ODLUKA

O INFORMACIJAMA I PODACIMA KOJI SE DOSTAVLJAJU NARODNOJ BANCI SRBIJE ZA POTREBE IZRADE I AŽURIRANJA PLANA RESTRUKTURIRANJA BANKE I BANKARSKE GRUPE

("Sl. glasnik RS", br. 78/2015)

1. Ovom odlukom bliže se propisuje sadržaj informacija i podataka koje su banka, odnosno pravno lice sa svojstvom najvišeg matičnog društva u bankarskoj grupi dužni da dostavljaju Narodnoj banci Srbije za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranje banke i bankarske grupe, kao i način i rokovi za njihovo dostavljanje.

2. Banka je dužna da izrađuje sledeće izveštaje:

1) Pregled lica nadležnih za obezbeđivanje podataka i informacija za plan restrukturiranja - na Obrascu PNL (Prilog 1);

2) Pregled aktive i obaveza banke povezanih s kritičnim funkcijama i ključnim poslovnim aktivnostima - na Obrascu PAO (Prilog 2);

3) Pregled učešća u platnim sistemima i sistemima za poravnanje finansijskih instrumenata - na Obrascu PSP (Prilog 3);

4) Pregled ključnih upravljačkih softverskih komponenti u informacionom sistemu banke - na Obrascu USK (Prilog 4);

5) Pregled bitnih ugovornih obaveza banke - na Obrascu PBO (Prilog 5);

6) Pregled imovine kojom je obezbeđeno ispunjenje obaveza banke - na Obrascu OOB (Prilog 6);

7) Pregled bitnih vanbilansnih izloženosti banke - na Obrascu BVI (Prilog 7);

8) Pregled uzajamno povezanih aktivnosti banke i drugih pravnih lica - na Obrascu UPA (Prilog 8);

9) Pregled subordiniranih obaveza banke - na Obrascu SOB (Prilog 9);

10) Pregled obaveza banke po izdatim hibridnim instrumentima kapitala - na Obrascu HIB (Prilog 10);

11) Pregled podobnih obaveza banke - na Obrascu POB (Prilog 11);

12) Izveštaj o obračunu minimalnog zahteva za kapitalom i podobnim obavezama banke - na Obrascu MKO (Prilog 12).

3. Najviše matično društvo bankarske grupe čiju kontrolu, odnosno nadzor na konsolidovanoj osnovi vrši Narodna banka Srbije (u daljem tekstu: najviše matično društvo bankarske grupe) dužno je da izrađuje sledeće izveštaje:

1) Pregled aktive i obaveza bankarske grupe povezanih s kritičnim funkcijama i ključnim poslovnim aktivnostima - na Obrascu BG-PAO (Prilog 13);

2) Pregled učešća članova bankarske grupe u platnim sistemima i sistemima za poravnanje finansijskih instrumenata - na Obrascu BG-PSP (Prilog 14);

3) Pregled ključnih upravljačkih softverskih komponenti u informacionom sistemu bankarske grupe - na Obrascu BG-USK (Prilog 15).

4. Sadržina obrazaca iz tač. 2. i 3. ove odluke utvrđena je u prilozima od 1 do 15, koji su odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

5. Banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe dužni su da informacije i podatke u izveštajima iz tač. 2. i 3. ove odluke prikažu tačno i potpuno, u skladu s propisima.

6. Banka, odnosno najviše matično društvo bankarske grupe dužni su da izveštaje iz ove odluke dostavljaju Narodnoj banci Srbije u elektronskoj formi na imejl adresu restrukturiranje@nbs.rs.

7. Banka je dužna da izveštaje iz tačke 2. ove odluke Narodnoj banci Srbije dostavlja polugodišnje, i to:

- izveštaje sa stanjem na dan 30. juna tekuće godine - do 31. avgusta te godine;

- izveštaje sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine - do 31. marta naredne godine.

8. Najviše matično društvo bankarske grupe dužno je da sačinjava i dostavlja izveštaje iz tačke 3. ove odluke, sa stanjem na dan 31. decembra, odnosno 30. juna tekuće godine - do 31. maja naredne, odnosno do 30. septembra tekuće godine.

9. Banka, najviše matično društvo bankarske grupe i član bankarske grupe dužni su da Narodnoj banci Srbije, na njen zahtev, pruže svu potrebnu pomoć, kao i dodatne informacije i podatke koji su joj potrebni u postupku izrade i ažuriranja plana restrukturiranja.

10. Za potrebe ažuriranja plana restrukturiranja banke, odnosno bankarske grupe, Narodna banka Srbije od banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe može zahtevati da izrade i dostave izveštaj iz tač. 2. i 3. ove odluke, u roku koji Narodna banka Srbije odredi u tom zahtevu.

Prelazna odredba i završna odredba

11. Banka je dužna da izveštaje iz tačke 2. ove odluke sa stanjem na dan 30. juna 2015. godine dostavi Narodnoj banci Srbije najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

12. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Prilog 1

 

(poslovno ime i sedište banke)1)

 

Obrazac PNL

PREGLED LICA NADLEŽNIH ZA OBEZBEĐIVANJE PODATAKA I INFORMACIJA ZA PLAN RESTRUKTURIRANJA

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Naziv pravnog lica2)

Matični broj2)

Sedište3)

Nadležnost prema mestu registracije4)

Nadležnost za licenciranje (dozvola za rad)5)

Rukovodilac nadležan za obezbeđivanje informacija za izradu plana restrukturiranja6)

Napomena

Ime i prezime

Funkcija

Broj telefona

Imejl adresa

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) Ovaj pregled za potrebe izrade i ažuriranja plana restrukturiranja izrađuje banka, pri čemu banka koja ima svojstvo najvišeg matičnog društva bankarske grupe nad kojom Narodna banka Srbije vrši kontrolu na konsolidovanoj osnovi u skladu s članom 122. Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015) i tačkom 2. Odluke o kontroli bankarske grupe na konsolidovanoj osnovi ("Službeni glasnik RS", br. 45/2011) - popunjava ovaj pregled i podacima za sve članove te bankarske grupe.

2) U kolonama 2 "Naziv pravnog lica" i 3 "Matični broj" navode se podaci za banku, odnosno za najviše matično društvo bankarske grupe i sve članove te grupe.

3) U koloni 4 "Sedište" navode se mesto i adresa sedišta banke, odnosno najvišeg matičnog društva bankarske grupe i svih članove te grupe.

4) U koloni 5 "Nadležnost prema mestu registracije" navodi se zemlja u kojoj je član bankarske grupe upisan u registar pravnih lica, kada je njegovo sedište van teritorije Republike Srbije.

5) U koloni 6 "Nadležnost za licenciranje (dozvola za rad)" navodi se regulatorno telo nadležno za izdavanje dozvole za rad člana bankarske grupe čije je sedište van teritorije Republike Srbije.

6) Banka je dužna da, pri svakoj promeni rukovodioca banke, odnosno člana bankarske grupe koji je nadležan za obezbeđivanje informacija za izradu plana restrukturiranja, bez odlaganja Narodnoj banci Srbije dostavi obaveštenje o tome (s podacima iz kolona 7, 8, 9 i 10), u elektronskoj formi, na imejl adresu restrukturiranje@nbs.rs - nezavisno od rokova propisanih za dostavljanje ovog pregleda.

