PRAVILNIK

O MINIMALNIM USLOVIMA ZA IZDAVANJE POJEDINAČNIH DOZVOLA ZA KORIŠĆENJE RADIO-FREKVENCIJA PO SPROVEDENOM POSTUPKU JAVNOG NADMETANJA U RADIO-FREKVENCIJSKIM OPSEZIMA 791-821/832-862 MHZ

("Sl. glasnik RS", br. 70/2015)

1. Uvodna odredba

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija po sprovedenom postupku javnog nadmetanja u radio-frekvencijskim opsezima 791-821/832-862 MHz za pružanje javne elektronske komunikacione usluge za sistem IMT koji obuhvata IMT-2000 i IMT-Advanced (International Mobile Telecommunications: u daljem tekstu: pojedinačna dozvola), koji naročito sadrži broj pojedinačnih dozvola koje se mogu izdati za određeni radio-frekvencijski opseg, period na koji se izdaju pojedinačne dozvole, najmanji iznos jednokratne naknade koja se plaća prilikom izdavanja pojedinačne dozvole, uslove u pogledu obezbeđivanja pokrivenosti određenog dela teritorije ili stanovništva, kao i druge minimalne uslove za izdavanje pojedinačnih dozvola.

2. Pravni okvir za izdavanje pojedinačne dozvole

Član 2

Pojedinačna dozvola izdaje se u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama ("Službeni glasnik RS", br. 44/10, 60/13 - US i 62/14, u daljem tekstu: Zakon), Uredbom o utvrđivanju Plana namene radio-frekvencijskih opsega ("Službeni glasnik RS", broj 99/12) i Pravilnikom o utvrđivanju Plana raspodele radio-frekvencija za rad u radio-frekvencijskim opsezima 791-821/832-862 MHz ("Službeni glasnik RS", broj 94/14, u daljem tekstu: Plan raspodele).

Broj pojedinačnih dozvola koje se izdaju za radio-frekvencijski opseg 791-821/832-862 MHz

Član 3

U skladu sa Planom raspodele raspoloživo je šest osnovnih (uparenih) radio-frekvencijskih blokova, širine po 5 MHz.

Za teritoriju Republike Srbije, za raspoložive osnovne radio-frekvencijske blokove u radio-frekvencijskim opsezima iz člana 1. ovog pravilnika, izdaju se najviše tri pojedinačne dozvole.

Pojedinačnom dozvolom dodeljuju se dva osnovna radio-frekvencijska bloka.

Ukoliko se na ovaj način ne dodeli šest raspoloživih radio-frekvencijskih blokova, postupak javnog nadmetanja će se nastaviti tako da se preostali blokovi mogu dodeliti na sledeći način:

1) ako je u postupku javnog nadmetanja učestvovao samo jedan operator, taj operator se može izjasniti za dodeljivanje dodatnih 10 MHz (2 osnovna bloka);

2) ako su u prethodnom postupku javnog nadmetanja učestvovala dva operatora, oni se mogu izjasniti za dodeljivanje preostalih blokova putem javnog nadmetanja, i to na sledeći način:

(1) ako su oba operatora zainteresovana za preostale blokove, svakom od njih se može dodeliti još po 5 MHz (1 osnovni blok),

(2) ako je samo jedan operator zainteresovan za preostale blokove, tom operatoru se može dodeliti još 10 MHz (2 osnovna bloka).

Osnovni blokovi će biti dodeljeni u kontinuitetu.

Jednom operatoru može biti izdata najviše jedna pojedinačna dozvola.

Period na koji se izdaju pojedinačne dozvole

Član 4

Pojedinačna dozvola se izdaje na period od 10 godina.

Nakon isteka perioda na koji je izdata pojedinačna dozvola, ista se može produžiti u skladu sa članom 92. stav 2. Zakona na pet godina.

Najmanji iznos jednokratne naknade koja se plaća prilikom izdavanja pojedinačne dozvole

Član 5

Najmanji iznos jednokratne naknade koja se plaća prilikom izdavanja pojedinačne dozvole je 17.500.000 EUR za svaki pojedinačni osnovni radio-frekvencijski blok određen Planom raspodele.

Iznos jednokratne naknade postignut na javnom nadmetanju plaća se u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

Vrsta usluge

Član 6

Imalac pojedinačne dozvole dužan je da u radio-frekvencijskim opsezima 791-821/832-862 MHz, pruža javnu elektronsku komunikacionu uslugu za sistem IMT (International Mobile Telecommunications) koji obuhvata IMT-2000 i IMT-Advanced, na tehnološki neutralnoj osnovi.

Uslovi u pogledu obezbeđivanja pokrivenosti određenog dela stanovništva i teritorije uslugom i kvaliteta usluge

Član 7

Imalac pojedinačne dozvole, izdate u skladu sa Zakonom, dužan je da javnu elektronsku komunikacionu uslugu za sistem IMT (International Mobile Telecommunications) koji obuhvata IMT-2000 i IMT-Advanced, pruža u skladu sa Planom raspodele, neprekidno, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Imalac pojedinačne dozvole, izdate u skladu sa Zakonom, dužan je da u roku od četiri meseca od dana izdavanja pojedinačne dozvole započne komercijalno pružanje mobilne širokopojasne usluge.

Operator koji je već imalac pojedinačne dozvole za javnu elektronsku komunikacionu mrežu i pružanje javne elektronske komunikacione usluge u opsezima 1710-1785/1805-1880 MHz, izdate u skladu sa Zakonom, dužan je da obezbedi pokrivenost teritorije i stanovništva mobilnom širokopojasnom uslugom na sledeći način:

1) u roku od godinu dana od dana izdavanja pojedinačne dozvole, dužan je da obezbedi dostupnost usluga za 50% stanovništva Republike Srbije;

2) u roku od tri godine od dana izdavanja pojedinačne dozvole dužan je da obezbedi dostupnost usluga na 50% teritorije Republike Srbije, od čega obavezno u 25% naseljenih mesta Pčinjskog, Jablaničkog, Raškog, Pirotskog i Zlatiborskog okruga.

Operator koji nije imalac pojedinačne dozvole iz stava 3. ovog člana dužan je da obezbedi pokrivenost stanovništva mobilnom širokopojasnom uslugom na sledeći način:

1) u roku od tri godine od dana izdavanja pojedinačne dozvole dužan je da obezbedi dostupnost usluga za 50% stanovništva Republike Srbije;

2) u roku od pet godina od dana izdavanja pojedinačne dozvole dužan je da obezbedi dostupnost usluga za 50% teritorije Republike Srbije, od čega obavezno u 25% naseljenih mesta Pčinjskog, Jablaničkog, Raškog, Pirotskog i Zlatiborskog okruga.

Sve smetnje i prekidi u mreži moraju biti otkriveni i otklonjeni u periodu utvrđenom relevantnim međunarodnim normama, preporukama i opštim aktima Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

3. Završna odredba

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".