ODLUKA

O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 6/2015 i 16/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti upravljanja javnim parkiralištima, koja obuhvata: stvaranje i održavanje uslova za korišćenje javnih saobraćajnih površina i posebnih prostora određenih za parkiranje motornih vozila, kao i uklanjanje i premeštanje parkiranih vozila na teritoriji grada Vranja i način plaćanja takse za nepropisno korišćenje prostora za parkiranje drumskih, motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima (u daljem tekstu: motorna vozila).

Član 2

Javna parkirališta su javne saobraćajne površine, posebno izgrađeni objekti ili posebni prostori uređeni saobraćajnom signalizacijom namenjeni za parkiranje motornih vozila, koja su dostupna svim korisnicima pod poznatim uslovima, a koja su određena aktom nadležnog organa.

Prema vrsti vozila javna parkirališta mogu biti određena za parkiranje:

1. Putničkih automobila

2. Autobusa

3. Teretnih motornih vozila i priključnih vozila

4. Kamp prikolica i lakih prikolica

5. Motocikla, bicikla sa motorom, tricikla i četvorotočkaša (quad-a) i

6. Bicikla.

Vozila iz stava 2. ovog člana (1 do 4) mogu se parkirati isključivo na parkiralištima koja odobri organ nadležan za regulisanje saobraćaja.

Parking mesto je deo prostora javnog parkirališta, namenjen, tehnički opremljen i uređen za parkiranje jednog vozila.

Član 3

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna.

Opšta parkirališta su parkirališta koja su uređena, tehnički izgrađena duž ivičnjaka pod bilo kojim uglom parkiranja, kao i druge površine koje su posebno uređene, izgrađene i obeležene za parkiranje motornih vozila.

Na opštim parkiralištima Direkcija iz člana 6. ove odluke može kontrolisati ulazak i izlazak korisnika postavljanjem odgovarajuće opreme, koju obezbeđuje i održava.

Posebna parkirališta su površine koje su posebno uređene ili izgrađene za parkiranje motornih vozila, sa definisanim ulazom i izlazom, postavljanjem rampe i izgradnjom ili postavljanjem objekata za naplatu i unutrašnjom mrežom komunikacija za vozila i pešake isključivo u funkciji parkiranja. Definisana su dva tipa posebnih parkirališta: javne parking garaže i otvorena parkirališta.

Javne parking garaže su stalni ili privremeni objekti za smeštaj i parkiranje vozila (boks garaže, etažne, montažne i druge garaže) određene za tu namenu i izgrađene na površinama javne namene ili građevinskom zemljištu određenom za parkiranje vozila (u daljem tekstu: javne garaže).

Otvorena parkirališta su ulična i vanulična parkirališta, koja mogu biti stalna, privremena i povremena.

Stalna parkirališta su javne garaže, posebno izgrađene površine javne namene za parkiranje vozila i javne saobraćajne površine koje su posebno određene i obeležene za parkiranje vozila.

Privremena parkirališta su privremeno uređene površine javne namene, odnosno građevinsko zemljište, koje su do privođenja nameni utvrđenoj urbanističkim planom, posebno određene i obeležene za parkiranje.

Povremena parkirališta su površine javne namene, odnosno građevinsko zemljište u neposrednoj blizini objekata u kojima se održavaju sportske, kulturne, umetničke, sajamske i druge priredbe i skupovi, za vreme njihovog trajanja, koje su posebno određene i obeležene za parkiranje.

Član 4

Javna parkirališta na kojima se plaća parkiranje određuju se odlukom Direkcije do formiranja nadležnog gradskog organa za poslove saobraćaja.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži: vrstu parkirališta, naziv ulice, bliži opis lokacije, trajanje parkiranja, kategoriju vozila, vrstu korisnika, način plaćanja takse, korišćenje po povlašćenim uslovima, vrstu povlašćenih korisnika, kao i kriterijume za korišćenje po povlašćenim uslovima, lokacije za parkiranje bicikala, i druga pitanja koja se odnose na obavljanje ove komunalne delatnosti.

Autobusi, teretna motorna vozila, njihova priključna vozila i kamp prikolice parkiraju se na posebno uređenim i određenim prostorima.

