ODLUKA

O FORMIRANJU, ORGANIZACIJI I OPREMANJU JEDINICA CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMENE ZA TERITORIJU GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 13/2014 i 11/2015)

Član 1

Ovom odlukom se uređuje formiranje, organizacija, opremanje, osposobljavanje i funkcionisanje jedinica civilne zaštite opšte namene na teritoriji grada Čačka.

Član 2

Za potrebe zaštite i spasavanja stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara u vanrednim situacijama, odnosno za izvršavanje obimnih i manje složenih zadataka iz oblasti zaštite i spasavanja, kao što su: lokalizovanje i gašenje početnih manjih požara i šumskih požara, učešće u zaštiti od poplava, ukazivanje prve pomoći i učešće u zbrinjavanju ugroženog stanovništva, pomoć u asanaciji terena i druge aktivnosti po proceni Gradskog štaba za vanredne situacije na teritoriji grada Čačka (u daljem tekstu: Gradski štab za vanredne situacije) formiraju se jedinice civilne zaštite opšte namene.

Član 3

U gradu Čačku formira se 14 jedinica civilne zaštite opšte namene sa ukupno 574 obveznika civilne zaštite. Jedna jedinica je jačine voda (41 pripadnika u jedinici).

Popunu, opremanje i obuku jedinica izvršiće Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove grada Čačka.

Član 3a

Način zaduženja, upotrebe, zamene i razduženja uniforme jedinica civilne zaštite opšte namene uređen je Pravilnikom o uniformi i oznakama civilne zaštite, oznakama funkcija i specijalnosti i ličnoj karti pripadnika civilne zaštite ("Sl. glasnik RS", broj 13/2013).

Član 4

Jedinice civilne zaštite opšte namene formiraju se kao privremeni sastav od dobrovoljaca i radno sposobnog stanovništva, odnosno zaposlenih, za izvršavanje jednostavnih poslova zaštite i spasavanja na teritorije grada Čačka.

Član 5

U jedinicu civilne zaštite opšte namene raspoređuju se zdravstveno sposobni muškarci i žene, starosti od 16 do 60 godina (muškarci), odnosno od 16 do 55 godina (žene), u skladu sa zakonom.

Član 6

Zdravstvenu sposobnost pripadnika jedinica civilne zaštite opšte namene utvrđuje Dom zdravlja u Čačku, na osnovu kriterijuma i načina utvrđivanja zdravstvene sposobnosti lica za rad u državnim organima.

Član 7

Jedinice civilne zaštite opšte namene opremaju se odgovarajućom opremom i materijalno-tehničkim sredstvima koja su neophodna za ličnu, uzajamnu i kolektivnu zaštitu njenih pripadnika i za sprovođenje mera i zadataka civilne zaštite.

Član 8

Pripadnici jedinica civilne zaštite opšte namene obučavaju se i osposobljavaju za izvršavanje zadataka zaštite i spasavanja.

Obuku i osposobljavanje organizuje i sprovodi Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove grada Čačka, na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije.

Opremanje, obuka i troškovi angažovanja jedinica civilne zaštite opšte namene finansiraju se iz budžetskih sredstava grada Čačka.

Član 9

Jedinice civilne zaštite opšte namene mogu se angažovati u svim naseljima na teritoriji grada Čačka, na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije.

Jedinice civilne zaštite opšte namene obrazuju se posebno za područje koje obuhvata istočni, južni, zapadni, severni i centralni deo teritorija grada Čačak.

Član 9a

Istočni deo teritorije grada Čačka obuhvata sledeće Mesne zajednice:

- Baluga (Ljubićska),

- Bečanj,

- Bresnica,

- Vujetinci,

- Goričani,

- Gornja Trepča,

- Donja Gorevnica,

- Donja Trepča,

- Zablaće,

- Katrga,

- Konjevići,

- Kukići,

- Mojsinje,

- Mrčajevci,

- Mršinci,

- Ostra,

- Preljina,

- Prislonica,

- Stančići.

