ZAKLJUČAK

O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA PRIMENU STRATEGIJE POLICIJE U ZAJEDNICI ZA 2015. I 2016. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 70/2015)

1. Usvaja se Akcioni plan za primenu Strategije policije u zajednici za 2015. i 2016. godinu, koji je odštampan uz ovaj zaključak i čini njegov sastavni deo.

2. Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

AKCIONI PLAN
ZA PRIMENU STRATEGIJE POLICIJE U ZAJEDINICI ZA 2015. I 2016. GODINU

 

I UVOD

Strategijom policije u zajednici ("Službeni glasnik RS", broj 43/13), koju je Vlada usvojila 30. aprila 2013. godine (u daljem tekstu: Strategija), predviđeno je da će se Akcionim planom za sprovođenje Strategije (u daljem tekstu: Akcioni plan) odrediti konkretne aktivnosti koje će ministarstva, odnosno drugi državni organi sprovoditi u svrhu primene ove strategije.

U izradi Akcionog plana učestvovali su članovi radne grupe sastavljeni od predstavnika nosilaca Strategije i civilnog društva, uz podršku Misije OEBS-a u Republici Srbiji. Tokom izrade održano je više radionica i sastanaka, u kojima su u ranoj fazi učestvovali samo predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, a u kasnijoj i partneri van Ministarstva, nakon čega je Nacrt dostavljen svim nadležnim nosiocima aktivnosti, radi usaglašavanja teksta.

Akcioni plan predstavlja skup konkretnih aktivnosti kojima se planira realizacija osnovnih ciljeva predviđenih Strategijom. Akcioni plan donosi se za 2015. i 2016. godinu, nakon čega će se doneti novi Akcioni plan koji će uzeti u obzir iskustva u primeni ovog dokumenta.

U ostvarenju ciljeva Strategije nužno je zajedničko delovanje nadležnih državnih organa, sa podeljenom odgovornošću, imajući u vidu multidisciplinarnost ove problematike. Na nacionalnom nivou potrebno je kontinuirano obezbeđivati finansijske i institucionalne uslove za sprovođenje svih aktivnosti iz Akcionog plana. Pri tome, veoma je važna uloga šire društvene zajednice, gde je potrebno posebno istaći značaj saradnje državnih institucija, lokalne zajednice, civilnog društva i privrednog sektora na sprovođenju aktivnosti u razvoju policije u zajednici.

II CILJ AKCIONOG PLANA

Cilj Akcionog plana je realizovanje Strategije, sprovođenjem aktivnosti. Cilj Akcionog plana će se ostvariti usklađenim radom državnih organa - subjekata Strategije, uz uključivanje partnera predviđenih Strategijom. Državni organi će, po potrebi, formirati radne grupe za sprovođenje Akcionog plana.

III PRAĆENJE I OCENJIVANJE

Aktivnosti iz ovog akcionog plana sprovodiće, u okviru svoje nadležnosti, državni organi koji su u njemu označeni kao nosioci. Za uspešno sprovođenje aktivnosti odgovoran je postavljeni starešina nadležnog organa, odnosno organizacione jedinice. U slučaju kada je za neku aktivnost nadležno više organa, Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzeće vodeću ulogu i koordinirati rad ostalih partnera.

Za potrebe praćenja i ocenjivanja sprovođenja Akcionog plana, Ministarstvo unutrašnjih poslova će formirati posebnu radnu grupu.

Organi koji sprovode aktivnosti dužni su da o tome redovno izveštavaju Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i da, na zahtev Ministarstva, daju dodatne informacije od značaja za praćenje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, na osnovu dobijenih informacija, kvartalno izveštavati Vladu o sprovođenju Akcionog plana. Kvartalni izveštaji sastojaće se od narativnog i tabelarnog dela, kojima će biti opisane ostvarene aktivnosti i predstavljeni postignuti rezultati. Ministarstvo unutrašnjih poslova, jednom godišnje organizovaće ocenjivanje sprovođenja Akcionog plana. Po isteku Akcionog plana, ocenjivanjem će biti obuhvaćeni i uticaji koje je sprovođenje Akcionog plana imalo.

