PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA SUFINANSIRANJE RADNIH MESTA ISTRAŽIVAČA - POVRATNIKA IZ INOSTRANSTVA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 39/2015)

Član 1

Ovim Pravilnikom se uređuju kriterijumi, merila i postupak za sufinansiranje radnih mesta istraživača-povratnika iz inostranstva, koje realizuje Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Sredstva za ostvarivanje sufinansiranja obezbeđena su Finansijskim planom Sekretarijata u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 2

Za ostvarivanje sufinansiranja Sekretarijat raspisuje javni konkurs početkom godine, koji će biti otvoren za tekuću godinu.

Prijava na konkurs podnosi se kroz formu obrasca koji propisuje Sekretarijat.

Član 3

Sekretarijat će učestvovati u sufinansiranju zapošljavanja istraživača-povratnika iz inostranstva, prema sledećim uslovima:

1. Da prijavu, uz saglasnost istraživača-povratnika, podnosi registrovana naučnoistraživačka organizacija

2. Da istraživač za koga se podnosi prijava ispunjava sledeće uslove:

- da je neprekidno, najmanje 5 godina, proveo u inostranstvu obavljajući delatnost u vezi sa stručnim usavršavanjem ili naučnu produkciju u oblasti za koju se predlaže

- da stečenim naučnim zvanjem i naučnom produkcijom ispunjava uslove za predloženo radno mesto

3. Da prijavu prethodno verifikuje Nastavno veća fakulteta ili Naučno veće instituta.

Član 4

Prednost prilikom odlučivanja imaće kandidati koji su pre odlaska u inostranstvo već obavljali delatnost u naučno-istraživačkim institucijama i čija je naučna produkcija značajnim delom realizovana u prioritetnoj oblasti navedenoj u konkursu.

Član 5

Sufinansiranje obuhvata troškove radnog mesta u bruto iznosu koji odgovara zvanju za koje se kandidat bira, a koji se utvrđuje prema ceni istraživač meseca, koja se formira u skladu sa kriterijumima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Radno mesto istraživača povratnika biće finansirano na sledeći način: prva polovina perioda na koji je istraživač izabran u zvanje u celini će se finansirati od strane Sekretarijata, a druga polovina perioda u celini će se finansirati od strane naučno-istraživačke organizacije koja zasniva radni odnos sa kandidatom.

Sekretarijat i naučno-istraživačka organizacija koja zasniva radni odnos sa istraživačem povratnikom sačiniće Ugovor kojim će se bliže definisati prava i obaveze ugovornih strana.

Sekretarijat će razmatrati samo prijave sa potpunom dokumentacijom i blagovremeno dostavljene.

Član 6

Sekretarijat obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa. Komisija dostavlja obrazloženi predlog pokrajinskom sekretaru, koji donosi rešenje o realizaciji sufinansiranja.

Rešenje o realizaciji sufinansiranja donosi pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, a prema kriterijumima iz člana 3. ovog Pravilnika.

Po potrebi, pre donošenja odluke o sufinansiranju pokrajinski sekretar može tražiti mišljenje Stručnog saveta iz odgovarajuće naučne oblasti.

Član 7

Sekretarijat prati realizaciju sufinansiranja putem pismenih izveštaja i finansijskog izveštaja sa dokumentacijom, koje podnose korisnici sredstava, na svakih 6 meseci po prijemu sredstava za finansiranje radnog mesta.

Član 8

Pravilnik stupa na snagu, kada ga potpiše pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj.

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za sufinansiranje radnih mesta istraživača-povratnika iz inostranstva, od 08. februara 2010. godine.