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

__________________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 2

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac PAO

PREGLED AKTIVE I OBAVEZA BANKE POVEZANIH S KRITIČNIM FUNKCIJAMA I KLJUČNIM POSLOVNIM AKTIVNOSTIMA

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Kritične funkcije1)

Ključne poslovne aktivnosti2)

Aktiva banke3)

Obaveze banke3)

Rukovodilac banke nadležan za kritičnu funkciju, odnosno ključnu poslovnu aktivnost i za obezbeđivanje informacija o toj funkciji, odnosno aktivnosti7)

Napomena

Vrsta aktive4)

Iznos5)

% ukupne aktive banke6)

Vrsta obaveza4)

Iznos5)

% ukupnih obaveza banke6)

Ime i prezime

Funkcija

Broj telefona

Imejl adresa

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) U koloni 2 "Kritične funkcije" navode se kritične funkcije identifikovane za potrebe izrade plana oporavka banke, u skladu s čl. 36a i 36b Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona. Pojedinačna navedena kritična funkcija ne mora biti praćena navođenjem ključne poslovne aktivnosti u koloni 3, ako u okviru te kritične funkcije nisu identifikovane ključne poslovne aktivnosti. Takođe, navedena kritična funkcija može biti praćena i navođenjem više ključnih poslovnih aktivnosti, ako su one identifikovane u okviru te kritične funkcije.

2) U koloni 3 "Ključne poslovne aktivnosti" navode se ključne poslovne aktivnosti identifikovane za potrebe izrade plana oporavka banke, u skladu s čl. 36a i 36b Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona. Pojedinačna navedena ključna poslovna aktivnost ne mora biti praćena navođenjem kritične funkcije u koloni 2, ako ta ključna poslovna aktivnost nije identifikovana kao deo kritičnih funkcija. Takođe, navedena ključna poslovna aktivnost može biti praćena i navođenjem više kritičnih funkcija, ako su one identifikovane u okviru te ključne poslovne aktivnosti.

3) U kolonama 4, 5, i 6 "Aktiva banke", odnosno 7, 8 i 9 "Obaveze banke" navode se vrsta aktive, odnosno obaveza, iznosi i procenat učešća u ukupnoj aktivi, odnosno obavezama banke, po nazivima pozicija iskazanim u izveštaju Bilans stanja banke (Prilog 10, Obrazac BS), koji banka mesečno dostavlja Narodnoj banci Srbije na osnovu Odluke o izveštavanju banaka ("Službeni glasnik RS", br. 125/2014 i 4/2015), a koji su povezani s navedenim kritičnim fukcijama i/ili ključnim poslovnim aktivnostima banke. Kada je u okviru kritične funkcije identifikovano više ključnih poslovnih aktivnosti, podatke o aktivi i obavezama banke treba iskazati na nivou pojedinačnih ključnih poslovnih aktivnosti.

4) U kolonama 4 "Vrsta aktive" i 7 "Vrsta obaveza" navode se vrste aktive i obaveza u skladu s pozicijama iz izveštaja Bilans stanja banke (Prilog 10, Obrazac BS), koji banka mesečno dostavlja Narodnoj banci Srbije na osnovu Odluke o izveštavanju banaka ("Službeni glasnik RS", br. 125/2014 i 4/2015).

5) Svi iznosi iskazuju se u hiljadama dinara.

6) U kolonama 6 "% ukupne aktive banke" i 9 "% ukupnih obaveza banke" navodi se procenat učešća u aktivi, odnosno obavezama banke, iskazan po vrstama i zbirno za kritične funkcije i/ili ključne poslovne aktivnosti u odnosu na ukupnu aktivu, odnosno obaveze banke iz izveštaja Bilans stanja banke (Prilog 10, Obrazac BS), koji banka mesečno dostavlja Narodnoj banci Srbije na osnovu Odluke o izveštavanju banaka ("Službeni glasnik RS", br. 125/2014 i 4/2015).

7) Banka je dužna da pri svakoj promeni rukovodioca nadležnog za navedenu kritičnu funkciju, odnosno ključnu poslovnu aktivnost i za obezbeđivanje informacija o toj funkciji, odnosno aktivnosti, o tome bez odlaganja dostavi obaveštenje Narodnoj banci Srbije (s podacima iz kolona 10, 11, 12 i 13), u elektronskoj formi, na imejl adresu restrukturiranje@nbs.rs - nezavisno od rokova propisanih za dostavljanje pregleda.

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 3

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac PSP

PREGLED UČEŠĆA U PLATNIM SISTEMIMA I SISTEMIMA ZA PORAVNANJE FINANSIJSKIH INSTRUMENATA

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Sistem

Kritične funkcije5)

Ključne poslovne aktivnosti6)

Napomena

Tip sistema1)

Naziv sistema2)

Tip učešća3)

Posrednička institucija4)

1

2

3

4

5

6

7

8

1.

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) U koloni 2 "Tip sistema" navodi se kategorizacija sistema korišćenjem opcija, kao što su npr. platni sistem, sistem poravnanja finansijskih instrumenata, izvršavanje međunarodnih plaćanja preko korespondentske banke, platforma za trgovanje i sl. Ako banka učestvuje u više sistema, navode se svi sistemi u kojima ta banka učestvuje.

2) U koloni 3 "Naziv sistema" navodi se naziv navedenog tipa sistema, pri čemu banka ne navodi podatke o učešću u platnim sistemima čiji je operator Narodna banka Srbije (RTGS NBS sistem, Kliring NBS sistem, DinaCard sistem, Međubankarski kliring sistem u devizama i Međunarodni kliring sistem u devizama).

3) U koloni 4 "Tip učešća" navodi se: "direktan pristup" navedenom sistemu ili "indirektan pristup" tom sistemu preko drugog učesnika u tom sistemu.

4) Kolona 5 "Posrednička institucija" popunjava se samo u slučaju "indirektnog učešća" u navedenom sistemu, pri čemu se navodi naziv institucije preko koje se ostvaruje taj pristup. U slučaju izvršavanja međunarodnih plaćanja preko korespondentskih banaka, u toj koloni se navode nazivi tih banaka.

5) U koloni 6 "Kritične funkcije" navodi se kritična funkcija identifikovana za potrebe izrade plana oporavka banke, u skladu s čl. 36a i 36b Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015) i u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona, ako su aktivnosti, usluge ili poslovi koje banka obavlja preko navedenog sistema obuhvaćeni identifikovanim kritičnim funkcijama banke. Pojedinačna navedena kritična funkcija ne mora biti praćena navođenjem ključne poslovne aktivnosti u koloni 7, ako u okviru te kritične funkcije nisu identifikovane ključne poslovne aktivnosti.

6) U koloni 7 "Ključne poslovne aktivnosti" navodi se ključna poslovna aktivnost identifikovana za potrebe izrade plana oporavka banke, u skladu s čl. 36a i 36b Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015) i u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona, ako su poslovne aktivnosti i usluge koje banka obavlja preko navedenog sistema obuhvaćeni identifikovanim ključnim poslovnim aktivnostima banke. Pojedinačna navedena ključna poslovna aktivnost ne mora biti praćena navođenjem kritične funkcije u koloni 6, ako ta ključna poslovna aktivnost nije identifikovana kao deo kritičnih funkcija.