Nadležni organi će imati obavezu da, u pogledu aktivnosti čije se sprovođenje ne bude odvijalo po planu, Ministarstvu unutrašnjih poslova dostave obrazloženje i predlože mere za prevazilaženje poteškoća. Ove mere mogu uključivati i odgovarajuće korigovanje i prilagođavanje Akcionog plana.

IV FINANSIRANJE

Nosilac Akcionog plana za primenu Strategije policije u zajednici je Ministarstvo unutrašnjih poslova i sve aktivnosti finansiraju se sa razdela Ministarstva unutrašnjih poslova i iz donacija koje će dobiti Ministarstvo.

Sredstva su obezbeđena u okviru sredstava u Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 142/14), na razdelu 15 Ministarstva unutrašnjih poslova, Glava 15.0, Program 1401 - Bezbedno društvo, Funkcija 310, Programska aktivnost 1401-0001 Materijalno tehnički kapaciteti, na ekonomskoj klasifikaciji 426 - Materijali u iznosu od 1.827.000 dinara, Programska aktivnost 1401-0002 Administracija i upravljanje, na ekonomskoj klasifikaciji 411 - Plate, dodaci i naknade zaposlenih u iznosu od 1.683.000 dinara i 412 - Socijalni doprinosi na teret poslodavca u iznosu od 721.500 dinara; Program 1402-0001 Bezbedan grad, Funkcija 310, Programska aktivnost 1402-0001 Organizovanje rada Policijskih uprava na ekonomskoj klasifikaciji 411 - Plate, dodaci i naknade zaposlenih u iznosu od 28.080.500 dinara, ekonomskoj klasifikaciji 412 - Socijalni doprinosi na teret poslodavca u iznosu od 12.034.500 dinara, ekonomskoj klasifikaciji 422 - Troškovi putovanja u iznosu od 2.840.000 dinara i ekonomskoj klasifikaciji 426 - Materijali u iznosu od 3.188.000 dinara. Za 2016. godinu potrebna sredstva će se obezbediti na ekonomskoj klasifikaciji 411 - Plate, dodaci i naknade zaposlenih u iznosu od 34.685.000 dinara, ekonomskoj klasifikaciji 412 - Socijalni doprinosi na teret poslodavca u iznosu od 14.865.000 dinara i sredstva na ekonomskoj klasifikaciji 426 - Materijali u iznosu od 366.000 dinara i ista će biti obezbeđena u skladu sa limitom za 2016. godinu za razdeo 15 - Ministarstvo unutrašnjih poslova. Dodatna budžetska sredstva za realizaciju aktivnosti iz Akcionog plana za 2015. godinu obezbeđena su preraspodelom sredstava koja su Zakonom o budžetu za 2015. godinu opredeljena na razdelu 15 - Ministarstvo unutrašnjih poslova. Dodatna budžetska sredstva za aktivnosti iz Akcionog plana za 2016. godinu biće obezbeđena u skladu sa limitom za 2016. godinu za razdeo 15 - Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pored ovih sredstava koristiće se mogućnost finansiranja iz bilateralnih donacija i donacija međunarodnih organizacija u skladu sa zakonom. U 2015. godini, planirano je korišćenje sredstava iz TAIEX-a u iznosu od 380.000 dinara. Sredstva od OEBS-a i dr. donacija planirano je da se koriste za finansiranje projekata u 2015. i 2016. godini a vrednost jednog projekta okvirno iznosi 250.000 dinara. Osim za finansiranje projekata, sredstva od OEBS-a planirana su da se koriste i za istraživanje javnog mnjenja u iznosu od 1.000.000 dinara godišnje. Iz donatorskih sredstava planirana je adaptacija prostorija i nabavka računarske opreme u vrednosti od 58.000.000 dinara.

