ODLUKA

O BRATIMLJENJU GRADA NOVOG SADA, REPUBLIKA SRBIJA, I GRADA TOLUKE, SJEDINJENE MEKSIČKE DRŽAVE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 38/2015)

Član 1

Ovom odlukom Grad Novi Sad, Republika Srbija, bratimi se sa Gradom Tolukom, Sjedinjene Meksičke Države, na osnovama ravnopravnosti, uzajamnog poverenja i zajedničkih interesa.

Član 2

Grad Novi Sad i Grad Toluka sarađivaće u oblasti trgovine, investicija, obrazovanja, kulture, nauke i tehnologije, sporta, turizma, klimatskih promena, rodne ravnopravnosti i drugim oblastima o kojima se dogovore.

Član 3

Gradonačelnik Grada Novog Sada i Gradonačelnik Grada Toluke potpisaće Sporazum o uspostavljanju bratskih odnosa između Grada Novog Sada, Republika Srbija i Grada Toluke, Sjedinjene Meksičke Države, koji je sastavni deo ove odluke.

Član 4

Sredstva za finansiranje međunarodne saradnje obezbeđena su u budžetu Grada Novog Sada.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a objaviće se po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije.

* * *

Grad Novi Sad, Republika Srbija, koga zastupa Miloš Vučević, Gradonačelnik, na osnovu Odluke o bratimljenju Grada Novog Sada i Grada Toluke, i Grad Toluka, Sjedinjene Meksičke Države, koga zastupa Braulio A. Álvarez Jasso, Gradonačelnik, zaključuju dana 2015. godine

SPORAZUM
O USPOSTAVLJANJU BRATSKIH ODNOSA IZMEĐU GRADA NOVOG SADA, REPUBLIKA SRBIJA, I GRADA TOLUKE, SJEDINJENE MEKSIČKE DRŽAVE

Član 1

Grad Novi Sad, Republika Srbija, i Grad Toluka, Sjedinjene Meksičke Države (u daljem tekstu: Strane) uspostavljaju bratske odnose na principima tradicionalnog prijateljstva, uzajamnog poverenja i dobrobiti naučne, ekonomske, tehničke i kulturne saradnje.

Član 2

Strane će, na osnovu obostrano izraženog interesa, razvijati saradnju u oblasti trgovine, investicija, koinvestiranja, obrazovanja, kulture, nauke i tehnologije, sporta, turizma, klimatskih promena, rodne ravnopravnosti i drugim oblastima o kojima se dogovore.

Član 3

Blagovremenom razmenom informacija i posetama zvaničnih delegacija i stručnjaka, Strane će sprovoditi programe saradnje dogovorene u skladu sa prioritetima iz oblasti iz člana 2. ovog sporazuma.

Član 4

Sredstva za realizaciju ovog sporazuma Strane će obezbediti u budžetu, u skladu sa mogućnostima i pozitivno-pravnim propisima obe Strane.

Svaka Strana će snositi svoje troškove, osim u slučajevima kada se mogu koristiti drugi mehanizmi ili alternativni izvori finansiranja za konkretne aktivnosti, ako se smatra prikladnim.

Član 5

U cilju koordinacije, nadzora i unapređenja saradnje, Strane će obrazovati radnu grupu sačinjenu od stručnjaka Grada Novog Sada, Republika Srbija, u oblastima iz člana 2. ovog sporazuma i predstavnika Jedinice za međunarodne poslove i pobratimljene gradove, za Grad Toluku, Sjedinjene Meksičke Države.

Član 6

Strane će blagovremeno preduzimati mere i neophodne radnje radi realizacije saradnje između Strana, uz poštovanje nacionalnih zakonodavstava.

Član 7

Pitanja u vezi sa tumačenjem i primenom ovog sporazuma će biti predmet dogovora Strana.

Izmene i dopune ovog sporazuma, vršiće se na osnovu dogovora Strana, na način i po postupku propisanim nacionalnim zakonodavstvima.

Član 8

Sporazum stupa na snagu danom potpisivanja, a može se raskinuti sporazumno ili na zahtev svake Strane u pisanoj formi, tri meseca unapred.

Član 9

Sporazum se potpisuje u četiri (4) istovetna primerka, na srpskom i španskom jeziku, od kojih svaka Strana zadržava po dva primerka.

Republika Srbija
Grad Novi Sad
Gradonačelnik Grada Novog Sada
___________________________
Miloš Vučević

Sjedinjene Meksičke Države
Grad Toluka
Gradonačelnik Grada Toluke
___________________________

Braulio A. Álvarez Jasso