UREDBA

O UTVRĐIVANJU DRŽAVNOG PROGRAMA POMOĆI REGISTROVANOM POLJOPRIVREDNOM GAZDINSTVU I PORODIČNOM POLJOPRIVREDNOM GAZDINSTVU ZA OBNOVU STOČNOG FONDA NA POPLAVLJENOM PODRUČJU

("Sl. glasnik RS", br. 75/2015)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Državni program pomoći registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu i porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu za obnovu stočnog fonda na poplavljenom području.

Član 2

Državni program pomoći registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu i porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu za obnovu stočnog fonda na poplavljenom području odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

DRŽAVNI PROGRAM POMOĆI REGISTROVANOM POLJOPRIVREDNOM GAZDINSTVU I PORODIČNOM POLJOPRIVREDNOM GAZDINSTVU ZA OBNOVU STOČNOG FONDA NA POPLAVLJENOM PODRUČJU

1. Oblast u kojoj se sprovode mere i teritorija na kojoj se sprovode mere

Državni program pomoći registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu i porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu (u daljem tekstu: korisnik) za obnovu stočnog fonda na poplavljenom području odnosi se na oblast stočarstva radi obnove stočnog fonda na poplavljenom području, dodelom bespovratnih novčanih sredstava koja su namenjena za kupovinu one vrste stoke koju su korisnici izgubili usled dejstva poplava.

Teritorija na kojoj se sprovode mere utvrđene ovim programom jeste teritorija jedinica lokalnih samouprava utvrđenih u skladu sa članom 1. stav 3. Zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", br. 75/14, 64/15 i 68/15 - dr. zakon - u daljem tekstu: Zakon).

2. Analiza zatečenog stanja i nastale štete i sagledavanje mogućih daljih štetnih posledica poplava

Na osnovu okvirnih podataka dostupnih veterinarskoj inspekciji, koji su dobijeni na osnovu prijavljenih uginuća i popisanih ušnih markica, kao i izveštaja lokalne samouprave za opštinu Obrenovac, preliminarno je utvrđeno da je ukupno uginulo 4.844 grla, čiji se tabelarni pregled daje po vrsti kategoriji i broju:

Vrsta životinja

Kategorija

Broj grla

Ukupno

Goveda

Krave

46

73

Telad

13

Junad

14

Svinje

Prasad

437

1.810

Priplodne nazimice

171

Tovljenici

1.202

Ovce

Jagnjad

2.218

2.885

Priplodne ovce

667

Koze

Priplodne koze

79

179

Jarad

100

3. Mere koje treba preduzeti radi obnove, odnosno sanacije posledica poplava

Radi obnove stočnog fonda na teritorijama ugroženih jedinica lokalne samouprave (u skladu sa članom 1. stav 3. Zakona), sprovodiće se mera davanja bespovratnih novčanih sredstava u novčanom iznosu koji se utvrđuje za svako uginulo grlo, i to:

Vrsta životinja

Kategorija

Iznos pomoći
u dinarima

Goveda

Krave

120.000,00

Telad

30.000,00

Junad

60.000,00

Svinje

Prasad

6.000,00

Priplodne nazimice

30.000,00

Tovljenici

12.000,00

Ovce

Jagnjad

5.000,00

Priplodne ovce

12.000,00

Koze

Priplodne koze

10.000,00

Jarad

5.000,00

4. Način i obim sprovođenja mera i kriterijumi za sprovođenje

Pravo na dodelu jednokratne bespovratne pomoći iz ovog programa ima korisnik, pod uslovima:

1) da je korisnik kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo bio vlasnik uginulih grla ili je vlasnik grla bio član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva (da je upisan u centralni registar obeleženih životinja Uprave za veterinu i Registar poljoprivrednih gazdinstava koji vodi Ministarstvo finansija - Uprava za trezor);

2) da je prijavio štetu od elementarnih nepogoda komisiji za prijavu štete jedinice lokalne samouprave u skladu sa Zakonom;

3) da nije već ostvario pravo na bespovratnu pomoć za obnovu stočnog fonda od ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, jedinice lokalne samouprave kao i drugih domaćih ili stranih donatora.