STRATEŠKI CILJ 1

INDIKATOR UTICAJA

Uspostavljanje savremenih standarda u radu policije

- Efikasnije delovanje policije u ostvarivanju bezbednosnih ciljeva
- Povećan nivo kompetencija policijskih službenika za primenu koncepta policije u zajednici
- Povećan nivo uključenosti građana u rešavanje bezbednosnih problema

AKTIVNOSTI

ZADACI

INDIKATORI

NOSIOCI

ROKOVI

RESURSI

1.1. Razvoj upravljanja -menadžmenta u policiji

1.1.1. Izrada Priručnika o radu policije u zajednici za rukovodioce i policijske službenike

- Donet Priručnik

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Kriminalističko policijska akademija

Tri meseca od usvajanja AP

2015. god.

505.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

250.000 dinara
Donatorska sredstva

 

1.1.2. Izraditi analizu potreba za obukama rukovodilaca za razvoj policije u zajednici

- Izrađena analiza sa preporukama

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Kriminalističko policijska akademija

Jedan mesec od usvajanja AP

2015. god.

120.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

2.000 dinara
Dodatna budžetska sredstva

 

1.1.3. Doneti Plan i program obuka za rukovodioce

- Usvojen Plan i program obuka

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Kriminalističko policijska akademija

Jedan mesec od izrade analize

2015. god.

160.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

1.1.4. Sprovesti obuke za policijske rukovodioce višeg i srednjeg nivoa u Direkciji policije, policijskim upravama i policijskim stanicama, po Planu

- Broj realizovanih obuka

- Broj obučenih rukovodilaca

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Kriminalističko policijska akademija
- Kancelarija za ljudska i manjinska prava

3 meseca od usvajanja Programa obuke

2015. god.

165.000 dinara
Dodatna budžetska sredstva

380.000 dinara
Donatorska sredstva
(TAEKS)

 

1.1.5. Evaluacija uticaja sprovedenih obuka

- Kvalitativni i kvantitativni rezultati evaluacija

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Kriminalističko policijska akademija

Šest meseci po završetku obuka (u trajanju od jednog meseca)

2015.

100.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

AKTIVNOSTI

ZADACI

INDIKATORI

NOSIOCI

ROKOVI

RESURSI

1.2. Razvoj policijske obuke

1.2.1. Izraditi analizu potreba za obukama policijskih službenika i polaznika COPO za razvoj policije u zajednici

- Izrađena analiza sa preporukama za unapređenje nastavnih planova COPO i godišnjeg programa stručnog usavršavanja policijskih službenika

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Kriminalističko policijska akademija

Tri meseca od usavajanja AP

2015. god.
120.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

1.2.2. Izmeniti Planove i programe u skladu sa rezultatima analize

- Usvojene izmene

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Sa početkom od sledeće godine

2015. god.
70.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

1.2.3. Sprovesti obuke za policijske službenike po godišnjem Programu stručnog usavršavanja

- Broj sprovedenih obuka
- Broj obučenih službenika

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Tokom godine

Nema troškova

 

1.2.4. Evaluacija uticaja sprovedenih obuka

- Kvalitativni i kvantitativni rezultati evaluacija

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

U poslednjem kvartalu sprovođenja akcionog plana

2015. god.
40.000 dinara
2016. god.
40.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

1.2.5. Izraditi plan i program specijalističke obuke o policiji u zajednici

- Donet plan i program

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Kriminalističko policijska akademija

3 meseca od usvajanja akcionog plana

2015. god.
120.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

1.2.6. Sprovođenje specijalističkih obuka o policiji u zajednici (za kontakt policajce, do 1000 policijskih službenika) u skladu sa Planom i Programom
Veza sa zadatkom 3.1.1.

