PROGRAM

REŠAVANJA PRIORITETNIH PROBLEMA SEOSKIH MESNIH ZAJEDNICA U OBLASTI RURALNOG RAZVOJA I BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA ZA PERIOD 2015 - 2020. GODINE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 12/2015)

 

I UVOD

Ovaj Program sadrži opis i prikaz aktivnosti i radova na unapređenju ruralne infrastrukture kroz ojačanje, rehabilitaciju i pojačano održavanje opštinskih javnih puteva i ostale mere ruralnog razvoja, izvore sredstva za finansiranje potrebnih aktivnosti i radova, nadležnosti i obaveze gradskih organa, službi i javnih preduzeća u sprovođenju Programa u periodu od 2015 - 2020. godine.

II RADOVI NA UNAPREĐENJU RURALNE INFRASTRUKTURE KROZ OJAČANJE, REHABILITACIJU I POJAČANO ODRŽAVANJE OPŠTINSKIH PUTEVA RADI POBOLJŠANJA KVALITETA ŽIVOTA NA SELU I POVEĆANJE BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

Investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture pre svega se odnose na intenzivnije periodično održavanje opštinskih i nekategorisanih puteva, a obuhvataju radove na ojačanju, rehabilitaciji i pojačanom održavanju.

Radovi na ojačanju kolovozne konstrukcije jesu naročito:

1) postavljanje šljunčanog, odnosno tucaničkog zastora na neasfaltiranim putevima;

2) obrada površine kolovoznog zastora ili zaptivanje;

3) nanošenje novog asfaltnog sloja po celoj širini kolovoza određene nosivosti;

4) korekcija oblika postojećeg zastora ili kolovoza.

Radovi na rehabilitaciji javnog puta jesu naročito:

1) selektivno obnavljanje, zamena i pojačanje dotrajalih kolovoznih zastora i promena poprečnih nagiba kolovoza na opštinskom putu, odnosno njegovom delu;

2) zamena složenih dilatacionih sprava, izolacije, kolovoza, ograda, slivnika, ležišta, oštećenih sekundarnih elemenata i dotrajalih pešačkih staza na mostovima, nadvožnjacima, podvožnjacima i vijaduktima;

3) zamena deformisanih, dotrajalih i privremenih propusta za vodu.

Radovi na pojačanom održavanju opštinskog puta (poboljšanje opštinskog puta), jesu naročito:

1) proširenje kolovozne konstrukcije, bankina i ostalih elemenata trupa puta na kraćim delovima puta;

2) saniranje klizišta i odrona;

3) sanacija i izrada potpornih, obloženih i portalnih zidova;

4) zamena ili izrada drenažnog sistema za odvodnjavanje podzemnih voda sa opštinskog puta i putnog objekta.

Obim i vrste potrebnih radova na svakoj deonici javnog opštinskog puta određen je predmerom i predračunom radova.

Ovim Programom obuhvaćeni su sledeći opštinski putevi na teritoriji Grada Vranja:

R. br.

Deonica puta

Ojačanje kolovozne konstrukcije (m)

Rehabilitacija i pojačano održavanje (m)

Ukupno (m)

1.

Zlatokop - Donje Trebešinje

3.700

 

3.700

2.

Gornje Trebešinje - Nastavce

3.250

 

3.250

3.

Donje Trebešinje - Gornje Trebešinje

650

 

650

4.

Tibužde - Most na Lukovskoj reci - Tibužde (dva kraka uz reke)

4.800

 

4.800

5.

Zlatokop - Ćukovac - Vranjska Banja

8.551

 

8.551

6.

Trebešinje - Otulja

3.200

6.000

9.200

7.

Ristovac - Milanovo - Buštranje

9.000

600

9.600

8.

Bunuševac - Stropsko - Katun

4.250

 

4.250

9.

Ćukovac - Železnička stanica

1.900

 

1.900

10.

Bunuševac - Soderce

3.100

 

3.100

 

UKUPNO

42.401

6.600

49.001

Planirani radovi na navedenim putnim pravcima biće realizovani u 2015-2016. godini shodno obezbeđenju finansijskih sredstava. Za ostale putne pravce uraditi akcioni plan izvođenja radova za period 2016-2020. godina.

Nadzor nad izvođenjem radova i tehnički prijem vrši se u skladu sa propisima.

III OSTALE MERE ZA POBOLJŠANJE KVALITETA ŽIVOTA NA SELU

U oblasti primarne zdravstvene zaštite preispitati mogućnosti otvaranja ambulantnih stanica u seoskim sredinama i mesnim zajednicama kojima gravitira veći broj manjih sela. Ispitati mogućnost mobilnih zdravstvenih ambulanti za najudaljenija sela u saradnji sa Domom zdravlja Vranje.

Istu meru ustanoviti u delu dostupnosti lekova i preparata u saradnji sa Apotekarskom ustanovom Vranje.

Pripremiti detaljan izveštaj i predlog sanacije i rekonstrukcije Domova kulture u seoskim sredinama. Prioritet imaju domovi kulture u selima koja su sedišta mesnih zajednica. Programom za 2015. godinu obuhvatiti izgradnju Doma kulture u selu Ribincu i rekonstrukciju doma kulture u Donjem Trebešinju i…

Rok za izradu detaljnih izveštaja sa akcionim planom sprovođenja koje će razmatrati Gradsko veće je 30. septembar 2015. godine.

IV IZVORI FINANSIRANJA

Program radova i aktivnosti iz tačaka I i II ovog Programa finansiraće se iz opštih prihoda budžeta Grada, primanja po osnovu zaduživanja, namenskih prihoda Direkcije i Uprave Banje (naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, prihoda od novčanih kazni za prekršaje predviđene propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, komunalne takse za postavljanje reklamnih panoa na opštinskim putevima, naknade za postavljanje vodova i instalacija na javnom putu, naknade za raskopavanje javnog puta), i drugih prihoda i primanja utvrđenih zakonom u periodu od 2015 - 2020. godine.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Lokalni organ nadležan za poslove finansija je u obavezi da u periodu od 2015. do 2020. u Pregledu planiranih kapitalnih izdataka u Opštem delu Odluke o budžetu Grada obuhvati radove predviđene ovim Programom a godišnje obaveze iz ugovora o izvođenju radova uključi u finansijske planove budžetskih korisnika Javnog preduzeća "Direkcije za razvoj i izgradnju grada Vranja", JP "Uprava Banje", Mesnih zajednica i Razvojnog fonda.

Nadležni organ Grada imenuje: lice odgovorno za realizaciju Programa, nadzorni organ za izvođenje radova, i komisiju za tehnički pregled izvedenih radova sadržanih u Programu.

Ovaj Program stupa na snagu 8. dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".