Dokazivanje ispunjenosti uslova iz stava 1. tačka 3. ovog odeljka vrši se dostavljanjem izjave pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću na obrascu koji je odštampan uz ovaj program i čini njegov sastavni deo. Izjava se potpisuje u prostorijama jedinice lokalne samouprave čijoj komisiji je prijavljena šteta.

Proveru podataka za isplatu sprovodi Ministarstvo finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava), na osnovu predloga koji joj sa spiskom korisnika i brojem i vrstom domaćih životinja iz odeljka 5. stav 1. ovog programa dostavlja Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja (u daljem tekstu: Kancelarija).

Uprava dostavlja podatke o isplaćenom iznosu sredstava ostvarenih po osnovu prava na korišćenje sredstava iz ovog programa Kancelariji i ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede.

Pravo na dodelu jednokratne bespovratne pomoći nemaju korisnici koju su već dobili bespovratnu pomoć za obnovu stočnog fonda od ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, jedinice lokalne samouprave kao i drugih domaćih ili stranih donatora.

5. Redosled sprovođenja mera

Na osnovu podataka Uprave za veterinu i Uprave za agrarna plaćanja, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine će sastaviti spiskove korisnika odnosno članova domaćinstva registrovanih poljoprivrednih gazdinstva koja su prijavila uginuće grla čija je kategorija obuhvaćena ovim programom i dostaviti Kancelariji.

Kancelarija će, po prijemu konačnih spiskova korisnika iz stava 1. ovog odeljka, dostaviti spiskove Upravi, kako bi se izvršila isplata licima sa spiska na namenski tekući račun koji će biti dostavljen Kancelariji po konačnosti rešenja, u skladu sa odeljkom 4. stav 3. ovog programa.

6. Rokovi za sprovođenje mera

Sprovođenje mera utvrđenih ovim programom realizovaće se do 31. decembra 2015. godine.

7. Organi državne uprave nadležni za koordinaciju, odnosno nosioci sprovođenja pojedinih mera

Ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede i Kancelarija, zaduženi su za koordinaciju aktivnosti iz ovog programa, praćenje i izveštavanje o sprovođenju ovog programa.

Kancelarija je zadužena da dostavi Upravi predlog za dodelu jednokratne bespovratne pomoći sa spiskom korisnika i površina iz odeljka 4. ovog programa, a Uprava je nadležna za isplatu sredstava na ime jednokratne bespovratne pomoći i za sprovođenje drugih mera i aktivnosti iz ovog programa.

8. Procena potrebnih finansijskih sredstava i izvor finansiranja

Potrebna finansijska sredstva za sprovođenje ovog programa u iznosu oko 50.000.000,00 dinara obezbeđena su u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 142/14), Razdeo 3 - Vlada, Glava 3.20 - Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Program 1406 - Obnova zemlje od poplava, Funkcija 110 - Izvršni i zakonodavni organi, finansijski i fiskalni poslovi i spoljni poslovi, Programska aktivnost 0001 - Organizacija i koordinacija poslova vezanih za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Izvor finansiranja 05 - Donacije od inostranih zemalja, aproprijacija ekonomska klasifikacija 484 - Naknada štete za povredu ili štetu nastalu usled elementarnih nepogoda ili drugih prirodnih uzroka.

Obrazac

IZJAVA O ISPUNJENOSTI USLOVA IZ ODELJKA 4. STAV 2. PROGRAMA

Ja ________________________________________________(ime i prezime), JMBG _____________iz _________________, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, izjavljujem da nisam već ostvario pravo na bespovratnu pomoć za obnovu stočnog fonda od ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, jedinice lokalne samouprave kao i drugih domaćih ili stranih donatora

U _______________

Datum,

___________________

________________________

ime i prezime, potpis