Teretna vozila, autobusi, priključna vozila, kamp prikolice i traktori mogu se parkirati isključivo na javnim parkiralištima za teretna vozila koja su određena rešenjem Direkcije do formiranja nadležnog organa za tehničko regulisanje saobraćaja.

Vreme parkiranja na pojedinim parkiralištima može biti ograničeno, ili mogu biti određene zone parkiranja u kojima je vreme parkiranja ograničeno, što se takođe određuje Rešenjem iz stava 2. ovog člana.

Član 5

Na javnim parkiralištima, pored saobraćajnog znaka koji se postavlja u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, na vidnom mestu mora biti istaknuto obaveštenje o uslovima parkiranja propisanim u članu 4. ove Odluke.

Član 6

Komunalnu delatnost iz člana 1. ove odluke obavlja JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" (u daljem tekstu: Direkcija), ili drugo pravno lice kome Grad ugovorom poveri njeno obavljanje, u skladu sa zakonom i propisima Skupštine grada Vranja.

Direkcija ili drugo pravno lice mora da ispunjava uslove za obavljanje komunalne delatnosti propisane zakonom, ovom Odlukom i drugim propisima.

II KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 7

Javna parkirališta se koriste za parkiranje motornih vozila.

Korisnikom javnih parkirališta u smislu ove Odluke, smatra se vozač ili vlasnik motornog vozila ako vozač nije prisutan (u daljem tekstu: korisnik) koji vrši parkiranje motornog vozila na uređenom parking mestu.

Direkcija, do formiranja organa jedinice lokalne samouprave nadležnog za poslove saobraćaja, dužna je da na opštim i posebnim parkiralištima, u zavisnosti od kapaciteta odredi parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom, rešenjem iz člana 4. stav 2. ove Odluke.

Član 8

Vlasnici ili zakupci stana ili poslovnog prostora, koji se nalazi u zoni naplate takse za korišćenje parking mesta, mogu opšta parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, pod uslovima koje utvrdi Direkcija do formiranja nadležnog organa za poslove saobraćaja.

Povlašćeni korisnik može da ostvari svoje pravo podnošenjem jednog od dokaza:

1. lična karta,

2. saobraćajna dozvola, odnosno ovlašćenje za upravljanje i otuđenje motornim vozilom,

3. dokaz o vlasništvu stana ili poslovnog prostora (fotokopija nekog od ugovora o prenosu prava svojine),

4. dokaz o zakupu stana ili poslovnog prostora (ugovor o zakupu).

Povlašćenim korisnicima Direkcija izdaje takseni obrazac koji korisnik može koristiti isključivo za parking mesto određene parking zone.

Član 9

Vozila hitne medicinske pomoći, MUP Srbije, Vojske Republike Srbije i vatrogasne službe, kada u toku interventnih akcija koriste javna parkirališta, kao i vozila javnih preduzeća i ustanova koja se u celosti finansiraju iz budžeta grada Vranja, ne plaćaju naknadu za korišćenje.

Za državne organe i organizacije, organe i organizacije grada Vranja, na osnovu zahteva, rešenjem Direkcije do formiranja nadležnog organa za poslove saobraćaja, mogu biti određena i obeležena posebna parking mesta, ako postoje saobraćajno-tehnički uslovi.

Obeležavanje određenih parking mesta vrši se o trošku podnosioca zahteva, preko Direkcije nadležne za obeležavanje i postavljanje saobraćajne signalizacije.

Član 10

Za korišćenje javnih parkirališta za koje je rešenjem iz člana 4. ove Odluke utvrđen režim naplate, korisnik je dužan da plati odgovarajuću taksu za određeno vreme korišćenja parking mesta (u daljem tekstu: taksa).

Visina takse iz st. 1. ovog člana utvrđuje se Odlukom o lokalnim komunalnim taksama grada Vranja.

Član 11

Parkiranjem na javnom parkiralištu smatra se da su korisnik i Direkcija saglasno i dobrovoljno zaključili ugovor o korišćenju jednog parking mesta u trajanju kraćem ili dužem od 24 časa, da je korisnik prihvatio propisane uslove za korišćenje javnog parkirališta i da će platiti taksu za korišćenje parking mesta.