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

__________________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

Prilog 4

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac USK

PREGLED KLJUČNIH UPRAVLJAČKIH SOFTVERSKIH KOMPONENTI U INFORMACIONOM SISTEMU BANKE

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Ključne upravljačke softverske komponente1)

Vlasnik komponente4)

Kritične funkcije5)

Ključne poslovne aktivnosti6)

Rukovodilac nadležan za obezbeđivanje informacija o ključnim upravljačkim softverskim komponentama za potrebe izrade plana restrukturiranja7)

Napomena

Naziv softverske komponente2)

Tip posla/aktivnosti3)

Naziv pravnog lica

Matični broj

Tip ugovora

Ime i prezime

Funkcija

Broj telefona

Imejl adresa

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) Za potrebe izrade ovog pregleda, pod pojmom "Ključne upravljačke softverske komponente" podrazumeva se sistemski i aplikativni softver u informacionom sistemu banke, u skladu sa Odlukom o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemom finansijske institucije ("Službeni glasnik RS", br. 23/2013 i 113/2013), koji je neophodan za kontinuirano obavljanje aktivnosti i poslova banke.

2) U koloni 2 "Naziv softverske komponente" navode se nazivi sistemskog i aplikativnog softvera u informacionom sistemu banke.

3) U koloni 3 "Tip posla/aktivnosti" navode se tipovi poslova, aktivnosti i usluga koje podržavaju navedene ključne upravljačke softverske komponente: upravljanje rizicima, računovodstvo, finansijsko izveštavanje, regulatorno izveštavanje, kreditni poslovi, depozitni poslovi, faktoring i sl. Pojedinačno navedeni tip posla/aktivnosti ne mora biti praćen navođenjem kritične funkcije u koloni 7, odnosno ključne poslovne aktivnosti u koloni 8, ako taj posao/aktivnost banke nije identifikovan kao deo kritičnih funkcija, odnosno ključnih poslovnih aktivnosti banke.

4) U kolonama 4, 5 i 6 "Vlasnik komponente" navode se naziv i matični broj pravnog lica koje ima pravo vlasništva nad ključnom upravljačkom softverskom komponentom koju banka koristi u obavljanju aktivnosti i poslova, kao i tipovi ugovora, kao što su: licenca, zakup, članstvo, ugovor o pružanju usluga IS i sl. Ako je vlasnik komponente isključivo banka, u koloni 4 navodi se napomena "vlasništvo banke". U slučaju suvlasništva nad komponentom, u kolonama 4 i 5 navode se naziv i matični broj suvlasnika, a u koloni 6 napomena "suvlasništvo".

5) U koloni 7 "Kritične funkcije" navode se kritične funkcije identifikovane za potrebe izrade plana oporavka banke, u skladu s čl. 36a i 36b Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona, ako navedene ključne upravljačke softverske komponente podržavaju aktivnosti, usluge ili poslove koji su identifikovani kao kritične funkcije banke. Pojedinačna navedena kritična funkcija ne mora biti praćena navođenjem ključne poslovne aktivnosti u koloni 8, ako u okviru te kritične funkcije nisu identifikovane ključne poslovne aktivnosti.

6) U koloni 8 "Ključne poslovne aktivnosti" navode se ključne poslovne aktivnost identifikovane za potrebe izrade plana oporavka banke, u skladu s čl. 36a i 36b Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona, ako navedene ključne upravljačke softverske komponente podržavaju poslovne aktivnosti i usluge koje su identifikovane kao ključne poslovne aktivnosti banke. Pojedinačna navedena ključna poslovna aktivnost ne mora biti praćena navođenjem kritične funkcije u koloni 7, ako ta ključna poslovna aktivnost nije identifikovana kao deo kritičnih funkcija.

7) Banka je dužna da, pri svakoj promeni rukovodioca nadležnog za obezbeđivanje informacija o ključnim upravljačkim softverskim komponentama za potrebe izrade plana restrukturiranja banke, o tome bez odlaganja dostavi obaveštenje Narodnoj banci Srbije (s podacima iz kolona 9, 10, 11 i 12), u elektronskoj formi, na imejl adresu restrukturiranje@nbs.rs, nezavisno od rokova propisanih za dostavljanje ovog pregleda.

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

__________________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 5

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac PBO

PREGLED BITNIH UGOVORNIH OBAVEZA BANKE

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Bitna ugovorna strana1)

Ugovorna obaveza2)

Napomena7)

Naziv lica

Matični broj

Sedište

Vrsta obaveze3)

Iznos obaveze4)

Oznaka valute5)

% učešća u ukupnim obavezama banke6)

1

2

3

4

6

7

8

9

10

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) U kolonama 2, 3 i 4 "Bitna ugovorna strana" navode se oni poverioci banke čiji bi problemi u poslovanju ili nastupanje drugih sličnih okolnosti, mogli negativno uticati na finansijsku situaciju banke (likvidnost, devizna pozicija, finansijski rezultat i sl.) i/ili ugroziti kontinuitet njenog poslovanja. U slučaju da je identifikovana bitna ugovorna strana povezano lice s drugim poveriocima banke, podatke je potrebno prikazati na nivou grupe povezanih lica, kao i u slučaju da se ukupne obaveze banke na nivou grupe povezanih lica mogu smatrati bitnom ugovornom stranom.

2) U kolonama 6, 7, 8 i 9 "Ugovorna obaveza" navode se vrsta obaveze, iznos obaveze, oznaka valute i procenat učešća u ukupnim obavezama banke. Za svaku navedenu identifikovanu bitnu ugovornu stranu, u kolonama 7 i 9 iskazuju se, pored iznosa i procenta po vrstama obaveza, i zbirni iznos obaveza i zbirni procenat učešća u ukupnim obavezama banke te ugovorne strane. U slučaju da je identifikovana bitna ugovorna strana povezano lice s drugim poveriocima banke, podatke je potrebno prikazati na nivou grupe povezanih lica, kao i u slučaju da se ukupne obaveze banke na nivou grupe povezanih lica mogu smatrati bitnom ugovornom stranom.

3) U koloni 6 "Vrsta obaveze" navode se tipovi obaveza u skladu s nazivima pozicija iz izveštaja Bilans stanja banke (Prilog 10, Obrazac BS), koji banka mesečno dostavlja Narodnoj banci Srbije na osnovu Odluke o izveštavanju banaka ("Službeni glasnik RS". br. 125/2014 i 4/2015), a čiji iznosi čine zbirni iznos materijalno značajne obaveze po identifikovanim bitnim ugovornim stranama.

4) Svi iznosi iskazuju se u hiljadama dinara.

5) U koloni 8 "Oznaka valute" navodi se oznaka valute za svaku navedenu vrstu obaveze, u skladu s tačkom 4. Priloga 3 Struktura obaveznih šifara uz Odluku o prikupljanju, obradi i dostavljanju podataka o stanju i strukturi računa iz Kontnog okvira ("Službeni glasnik RS", br. 71/2014 i 135/2014).

6) U koloni 9 "% učešća u ukupnim obavezama banke" navodi se učešće u procentima obaveza iskazanih po vrstama obaveze i zbirno po navedenim ugovornim stranama, u odnosu na ukupne obaveze banke iskazane u izveštaju Bilans stanja banke (Prilog 10, Obrazac BS), koji banka mesečno dostavlja Narodnoj banci Srbije na osnovu Odluke o izveštavanju banaka ("Službeni glasnik RS", br. 125/2014 i 4/2015).

