ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU POVERAVANJA OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI - LOKALNOG LINIJSKOG PREVOZA PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 12/2010, 32/2011, 21/2014 - dr. odluka i 12/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način poveravanja obavljanja komunalne delatnosti - lokalnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Vranja (u daljem tekstu: grad).

Član 2

Grad Vranje (u daljem tekstu: Grad) može obavljanje lokalnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada poveriti privrednom društvu ili drugom pravnom licu (u daljem tekstu: prevoznik), koje ispunjava uslove utvrđene zakonom i gradskim propisima kojima se uređuje javni prevoz putnika.

Član 3

Lokalni linijski prevoz putnika, u smislu zakona, ove odluke i drugih gradskih propisa, obavlja se kao:

1) gradski prevoz - na teritoriji grada, odnosno naseljenog mesta; i

2) prigradski prevoz - između dve ili više naseljenih mesta na teritoriji grada.

Lokalni linijski prevoz putnika na pojedinim linijama mogu da obavljaju dva ili više prevoznika.

Član 4

Na postupak poveravanja obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika primenjuju se odredbe Zakona kojim se uređuju koncesije.

Član 5

Finansiranje obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika vrši se iz prihoda koji se ostvaruje obavljanjem te komunalne delatnosti, odnosno naplatom usluga prevoza putnika.

II POVERAVANJE OBAVLJANJA LOKALNOG LINIJSKOG PREVOZA PUTNIKA

Član 6

Poveravanje obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika vrši se ugovorom, na osnovu javnog poziva za prikupljanje ponuda, osim za slučajeve za koje je zakonom i ovom odlukom drukčije određeno.

Obavljanje lokalnog linijskog prevoza putnika može se poveriti prevoznicima iz člana 3. ove odluke, na vreme do pet godina, osim za slučajeve za koje je zakonom drukčije određeno.

Član 7

O poveravanju obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika odlučuje Gradsko veće Grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Ugovor u ime Grada zaključuje Gradonačelnik.

Član 8

Postupak poveravanja obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika počinje danom objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku Republike Srbije", a okončava se donošenjem konačne odluke o izboru najpovoljnije ponude i dodelom ugovora o poveravanju, ili donošenjem konačne odluke o poništaju postupka poveravanja obavljanja ove komunalne delatnosti, u skladu sa Zakonom i Odlukom o komunalnim delatnostima na teritoriji grada Vranja.

Javni poziv za dostavljanje ponuda objavljuje se u istovetnom tekstu u "Službenom glasniku Republike Srbije", u jednom listu koji se distribuira na teritoriji grada ili u jednom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije, kao i na zvaničnoj internet stranici Grada, sa navođenjem dana kada je javni poziv objavljen u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Ponude se dostavljaju u pisanom obliku, u zatvorenoj koverti, sa adresom nadležnog organa Grada, naznakom postupka za poveravanje obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika, naznakom "ne otvaraj" i adresom ponuđača.

U toku roka za dostavljanje ponuda ponuđač može menjati ili dopunjavati svoju ponudu, na način koji je određen za podnošenje ponuda.

Rok za dostavljanje ponuda iznosi 60 dana od dana objavljivanja javnog poziva u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 9

Oglas o raspisivanju javnog poziva sadrži:

1) naziv organa koji raspisuje poziv;

2) naziv linije u lokalnom linijskom prevozu za čije se poveravanje raspisuje poziv;

3) vreme na koje se poverava obavljanje te komunalne delatnosti;

4) tehničke, organizacione, kadrovske i druge uslove propisane za obavljanje te komunalne delatnosti;

5) sredstva kojima moraju raspolagati učesnici poziva;

6) cene i druge uslove pod kojima Grad poverava obavljanje te komunalne delatnosti;

7) organ kome se podnose ponude i rok za podnošenje ponuda;

8) dokumentaciju koju podnose učesnici poziva;

9) način objavljivanja rezultata poziva.

Član 10

Postupak po javnom pozivu za dostavljanje ponuda za poveravanje obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika dodelom ugovora o poveravanju sprovodi Stručni tim, koji se obrazuje posebnim aktom Gradskog veća.