Za korišćenje jednog parking mesta na javnom parkiralištu u trajanju kraćem od 24 časa korisnik će plaća taksu po započetom satu za korišćenje parking mesta ili taksu za dnevno korišćenje, ne duže od 24 časa.

Za korišćenje jednog parking mesta na javnom parkiralištu u trajanju dužem od 24 časa korisnik platiti taksu u mesečnom ili godišnjem iznosu, u skladu sa važećim cenovnikom.

Za korišćenje jednog parking mesta na javnom parkiralištu na način koji je u suprotnosti sa odredbama ove Odluke (nepropisno korišćenje prostora), korisnik plaća taksu za parkiranje utvrđenu određenim tarifnim brojem važeće Odluke o lokalnim komunalnim taksama grada Vranja.

Izgled i sadržaj taksenog obrasca za javna parkirališta utvrđuje Direkcija.

Član 12

Direkcija je dužna da komunalnu delatnost organizuje u skladu sa zakonom i odredbama ove Odluke.

III NAČIN PLAĆANJA TAKSE ZA PARKIRANJE

Član 13

Za korišćenje javnog parkirališta korisnik je dužan da plati taksu za parkiranje u zavisnosti od vremena korišćenja parking mesta i zone u kojoj se parkiralište nalazi.

Visinu takse utvrđuje Skupština grada Vranja Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Na opštim parkiralištima, korisnik je dužan da:

a) uslugu korišćenja parking mesta plaća unapred za svaki započeti sat korišćenja, na jedan od sledećih načina:

1. putem mobilnog telefona slanjem SMS poruke određenog sadržaja,

2. kupovinom i popunjavanjem taksenog obrasca sa tačnim podacima na sat ili dan koji odgovara zoni, vremenu i kategoriji parkirališta i vozilu za koje je izdata taksa,

3. kupovinom mesečne ili godišnje takse za parkiranje na blagajni Direkcije, i

b) postupa u skladu sa dozvoljenim vremenom parkiranja.

Korisnik koji taksu za parking mesto plaća taksenim obrascem, dužan je da isti istakne na unutrašnjoj strani prednjeg vetrobranskog stakla, tako da popunjeni podaci budu vidljivi za kontrolu.

Na posebnim parkiralištima uslugu korišćenja parking mesta korisnik plaća neposredno pre napuštanja parkirališta, uz poštovanje sledeće procedure:

1. prilikom ulaska preuzima ulaznu kartu,

2. neposredno pre napuštanja parkirališta plaća taksu za korišćenje parking mesta u zavisnosti od vremena zadržavanja vozila, ili

3. očitavanjem mesečne, odnosno godišnje kartice sa čipom na čitaču ulazne, odnosno izlazne rampe.

Pored ovoga, korisnik je dužan da parking mesto koristi u skladu sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom kojom je označeno javno parkiralište.

Član 14

Na opštim parkiralištima određenim i kategorisanim rešenjem iz člana 4. ove Odluke, naplata parkiranja se vrši po započetom času, plaćanjem takse.

Časovna taksa se plaća i važi za svaki započeti čas u zoni prema utvrđenom vremenu korišćenja.

Časovna taksa važi isključivo u zoni za koju je kupljena prema utvrđenom vremenskom ograničenju.

Višečasovna taksa važi isključivo u zoni za koju je kupljena i traje od trenutka izdavanja do 21 čas.

Na javnim parkiralištima Direkcija nema obavezu čuvanja parkiranih vozila i ne snosi odgovornost za oštećenja, odnosno za krađu vozila i nestanak stvari iz vozila.

IV KONTROLA PARKIRANJA

Član 15

Kontrolu korišćenja opštih parkirališta vrši Direkcija preko ovlašćenih kontrolora.

Prilikom vršenja kontrole, kontrolor nosi službeno odelo i službenu legitimaciju.

Direkcija, do formiranja gradskog organa nadležnog za poslove saobraćaja, izdaje i utvrđuje izgled službenog odela, izgled i sadržinu službene legitimacije.