7) U kolonu 10 "Napomena" unosi se kratka ocena (opis) uticaja koje problemi koji nastanu kod identifikovane bitne ugovorne strane mogu imati na finansijsku situaciju banke, po svakoj od navedenih vrsta obaveza te ugovorne strane.

 

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

__________________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 6

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac OOB

PREGLED IMOVINE KOJOM JE OBEZBEĐENO ISPUNJENJE OBAVEZA BANKE

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Imovina banke data kao sredstvo obezbeđenja obaveza2)

Broj računa3)

Knjigovodstvena vrednost imovine date kao sredstvo obezbeđenja obaveza banke4)

Obaveze banke čije je ispunjenje obezbeđeno finansijskom i nefinansijskom imovinom banke2)

Broj računa3)

Knjigovodstvena vrednost obaveza obezbeđenih imovinom banke

Razlika (+) višak obezbeđenja (-) višak obaveza

Bruto iznos

Ispravka vrednosti

Neto iznos

1

2

3

4

5

6=4-5

7

8

9

10=6-9

1.

Finansijska imovina data kao sredstvo obezbeđenja za obaveze banke

 

 

 

 

Obaveze banke obezbeđene finansijskom imovinom

 

 

 

1.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I. Ukupno finansijska imovina data kao sredstvo obezbeđenja za obaveze banke5) (1.1.+1.2.+1.3.+…):

 

 

 

 

I. Ukupno obaveze banke obezbeđene finansijskom imovinom (1.1.+1.2.+1.3.+…):

 

 

 

2.

Nefinansijska imovina data kao sredstvo obezbeđenja za obaveze banke

 

 

 

 

Obaveze banke obezbeđene nefinansijskom imovinom

 

 

 

2.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II. Ukupno nefinansijska imovina data kao sredstvo obezbeđenja za obaveze banke6) (2.1.+2.2.+2.3.+…):

 

 

 

 

II. Ukupno obaveze banke obezbeđene nefinansijskom imovinom (2.1.+2.2.+2.3.+…):

 

 

 

Ukupno imovina banke data kao sredstvo obezbeđenja za obaveze banke (I+II):

 

 

 

 

Ukupne obaveze banke obezbeđene imovinom datom kao sredstvo obezbeđenja (I+II):

 

 

 

 

Napomene:

1) Svi iznosi iskazuju se u hiljadama dinara.

2) U kolonama "Imovina banke data kao sredstvo obezbeđenja obaveza" i "Obaveze banke čije je ispunjenje obezbeđeno finansijskom i nefinansijskom imovinom banke" navode se nazivi imovine, odnosno obaveza prema pozicijama iz izveštaja Bilans stanja banke (Prilog 10, Obrazac BS), koji banka mesečno dostavlja Narodnoj banci Srbije na osnovu Odluke o izveštavanju banaka ("Službeni glasnik RS", br. 125/2014 i 4/2015).

3) U kolonama "Broj računa" navodi se trocifreni knjigovodstveni račun na kome je evidentirana imovina, odnosno obaveza banke, u skladu sa Odlukom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za banke ("Službeni glasnik RS", br. 71/2014 i 135/2014).

4) Knjigovodstvena vrednost imovine date kao sredstvo obezbeđenja obaveza banke iskazuje se zbirno, na nivou trocifrenih računa, a ne pojedinačno po svakom ugovoru.

5) Ukupna finansijska imovina data kao sredstvo obezbeđenja za obaveze banke, tj. njen bruto iznos, treba da odgovara iznosu iskazanom na vanbilansnom računu 919 propisanom Odlukom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za banke ("Službeni glasnik RS", br. 71/2014 i 135/2014), odnosno njen neto iznos treba da odgovara iznosu iskazanom na poziciji A.II Založena finansijska sredstva iz izveštaja Bilans stanja banke (Prilog 10, Obrazac BS), koji banka mesečno dostavlja Narodnoj banci Srbije na osnovu Odluke o izveštavanju banaka ("Službeni glasnik RS", br. 125/2014 i 4/2015).

6) Ukupna nefinansijska imovina data kao sredstvo obezbeđenja za obaveze banke treba da odgovara iznosu iskazanom na vanbilansnom računu 912 propisanom Odlukom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za banke ("Službeni glasnik RS", br. 71/2014 i 135/2014).

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

_____________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 7

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac BVI

PREGLED BITNIH VANBILANSNIH IZLOŽENOSTI BANKE

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Bitna ugovorna strana1)

Vanbilansna izloženost

Kritične funkcije6)

Ključne poslovne aktivnosti7)

Napomena

Naziv pravnog lica

Matični broj

Sedište

Vrsta vanbilansne izloženosti2)

Iznos3)

Oznaka valute4)

% učešća u ukupnoj vanbilansnoj izloženosti banke5)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) U kolonama 2, 3 i 4 "Bitna ugovorna strana" navode se one ugovorne strane povezane sa preuzetim vanbilansnim obavezama, čiji bi problemi u poslovanju ili nastupanje drugih sličnih okolnosti, mogli negativno uticati na finansijsku situaciju banke (likvidnost, devizna pozicija, finansijski rezultat i sl.) i/ili ugroziti kontinuitet njenog poslovanja. U slučaju da je identifikovana bitna ugovorna strana povezano lice s drugim klijentima banke prema kojima banka ima preuzetu vanbilansnu obavezu, podatke je potrebno prikazati na nivou grupe povezanih lica, kao i u slučaju da se ukupne vanbilansne obaveze banke na nivou grupe povezanih lica mogu smatrati značajnim.

2) U koloni 5 "Vrsta vanbilansne izloženosti" navode se tipovi vanbilansne izloženosti (npr. plative garancije, činidbene garancije, avali i akcepti menica, drugi oblici jemstva, nepokriveni akreditivi, neiskorišćene preuzete obaveze, derivati i sl.) čiji iznosi čine zbirnu vanbilansnu izloženost prema identifikovanoj bitnoj ugovornoj strani.

3) Svi iznosi iskazuju se u hiljadama dinara.

4) U koloni 7 "Oznaka valute" navodi se oznaka valute za svaku navedenu vrstu vanbilansne izloženosti, u skladu s tačkom 4. Priloga 3 Struktura obaveznih šifara uz Odluku o prikupljanju, obradi i dostavljanju podataka o stanju i strukturi računa iz Kontnog okvira ("Službeni glasnik RS", br. 71/2014 i 135/2014).

5) U koloni 8 "% učešća u ukupnoj vanbilansnoj izloženosti banke" navodi se učešće u procentima obaveza iskazanih po vrstama vanbilansne izloženosti i zbirno po bitnim ugovornim stranama u odnosu na ukupne vanbilansne stavke, pri čemu se pod ukupnom vanbilansnom izloženošću podrazumevaju vanbilansne stavke po kojima može doći do plaćanja banke.

6) U koloni 9 "Kritične funkcije" navodi se kritična funkcija identifikovana za potrebe izrade plana oporavka banke, u skladu s čl. 36a i 36b Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu sa definicijom iz člana 2. tog zakona, ako su navedene vanbilansne aktivnosti, usluge ili poslovi koje banka obavlja obuhvaćeni identifikovanim kritičnim funkcijama. Pojedinačna navedena kritična funkcija ne mora biti praćena navođenjem ključne poslovne aktivnosti u koloni 10, ako u okviru te kritične funkcije nisu identifikovane ključne poslovne aktivnosti.