Južni deo teritorije grada Čačka obuhvata sledeće Mesne zajednice:

- Atenica,

- Baluga Trnavska,

- Banjica,

- Brezovica,

- Vapa,

- Viljuša,

- Žaočani,

- Ježevica,

- Jezdina,

- Kačulice,

- Kulinovci,

- Lipnica,

- Loznica,

- Petnica,

- Premeća,

- Rajac,

- Slatina,

- Trnava.

Zapadni deo teritorije grada Čačka obuhvata sledeće Mesne zajednice:

- Vidova,

- Vrnčani,

- Jančići,

- Međuvršje,

- Ovčar Banja,

- Pakovraće,

- Parmenac,

- Pridvorica,

- Riđage,

- Rošci.

Severni deo teritorije grada Čačka obuhvata sledeće Mesne zajednice:

- Vranići,

- Gornja Gorevnica,

- Ljubić,

- Milićevci,

- Miokovci,

- Prijevor,

- Rakova,

- Sokolići,

- Trbušani.

Centralni deo teritorije grada Čačka obuhvataju sve gradske Mesne zajednice:

- "3. decembar",

- "Alvadžinica",

- "Beljina",

- "Ključ",

- "Košutnjak",

- "Lugovi",

- "Ljubić Kej",

- "Palilula",

- "Park",

- "Sajmište",

- "Sveti Sava",

- "Stari Grad",

- "Tanasko Rajić".

Član 10

Imenovanje poverenika i zamenika poverenika izvršiće Gradski štab za vanredne situacije.

Gradski štab za vanredne situacije doneće posebno rešenje o postavljenju poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite za teritoriju koju obuhvata Grad Čačak u roku od šezdeset (60) dana od dana donošenja ove odluke.

U svakoj jedinici civilne zaštite opšte namene biće imenovan jedan poverenik i dva zamenika poverenika.

Član 11

Za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti, poverenik i zamenik poverenika civilne zaštite koriste prostorije Mesne kancelarije, a stručne i druge poslove zaštite i spasavanja obavljaju nadležne službe.

Član 12

U skladu sa članom 9. stav 2. ove Odluke jedinice civilne zaštite opšte namene će se formirati po dve za istočni, južni, zapadni, i severni deo teritorije grada Čačka, a šest za centralni deo grada Čačka koji obuhvataju gradske Mesne zajednice.

Nazivi jedinica civilne zaštite opšte namene u delovima teritorije grada Čačka su:…

- Istočni deo - JCZ-I1,

- Istočni deo - JCZ-I2,

- Južni deo - JCZ-J1,

- Južni deo - JCZ-J2,

- Zapadni deo - JCZ-Z1,

- Zapadni deo - JCZ-Z2,

- Severni deo - JCZ-S1,

- Severni deo - JCZ-S2,

- Centralni deo - JCZ-C1,

- Centralni deo - JCZ-C2,

- Centralni deo - JCZ-C3,

- Centralni deo - JCZ-C4,

- Centralni deo - JCZ-C5,

- Centralni deo - JCZ-C6,

Član 13

Prilikom izvršavanja zadataka zaštite i spasavanja pripadnici jedinica civilne zaštite opšte namene imaju prava na zdravstveno osiguranje i naknade propisane zakonom.

U izvršavanju zadataka zaštite i spasavanja na pripadnike jedinice civilne zaštite opšte namene primenjuju se opšti propisi o bezbednosti i zaštiti na radu, kao i posebne mere za obezbeđenje zaštite i zdravlja, u skladu sa zakonom.

Sva prava i obaveze između pripadnika jedinica civilne zaštite opšte namene i grada Čačka regulisaće se ugovorom.

Član 14

Evidenciju o pripadnicima, sredstvima i opremi jedinica civilne zaštite opšte namene vodi Grupa za vanredne situacije, odbranu, bezbednost i zdravlje na radu i zaštitu od požara u Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".