosti od broja dana boravka deteta u ustanovi.

Za dane prisustva deteta i za dane neopravdanog odsustva, usluga se naplaćuje u punom iznosu, a za dane opravdanog odsustva u iznosu od 50% dnevne cene, odnosno režijski troškovi.

Član 26

Obračun sredstava za regresiranje troškova boravka dece, predškolska ustanova dostavlja Gradskoj upravi grada Kruševca - Odseku za društvene delatnosti, do 10-og u mesecu za prethodni mesec.

IV REGRESIRANJE TROŠKOVA ODMORA I REKREACIJE

Član 27

Pravo na regresiranje troškova odmora i rekreacije u objektima Ustanove ima dete koje boravi u predškolskoj ustanovi besplatno, u iznosu od 20% od stvarnih troškova odmora i rekreacije, u skladu sa finansijskim planom Ustanove.

Član 28

(Brisan)

Član 29

Ustanova "Nata Veljković", prilikom donošenja finansijskog plana i izveštaja o finansijskom poslovanju za kalendarsku godinu, posebno evidentira i iskazuje rashode iz budžeta grada po osnovu oslobađanja plaćanja troškova boravka dece iz kategorija utvrđenih članom 27. ove Odluke.

Član 30

Obračun sredstava za regresiranje troškova odmora i rekreacije dece, predškolska ustanova dostavlja Gradskoj upravi grada Kruševca-Odseku za društvene delatnosti, do 10-og u mesecu za prethodni mesec.

V POSTUPAK I NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA

Član 31

Prava utvrđena ovom Odlukom ostvaruju se po propisima o opštem upravnom postupku.

Član 32

O pravima iz člana 4. do 9. ove Odluke u prvom stepenu rešava Gradska uprava/grupa za poslove društvene brige o deci, u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom a za prava iz člana 4. i 5. ove Odluke i u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i ovom Odlukom.

Po žalbama na rešenja iz stava 1. ovog člana rešava Gradsko veće grada Kruševca.

Član 33

(Brisan)

Član 34

Prava utvrđena ovom Odlukom, korisnik usluge ostvaruje u predškolskoj ustanovi.

Član 35

Pravo na regresiranje troškova, korisniku usluga priznaje se od prvog dana narednog meseca po podnetom zahtevu.

Član 36

Korisnik usluga dužan je da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava na regresiranje troškova, najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Član 37

Korisnik prava iz ove Odluke koji je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak ili obim prava ostvario pravo, dužan je da naknadi štetu, u skladu sa zakonom.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o društvenoj brizi o deci ("Sl. list opštine Kruševac" br. 14/92, 4/93, 8/93, 8/95 1/02).

Član 39

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o društvenoj brizi o deci

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2015)

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u " Službenom listu grada Kruševca".