7) U koloni 10 "Ključne poslovne aktivnosti" navodi se ključna poslovna aktivnost identifikovana za potrebe izrade plana oporavka banke, u skladu s čl. 36a i 36b Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona, ako su navedene vanbilansne poslovne aktivnosti i usluge koje banka obavlja obuhvaćeni identifikovanim ključnim poslovnim aktivnostima. Pojedinačna navedena ključna poslovna aktivnost ne mora biti praćena navođenjem kritične funkcije u koloni 9, ako ta ključna poslovna aktivnost nije identifikovana kao deo kritičnih funkcija.

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

_____________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 8

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac UPA

PREGLED UZAJAMNO POVEZANIH AKTIVOSTI BANKE I DRUGIH PRAVNIH LICA

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Drugo pravno lice1)

Povezanost

Naziv

Matični broj

Sedište

Tip2)

Opis aktivnosti3)

1

2

3

4

5

6

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) U kolonama 2, 3 i 4 "Drugo pravno lice" navode se naziv, matični broj i adresa sedišta pravnih lica s kojima banka ima uzajamno povezane aktivnosti, uključujući i članove bankarske grupe, ukoliko je banka član te grupe.

2) U koloni 5 "Tip" navodi se tip uzajamno povezane aktivnosti banke s navedenim pravnim licem, i to: zajednički zaposleni (deo ili svi), zajedničko korišćenje građevinskih objekata i/ili opreme (delimično ili u celini), zajedničko korišćenje informacionih sistema (delimično ili u celini), međusobno finansiranje, postojeća međusobna vanbilansna izloženost, međusobni ugovori o uslugama, ostalo. Ako postoji više tipova uzajamno povezanih aktivnosti s drugim pravnim licem, navode se svi tipovi tih aktivnosti.

3) U koloni 6 "Opis aktivnosti" navodi se bliži opis za svaki od navedenih tipova uzajamno povezanih aktivnosti, uticaj tih aktivnosti na obezbeđenje kontinuiteta poslovanja banke, kao i njihova povezanost sa kritičnim funkcijama i ključnim poslovnim aktivnostima banke identifikovanim za potrebe izrade plana oporavka banke, u skladu s čl. 36a i 36b Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona.

 

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

______________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 9

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac SOB

PREGLED SUBORDINIRANIH OBAVEZA BANKE

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Oznaka povezanosti3)

Vrsta lica poverioca4)

Matični broj poverioca5)

Naziv - poslovno ime i adresa poverioca

Država porekla6)

Preostali rok dospeća (u godinama)7)

Ukupan iznos subordiniranih obaveza koje ispunjavaju uslove za uključenje u dopunski kapital

Ukupan iznos subordiniranih obaveza koje ne ispunjavaju uslove za uključenje u dopunski kapital

Ukupan iznos subordiniranih obaveza

Ukupan iznos subordiniranih obaveza obezbeđenih založnim pravom, finansijskim sredstvom obezbeđenja ili drugim srodnim pravom

Ukupan iznos subordiniranih obaveza koji nisu obezbeđeni založnim pravom, finansijskim sredstvom obezbeđenja ili drugim srodnim pravom

Potraživanja i obaveze banke

Ukupna bilansna potraživanja banke od poverioca

Ukupne bilansne obaveze banke prema poveriocu, uključujući subordinirane obaveze

Razlika (+) neto dužnik (-) neto poverilac

 

Od čega uključeno u dopunski kapital

Od čega uključeno u dopunski kapital

Od čega ispunjava uslove ali nije uključeno u dopunski kapital

Od čega ne ispunjava uslove za uključenje u dopunski kapital

Od čega uključeno u dopunski kapital

Od čega ispunjava uslove ali nije uključeno u dopunski kapital

Od čega ne ispunjavaju uslove za uključenje u dopunski kapital

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11=8+10

12

13

14

15

16=11-12

17=9-13

18=8-14

19=10-15

20

21

22=20-21

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega domaća lica:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega strana lica:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) Svi iznosi iskazuju se u hiljadama dinara.

2) U pregled se unose svi poverioci banke po subordiniranim obavezama prema iznosu glavnice tog potraživanja.

3) U kolonu "Oznaka povezanosti" upisuje se oznaka međusobne povezanosti poverilaca banke, i to: 0 - lica povezana s bankom i 1 - lica koja nisu povezana sa bankom.

4) U kolonu "Vrsta lica poverioca" upisuje se šifra "1" za domaće pravno lice ako je akcionar banke, šifra "2" za domaće fizičko lice ako je akcionar banke, šifra "3" za strano pravno lice ako je akcionar banke, šifra "4" za strano fizičko lice ako je akcionar banke i šifra "9" u ostalim slučajevima.

5) U kolonu "Matični broj poverioca", kada je poverilac strano lice, unosi se identifikacioni broj iz registra zemlje porekla.

6) U kolonu "Država porekla" upisuje se naziv države u kojoj se nalazi poslovno sedište poverioca.

7) U kolonu "Preostali rok dospeća (u godinama)" unosi se preostali rok dospeća u punim godinama, bez ostatka u mesecima.

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

_______________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 10

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac HIB

PREGLED OBAVEZA BANKE PO IZDATIM HIBRIDNIM INSTRUMENTIMA KAPITALA

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Oznaka povezanosti3)

Vrsta lica poverioca4)

Matični broj poverioca5)

Naziv - poslovno ime i adresa poverioca

Država porekla6)

Preostali rok dospeća (u godinama)7)

Ukupan iznos izdatih hibridnih instrumenata kapitala koji ispunjavaju uslove za uključenje u dopunski kapital

Ukupan iznos izdatih hibridnih instrumenata kapitala koji ne ispunjavaju uslove za uključenje u dopunski kapital

Ukupan iznos izdatih hibridnih instrumenata kapitala

Ukupan iznos hibridnih instrumenata obezbeđenih založnim pravom, finansijskim sredstvom obezbeđenja ili drugim srodnim pravom

Ukupan iznos hibridnih instrumenata koji nisu obezbeđeni založnim pravom, finansijskim sredstvom obezbeđenja ili drugim srodnim pravom

Potraživanja i obaveze banke

Ukupna bilansna potraživanja banke od poverioca

Ukupne bilansne obaveze banke prema poveriocu, uključujući obaveze po hibridnim instrumentima

Razlika (+) poverilac neto dužnik (-) poverilac neto poverilac

 

Od čega uključeno u dopunski kapital

 

Od čega uključeno u dopunski kapital

Od čega ispunjava uslove ali nije uključeno u dopunski kapital

od čega ne ispunjava uslove za uključenje u dopunski kapital

Od čega uključeno u dopunski kapital

od čega ispunjavaju uslove za uključenje u dopunski kapital

od čega ne ispunjavaju uslove za uključenje u dopunski kapital

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11=8+10

12

13

14

15

16=11-12

17=9-13

18=8-14

19=10-15

20

21

22=20-21

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega domaća lica:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svega strana lica:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) Svi iznosi iskazuju se u hiljadama dinara.

2) U pregled se unose svi poverioci banke po hibridnim instrumentima kapitala prema visini glavnice tog potraživanja, bez obaveza po osnovu kamata.

