PRAVILNIK

O PRIPREMI PLANA KAPITALNIH INVESTICIJA GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 16/2015)

Period na koji se odnosi gradski plan kapitalnih investicija

Član 1

Plan kapitalnih investicija grada Vranja (u daljem tekstu: PKI) odnosi se na petogodišnji period s tim što će se ažurirati nakon isteka svake godine od strane Skupštine grada Vranja.

Vrsta investicija na koji se PKI odnosi

Član 2

PKI uključuje sledeće kategorije projekata:

• Izgradnja nove infrastrukture, nabavka opreme i zemljišta koja je povezana sa nabrojanim investicijama, pod uslovom da su finansijski i ekonomski opravdani

• Rekonstrukcija infrastrukture, objekata i opreme lokalne samouprave

• Popravka objekata i/ili zamena postojeće infrastrukture, opreme koja se javno koristi o imovine za koju je nadležna lokalna samouprava

• Oprema i vozila za javne funkcije koju su u nadležnosti lokalne samouprave

Troškovi potrebni za adekvatno i blagovremeno održavanje, popravku, rekonstrukciju i modernizaciju imovine se uključuju u operativne ili u kapitalne troškove.

Finansiranje zamena infrastrukture, opreme i vozila treba da budu deo godišnjeg kapitalnog budžeta.

Planiranje budućih operativnih troškova novih kapitalnih investicija treba da budu uključeni u projektne zahteve.

Definicija kapitalnog projekta

Član 3

Sve kapitalne investicije koji pripadaju nabrojanim kategorijama i prelaze vrednost od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i imaju životni vek duži od 1 godine mogu se uključiti u PKI. Troškovi projekata obuhvataju troškove pripreme projekata, pripreme studija izvodljivosti, obezbeđenja zemljišta, inženjeringa, realizacije samog projekta i troškove kapitalnog održavanja i eventualnih zamena (delova) sredstava.

Organizaciona jedinica zadužena za pripremu i predlaganje PKI

Član 4

Za vođenje procesa pripreme PKI i obezbeđenje instrukcija za učesnike procesa, zadužen je i za tu svrhu imenovan Koordinator procesa izrade (revizije) PKI-a (u daljem tekstu: Koordinator), formirana Komisija za izradu (reviziju) PKI-a (u daljem tekstu: Komisija), Tim za izradu (reviziju) PKI-a i Finansijski tim.

Obaveze i nadležnosti formiranih radnih tela bliže su definisana Rešenjem o imenovanju koordinatora i obrazovanju Komisije za izradu (reviziju) Plana kapitalnih investicija, Tima za kapitalno investiciono planiranje i Finansijskog tima.

Izvori finansiranja PKI

Član 5

Izvori finansiranja projekata koji će se razmatrati prilikom odlučivanja o načinu finansiranju kapitalnih projekata iz PKI su:

• Lokalni budžet

• Sredstva gradskih javnih komunalnih preduzeća

• Sredstva centralne vlasti

• Komercijalni krediti

• Namenski krediti

• Donacije

• Javno-privatno partnerstvo (JPP)

• Koncesije

• i iz ostalih izvora

Posebno, jednokratni prihodi, prihodi od prodaje imovine, naknade za uređenje zemljišta, naknada od zakupa zemljišta i budžetski neto operativni višak - koristiće se za finansiranje kapitalnih projekata.

Budžetski prihodi će se koristiti za finansiranje kapitalnih projekata koji se mogu realizovati bez dodatnog zaduživanja.

Dugoročni krediti će se koristiti za finansiranje projekata koji se ne mogu finansirati iz budžetskih prihoda, grantova od centralne vlasti i donacijama međunarodnih organizacija.

Limit zaduživanja

Član 6

Kapitalni projekti koji se budu finansirali iz kredita finansiraće se u toku perioda koji ne može biti duži od životnog ciklusa projekta. Zaduženost (ukupni iznos postojećih i novih kredita) mora da bude u skladu sa zakonskim i limitima koji su određeni lokalnom regulativom i ne sme da pređe iznos od 50% ukupnih budžetskih tekućih prihoda iz prethodne godine.

Kriterijumi za prioritozivanje projekata

Član 7

Kriterijumi za određivanje prioriteta u PKI će odrediti Komisija.

Metode i dinamika učešća građana

Član 8

Komisija će definisati i realizovati celoviti program učešća građana vezan za PKI.

Sprovođenje i stupanje na snagu Pravilnika

Član 9

O sprovođenju ovog Pravilnika staraće se Komisija i Koordinator procesa izrade (revizije) PKI-a.

Član 10

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Član 11

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".