ODLUKA
O OBRAZOVANJU PREGOVARAČKOG TIMA ZA VOĐENJE PREGOVORA O PRISTUPANJU REPUBLIKE SRBIJE EVROPSKOJ UNIJI

("Sl. glasnik RS", br. 71/2015)

1. Obrazuje se Pregovarački tim za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji (u daljem tekstu: Pregovarački tim).

2. Pregovarački tim učestvuje u izradi pregovaračkih pozicija za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, u skladu sa posebnim aktom Vlade i zadužen je za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, po svim poglavljima i u svim fazama pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Pregovarački tim vrši poslove iz stava 1. ove tačke u skladu sa osnovom za vođenje pregovora i zaključivanje ugovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji koju utvrđuje Vlada.

U cilju izvršavanja zadataka Pregovarački tim obavlja komunikaciju sa institucijama Evropske unije, državama članicama Evropske unije, kao i državama koje imaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

3. Pregovarački tim čine:

1) šef Pregovaračkog tima;

2) državni sekretar u ministarstvu nadležnom za poslove finansija;

3) državni sekretar u ministarstvu nadležnom za spoljne poslove;

4) šef Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji - ambasador;

5) direktor Kancelarije za evropske integracije;

6) predstavnik kabineta člana Vlade zaduženog za evropske integracije;

7) ostali članovi Pregovaračkog tima.

Šefa Pregovaračkog tima imenuje Vlada posebnim rešenjem.

Članove Pregovaračkog tima, na predlog člana Vlade zaduženog za evropske integracije, imenuje Vlada posebnim rešenjem.

Pregovarački tim za svoj rad odgovoran je Vladi.

4. Pregovarački tim učestvuje u radu pregovaračkih grupa za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, u analitičkom pregledu i oceni usklađenosti propisa Republike Srbije sa pravnim tekovinama Evropske unije i njihove implementacije i razmatra sve akte koji su od značaja za pregovore o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Pregovarački tim priprema i podnosi Vladi izveštaje o stanju pregovora posle svakog sastanka međuvladine konferencije između Republike Srbije i Evropske unije, kao i posebne izveštaje, ukoliko to Vlada zatraži.

Članovi Pregovaračkog tima, jednom mesečno, šefu Pregovaračkog tima, podnose izveštaj o toku pregovora po poglavljima iz svoje nadležnosti.

Šef Pregovaračkog tima, jednom mesečno, podnosi objedinjeni izveštaj o toku pregovora po poglavljima, članu Vlade nadležnom za evropske integracije, a jednom u tri meseca Vladi.

5. Stručne organizacije i stručnjaci u određenim oblastima mogu biti angažovani radi rešavanja određenih složenih pitanja koja se odnose na zadatke Pregovaračkog tima, uz prethodnu saglasnost Vlade, a na predlog člana Vlade zaduženog za evropske integracije i šefa Pregovaračkog tima.

6. Kancelarija za evropske integracije pruža stručnu i administrativno-tehničku podršku radu Pregovaračkog tima.

7. Pregovarački tim, posredstvom Ministarstva spoljnih poslova, obaveštava diplomatske misije Republike Srbije u zemljama članicama Evropske unije i pri Evropskoj uniji o stavovima Vlade u vezi sa pitanjima koja se odnose na pregovore o pristupanju.

Sekretar i zamenik sekretara međuvladine konferencije o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji imenuju se uz konsultaciju sa članom Vlade zaduženim za evropske integracije i sa šefom Pregovaračkog tima.

8. Predlog akta kojim se odobrava službeno putovanje šefa Pregovaračkog tima i člana pregovaračkog tima potpisuje član Vlade zadužen za evropske integracije.

Izveštaj sa službenog putovanja šef Pregovaračkog tima i član Pregovaračkog tima dostavljaju u roku od sedam dana od realizacije putovanja članu Vlade zaduženom za evropske integracije, Ministarstvu spoljnih poslova i nadležnoj pregovaračkoj grupi.

9. Ministarstvo spoljnih poslova neposredno informiše Pregovarački tim o svim relevantnim informacijama iz Evropske unije, država članica i država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Pregovarački tim, u skladu sa dinamikom pregovora, priprema instruktivne materijale i dostavlja ih Ministarstvu spoljnih poslova, radi informisanja i angažovanja diplomatskih predstavništava u državama članicama i državama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji.

10. Pregovarački tim na inicijativu i posredstvom Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, odnosno Privredne komore Srbije informiše zainteresovanu javnost o toku, sadržaju i bitnim dokumentima u pregovorima o pristupanju u skladu s propisima i međunarodnim sporazumima kojima se reguliše zaštita tajnih podataka i pristup tajnim podacima.

11. Šef Pregovaračkog tima i članovi Pregovaračkog tima imaju pravo pristupa tajnim podacima iz njihove nadležnosti u skladu s propisima kojima se uređuje tajnost podataka i međunarodnim sporazumima kojima se reguliše pristup, zaštita i razmena tajnih podataka.

12. Pitanja u vezi sa organizacijom i načinom rada Pregovaračkog tima, postupcima za donošenje odluka Pregovaračkog tima i drugim postupcima, kao i druga pitanja koja nisu uređena ovom odlukom uređuju se Poslovnikom o radu Pregovaračkog tima.

Poslovnik o radu Pregovaračkog tima, uz prethodno pribavljenu saglasnost člana Vlade zaduženog za evropske integracije, donosi Pregovarački tim.

13. Šef Pregovaračkog tima i članovi Pregovaračkog tima imaju pravo na naknadu za rad čija se visina utvrđuje posebnim aktom Vlade.

Sredstva za isplatu naknade za rad šefa i članova Pregovaračkog tima obezbeđuje Generalni sekretarijat Vlade.

Troškove službenih putovanja članova Pregovaračkog tima snose državni organi i organi državne uprave u kojima su zaposleni.

Troškove službenih putovanja članova Pregovaračkog tima koji nisu zaposleni u državnim organima i organima državne uprave obezbeđuje Generalni sekretarijat Vlade.

Tehničke i materijalne uslove za rad Pregovaračkog tima obezbeđuje Generalni sekretarijat Vlade.

14. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji ("Službeni glasnik RS", broj 78/13).

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".