3) U kolonu "Oznaka povezanosti" upisuje se oznaka međusobne povezanosti poverilaca banke, i to: 0 - lica povezana s bankom i 1 - lica koja nisu povezana s bankom.

4) U kolonu "Vrsta lica poverioca" upisuje se šifra "1" za domaće pravno lice ako je akcionar banke, šifra "2" za domaće fizičko lice ako je akcionar banke, šifra "3" za strano pravno lice ako je akcionar banke, šifra "4" za strano fizičko lice ako je akcionar banke i šifra "9" u ostalim slučajevima.

5) U kolonu "Matični broj poverioca", kada je poverilac strano lice, unosi se identifikacioni broj iz registra zemlje porekla.

6) U kolonu "Država porekla" upisuje se naziv države u kojoj se nalazi poslovno sedište poverioca.

7) U kolonu "Preostali rok dospeća (u godinama)" unosi se preostali rok dospeća u punim godinama, bez ostatka u mesecima.

 

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

__________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

Prilog 11

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac POB

PREGLED PODOBNIH OBAVEZA BANKE

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Struktura lica

 

Ukupne obaveze banke2)

Obaveze koje se isključuju iz otpisa i konverzije na osnovu člana 128nj stav 3. Zakona o bankama, od čega:

Podobne obaveze banke

Od toga:

Ukupne obaveze koje se isključuju iz otpisa i konverzije

Obaveze po osnovu osiguranih depozita, od osiguranog iznosa

Obaveze čije je ispunjenje obezbeđeno založnim pravom, sredstvom finansijskog obezbeđenja i drugim srodnim pravom

Obaveze nastale upravljanjem imovinom i novcem klijenata

Obaveze prema domaćim i stranim bankama i investicionim društvima, s prvobitnim rokom dospeća kraćim od sedam dana, osim prema članovima iste grupe

Obaveze sa preostalim rokom dospeća kraćim od sedam dana prema platnim sistemima i sistemima za poravnanje HOV

Obaveze prema zaposlenima u pogledu obračunatih a neisplaćenih zarada penzijskih doprinosa ili ostalih fiksnih primanja, osim dela zarade po osnovu nagrade, bonusa i sl.

Obaveze po osnovu poslova prodaje robe ili pružanja usluga koji su ključni za neprekidno i svakodnevno poslovanje banke

Poreske obaveze i obaveze po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje

Obaveze prema Agenciji za osiguranje depozita po osnovu premije za osiguranje depozita

 

Depoziti

Krediti

Derivati

Ostale obaveze

1

2

3

4

5

6=7+8+9+10+11+12+13+14+15

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16=1-6

1.

Banka - sredstva3)

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Akcionari banke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Poverioci po subordiniranim obavezama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Banke i druge finansijske institucije4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Javni sektor5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Mikro, mala i srednja pravna lica6)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

Fizička lica - rezidenti i nerezidenti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

Preduzetnici6)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

Ostali poverioci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) Svi iznosi iskazuju se u hiljadama dinara.

2) Ukupne obaveze banke u koloni 1 treba da odgovaraju iznosu iskazanom na poziciji RO.XIV UKUPNE OBAVEZE iz izveštaja Bilans stanja banke (Prilog 10, Obrazac BS), koji banka mesečno dostavlja Narodnoj banci Srbije na osnovu Odluke o izveštavanju banaka ("Službeni glasnik RS", br. 125/2014 i 4/2015). Ukupan zbir iznosa obaveza prikazanih po vrstama treba da odgovara iznosu ukupnih obaveza banke iz kolone 1.

3) Na rednom broju 1. "Banka - sredstva" unose se iznosi po stavkama obaveza banke koje se ne vezuju za poverioce banke.

4) Finansijske institucije u smislu Zakona o Narodnoj banci Srbije ("Službeni glasnik RS", br.72/2003, 55/2004, 85/2005 - dr. zakon, 44/2010, 76/2012, 106/2012, 14/2015 i 40/2015 - odluka US).

5) Šifra 5 (od 50 do 56) iz Priloga 3 - Struktura obaveznih šifara iz Odluke o prikupljanju, obradi i dostavljanju podataka o stanju i strukturi računa iz kontnog okvira ("Službeni glasnik RS", br. 71/2014 i 135/2014).

6) Domaća pravna lica razvrstana u skladu sa Zakonom o računovodstvu ("Službeni glasnik RS", br. 62/2013).

 

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

__________________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 12

 

(poslovno ime i sedište banke)

 

Obrazac MKO

IZVEŠTAJ O OBRAČUNU MINIMALNOG ZAHTEVA ZA KAPITALOM I PODOBNIM OBAVEZAMA BANKE

 

Redni broj

Naziv

Iznos

Napomena

1

2

3

4

I

Kapital (1. + 2.)

 

 

1.

Ukupan osnovni kapital (iz obrasca PAK2))

 

 

2.

Ukupan dopunski kapital (iz obrasca PAK2))

 

 

II

Podobne obaveze banke koje se uključuju u izračunavanje minimalnog zahteva za kapitalom i podobnim obavezama (1. minus 1.1. do 1.6.)

 

 

1.

Ukupne podobne obaveze (iznos UKUPNO iz kolone 20 u obrascu POB)

 

 

 

Umanjeno za podobne obaveze koje ne ispunjavaju sledeće uslove3):

 

 

1.1.

Instrument na osnovu koga je nastala obaveza banke izdat je i u potpunosti uplaćen, a ako je reč o depozitu, glavnica na koju glasi obaveza iz tog depozita je uplaćena toj banci

 

 

1.2.

Poverilac po osnovu ovih obaveza nije sama banka, niti je ta banka za njih dala garanciju, jemstvo ili drugo sredstvo obezbeđenja

 

 

1.3.

Banka nije neposredno ni posredno finansirala ulaganje u taj instrument, odnosno tu obavezu

 

 

1.4.

Preostali rok dospeća obaveze je najmanje godinu dana

 

 

1.5.

Obaveze nisu nastale po osnovu derivata

 

 

1.6.

Obaveze nisu nastale po osnovu osiguranih depozita

 

 

III

Zbir kapitala i podobnih obaveza (I + II)

 

 

IV

Ukupne obaveze (iznos UKUPNO iz kolone 1 u obrascu POB)

 

 

V

Zbir kapitala i ukupnih obaveza (I + IV)

 

 

VI

Obračun minimalnog zahteva za kapitalom i podobnim obavezama (III / V * 100)

 

 

 

Napomene:

1) Svi iznosi iskazuju se u hiljadama dinara.

2) Obrazac PAK, Izveštaj o ukupnim kapitalnim zahtevima i pokazatelju adekvatnosti kapitala na osnovu Odluke o izveštavanju o adekvatnosti kapitala banke ("Službeni glasnik RS", br. 45/2011 i 46/2011 - ispr.).

3) Umanjenja pod brojevima od 1.1. do 1.6. odnose se na podobne obaveze pod brojem 1. koje ne ispunjavaju uslove iz tačke 2. stav 1. odredbe od 1) do 6) Odluke o minimalnom zahtevu za kapitalom i podobnim obavezama banke ("Službeni glasnik RS", br. 30/2015). Ako određena podobna obaveza ne ispunjava više od jednog navedenog uslova, ta obaveza iskazuje se u okviru iznosa na prvom po redosledu uslova koji nije ispunjen, pri čemu se u koloni 4 "Napomena" daje posebno obrazloženje o tome, uz kvantifikovanje ukupnog iznosa obaveze iskazane na pomenuti način.