O toku postupka Stručni tim vodi zapisnik.

Stručni tim je u obavezi da najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za dostavljanje ponuda dostavi Gradskom veću izveštaj o sprovedenom postupku sa obrazloženim predlogom odluke o izboru ponuđača koji je dao najpovoljniju ponudu, zapisnikom i drugom dokumentacijom o sprovedenom postupku po javnom pozivu.

Prilikom izbora najpovoljnije ponude Stručni tim ceni ispunjenost svih kriterijuma iz javnog oglasa i predlaže ponuđača za koga stručno oceni da će svojom tehničkom, organizacionom i kadrovskom osposobljenošću, kao i ponuđenim drugim uslovima poverene poslove obavljati u skladu sa propisanim uslovima.

Član 11

Gradsko veće donosi odluku o izboru najpovoljnije ponude za koju će ponuditi potpisivanje ugovora o poveravanju obavljanja linijskog prevoza, na obrazložen predlog Stručnog tima.

Odluka iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) naziv donosioca odluke, sa brojem i datumom donošenja odluke;

2) naziv ponuđača;

1) komunalnu delatnost čije se obavljanje poverava - lokalni linijski prevoz putnika;

2) prirodu, obim i mesto obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika;

3) rok trajanja obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika;

6) rok u kojem je najpovoljniji ponuđač obavezan da potpiše ugovor o poveravanju obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika;

7) rok u kojem Gradsko veće može pozvati sledeće ponuđače da potpišu ugovor u slučaju nepotpisivanja ugovora od strane najpovoljnijeg ponuđača, kao i obavezu produženja roka obaveznosti ponude i roka bankarske garancije za ozbiljnost ponude;

8) obrazloženje razloga za izbor ponuđača;

9) pouka o pravnom sredstvu;

10) druge odgovarajuće podatke u skladu sa konkursnom dokumentacijom, podnetom ponudom, kao i posebnim propisima kojima se uređuje komunalna delatnost.

Rok za donošenje odluke o izboru najpovoljnije ponude iznosi 60 dana od dana isteka roka za dostavljanje ponuda.

Gradsko veće je u obavezi da odluku o izboru najpovoljnije ponude, sa kopijom zapisnika o otvaranju i openi ponuda, bez odlaganja, dostavi svakom ponuđaču, preporučenom poštom sa povratnicom ili na drugi način kojim dostavljanje može biti dokazano.

Ako Gradsko veće ne donese odluku o izboru najpovoljnije ponude i ne dostavi je ponuđačima u propisanom roku, ponuđači mogu podneti zahtev za zaštitu prava, u skladu sa propisima kojim se uređuju javne nabavke.

Konačna odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, u smislu odredaba ove Odluke, objavljuje se u "Službenom glasniku grada Vranja".

Poništaj postupka poveravanja obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika vrši se pod uslovima propisanim Zakonom i odlukom o komunalnim delatnostima.

Član 12

Gradonačelnik potpisuje ugovor o poveravanju obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika nakon saglasnosti Gradskog veća na predlog teksta ugovora.

Gradonačelnik ne može potpisati ugovor pre isteka perioda mirovanja koji iznosi 15 dana od dana dostavljanja odluke o izboru najpovoljnije ponude svakom ponuđaču.

Po isteku perioda mirovanja iz stava 2. ovog člana dozvoljeno je potpisivanje ugovora, ako zahtev za zaštitu prava nije podnet.

Ako je pokrenut postupak pravne zaštite, ugovor se može zaključiti po donošenju odluke o odbijanju, odnosno odbacivanju zahteva za zaštitu prava, u skladu sa Zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Ugovor o poveravanju obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika sadrži: ugovorne strane; datum i mesto zaključenja ugovora; podatke o komunalnoj delatnosti čije se obavljanje poverava; uslove za obavljanje te komunalne delatnosti; vreme na koje se zaključuje ugovor, odnosno na koje se vrši poveravanje obavljanja te komunalne delatnosti; prava i obaveze ugovornih strana; način postupanja i ovlašćenja organa Grada i odredbe o raskidu ugovora.