- Broj obučenih policijskih službenika

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Kancelarija za ljudska i manjinska prava
- Ministarstvo kulture i informisanja;
- Komunalna policija

Nakon realizacije zadatka 3.1.1., a do kraja 2015.

2015. god.
2.840.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

2.645.000 dinara
Dodatna budžetska sredstva

 

1.2.7. Evaluacija uticaja sprovedenih obuka

- Kvalitativni i kvantitativni rezultati evaluacija

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Kriminalističko policijska akademija

U poslednjem kvartalu sprovođenja akcionog plana

2016. god.
195.000 dinara
Redovna budžetska sredstva
10.000 dinara
Dodatna budžetska sredstva

AKTIVNOSTI

ZADACI

INDIKATORI

NOSIOCI

ROKOVI

RESURSI

1.3. Razvoj bezbednosne kulture građana i zajednica

1.3.1. Podrška radu savetodavnih tela jedinica lokalne samouprave za bezbednost zajednice
Veza sa zadatkom 4.1.1.

- Broj inicijativa upućenih telima jedinica lokalne samouprave za bezbednost zajednice
- Broj održanih sastanaka tela jedinica lokalne samouprave za bezbednost zajednice
- Broj izrađenih godišnjih akcionih planova tela jedinica lokalne samouprave za bezbednost zajednice

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
- Jedinice lokalne samouprave
- Stalna konferencija gradova i opština
- Pravosudni sektor (tužilaštvo, sud)

Kontinuirano po usvajanju AP

2015. god.
8.600.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

2016. god.
13.200.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

1.3.2. Realizacija informativno participativnih programa bezbednosti za decu i mlade(iz oblasti saobraćaja, prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, vršnjačkog nasilja, nasilja u porodici i ostalih oblasti)

- Broj realizovanih informativno participativnih programa

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
- Ministarstvo omladine i sporta
- Jedinice lokalne samouprave

Kontinuirano po usvajanju AP

2015. god.
5.090.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

250.000 dinara po programu
Donatorska sredstva

2016. god.
5.090.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

250.000 dinara po programu
Donatorska sredstva

 

1.3.3. Realizacija informativno participativnih programa iz oblasti bezbednosti za osetljive društvene grupe i lokalnu zajednicu

- Broj realizovanih informativno-participativnih programa

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Kancelarija za ljudska i manjinska prava
- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
- Ministarstvo nadležno za socijalna pitanja
- Jedinice lokalne samouprave
- Organizacije civilnog društva

Kontinuirano po usvajanju AP

2015. god.
5.090.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

250.000 dinara po programu
Donatorska sredstva

2016. god.
5.090.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

250.000 dinara po programu
Donatorska sredstva

 

1.3.4. Realizacija informativno participativnih programa za građane iz oblasti bezbednosti (iz oblasti saobraćaja, bezbednosne zaštite imovine, prevencije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, nasilja nad ženama i ostalih oblasti)

- Broj korisnika obuhvaćenih programima

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
- Agencija za bezbednost saobraćaja
- Jedinice lokalne samouprave

Kontinuirano po usvajanju AP

2015. god.
5.090.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

250.000 dinara po programu
Donatorska sredstva

2016. god.
5.090.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

250.000 dinara po programu
Donatorska sredstva

 

1.3.5. Organizovati seminare, forume, okrugle stolove, javne štandove i medijske kampanje radi podizanja svesti građana o značaju bezbednosne kulture

- Broj održanih seminara, foruma, okruglih stolova, javnih štandova i medijskih kampanja

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
- Ministarstvo kulture i informisanja;
- Ministarstvo omladine i sporta
- Agencija za bezbednost saobraćaja
- Jedinice lokalne samouprave
- Centri za socijalni rad;
- Organizacije civilnog društva;
- Kancelarija za mlade;
- Zdravstvene, sportske i socijalne ustanove

