PROGRAM
OBNOVE MOSTOVA GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 5/2015)

1. Oblast u kojoj se sprovode mere i teritorija na kojoj se sprovode mere

Program se odnosi na mostove koji su porušeni ili oštećeni usled dejstva poplave ili aktiviranjem klizišta u toku maja 2014. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 75/2014) - (u daljem tekstu: Zakon).

Program obuhvata mostove koji su u nadležnosti grada Smedereva za čiju obnovu nisu do sada obezbeđena sredstva iz drugih izvora finansiranja.

2. Analiza zatečenog stanja i sagledavanje mogućih daljih štetnih posledica poplava, odnosno dejstva klizišta

Nakon poplava iz maja meseca 2014. godine jedan broj mostova na teritoriji grada Smedereva porušen je ili oštećen i zabranjen za upotrebu rešenjem nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

Radi detaljnijeg sagledavanja štete na mostovima iz nadležnosti grada Smedereva, koja je nastala kao posledica vanrednih događaja iz maja 2014. godine izazvanih obilnim padavinama, poplavom, povećanjem nivoa podzemnih voda, pojavom klizišta i sl., grad Smederevo dostaviće Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja (u daljem tekstu: Kancelarija) spisak mostova iz svoje nadležnosti koje je potrebno izgraditi odnosno rekonstruisati, a u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovim Programom.

3. Mere koje treba preduzeti radi obnove, odnosno sanacije posledica poplava, odnosno dejstva klizišta i rokovi za sprovođenje mera

Radi obnove mostova iz nadležnosti grada Smedereva potrebno je izvesti radove na rekonstrukciji oštećenih mostova, kao i na izgradnji novih na mestima gde su isti porušeni.

Spisak mostova koji ispunjavaju kriterijume iz ovog programa i koji su zabranjeni za upotrebu rešenjem nadležnog organa grada Smedereva utvrđuje Odeljenje za urbanističko-komunalne, imovinsko-pravne, poslovni prostor i inspekcijske poslove Gradske uprave Smederevo-građevinske inspekcije, na osnovu podataka Radnog tima za procenu štete, koji su sačinjavali diplomirani građevinski inženjeri Nebojša Kostić, Lidija Bruj i Svetomir Radivojević iz Izveštaja o utvrđenim i evidentiranim štetama i procenom sanacije na lokalnoj infrastrukturi poplavljenih područja teritorije grada Smedereva i projektne dokumentacije za svaki most. Spisak mostova dat je u Prilogu 1, koji čini sastavni deo ovog Programa. Redni broj mostova određuje prioritet za rekonstrukciju odnosno izgradnju.

Program obnove grad Smederevo dostaviće Kancelariji do 30. juna 2015. godine. Rekonstrukcija oštećenih i izgradnja novih mostova na teritoriji grada Smedereva zavisiće od visine finansijskih sredstava obezbeđenih preko Kancelarije iz Fonda solidarnosti Evropske unije.

4. Način i obim sprovođenja mera, kao i kriterijumi za sprovođenje mera

Javne nabavke za radove na rekonstrukciji i izgradnji mostova vršiće se u skladu sa čl. 12-19. Zakona. Postupak javne nabavke radova sprovodi grad Smederevo, na čijoj teritoriji se nalazi most.

Predmet rekonstrukcije odnosno izgradnje su oni mostovi koji ispunjavaju sledeće kriterijume:

- da su oštećenja mosta nastala usled dejstva poplave ili aktiviranjem klizišta koja su se desila u maju 2014. godine i utvrđena odgovarajućim zapisnikom nadležnog organa o prijavi odnosno proceni štete;

- da je most rešenjem nadležnog organa grada Smedereva zabranjen za upotrebu usled oštećenja kojima je ugrožena njegova stabilnost i da predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi odnosno da nije bezbedan za korišćenje i

- da grad nije obezbedio sredstva za rekonstrukciju odnosno izgradnju mostova iz drugih izvora.

5. Organi državne uprave nadležni za koordinaciju, odnosno nosioci sprovođenja pojedinih mera iz ovog Programa

Nosilac sprovođenja mera iz ovog Programa je grad Smederevo u skladu sa članom 1. Zakona, a Kancelarija vrši koordinaciju mera iz ovog Programa.

6. Procena potrebnih finansijskih sredstava i izvor finansiranja

Potrebna finansijska sredstva za sprovođenje ovog Programa iznose 3.423.000 dinara bez PDV-a, odnosno 4.116.000 dinara sa PDV-om.

7. Ovaj Program biće objavljen u "Službenom listu grada Smedereva".