Član 16

Kontrolor u postupku vršenja kontrole, utvrđuje da je način korišćenja parking mesta na opštim parkiralištima suprotan sa odredbama ove Odluke kada je:

1) korisnik parkirao vozilo, a nije izvršio plaćanje usluge parkiranja unapred na jedan od načina plaćanja iz st. 2. člana 13,

2) korisnik, koji je platio uslugu parkiranja prema započetom času, a po isteku plaćenog vremena, nastavio korišćenje parking mesta,

3) korisnik, koji je nakon isteka maksimalnog dozvoljenog vremena parkiranja u zoniranom području, nastavio korišćenje parking mesta, i

4) korisnik, koji postupi suprotno odredbama člana 13. i 19. ove Odluke.

Član 17

Za nepropisno korišćenje prostora za parkiranje na javnom parkiralištu, koje nije u skladu sa odredbama ove Odluke, korisnik je dužan da plati taksu za parkiranje utvrđenu odgovarajućim Tarifnim brojem važeće Odluke o lokalnim komunalnim taksama grada Vranja.

Kada korisnik nije prisutan, kontrolor pričvršćuje nalog ispod brisača vetrobranskog stakla vozila korisnika i vrši fotografisanje vozila i dela vozila gde je pričvršćen nalog.

Dostavljanje naloga na način opisan u st. 1. i 2. ovog člana smatra se urednim i kasnije uništenje ili oštećenje naloga ne odlaže plaćanje takse za nepropisno korišćenje prostora za parkiranje.

Nalog se štampa u jednom primerku iz službenog pokretnog uređaja koji kontrolor nosi sa sobom.

Član 18

Korisnik parking mesta koji je nepropisno koristio prostor za parkiranje, dužan je da postupi po dostavljenom nalogu za plaćanje takse i istu plati u roku od 8 dana od dana pričvršćenog naloga na vozilu.

Smatra se da je dostavljanje izvršeno uredno uručivanjem naloga neposredno korisniku, ili pričvršćivanjem ispod brisača vetrobranskog stakla vozila korisnika.

Ako korisnik ne izvrši uplatu takse za nepropisno korišćenje prostora za parkiranje u roku iz stava 1. ovog člana. Direkcija će mu dostaviti opomenu pred utuženje.

Korisnik je dužan da postupi po opomeni pred utuženje i da izvrši plaćanje u narednom roku od 8 dana, računajući od narednog dana od dana prijema opomene.

Uz plaćanje takse iz st. 3. ovog člana, korisnik je dužan da plati i troškove opomene i zakonsku zateznu kamatu.

Ukoliko korisnik ne postupi na način propisan u stavu 1. i 4. ovog člana, Direkcija će svoje potraživanje ostvariti pred nadležnim sudom.

Član 19

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

- parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji kao i na drugi način ometanje korišćenja parkirališta;

- parkiranje neregistrovanog vozila;

- ostavljanje neispravnog za saobraćaj ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona, plovnih vozila, kao i drugih stvari i predmeta;

- zauzimanje parking mesta putem ograđivanja ili ometanje parkiranja drugih vozila bez odobrenja Direkcije;

- postavljati ograde ili slične prepreke bez odobrenja Direkcije;

- pranje i popravka vozila i druge aktivnosti koje dovode do prljanja i uništavanja javnog parkirališta;

- prodaja robe sa i iz vozila;

- svojim vozilo blokirati korišćenje drugih parking mesta;

- parkiranje na mestima obeleženim za osobe sa invaliditetom.

IV REZERVACIJA PARKING MESTA

Član 20

Pod rezervacijom parking mesta podrazumeva se korišćenje određenog, posebno obeleženog ili uređenog parking mesta na opštim parkiralištima, u vremenskom periodu do godinu dana, a najmanje 30 dana.

Rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima mogu izvršiti na osnovu podnetog zahteva: pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Za rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima plaća se taksa.

Taksu ne plaćaju osobe sa invaliditetom za vozila koja su obeležena posebnom nalepnicom, ako se parkiraju na posebno obeleženim parking mestima.

Pod osobama sa invaliditetom u smislu odredaba ove odluke, smatraju se lica sa oštećenim donjim ekstremitetima iznad 70%, lica koja imaju pravo na pratioce i lica koja su vlasnici ili korisnici vozila koja imaju ugrađene ručne komande, kojima je ovo pravo utvrđeno rešenjem nadležnog organa.