Kontinuirano po usvajanju AP

2015. god.
5.070.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

250.000 dinara po programu
Donatorska sredstva

2016. god.
5.070.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

250.000 dinara po programu
Donatorska sredstva

STRATEŠKI CILJ 2

INDIKATOR UTICAJA

Jačanje poverenja građana i zajednice u policiju

Unapređena saradnja i komunikacija zajednica i policije

AKTIVNOSTI

ZADACI

INDIKATORI

NOSIOCI

ROKOVI

RESURSI

2.1. Informisanje zajednice i povećanje poverenja u rad policije

2.1.1. Donošenje smernica za kontakte sa javnošću u skladu sa Strategijom komunikacije MUP-a i njihovo predstavljanje

- Usvojene (predstavljene) Smernice

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Ministarstvo kulture i informisanja
- Novinarska udruženja;

Šest meseci od usvajanja Akcionog plana

2015. god.
270.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

145.000 dinara
Dodatna budžetska sredstva

 

2.1.2. Razvijanje partnerskih odnosa sa medijima radi istinitog, blagovremenog i potpunog informisanja

- Broj održanih sastanaka, okruglih stolova, foruma
sa predstavnicima medija
- Broj medijskih sadržaja
- Broj podržanih medijskih projekata

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Ministarstvo kulture i informisanja
- Udruženja novinara;
-Medijske kuće

Kontinuirano od usvajanja AP

2015. god.
350.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

328.000 dinara
Dodatna budžetska sredstva

2016. god.
700.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

356.000 dinara
Dodatna budžetska sredstva

 

2.1.3. Prezentovanje planiranih i preduzetih aktivnosti policije (saopštenja, nastupi portparola, učešće u medijima)

- Broj štampanih i video prezentacija
- Sadržaji predstavljeni u prezentacijama
- Broj nastupa u medijima

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Kontinuirano od usvajanja AP

Nema troškova

 

2.1.4. Unapređenje zvanične internet strane Ministarstva postavljanjem sadržaja posvećenih policiji u zajednici

- Uspostavljena internet stranica Ministarstva sa aktuelnim sadržajima o policiji u zajednici
- Broj postavljenih sadržaja
- Broj posetilaca strane

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Šest meseci od usvajanja Akcionog plana

2015. god.
25.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

2.2. Informisanje policije o činjenicama od značaja za njen rad

2.2.1. Prikupljanje informacija metodom "od vrata do vrata"

- Broj policijskih uprava koje primenjuju ovaj metod

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Kontinuirano od usvajanja AP

2015. god.
750.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

2016. god.
750.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

2.2.2. Obezbeđivanje uslova za primenu metode "dani otvorenih vrata" - savetovalište za građane

- Opremljene prostorije u policijskim stanicama za "dane otvorenih vrata"

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Jedinice lokalne samouprave

Kontinuirano od usvajanja AP

2015. god.
800.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

19.750.000 dinara
Donatorska sredstva

2016. god.
29.750.000 dinara
Donatorska sredstva

 

2.2.3. Primena metode "dani otvorenih vrata" - savetovalište za građane

- Broj realizovanih aktivnosti

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Kontinuirano od opremanja prostorija

Nema troškova

 

2.2.4. Uvođenje e-mail adrese preko koje se građani obraćaju policiji sa predlozima, primedbama i zapažanjima

- Uvođenje mejl adrese u svim PS

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Tri meseca od usvajanja AP

Nema troškova

STRATEŠKI CILJ 3

INDIKATOR UTICAJA

Uspostavljanje delotvorne bezbednosne prevencije

Nivo razvijenosti kapaciteta za preventivno delavanje

AKTIVNOSTI

ZADACI

INDIKATORI

NOSIOCI

ROKOVI

RESURSI

3.1. Preventivno delovanje

3.1.1. Raspoređivanje policijskih službenika u policijskim stanicama koji će se prioritetno baviti poslovima policije u zajednici

