PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA SUFINANSIRANJE PRIPREME PREDLOGA AKTIVNOSTI MEĐUNARODNE SARADNJE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 39/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi, merila i postupak evidentiranja i izbora, kao i metodologija utvrđivanja raspodele sredstava za pripremu predloga aktivnosti međunarodne saradnje koje sufinansira Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Sredstva za sufinansiranje pripreme predloga aktivnosti međunarodne saradnje, obezbeđena su Finansijskim planom Sekretarijata u okviru budžeta Pokrajinske vlade.

Član 2

Sekretarijat sufinansira isključivo one pripreme predloga aktivnosti međunarodne saradnje koje se podnose međunarodnim institucijama i fondovima, kao i one koje se podnose na otvorene pozive za bilateralnu i multilateralnu saradnju.

Prioritet će imati prijave za program Horizont 2020.

Član 3

Prijave za pripremu predloga aktivnosti međunarodne saradnje mogu da podnose registrovane naučnoistraživačke organizacije u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, a izuzetno i druge institucije koje se bave naučnoistraživačkim radom i prema posebnoj odluci.

Član 4

Za ostvarivanje sufinansiranja pripreme predloga aktivnosti međunarodne saradnje Sekretarijat raspisuje javni poziv koji će biti otvoren u tekućoj godini.

Član 5

Sekretarijat obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa. Komisija dostavlja obrazloženi predlog pokrajinskom sekretaru, koji donosi rešenje o realizaciji sufinansiranja.

Rešenje o realizaciji sufinansiranja donosi pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, imajući u vidu kompetentnost istraživačkog tima, kompetentnost rukovodioca aktivnosti međunarodne saradnje i značaj aktivnosti međunarodne saradnje za razvoj nauke i tehnologije u AP Vojvodini, kao i mišljenje stručnih tela Sekretarijata.

Po potrebi, pre donošenja odluke o sufinansiranju pokrajinski sekretar može tražiti mišljenje Stručnog saveta iz odgovarajuće naučne oblasti.

Za prihvaćene pripreme predloga aktivnosti međunarodne saradnje Sekretarijat zaključuje ugovor o realizaciji pripreme predloga aktivnosti međunarodne saradnje sa odgovornim licem organizacije koja prijavljuje aktivnost međunarodne saradnje i sa rukovodiocem aktivnosti međunarodne saradnje.

Član 6

Prijavu pripreme predloga aktivnosti međunarodne saradnje podnose rukovodilac aktivnosti međunarodne saradnje i odgovorno lice organizacije koja prijavljuje aktivnost međunarodne saradnje, a koji svojim potpisima garantuju za tačnost podataka navedenih u prijavi.

Rukovodioci aktivnosti međunarodne saradnje moraju imati karton naučnog radnika kao deo jedinstvene baze podataka istraživača u AP Vojvodini.

Član 7

Prijava predloga aktivnosti međunarodne saradnje sadrži:

- Naziv institucije podnosioca predloga aktivnosti međunarodne saradnje;

- Naziv predloga aktivnosti međunarodne saradnje;

- Ime i prezime rukovodioca aktivnosti međunarodne saradnje iz AP Vojvodine;

- Naziv programa za koji se konkuriše;

- Relevantni deo iz predloga projekta koji se odnosi na učesnike na projektu;

- Podatke o vrednosti predloga aktivnosti međunarodne saradnje;

- Relevantni deo iz predloga projekta sa sledećim podacima: opšti podaci o projektu, kratak sadržaj projekta, osnovne projektne aktivnosti i ciljevi koji će se postići projektom, što će biti korišćeno kao osnovni materijal za pribavljanje mišljenja eksperta koji će dati relevantnu ocenu (do 10 strana).

Pozivom se mogu utvrditi i drugi podaci, odnosno prilozi koji se dostavljaju uz prijavu, a bitni su za odlučivanje prilikom izbora projekata, kao i elementi vezani za visinu sredstava. Obrazac prijave propisuje Sekretarijat.

Član 8

Namena odobrenih finansijskih sredstava utvrđuje se rešenjem i ugovorom o finansiranju pripremanja predloga aktivnosti međunarodne saradnje.

Član 9

Visina sredstava za sufinansiranje pripreme predloga aktivnosti međunarodne saradnje u tekućoj godini utvrđuje se na osnovu ukupno raspoloživih sredstava u budžetu Sekretarijata za te namene, a prema sledećoj tabeli:

Red. broj

Tip aktivnosti međunarodne saradnje

Suma (dinara)

1

Aktivnosti međunarodne saradnje iz programa FP7, CIP i Horizont 2020

3 * B

2

Aktivnost međunarodne saradnje multilateralnog karaktera, aktivnost iz programa: IPA, EUREKA, SEE.ERA-NET, kao i aktivnost koja se radi u okviru Stability Pact, SEE Transnational Cooperation Programme, IAEA i NATO-SPS Programme

2,5 * B

3

CEEPUS, DAAD, SCOPES i US EPA aktivnosti međunarodne saradnje

2* B

4

ERASMUS+, TEMPUS i COST aktivnost međunarodne saradnje

1,5 * B

5

Bilateralna aktivnost međunarodne saradnje

B

Pri čemu je:

B = Ukupna planirana sredstva za ove namene u finansijskom planu Sekretarijata/200.

Aktivnosti koje nisu navedene u tabeli svrstavaće se u kategoriju bilateralnih ili multilateralnih aktivnosti međunarodne saradnje u zavisnosti od broja učesnika na projektu.

Član 10

Praćenje realizacije pripreme predloga aktivnosti međunarodne saradnje vrši se na osnovu izveštaja, koji se regulišu ugovorom između Sekretarijata i institucije koja realizuje aktivnost međunarodne saradnje.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, podnosi se na obrascima čiju sadržinu propisuje Sekretarijat.

Za podatke navedene u izveštaju odgovara rukovodilac predloga aktivnosti međunarodne saradnje i odgovorno lice organizacije koja prijavljuje predlog aktivnosti međunarodne saradnje.

Član 11

U slučajevima davanja netačnih podataka o realizaciji pripreme predloga aktivnosti međunarodne saradnje Pokrajinski sekretar može zatražiti povratak sredstava u celini ili jednim delom.

II PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Pravilnik stupa na snagu kada ga potpiše Pokrajinski sekretar.

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za sufinansiranje aktivnosti međunarodne saradnje od 24. oktobra 2014. godine.