Član 21

Direkcija svojim rešenjem određuje lokacije za rezervisana parking mesta, broj mesta i korisnike na osnovu podnetog zahteva i ukoliko za to postoje saobraćajno-tehnički uslovi.

Zahtev za rezervaciju treba da sadrži: predlog lokacije za rezervisana parking mesta, broj mesta za rezervaciju, vreme za koje se traži rezervacija (pravna lica i preduzetnici podnose dokaz o registraciji delatnosti i fotokopiju saobraćajne dozvole, a fizička lica fotokopiju lične karte i saobraćajne dozvole).

Član 22

Korisnici mogu koristiti posebno obeležena mesta za parkiranje na površinama javne namene, koje nisu određene kao opšta parkirališta, ukoliko za to postoje saobraćajno-tehnički uslovi.

Mesta za parkiranje, iz stava 1. ovog člana, i korisnike utvrdiće rešenjem Direkcija do formiranja nadležnog gradskog organa za poslove saobraćaja, na osnovu zahteva i dokumentacije iz člana 21. stav 2. ove Odluke.

V USLOVI ZA OBAVLJANJE POSLOVA PREMEŠTANJA I UKLANJANJA VOZILA SA POVRŠINA JAVNE NAMENE

Član 23

Poslove uklanjanja nepropisno parkiranih odnosno zaustavljenih vozila specijalnim "pauk" vozilom obavlja služba Direkcije.

Član 24

Naloge za uklanjanje nepropisno parkiranih odnosno zaustavljenih vozila sa površina javne namene koje nisu obeležene kao prostor za parkiranje, kao i sa posebno obeleženih parking mesta (rezervisana parking mesta i mesta za osobe sa invaliditetom) daje službeno lice Sekretarijata za inspekcijske poslove, saobraćajni policajac i republički saobraćajni inspektor, u okviru nadležnosti utvrđenih zakonom i drugim propisima (u daljem tekstu ovlašćeno službeno lice).

Po nalogu ovlašćenog službenog lica Direkcija će izvršiti uklanjanje vozila specijalnim vozilom o trošku vlasnika vozila.

Član 25

Direkcija će izvršiti premeštanje vozila sa površina javne namene bez naplate naknade, po pisanom nalogu ovlašćenog službenog lica, u sledećim slučajevima:

1. radi obavljanja hitnih intervencija na komunalnim objektima ili nesmetanog obavljanja komunalne delatnosti;

2. radi oslobađanja površine javne namene za organizovanje kulturnih, sportskih i drugih manifestacija od strane grada Vranja i Republike Srbije;

3. radi otklanjanja posledica od elementarnih nepogoda.

Ovlašćeni policijski službenik može naložiti Direkciji da premesti vozilo u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, o trošku korisnika.

Član 26

Ukoliko ovlašćeno službeno lice putem video nadzora ili foto zapisa utvrdi da je vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja, doneće rešenje kojim će naložiti prinudno uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od 3 minuta.

Jedan primerak rešenja se uručuje zaposlenima Direkcije koji obavljaju poslove uklanjanja vozila specijalnim vozilom, a drugi se postavlja na vidno mesto vozila i time se smatra da je rešenje uručeno.

Stanje vozila pre uklanjanja utvrđuje se po proceduri bliže opisanoj u članovima 28. i 29. ove odluke.

Načinjenu štetu na vozilu koje se prinudno uklanja nastalu u toku uklanjanja, ukoliko se u regularnom postupku dokaže, snosi Direkcija.

Ovlašćeno službeno lice dužno je da prisustvuje uklanjanju vozila.

Ukoliko vozač u roku određenom rešenjem ne ukloni vozilo, vrši se uklanjanje vozila na za to predviđeno mesto o trošku korisnika vozila.

Član 27

Postupak prinudnog uklanjanja vozila započinje po isteku 3 minuta od momenta utvrđene potrebe za uklanjanjem vozila.

Postupak prinudnog uklanjanja vozila smatra se započetim kada se na poziv ovlašćenog službenog lica započne podizanje vozila na pauk-vozilu.

