ODLUKA

O OSNIVANJU INDUSTRIJSKE ZONE "STEFIL" U VALJEVU

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 6/2015 - sveska 1)

Član 1

Grad Valjevo osniva Industrijsku zonu "STEFIL" u Valjevu (u daljem tekstu Zona).

Član 2

Industrijska zona "STEFIL"obuhvata površinu od 13ha 53a 55m2.

Granica Industrijske zone "Stefil" ide severnom stranom kat. parcele br. 2046/7, zatim skreće na jug i ide istočnom stranom kat. parcele br. 2046/9, zatim skreće na istok i ide severnom stranom kat. parcele br. 2076/5, zatim ponovo skreće na jug i ide istočnom stranom kat. parcela br. 2077/3, 2077/4, 2077/5, 2077/1 i 2077/2.

Odatle granica skreće na zapad i ide južnom stranom kat. parcela br. 2077/2, 2077/1 i 2076/3, zatim pod pravim uglom skreće na jug i ide istočnom stranom kat. parcela br. 2046/8, 2079/1 i 2079/2, a onda skreće prema zapadu i ide južnom stranom kat. parcela br. 2079/2 i 2081/2, gde skreće na sever i ide zapadnom stranom kat. parcela br. 2079/2 i 2079/1.

Odatle granica ide na zapad južnom stranom kat. parcela br. 2079/1, 2024/1 i 2026/5, gde skreće na jug i ide istočnom stranom kat. parcela br. 2026/5, 2026/3 i 2018/3, zatim skreće na severozapad i ide jugozapadnom stranom kat. parcele 2018/3, onda ponovo skreće na jug i ide istočnom stranom kat. parcela br. 2018/3, 2018/2 i 2018/4 do tačke gde skreće na sever i ide zapadnom stranom kat. parcela br. 2018/4, 2018/2 i 2018/1 sve do severne granice kat. parcele br. 2046/7, odakle je opis granice i počeo.

Član 3

Industrijska zona "STEFIL" osniva se u cilju:

- obezbeđenja domaćim i stranim investitorima mogućnosti za organizovanje proizvodnje u adaptiranim, postojećim proizvodnim objetima ili kroz izgradnju novih objekata

- povećanja broja radnih mesta u privrednim delatnostima

- povećanja prepoznatljivosti grada Valjeva kao ulagačkog odredišta.

Član 4

U Industrijskoj zoni "STEFIL" mogu s obavljati isključivo privredne delatnosti i to: proizvodnja i prerada industrijskih proizvoda kojima se ne ugrožava životna sredina, u skladu sa važećim zakonima i važećim urbanističkim planom.

Delatnost iz stava 1. mogu obavljati privredna društva, kao i preduzetnici.

Član 5

Građevinsko zemljište u okviru Zone, može se u skladu sa zakonom, Odlukom skupštine grada Valjeva i važećim urbanističkim planom izdati u zakup i otuđiti isključivo radi obavljanja delatnosti iz člana 4. ove odluke.

Objekti postojeći u Zoni, mogu se u skladu sa opštim aktima iz stava 1. izdati u zakup ili otuđiti isključivo radi obavljanja delatnosti iz člana 4. ove odluke.

Član 6

Plan razvoja Zone donosi Skupština grada Valjeva.

Plan razvoja definiše osnovna strateška opredeljenja i konkretne aktivnosti u funkciji razvoja Zone za period od četiri godine a koji su vezani za osnivanje i funkcionisanje Zone, a to su:

- podsticaj domaćih i stranih ulaganja

- jačanje konkurentnosti valjevske privrede/ ili preduzetništva/

- jačanje ljudskih resursa i podsticaj zapošljavanju

- zaštita životne sredine.

Član 7

Planom razvoja Zone, u skladu sa posebnom Odlukom grada Valjeva, mogu se u Zoni utvrditi olakšice za vlasnike zemljišta odnosno privrednih objekata, u oblasti izvornih prihoda grada Valjeva, kao i pogodnosti u pružanju administrativne i stručne pomoći iz nadležnosti lokalne samouprave.

Član 8

Uređivanje građevinskog zemljišta u Zoni biće realizovano na osnovu godišnjeg Programa, koji donosi skupština grada Valjeva.

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata izradu potrebne planske i tehničke dokumentacije, uklanjanje objekata, saniranje terena, izgradnju objekata komunalne infrastrukture, izgradnju i uređenje površina javne namene, kao i druge aktivnosti u funkciji Zone.

Program uređivanja građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: godišnji Program) priprema i realizuje JP "Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva".

Član 9

Poslove upravljanja Zonom obavljaće Savet koji čine predsednik i 4 člana.

Savet obrazuje Gradsko veće grada Valjeva, na predlog Gradonačelnika grada Valjeva, na period od 4 godine.

Članovi Saveta mogu biti iz reda organa grada Valjeva, JP "Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva" i predstavnika vlasnika, ili zakupaca nepokretnosti u Zoni.

Stručne i administrativne poslove za potrebe rada Saveta, obavljaće Gradske uprave iz okvira svojih nadležnosti.

Član 10

Savet Zone:

- predlaže Plan razvoja Zone

- predlaže godišnji Program uređivanja građevinskog zemljišta Zone

- Usvaja izveštaj o stepenu realizacije usvojenih planova i programa i dostavlja Skupštini grada

- donosi poslovnik o radu

- vrši promociju Zone (izradu web prezentacije, brošure, učešće na sajmovima, direktno kontaktiranje sa investitorima, priprema paketa olakšica, itd.)

- obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom, odlukama Skupštine grada i Statutom.

Član 11

Zona ima koordinatora aktivnosti, koga iz reda zaposlenih, na predlog Saveta, postavlja Načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj privredu, urbanizam i komunalne poslove.

Član 12

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke i nad zakonitošću rada Saveta vrši nadležna gradska uprava.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Savet Zone biće obrazovan najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 14

Plan razvoja Zone biće donet najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Godišnji Program uređivanja Zone donosi se najkasnije do 31.12. tekuće godine za narednu godinu.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".