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

____________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 13

 

(poslovno ime i sedište najvišeg matičnog
društva bankarske grupe)

 

Obrazac BG-PAO

PREGLED AKTIVE I OBAVEZA BANKARSKE GRUPE POVEZANIH S KRITIČNIM FUNKCIJAMA I KLJUČNIM POSLOVNIM AKTIVNOSTIMA

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Kritične funkcije1)

Ključne poslovne aktivnosti2)

Naziv člana bankarske grupe3)

Aktiva bankarske grupe4)

Obaveze bankarske grupe4)

Rukovodilac člana bankarske grupe nadležan za kritičnu funkciju, odnosno ključnu poslovnu aktivnost i za obezbeđivanje informacija o toj funkciji, odnosno aktivnosti8)

Napomena

Vrsta aktive5)

Iznos6)

% ukupne aktive bankarske grupe7)

Vrsta obaveza5)

Iznos6)

% ukupnih obaveza bankarske grupe7)

Ime i prezime

Funkcija

Broj telefona

Imejl adresa

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) U koloni 2 "Kritične funkcije" navode se kritične funkcije identifikovane za potrebe izrade plana oporavka bankarske grupe, u skladu s čl. 36a, 36b i 127a Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu sa definicijom iz člana 2. tog zakona. Pojedinačna navedena kritična funkcija ne mora biti praćena navođenjem ključne poslovne aktivnosti u koloni 3, ako u okviru te kritične funkcije nisu identifikovane ključne poslovne aktivnosti. Takođe, navedena kritična funkcija može biti praćena i navođenjem više ključnih poslovnih aktivnosti, ako su one identifikovane u okviru te kritične funkcije.

2) U koloni 3 "Ključne poslovne aktivnosti" navode se ključne poslovne aktivnosti identifikovane za potrebe izrade plana oporavka bankarske grupe, u skladu s čl. 36a, 36b i 127a Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona. Pojedinačna navedena ključna poslovna aktivnost ne mora biti praćena navođenjem kritične funkcije u koloni 2, ako ta ključna poslovna aktivnost nije identifikovana kao deo kritičnih funkcija. Takođe, navedena ključna poslovna aktivnost može biti praćena i navođenjem više kritičnih funkcija, ako su one identifikovane u okviru te ključne poslovne aktivnosti.

3) U koloni 4 "Naziv člana bankarske grupe" navodi se naziv najvišeg matičnog društva bankarske grupe i drugih članova te grupe, za čije poslovanje se vezuje određena kritična funkcija i/ili ključna poslovna aktivnost bankarske grupe.

4) U kolonama 5, 6 i 7 "Aktiva bankarske grupe", odnosno 8, 9 i 10 "Obaveze bankarske grupe" navode se vrsta aktive, odnosno obaveza, iznosi i procenat učešća u ukupnoj aktivi, odnosno obavezama bankarske grupe, po nazivima pozicija iskazanim u izveštaju Konsolidovani bilans stanja bankarske grupe (Prilog 22, Obrazac KBS), koji banka mesečno dostavlja Narodnoj banci Srbije na osnovu Odluke o izveštavanju banaka ("Službeni glasnik RS", br. 125/2014 i 4/2015), a koji su povezani sa navedenim kritičnim fukcijama i/ili ključnim poslovnim aktivnostima bankarske grupe. U slučaju da je u okviru kritične funkcije identifikovano više ključnih poslovnih aktivnosti, podatke o aktivi i obavezama bankarske grupe treba iskazati na nivou pojedinačnih ključnih poslovnih aktivnosti.

5) U kolonama 5 "Vrsta aktive" i 8 "Vrsta obaveza" navode se vrste aktive i obaveza u skladu s pozicijama iz izveštaja Konsolidovani bilans stanja bankarske grupe, koji je najviše matično društvo bankarske grupe dužno da dostavlja Narodnoj banci Srbije u skladu sa Odlukom o kontroli bankarske grupe na konsolidovanoj osnovi ("Službeni glasnik RS", br. 45/2011).

6) Svi iznosi iskazuju se u hiljadama dinara.

7) U kolonama 7 "% ukupne aktive bankarske grupe" i 10 "% ukupnih obaveza bankarske grupe" navodi se procenat učešća u aktivi, odnosno obavezama bankarske grupe na konsolidovanom nivou iskazan po vrstama i zbirno za kritične funkcije i/ili ključne poslovne aktivnosti u odnosu na ukupnu aktivu, odnosno obaveze bankarske grupe iz izveštaja Konsolidovani bilans stanja bankarske grupe (Prilog 22, Obrazac KBS), koji je najviše matično društvo bankarske grupe dužno da dostavlja Narodnoj banci Srbije u skladu sa Odlukom o kontroli bankarske grupe na konsolidovanoj osnovi ("Službeni glasnik RS", br. 45/2011).

8) Najviše matično društvo bankarske grupe dužno je da, pri svakoj promeni rukovodioca člana bankarske grupe nadležnog za navedenu kritičnu funkciju, odnosno ključnu poslovnu aktivnost i za obezbeđivanje informacija o toj funkciji, odnosno aktivnosti, o tome bez odlaganja dostavi obaveštenje Narodnoj banci Srbije (s podacima iz kolona 11, 12, 13 i 14), u elektronskoj formi, na imejl adresu restrukturiranje@nbs.rs - nezavisno od rokova propisanih za dostavljanje ovog pregleda.

 

 

U _____________________________, ______ 20__. godine

Izveštaj sačinio-la

 

 

_______________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa:

 

 

Prilog 14

 

 

(poslovno ime i sedište najvišeg matičnog društva)

 

Obrazac BG-PSP

PREGLED UČEŠĆA ČLANOVA BANKARSKE GRUPE U PLATNIM SISTEMIMA I SISTEMIMA ZA PORAVNANJE FINANSIJSKIH INSTRUMENATA

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Naziv člana bankarske grupe1)

Sistem

Kritične funkcije6)

Ključne poslovne aktivnosti7)

Napomena

Tip sistema2)

Naziv sistema3)

Tip učešća4)

Posrednička institucija5)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) U koloni 2 "Naziv člana bankarske grupe" navodi se naziv najvišeg matičnog društva bankarske grupe i nazivi članova te grupe.

2) U koloni 3 "Tip sistema" navodi se kategorizacija sistema korišćenjem opcija, kao što su npr. platni sistem, sistem poravnanja finansijskih instrumenata, izvršavanje međunarodnih plaćanja preko korespondentske banke, platforma za trgovanje i sl. Ako član bankarske grupe učestvuje u više sistema, navode se svi sistemi u kojima taj član učestvuje.

3) U koloni 4 "Naziv sistema" navodi se naziv navedenog tipa sistema, pri čemu se ne navode podaci o učešću u platnim sistemima čiji je operator Narodna banka Srbije (RTGS NBS sistem, Kliring NBS sistem, DinaCard sistem, Međubankarski kliring sistem u devizama i Međunarodni kliring sistem u devizama).

4) U koloni 5 "Tip učešća" navodi se: "direktan pristup" navedenom sistemu ili "indirektan pristup" tom sistemu preko drugog učesnika u tom sistemu.