Za pokušaj uklanjanja i prinudno uklanjanje, odvoženje i čuvanje vozila, korisnik plaća taksu utvrđenu Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Nakon plaćanja takse iz stava 3. ovog člana korisnik može preuzeti vozilo.

Nalog za plaćanje iz stava 3. ovog člana ima snagu verodostojne isprave u postupku sudskog izvršenja.

Prinudno uklonjeno vozilo, stvari i druge predmete korisnik je dužan da preuzme od Direkcije najkasnije u roku do 120 dana.

Direkcija može ostvariti pravo da se vozila, stvari i drugi predmeti, ako se ne preuzmu u roku iz prethodnog stava, prodaju da bi se namirili troškovi postupka, ležarine i drugi dospeli troškovi.

Postupanje sa prinudno uklonjenim vozilima, stvarima i drugim predmetima uređuje se posebnom odlukom.

1. Uslovi za prinudno uklanjanje vozila

Član 28

Po utvrđenoj potrebi za uklanjanje nepropisno parkiranih odnosno zaustavljenih vozila ovlašćeno službeno lice dužno je:

- da izvrši fotografisanje vozila u prekršaju, kao i vidljiva oštećenja na vozilu i sačini zapisnik o uočenim oštećenjima;

- da izda nalog za uklanjanje nepropisno parkiranog odnosno zaustavljenog vozila zaposlenima Direkcije koji obavljaju poslove uklanjanja vozila specijalnim vozilom.

Pisani nalog, odnosno rešenje, za uklanjanje vozila sadrži podatke o nalogodavcu, vreme izdavanja, registarsku oznaku vozila, opis prekršaja i pravni osnov za zakonsko uklanjanje vozila.

Član 29

Zaposleni Direkcije koji obavljaju poslove uklanjanje vozila specijalnim vozilom na osnovu dobijenog pisanog naloga za uklanjanje vozila dužna su da, pre početka procesa uklanjanja vozila u prekršaju, obave sledeće poslove:

• da izvrše fotografisanje vozila, posebno da fotografišu vidljiva oštećenja na vozilu, (ako službeno lice daje nalog za uklanjanje vozila u prekršaju u elektronskoj formi na osnovu video nadzora ili fotozapisa);

• da pre početka podizanja vozila izvrši pregled vozila i sačini zapisnik o oštećenjima na vozilu pre uklanjanja;

• da po propisanom tehnološkom postupku izvrše proces podizanja i transport vozila u prekršaju do depoa Direkcije za odlaganje prinudno uklonjenih vozila.

Član 30

Ukoliko se u toku procesa uklanjanja vozila u prekršaju pojavi korisnik vozila i prihvati da na "licu mesta" plati taksu za pokušaj uklanjanja vozila i da nakon toga preuzme vozilo, vozač specijalnog "pauk" vozila obavezan je:

• da od korisnika vozila zatraži ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu ili ovlašćenje za korišćenje vozila (ako korisnik vozila nije vlasnik) radi potpune identifikacije i uzimanja neophodnih podataka za ispisivanje računa za naplatu takse;

• da izvrši obračun i naplatu takse za pokušaj uklanjanja vozila i da korisniku vozila izda odgovarajući račun o izvršenom plaćanju;

• da omogući korisniku vozila da isto preuzme.

2. Prijem, čuvanje, izdavanje i naplata prinudno uklonjenih vozila smeštenih na depou Direkcije

Član 31

Zaposleni Direkcije koji obavljaju poslove uklanjanje vozila specijalnim vozilom nakon obavljenog procesa uklanjanja nepropisno parkiranog odnosno zaustavljenog vozila, obavezni su:

• da prinudno uklonjeno vozilo bezbedno transportuje i dopremi do depoa Direkcije za odlaganje prinudno uklonjenih vozila, i

• da dopremljeno vozilo i nalog za uklanjanje preda zaposlenom na poslovima prijema, čuvanja i izdavanja vozila na depou Direkcije, koji je dužan da o izvršenoj primopredaji sačini zapisnik o prijemu vozila, i sprovede odgovarajuće evidencije u evidencionoj knjizi, u skladu sa internim aktima Direkcije.

Član 32

Prinudno uklonjeno vozilo korisnik može da preuzme na depou Direkcije u vremenu od 00,01 do 24,00 časova.