- Izmenjen akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova
- Broj raspoređenih policijskih službenika na području bezbednosnog sektora

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Šest meseci od usvajanja AP

2015. god.
90.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

3.1.2. Preventivno delovanje policijskih službenika na poslovima prevencije i rada u zajednici
Veza sa zadatkom 1.2.7.

- Realizovane aktivnosti policijskih službenika za prevenciju i rad policije u zajednici

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Kontinuirano, nakon raspoređivanja i obuke

Nema troškova

 

3.1.3. Organizovanje proaktivnog rada policijskih stanica u skladu sa bezbednosnim potrebama zajednice
Veza sa zadatkom 1.1.1.

- Nivo usklađenosti rasporeda rada sa bezbednosnim potrebama
- Nivo usklađenosti konkretnih zadataka sa bezbednosnim potrebama

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
Savetodavna tela jedinica lokalne samouprave za bezbednost

Kontinuirano po realizaciji zadatka 1.1.1.

Nema troškova

 

3.1.4. Izrada planova, programa i projekata preventivnih aktivnosti

- Broj donetih lokalnih planova, programa i projekata prevencije
- Broj donetih nacionalnih planova, programa i projekata prevencije

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Ministarstvo omladine i sporta
- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
- Jedinice lokalne samouprave
- Kancelarija za ljudska i manjinska prava
- Agencija za bezbednost saobraćaja
- Stalna konferencija gradova i opština;
- Nacionalni i lokalni mediji;
- Organizacije civilnog društva

Kontinuirano od usvajanja AP

2015. god.
5.950.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

2016. god.
10.550.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

3.1.5. Sprovođenje planova, programa i projekata preventivnih aktivnosti

- Broj sprovedenih aktivnosti iz lokalnih planova, programa i projekata prevencije
- Broj sprovedenih aktivnosti iz nacionalnih planova, programa i projekata prevencije

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Ministarstvo omladine i sporta
- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
- Jedinice lokalne samouprave
- Kancelarija za ljudska i manjinska prava
- Agencija za bezbednost saobraćaja
- Stalna konferencija gradova i opština;
- Nacionalni i lokalni mediji;
- Organizacije civilnog društva

Kontinuirano od usvajanja AP

2015. god.
300.000 dinara po projektu
Donatorska sredstva

2016. god.
350.000 dinara po projektu
Donatorska sredstva

 

3.1.6. Ocenjivanje planova, programa i projekata preventivnih aktivnosti

- Kvalitativni i kvantitativni rezultati evaluacija

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Ministarstvo omladine i sporta
- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
- Jedinice lokalne samouprave
- Kancelarija za ljudska i manjinska prava
- Agencija za bezbednost saobraćaja

Po realizaciji planova, programa i projekata

2015. god.
30.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

2016. god.
30.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

STRATEŠKI CILJ 4

INDIKATOR UTICAJA

Saradnja i partnerstvo policije sa zajednicom

Povećan stepen učešća zajednice u radu policije

AKTIVNOSTI

ZADACI

INDIKATORI

NOSIOCI

ROKOVI

RESURSI

4.1. Uspostavljanje i delovanje partnerstava

4.1.1. Podrška i promovisanje osnivanja savetodavnih tela jedinica lokalne samouprave za bezbednost zajednice

- Upućena zajednička preporuka jedinicama lokalne samouprave

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
- Stalna konferencija gradova i opština

Jedan mesec po usvajanju AP

2015. god.
30.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

4.1.2. Aktivno učešće u radu savetodavnih tela jedinica lokalne samouprave za bezbednost zajednice

- Broj održanih sastanaka savetodavnih tela jedinice lokalnih samouprava
- Broj pokrenutih inicijativa i predloga za rešavanje problema,
- Broj preduzetih aktivnosti na rešavanju problema (planovi, programi, projekti i dr.)

