PRAVILNIK

O NAČINU VOĐENJA POSEBNE EVIDENCIJE O LICIMA OSUĐENIM ZA KRIVIČNA DELA PROTIV POLNE SLOBODE IZVRŠENA PREMA MALOLETNIM LICIMA

("Sl. glasnik RS", br. 76/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način vođenja posebne evidencije o licima osuđenim za krivična dela protiv polne slobode izvršena prema maloletnim licima koja su određena u članu 3. stav 1. Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima.

Član 2

Posebnu evidenciju o licima osuđenim za krivična dela protiv polne slobode izvršena prema maloletnim licima vodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija za teritoriju Republike Srbije.

Posebna evidencija iz stava 1. ovog člana vodi se u obliku Registra lica osuđenih za krivična dela protiv polne slobode izvršena prema maloletnim licima (u daljem tekstu: Registar).

Registar se vodi u sedištu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Vođenje Registra i davanje podataka iz Registra obavljaju ovlašćeni državni službenici zaposleni u sedištu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Registar se vodi u elektronskom obliku na Obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Sastavni deo Registra je zbirka isprava u kojoj se čuvaju dokumenti na osnovu kojih je izvršen upis podataka u Registar.

Član 3

Registar sadrži:

1) redni broj upisa;

2) datum upisa;

3) ime i prezime osuđenog;

4) jedinstveni matični broj građana osuđenog;

5) adresu prebivališta osuđenog;

6) podatke o zaposlenju osuđenog;

7) podatke od značaja za prepoznavanje osuđenog i njegove fotografije;

8) podatke o krivičnom delu i kazni na koju je osuđen;

9) podatke o pravnim posledicama osude;

10) podatke o sprovođenju posebnih mera propisanih zakonom;

11) napomene.

Član 4

Pod podacima o zaposlenju osuđenog upisuju se u Registar podaci o poslodavcu osuđenog lica (naziv, sedište i adresa, PIB i matični broj), datum o zasnivanju i prestanku radnog odnosa ili drugog oblika radnog angažovanja, kao i podaci o radnom mestu ili poslovima koje osuđeni obavlja.

Član 5

Pod podacima od značaja za prepoznavanje osuđenog upisuju se u Registar podaci o tome da li osuđeni ima određene osobene znake (urođene znake, tetovaže i sl.), kao i podaci o DNK profilu osuđenog.

Član 6

Pod podacima o krivičnom delu i kazni na koju je osuđen upisuju se u Registar naziv suda koji je doneo presudu, broj i datum presude, naziv krivičnog dela sa označenjem odredbe Krivičnog zakonika kojim je to delo propisano, kao i vrsta i visina kazne na koju je osuđen.

Član 7

Pod podacima o pravnim posledicama osude upisuju se u Registar podaci o datumu nastupanja i prestanka pravnih posledica osude, kao i podaci o kršenju određene pravne posledice osude i prekršajnom kažnjavanju za to kršenje.

Član 8

Pod podacima o sprovođenju posebnih mera propisanih zakonom upisuju se u Registar podaci o datumu otpočinjanja i prestanka primene određene posebne mere, kao i podaci o kršenju određene posebne mere i prekršajnom kažnjavanju za to kršenje.

Član 9

U napomenama Registra upisuju se podaci o davanju podataka iz Registra nadležnim državnim organima i ovlašćenim pravnim i fizičkim licima.

Član 10

U zbirci isprava koja je sastavni deo Registra čuvaju se dokumenti i drugi materijal na osnovu kojih se vrši upis podataka u Registar.

Zbirka isprava vodi se posebno za svakog osuđenog pod istim rednim brojem pod kojim je osuđeni upisan u Registar.

U zbirci isprava čuvaju se sledeći dokumenti: sudske presude za krivična dela određena u članu 3. stav 1. Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, izveštaji nadležnih organa o sprovođenju posebnih mera, presude prekršajnih sudova donetih za prekršaje zbog povreda pravnih posledica osude i posebnih mera, zahtevi nadležnih državnih organa i ovlašćenih pravnih i fizičkih lica za davanje podataka iz Registra, kao i drugi materijal (fotografije osuđenog, DNK profil osuđenog i dr.).

Član 11

Osuđenom za krivična dela određena u članu 3. stav 1. Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, uzima se DNK uzorak za dobijanje DNK profila potrebnog za vođenje Registra, posle pravnosnažnosti presude za ta dela, ako mu DNK uzorak ranije nije uzet u toku krivičnog postupka.

Uzimanje DNK uzorka i izrada i čuvanje DNK profila vrši se u skladu sa posebnim propisima.

Član 12

Podaci se upisuju u Registar odmah po prijemu dokumenata na osnovu kojih se vrši upis.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

 

REGISTAR LICA OSUĐENIH ZA KRIVIČNA DELA PROTIV POLNE SLOBODE IZVRŠENA PREMA MALOLETNIM LICIMA

 

Redni broj upisa

Datum upisa

Ime i prezime osuđenog

JMBG osuđenog

Adresa prebivališta osuđenog

Podaci o zaposlenju osuđenog

Podaci od značaja za prepoznavanje osuđenog

Podaci o krivičnom delu i kazni

Podaci o pravnim posledicama osude

Podaci o sprovođenju posebnih mera

Napomene

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11