Zaposleni na prijemu, čuvanju i izdavanju vozila obavezan je da prilikom dolaska korisnika uklonjenog vozila obavi sledeće poslove:

• da izvrši identifikaciju korisnika vozila na osnovu lične karte i saobraćajne dozvole ili ovlašćenja za korišćenje vozila;

• da izvrši obračun i naplatu takse za uklanjanje vozila i takse za ležarinu i korisniku uklonjenog vozila izda odgovarajući račun nakon izvršenog plaćanja;

• da sačini zapisnik o predaji vozila potpisan od strane korisnika vozila i zaposlenog.

Nakon sačinjavanja zapisnika, korisnik vozila preuzima prinudno uklonjeno vozilo, uz mogućnost prisustva ovlašćenog službenog lica.

Član 33

Ako korisnik prinudno uklonjenog vozila, koje se nalazi na depou Direkcije, nije u mogućnosti da plati taksu za uklanjanje vozila i taksu za ležarinu, zaposleni može da ponudi korisniku vozila da potpiše izjavu kojom prihvata da obračunate takse plati u roku od 8 dana od dana potpisivanja izjave.

Nakon potpisivanja izjave iz stava 1. ovog člana, zaposleni sačinjava zapisnik o predaji vozila koji potpisuju zaposleni i korisnik i vrši predaju vozila uz mogućnost prisustva ovlašćenog lica.

Član 34

Korisnik vozila dužan je da uklonjeno vozilo preuzme u roku od 120 dana od dana uklanjanja.

Direkcija ima pravo da kao poverilac dospelog potraživanja u čijoj se državini nalazi dužnikovo vozilo, stvar ili drugi predmet, koji je prinudno uklonjen zadrži dok mu potraživanje ne bude isplaćeno, odnosno do potpisivanja izjave da će potraživanje platiti u roku od 8 dana od dana potpisivanja izjave.

Po isteku roka iz stava 1. ovog člana Direkcija ima pravo da proda vozilo, stvar ili drugi predmet da bi se namirili troškovi uklanjanja i ležarine i drugi nastali troškovi.

Prodaja vozila, stvari ili predmeta po isteku roka iz st. 1. ovog člana vrši se po proceduri i postupku koji se uređuje posebnom Odlukom o postupanju sa prinudno uklonjenim vozilima, stvarima i drugim predmetima.

VI POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU ŠTETE NASTALE PRINUDNIM UKLANJANJEM VOZILA

Član 35

Korisnik vozila kome je vozilo oštećeno prilikom uklanjanja sa površina javne namene zbog nepropisnog parkiranja, ima pravo da Direkciji dostavi zahtev za naknadu štete.

Član 36

Podneti zahtev za naknadu štete nastale uklanjanjem vozila zbog nepropisnog parkiranja, ostavljenih na površinama javne namene, razmatra i njihovu opravdanost na osnovu raspoložive dokumentacije i utvrđenog činjeničnog stanja, ocenjuje Komisija za naknadu štete Direkcije, koja predlaže direktoru donošenje odgovarajućih odluka.

Odluka direktora, kojom se usvaja zahtev korisnika za naknadu štete na vozilu kao osnovan ili odbija kao neosnovan, dostavlja se korisniku vozila na kućnu adresu.

Član 37

Korisnik vozila čiji je zahtev za naknadu štete odbijen može svoje pravo na naknadu štete ostvariti u postupku pred nadležnim sudom.

Član 38

Ako je Komisija za naknadu štete ocenila zahtev kao osnovan i na toj osnovi je direktor Direkcije doneo odluku o naknadi štete, način isplate naknade za nastalu štetu sporazumno utvrđuju direktor i korisnik vozila.

VII ODRŽAVANJE PARKIRALIŠTA

Član 39

Javna parkirališta uređuje, obeležava i održava Direkcija.

VIII SPROVOĐENJE ODLUKE I NADZOR

Član 40

Za sprovođenje odredaba iz Odluke o javnim parkiralištima nadležna je Direkcija.

Član 41

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke vrši Sekretarijat za inspekcije poslove Gradske uprave grada Vranja.