5) Kolona 6 "Posrednička institucija" popunjava se samo u slučaju "indirektnog učešća" u navedenom sistemu, pri čemu se navodi naziv institucije preko koje se ostvaruje taj pristup. U slučaju izvršavanja međunarodnih plaćanja preko korespondentskih banaka, u toj koloni se navode nazivi tih banaka.

6) U koloni 7 "Kritične funkcije" navodi se kritična funkcija identifikovana za potrebe izrade plana oporavka bankarske grupe, u skladu s čl. 36a i 36b i 127a Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona, ako su aktivnosti, usluge ili poslovi koje najviše matično društvo bankarske grupe, odnosno član te grupe obavlja preko navedenih sistema obuhvaćeni identifikovanim kritičnim funkcijama bankarske grupe. Pojedinačna navedena kritična funkcija ne mora biti praćena navođenjem ključne poslovne aktivnosti u koloni 8, ako u okviru te kritične funkcije nisu identifikovane ključne poslovne aktivnosti.

7) U koloni 8 "Ključne poslovne aktivnosti" navodi se ključna poslovna aktivnost identifikovana za potrebe izrade plana oporavka bankarske grupe, u skladu s čl. 36a, 36b i 127a Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona, ako su poslovne aktivnosti i usluge koje najviše matično društvo bankarske grupe, odnosno član te grupe obavlja preko navedenog sistema obuhvaćeni identifikovanim ključnim poslovnim aktivnostima bankarske grupe. Pojedinačna navedena ključna poslovna aktivnost ne mora biti praćena navođenjem kritične funkcije u koloni 7, ako ta ključna poslovna aktivnost nije identifikovana kao deo kritičnih funkcija.

 

 

Izveštaj sačinio-la

U _____________________________,______20__. godine

_____________________________

(potpis)

Telefon za kontakte:

Imejl adresa:

 

 

Prilog 15

 

 

(poslovno ime i sedište najvišeg matičnog društva)

 

Obrazac BG-USK

PREGLED KLJUČNIH UPRAVLJAČKIH SOFTVERSKIH KOMPONENTI U INFORMACIONOM SISTEMU BANKARSKE GRUPE

sa stanjem na dan __________________20__. godine

Redni broj

Naziv člana bankarske grupe1)

Ključne upravljačke softverske komponente2)

Vlasnik komponente5)

Kritične funkcije6)

Ključne poslovne aktivnosti7)

Rukovodilac nadležan za obezbeđivanje informacija o ključnim upravljačkim softverskim komponentama za potrebe izrade plana restrukturiranja8)

Napomena

Naziv softverske komponente3)

Tip posla/aktivnosti4)

Naziv pravnog lica

Matični broj

Tip ugovora

Ime i prezime

Funkcija

Broj telefona

Imejl adresa

1

2

3

4

5

6

7

9

10

11

12

13

14

15

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene:

1) U koloni 2 "Naziv člana bankarske grupe" navodi se naziv najvišeg matičnog društva bankarske grupe i nazivi članova te grupe.

2) Za potrebe izrade ovog pregleda, pod pojmom "Ključne upravljačke softverske komponente" podrazumeva se sistemski i aplikativni softver u informacionom sistemu najvišeg matičnog društva bankarske grupe, odnosno članova te grupe, u skladu sa Odlukom o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemom finansijske institucije ("Službeni glasnik RS", br. 23/2013 i 113/2013), koji je neophodan za kontinuirano obavljanje aktivnosti i poslova najvišeg matičnog društva bankarske grupe, odnosno članova te grupe.

3) U koloni 3 "Naziv softverske komponente" navode se nazivi sistemskog i aplikativnog softvera u informacionom sistemu najvišeg matičnog društva bankarske grupe, odnosno članova te grupe.

4) U koloni 4 "Tip posla/aktivnosti" navode se tipovi poslova, aktivnosti i usluga koje podržavaju ključne upravljačke softverske komponente: upravljanje rizicima, računovodstvo, finansijsko izveštavanje, regulatorno izveštavanje, kreditni poslovi, depozitni poslovi, faktoring i sl. Pojedinačno navedeni tip posla/aktivnosti ne mora biti praćen navođenjem kritične funkcije u koloni 9, odnosno ključne poslovne aktivnosti u koloni 10, ako taj posao/aktivnost nije identifikovan kao deo kritičnih funkcija, odnosno ključnih poslovnih aktivnosti.

5) U kolonama 5, 6 i 7 "Vlasnik komponente" navode se naziv i matični broj pravnog lica koje ima pravo vlasništva nad sistemom koji najviše matično društvo bankarske grupe, odnosno član te grupe koristi u obavljanju aktivnosti i poslova, kao i jedan od sledećih tipova ugovora: licenca, zakup, članstvo, ugovor o pružanju usluga IS, ostalo. Ako je vlasnik komponente isključivo najviše matično društvo bankarske grupe, odnosno član te grupe, u koloni 5 navodi se napomena "vlasništvo najvišeg matičnog društva", odnosno "vlasništvo". U slučaju suvlasništva nad komponentom s članom bankarske grupe, odnosno s drugim pravnim licem, u koloni 5 navodi se naziv člana bankarske grupe, odnosno u kolonama 5 i 6 naziv i matični broj drugog pravnog lica suvlasnika, a u koloni 7 napomena "suvlasništvo unutar grupe", odnosno "suvlasništvo".

6) U koloni 9 "Kritične funkcije" navodi se kritična funkcija identifikovana za potrebe izrade plana oporavka bankarske grupe, u skladu s čl. 36a, 36b i 127a Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona, ako navedena ključna upravljačka softverska komponenta podržava aktivnosti, usluge ili poslove koji su identifikovani kao kritične funkcije bankarske grupe. Pojedinačna navedena kritična funkcija ne mora biti praćena navođenjem ključne poslovne aktivnosti u koloni 10, ako u okviru te kritične funkcije nisu identifikovane ključne poslovne aktivnosti.

7) U koloni 10 "Ključne poslovne aktivnosti" navodi se ključna poslovna aktivnost identifikovana za potrebe izrade plana oporavka, u skladu s čl. 36a, 36b i 127a Zakona o bankama ("Službeni glasnik RS", br. 107/2005, 91/2010 i 14/2015), a u skladu s definicijom iz člana 2. tog zakona, ako navedena ključna upravljačka softverska komponenta podržava poslovne aktivnosti i usluge koji su identifikovani kao ključne poslovne aktivnosti bankarske grupe. Pojedinačna navedena ključna poslovna aktivnost ne mora biti praćena navođenjem kritične funkcije u koloni 9, ako ta ključna poslovna aktivnost nije identifikovana kao deo kritičnih funkcija.

8) Najviše matično društvo bankarske grupe dužno je da, pri svakoj promeni rukovodioca nadležnog za obezbeđivanje informacija o ključnim upravljačkim softverskim komponentama za potrebe izrade plana restrukturiranja, o tome bez odlaganja dostavi obaveštenje Narodnoj banci Srbije (s podacima iz kolona 11, 12, 13 i 14, u elektronskoj formi, na imejl adresu restrukturiranje@nbs.rs - nezavisno od rokova propisanih za dostavljanje pregleda.

 

 

U _____________________________, ______ 20__.

Izveštaj sačinio-la

 

 

__________________________________________

 

 

(potpis)

 

 

Telefon za kontakte:

 

 

Imejl adresa: