PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA ZA SUFINANSIRANJE UČEŠĆA NA NAUČNIM SKUPOVIMA I BORAVKU U INOSTRANSTVU NAUČNO-ISTRAŽIVAČKIH RADNIKA I STUDENATA KOJI SU POKAZALI POSEBNE REZULTATE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 39/2015)

Član 1

Ovim Pravilnikom se uređuju kriterijumi, merila i postupak za realizaciju i sufinansiranje učešća na naučnim skupovima i boravku u inostranstvu naučno-istraživačkih radnika i studenata koji su pokazali posebne rezultate (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Sredstva za ostvarivanje sufinansiranja obezbeđena su Finansijskim planom Sekretarijata u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 2

Za ostvarivanje sufinansiranja Sekretarijat raspisuje javni konkurs jednom godišnje, koji je otvoren za tekuću godinu.

Prijave na konkurs podnose se kroz formu obrasca koji propisuje Sekretarijat.

Član 3

Sekretarijat će učestvovati u sufinansiranju učešća naučnih radnika na naučnim skupovima u inostranstvu, prema sledećim uslovima:

1. Da prijavu podnose:

- registrovana naučnoistraživačka organizacija u kojoj je kandidat zaposlen, ili

- mladi istraživači ili redovni studenti i studenti postdiplomskih studija, koji su pokazali posebne rezultate na fakultetima gde realizuju školovanje, a koji imaju odluku nadležne institucije o upućivanju na naučni skup ili boravak u inostranstvu, odnosno za studijski boravak na partnerskim univerzitetima u okviru projekta Campus Europae. Prijave za ovu kategoriju kandidata podnosi matični fakultet;

2. Da je učešće na međunarodnom naučnom skupu u funkciji ostvarivanja i unapređivanja naučnog i tehnološkog razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine i uspostavljanja međuregionalne i međunarodne saradnje u oblasti naučnoistraživačke delatnosti i tehnološkog razvoja,

3. Da prijavljeni kandidat ima nastavno-naučno ili istraživačko zvanje (izuzev kandidata čiji su rad ili rezultati, prema mišljenju Stručnog saveta, preporuka za upućivanje na naučni skup), da ima rad prihvaćen za usmeno izlaganje u koji je uneta afilijacija pripadajućeg univerziteta, izlaganje po pozivu ili poster uz potvrdu organizatora skupa, a ukoliko nije izlagač, a njegov boravak je u cilju afirmacije nauke i tehnološkog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine, poziv za učešće na skupu ili potvrdu o prihvatanju rada odnosno dokument iz kojeg se vidi da se nalazi na listi učesnika skupa.

4. Da je rad prethodno verifikovan od strane Nastavnog veća fakulteta, Naučnog veća instituta, odnosno odgovarajućeg tela institucije podnosioca prijave.

Član 4

Prednost prilikom odlučivanja imaće kandidati koji učestvuju u radu na svetskim kongresima, ili predsedavaju stručnim sekcijama; kandidati koji saopštavaju rezultate od značaja za međuregionalne projekte AP Vojvodine; kandidati koji u prethodnoj kalendarskoj godini imaju jedan rad u referentnom časopisu međunarodnog značaja ili dva rada u prethodne dve godine; mladi istraživači do 35 godina života.

Član 5

Sufinansiranje obuhvata troškove kotizacije, putne troškove i troškove boravka u ukupnom iznosu do 500 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Izuzetno ukupan iznos sufinansiranja može biti i iznad ove sume ukoliko kandidat učestvuje na skupu od posebnog značaja za afirmaciju nauke i tehnološkog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine kao i za jednogodišnji studijski boravak studenata na partnerskim univerzitetima u okviru projekta Campus Europae.

Prema ovom osnovu sredstva Sekretarijata naučni radnik može da koristi jednom u dve godine.

Smatra se da je naučni radnik iskoristio pravo na dodelu sredstava jednom u dve godine, ako je sredstva po tom osnovu dobio i od bilo kog drugog pokrajinskog sekretarijata.

Izuzetak od mogućnosti konkurisanja za sredstva jednom u dve godine su:

- prvih trideset naučnih radnika iz baze podataka o naučno-istraživačkom kadru u AP Vojvodini, prema indeksu citiranosti i indeksu kompetentnosti;

- prvih 10 asistenata pripravnika i istraživača pripravnika do 30 godina života, iz baze podataka o naučno-istraživačkom kadru u AP Vojvodini, prema indeksu kompetentnosti;

- prvih 10 magistara nauka do 35 godina života, iz baze podataka o naučno-istraživačkom kadru u AP Vojvodini, prema indeksu kompetentnosti i

- prvih 10 doktora nauka do 40 godina života, iz baze podataka o naučno-istraživačkom kadru u AP Vojvodini, prema indeksu kompetentnosti.

Sekretarijat će razmatrati samo prijave sa potpunom dokumentacijom i blagovremeno dostavljene, najmanje 30 dana pre održavanja skupa. Izuzetno, rok može biti i kraći ako postoje opravdani razlozi koji se odnose na organizaciju ili tip skupa.

Sufinansiranje za učešće na istom naučnom skupu, može se realizovati za najviše tri kandidata, od kojih najviše dva mogu biti iz iste naučnoistraživačke institucije.

Član 6

Sekretarijat obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa. Komisija dostavlja obrazloženi predlog pokrajinskom sekretaru, koji donosi rešenje o realizaciji sufinansiranja.

Rešenje o realizaciji sufinansiranja donosi pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, a prema kriterijumima iz člana 3. ovog Pravilnika.

Po potrebi, pre donošenja odluke o sufinansiranju pokrajinski sekretar može tražiti mišljenje Stručnog saveta iz odgovarajuće naučne oblasti.

Član 7

Sekretarijat prati realizaciju sufinansiranja putem pismenih izveštaja i finansijskog izveštaja sa dokumentacijom, koje podnose nosioci sufinansiranja u roku od 15 dana po povratku sa skupa odnosno studijskog boravka.

Član 8

Pravilnik stupa na snagu kada ga potpiše pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj.

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za sufinansiranje učešća na naučnim skupovima i boravku u inostranstvu naučno-istraživačkih radnika i studenata koji su pokazali posebne rezultate, od 22. marta 2013. godine.