ODLUKA

O PRISTUPANJU IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PLANA DETALJNE REGULACIJE KOMPLEKSA HIP "PETROHEMIJA" U NASELJENOM MESTU PANČEVO NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. list grada Pančeva", br. 19/2015)

Član 1

Pristupa se strateškoj proceni uticaja Plana detaljne regulacije kompleksa HIP "Petrohemija" u naseljenom mestu Pančevo (u daljem tekstu: Plana) na životnu sredinu.

Član 2

Cilj izrade Plana je stvaranje planskog osnova za izgradnju fabrike polipropilena.

Preliminarna granica obuhvata Plana određena je Planom generalne regulacije kompleksa HIP "Petrohemija", HIP "Azotara" i NIS "Rafinerija nafte Pančevo" u naseljenom mestu Pančevo ("Sl. list opštine Pančevo", br. 12/08 i "Sl. list grada Pančeva", broj 18/09 i 17/12), kojim je u delu 4.1.8. Lokacije za dalju plansku razradu, propisano da je rezervisani prostor za koji je neophodna dalja razrada (Plan detaljne regulacije ili urbanistički projekat) za petrohemijski rezervisane prostore blokove 04 i 05 u kompleksu A-2 i grafičkim prikazom preliminarne granice obuhvata plana, a biće definisana nacrtom Plana.

Član 3

Nosilac izrade Plana i Izveštaja o strateškoj proceni je Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo.

Nosilac izrade Izveštaja o strateškoj proceni definisaće metodologiju za izradu Izveštaja o strateškoj proceni.

Izveštaj o strateškoj proceni izradiće stručni tim sastavljen od lica sa licencama odgovarajuće struke potrebne za sveobuhvatnu analizu elemenata strateške procene, a u skladu sa članom 10. Zakona o strateškoj proceni uticaja.

Rok za izradu izveštaja o strateškoj proceni je 180 dana od dana donošenja ove Odluke.

Član 4

Obavezuje se Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo da sa podnosiocem inicijative za izradu Plana Akcionarskim društvom za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sitovina i hemikalija "HIP-Petrohemija" Pančevo u restrukturiranju, zaključi ugovor radi obezbeđivanja sredstava za finansiranje izrade Izveštaja o strateškoj proceni Plana na životnu sredinu.

Član 5

U okviru strateške procene uticaja Plana na životnu sredinu razmatraće se:

- značaj izmene i dopune plana za zaštitu životne sredine i održiv razvoj,

- karakteristike uticaja planiranih sadržaja na mikro i makro lokaciju i druga pitanja, kao i problemi zaštite životne sredine u skladu sa kriterijumima za određivanje mogućih značajnijih uticaja plana na životnu sredinu, a uzimajući u obzir planiranu namenu.

Član 6

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Plana na životnu sredinu sadrži naročito sledeće:

- polazne osnove;

- opšte i posebne ciljeve strateške procene i izbor indikatora;

- procenu mogućih uticaja sa opisom mera predviđenih za smanjenje negativnih uticaja;

- program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja plana;

- prikaz korišćene metodologije i teškoće u izradi Strateške procene;

- prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izradu izmene i dopune datog plana sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u plan;

- zaključke do kojih se došlo tokom izrade izveštaja o strateškoj proceni predstavljene na način razumljiv javnosti;

- druge podatke od značaja za stratešku procenu.

U slučaju nepostojanja relevantnih podataka, izvršiće se ciljna merenja u skladu sa zakonom.

Strateškom procenom uticaja na životnu sredinu neće se razmatrati prekogranična priroda uticaja.

Član 7

Radi obezbeđivanja učešća zainteresovanih organa i organizacija i javnosti u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni, Gradska uprava - Sekretarijat za urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove dostaviće Izveštaj o strateškoj proceni Plana zainteresovanim organima i organizacijama radi dobijanja mišljenja.

Istovremeno sa izlaganjem urbanističkog plana na javni uvid izlaže se i Izveštaj o strateškoj proceni Plana na životnu sredinu i na taj način javnost učestvuje u javnoj raspravi o Izveštaju.

Član 8

Ova odluka je sastavni deo Odluke o izradi Plana detaljne regulacije kompleksa HIP "Petrohemija" u naseljenom mestu Pančevo ("Službeni list grada Pančeva", broj 15/2015) i objavljuje se u "Službenom listu grada Pančeva".