Član 13

Ugovor o poveravanju obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika prestaje:

1) istekom vremena za koje je zaključen;

2) raskidom;

3) prestankom privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica kome je poverena ta komunalna delatnost;

4) u drugim slučajevima, u skladu sa zakonom.

Član 14

Ugovor o poveravanju obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika može se raskinuti:

1) ako se zbog promenjenih okolnosti, koje se nisu mogle predvideti u trenutku zaključenja ugovora, ne može ostvariti svrha ugovora;

2) ako prevoznik ne izvršava ugovorene obaveze, ili ne obavlja poverenu komunalnu delatnost na ugovoreni način;

3) ako prevoznik ne postupa po nalogu nadležnog organa Grada u postupku nadzora i kontrole;

4) u drugim slučajevima, u skladu sa zakonom.

Član 15

U slučaju raskida ugovora, preduzetnik je dužan da nadoknadi nastalu štetu po propisima o odgovornosti za štetu.

Gradsko veće će u slučaju raskida ugovora privremeno poveriti obavljanje ove komunalne delatnosti drugom prevozniku, ugovorom zaključenim po osnovu neposredne pogodbe.

Poveravanje obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika u smislu stava 2. ovog člana, vrši se za vreme do šest meseci, u kom roku se mora raspisati javni konkurs i okončati postupak po osnovu javnog konkursa prikupljanjem ponuda, u smislu ove odluke.

III CENE USLUGA LOKALNOG LINIJSKOG PREVOZA PUTNIKA

Član 16

Cene usluge prevoza u linijskom prevozu putnika utvrđuju se aktom Gradskog veća, u skladu sa elementima utvrđenim važećim propisima i elementima tarifnog sistema.

Tarifni sistem podrazumeva skup načela i principa po kojima se utvrđuju cene usluge prevoza, organizuje prodaja voznih karata i sistem naplate usluge prevoza.

Tarifni sistem obuhvata područje primene, sistem karata (vremenske, pretplatne...), model formiranja cena usluga, kategorije korisnika, sistem naplate, sistem kontrole putnika, sistem prodaje (prodajna mreža) i druge elemente od značaja za utvrđivanje cene usluga prevoza u linijskom prevozu putnika.

Tarifni sistem donosi Gradsko veće.

IV NADZOR

Član 17

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši gradski organ nadležan za poslove saobraćaja.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Gradsko veće će obrazovati Komisiju iz člana 10. ove odluke, u roku od 30 dana od stupanja na snagu Odluke.

Član 19

Prevoznici, kojima je do donošenja ove odluke, povereno obavljanje lokalnog linijskog prevoza putnika u skladu sa ranijim propisima, nastavljaju obavljanje lokalnog linijskog prevoza do isteka vremena na koje im je povereno obavljanje te komunalne delatnosti.

Član 20

Na pitanja koja nisu regulisana ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o komunalnim delatnostima, Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, Zakona o obligacionim odnosima i drugih propisa koji regulišu ovu oblast.

Član 21

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu poveravanja obavljanja komunalne delatnosti - lokalnog linijskog prevoza putnika na teritoriji opštine Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj: 10/06).

Član 22

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o uslovima i načinu poveravanja obavljanja komunalne delatnosti - lokalnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Vranja

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 12/2015)

Član 7

Ugovori o poveravanju obavljanja lokalnog linijskog prevoza putnika koji su zaključeni do dana stupanja na snagu ove Odluke ostaju na snazi do isteka vremena na koje su zaključeni.

Član 8

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Napomene

Stupanjem na snagu Odluke o komunalnim delatnostima na teritoriji grada Vranja ("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 21/2014 - dalje: Odluka), odnosno 1. oktobra 2014. godine, prestala je da važi Odluka o uslovima i načinu poveravanja obavljanja komunalne delatnosti - lokalnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Vranja ("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 12/2010 i 32/2011), izuzev u odredbama koje nisu u suprotnosti sa odredbama Odluke.