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Jedinice lokalne samouprave
- Predstavnici organa i organizacija na lokalnom nivou

Kontinuirano

Nema troškova

 

4.1.3. Razvoj partnerstava kroz sprovođenje zajedničkih projekata

- Broj zajedničkih projekata na nacionalnom nivou za unapređenje bezbednosti

- Broj zajedničkih projekata na lokalnom nivou za unapređenje bezbednosti lokalnih zajednice

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Jedinice lokalne samouprave
- Kancelarija za ljudska i manjinska prava
- Drugi državni organi
- Organizacije civilnog društva

Kontinuirano po osnivanju savetodavnih tela

Veza sa zadacima 1.3.2, 1.3.3., 1.3.4.,1.3.5. i 3.1.5.

 

4.1.4. Razvijanje i unapređenje saradnje sa komunalnom policijom i inspekcijskim službama

- Broj održanih sastanaka, podnetih izveštaja, zajedničkih aktivnosti, razmenjenih informacija

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

-Jedinice lokalne samouprave
- Komunalna policija
- Inspekcijske službe

Kontinuirano od usvajanja AP

2015. god.
2.000.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

2016. god.
2.600.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

4.1.5. Iniciranje i razvijanje saradnje sa privrednim subjektima i organizacijama civilnog društva

- Broj pokrenutih i prihvaćenih inicijativa za partnerstvo u cilju razvijanja modela policije u zajednici

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Privredna komora Srbije
- Službe fizičko-tehničkog obezbeđenja,
- Organizacije civilnog društva

Kontinuirano od usvajanja AP

2015. god.
1.125.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

2016. god.
1.125.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

4.1.6. Informisanje javnosti o saradnji i partnerstvu policije sa zajednicom

- Broj medijskih prezentacija i priloga iz oblasti saradnje policije sa zajednicom

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

-Jedinice lokalne samouprave
- Lokalni i nacionalni mediji

Kontinuirano po osnivanju savetodavnih tela

Nema troškova

STRATEŠKI CILJ 5

INDIKATOR UTICAJA

Problemski orijentisan pristup bezbednosnoj zaštiti

Povećana primena problemski orijentisanog pristupa u radu policije

AKTIVNOSTI

ZADACI

INDIKATORI

NOSIOCI

ROKOVI

RESURSI

5.1. Razvijanje metodologije analize stanja bezbednosti (mapiranje delikata)

5.1.1. Formiranje radne grupe za razvoj sistema analize bezbednosnih rizika

- Formirana radna grupa za razvoj sistema analize rizika

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Jedan mesec od usvajanja AP

Nema troškova

 

5.1.2. Kreiranje obrasca matrice izazova, rizika i pretnji

- Kreirana matrica i broj prepoznatih izazova, rizika i pretnji

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Šest meseci od usvajanja AP

2015. god.
205.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

 

5.1.3. Izrada ili razvoj softverske aplikacije za praćenje i mapiranje stanja bezbednosti na lokalnom nivou

- Uspostavljena funkcionalna softverska aplikacija

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Godinu dana od usavajanja AP - u zavisnosti od razvoja GIS

2015. god.
350.000 dinara
Redovna budžetska sredstva
450.000 dinara
Dodatna budžetska sredstva

2016. god.
8.500.000 dinara
Donatorska sredstva

 

5.1.4. Objavljivanje rezultata analize

- Objavljeni rezultati analize

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Godinu dana od usavajanja AP - u zavisnosti od razvoja GIS

Nema troškova

5.2. Rešavanje bezbednosnih problema u zajednici

5.2.1. Izrada metodološkog priručnika za primenu problemski orijentisanog rada

- Izrađen metodološki priručnik

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Godinu dana od usvajanja AP

Veza sa zadatkom 1.1.1

 

5.2.2. Obuke za problemski orijentisanu analizu kao podršku u problemski orijentisanom radu policije u zajednici, u skladu sa Priručnikom

- Broj sprovedenih dvodnevnih obuka - do 20 polaznika po obuci
- Broj polaznika obuke (rukovodioci srednjeg nivoa u policijskim stanicama i analitičari u policijskim upravama - do 250)

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Šest meseci od izrade Priručnika

2015. god.