Komunalni inspektor saglasno Zakonu i odredbama ove Odluke ima pravo i dužnosti da u vršenju inspekcijskog nadzora:

pregleda akta, evidencije i drugu dokumentaciju Direkcije;

- pregleda javna parkirališta i depo radi prikupljanja neophodnih podataka;

- naloži rešenjem da se delatnost upravljanja javnim parkiralištima obavlja na način utvrđen zakonom, propisima na osnovu zakona i odredbama ove Odluke;

- naloži rešenjem izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanja mera za otklanjanje nedostataka u obavljanju delatnosti upravljanja javnim parkiralištima;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno prijavu za privredni prestup ili krivično delo ukoliko oceni da je povredom zakona i ove Odluke učinjen privredni prestup, krivično delo ili prekršaj;

- naredi uklanjanje vozila i drugih stvari sa javnih površina ako su ostavljena protivno odredbama ove Odluke i važeće Odluke o komunalnom uređenju grada Vranja

- preduzme druge mere u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 42

U vršenju komunalno-policijskih poslova, komunalni policajac pruža pomoć-asistenciju ovlašćenim kontrolorima Direkcije u vršenju kontrole parkiranja, kao i licima koja obavljaju poslove uklanjanja vozila specijalnim "pauk" vozilom i vrši kontrolu ispravnosti korišćenja površina javne namene.

Komunalni policajac u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti održava red na javnim parkiralištima i u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o komunalnoj policiji, preduzima mere kojima sprečava:

- parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji,

- zauzimanje parking mesta ograđivanjem ili na drugi način ometanje parkiranih vozila,

- parkiranje na rezervisanom parking mestu,

- parkiranje vozila bez registracionih ili važećih registracionih tablica,

- parkiranja vozila na čijoj je registracionoj nalepnici istekao rok važenja ili nalepnica nije postavljena na propisan način,

- ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona i na bilo koji način ometanje korišćenja parkirališta.

Kada komunalni policajac ustanovi povredu odredaba ove Odluke, pored ovlašćenja utvrđenih stavom 3. ovog člana, ovlašćen je da:

- kada otkrije prekršaj iz svoje nadležnosti učiniocu prekršaja izda prekršajni nalog za prekršaje za koje je ovom odlukom od prekršajnih sankcija predviđena samo novčana kazna u fiksnom iznosu;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom Odlukom; i

- obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Član 43

Korisnik parking mesta je dužan da komunalnom inspektoru i komunalnom policajcu omogući neometano vršenje poslova, stavi na uvid sva potrebna dokumenta i u ostavljenom roku dostavi potrebne podatke i postupi po nalogu.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 44

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Direkcija ako:

1) postupi suprotno odredbi člana 5. Odluke;

2) ne postupi u skladu sa odredbama člana 7. stav 3. ove Odluke;

3) postupi suprotno odredbama člana 8. ove Odluke;

4) postupi suprotno odredbama člana 12. ove Odluke;

5) postupi suprotno odredbama člana 20. ove Odluke;

6) postupi suprotno odredbama člana 22. stav 2. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u Direkciji.

Član 45

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara do 500.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj preduzeće i drugo privredno društvo, odnosno pravni subjekat, ako:

1) parkiranje vrši suprotno odredbama čl. 4. st. 3. i 4. Odluke;

2) postupi suprotno odredbi čl. 7. st. 1. Odluke;

3) postupi suprotno odredbi čl. 8. st. 1. Odluke;

4) parkiranje vrši suprotno odredbama čl. 20. st. 1. Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u preduzeću i drugom privrednom društvu, odnosno pravnom subjektu.

Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 do 250.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana fizičko lice.

Član 46

Novčanom kaznom od 40.000,00 dinara, za prekršaj iz čl. 19. ove Odluke, kazniće se preduzeće i drugo privredno društvo, odnosno pravni subjekat.

Novčanom kaznom od 20.000,00 dinara, za prekršaj iz st. 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik, a odgovorno lice u preduzeću i drugom privrednom društvu, odnosno pravnom subjektu i fizičko lice novčanom kaznom od 5.000,00 dinara.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 47

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", br. 3/09 i 18/09).

Član 48

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o javnim parkiralištima

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 16/2015)

Član 2

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".