1.200.000 dinara
Dodatna budžetska sredstva

 

5.2.3. Primena problemski orijentisanog rada u policijskim stanicama

- Broj realizovanih projekata problemski orijentisanog rada u policijskim stanicama

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Jedinice lokalne samouprave
- Privredni sektor
- Predstavnici organizacija civilnog društva
- Predstavnici nacionalnih manjina i osetljivih grupa

Kontinuirano nakon izvršenih obuka

Nema troškova

 

5.2.4. Evaluacija primene

- Rezultati izveštaja o sprovedenoj evaluaciji

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Godinu dana od početka primene i na kraju perioda važenja Akcionog plana

2015. god.
20.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

2016. god.
20.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

STRATEŠKI CILJ 6

INDIKATOR UTICAJA

Posvećenost poštovanju etičkih principa i različitosti

- Rad policije u većoj meri prilagođen bezbednosnim potrebama ranjivih grupa i zajednica
- Smanjen broj slučajeva diskriminacije od strane policijskih službenika

AKTIVNOSTI

ZADACI

INDIKATORI

NOSIOCI

ROKOVI

RESURSI

6.1. Rad policije uz uvažavanje različitosti

6.1.1. Obuke policijskih službenika o etičkim stavovima i veštinama komunikacije od značaja za uvažavanje i poštovanje različitosti građana/ki i nacionalnih manjina i osetljivih grupa

- Broj realizovanih obuka
- Broj policijskih službenika koji su pohađali obuke

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Kancelarija za ljudska i manjinska prava;
- Poverenik za zaštitu ravnopravnosti;
- Organizacije civilnog društva;
- Stručna i profesionalna udruženja

Kontinuirano

Nema troškova

 

6.1.2. Sprovođenje promotivnih kampanja među nacionalnim manjinama za podsticanje na saradnju sa policijom

- Broj sprovedenih kampanja;
- Broj održanih sastanaka, tribina, okruglih stolova i drugih zajedničkih aktivnosti;

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Kancelarija za ljudska i manjinska prava
- Nacionalni saveti nacionalnih manjina
- Poverenik za zaštitu ravnopravnosti
- Organizacije civilnog društva
- Stručna i profesionalna udruženja

Kontinuirano

2015. god.
350.000 dinara
Redovna budžetska sredstva

80.000 dinara
Dodatna budžetska sredstva

6.2. Rad policije koji je prilagođen potrebama građana

6.2.1. Istraživanje stavova javnog mnjenja o bezbednosnim problemima i radu policije

Rezultati izveštaja o stavovima javnog mnjenja sa preporukama

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:

- Lokalna samouprava
- Kancelarija za ljudska i manjinska prava
- Agencija za istraživanje javnog mnjenja

Jednom godišnje

2015. god.
1.000.000 dinara
Donatorska sredstva

2016. god.
1.000.000 dinara
Donatorska sredstva

 

6.2.2. Definisanje prioriteta u skladu sa rezultatima istraživanja

- Definisani prioriteti u skladu sa rezultatima istraživanja

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

Tri meseca od sprovedenog istraživanja

Nema troškova

 

6.2.3. Organizovanje periodičnih sastanaka u lokalnim zajednicama policijskih službenika na poslovima policije u zajednici sa predstavnicima zajednica, radi razmene iskustava i koordinacije aktivnosti

- Broj sastanaka
- Broj zajedničkih aktivnosti

- Ministarstvo unutrašnjih poslova

UČESNICI:
- Predstavnici jedinica lokalne samouprave
- Predstavnici mesnih zajednica
- Predstavnici nacionalnih manjina i osetljivih grupa

Kontinuirano

Nema troškova