PRAVILNIK

O NAČINU, POSTUPKU I INDIKACIJAMA ZA UPUĆIVANJE OSIGURANIH LICA NA LEČENJE HIPERBARIČNOM OKSIGENACIJOM

("Sl. glasnik RS", br. 81/2015)

Opšte odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se način, postupak, indikacije i upućivanje osiguranih lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond) na lečenje hiperbaričnom oksigenacijom na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Obezbeđivanje usluga hiperbarične oksigenacije

Član 2

Osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje se lečenje hiperbaričnom oksigenacijom u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.

Zdravstvene usluge hiperbarične oksigenacije obezbeđuju se osiguranim licima, u zdravstvenim ustanovama u kojima se pruža zdravstvena usluga hiperbarične oksigenacije na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, za indikacije navedene u članu 3. ovog pravilnika.

Indikacije

Član 3

Indikacije za upućivanje osiguranih lica na lečenje hiperbaričnom oksigenacijom na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja su:

1. Akutno trovanje CO,

2. Sepsa,

3. Gasne embolije,

4. Gasna gangrena,

5. Kraš sindrom,

6. Kompromitovani transplantati,

7. Osteomijelitis,

8. Opekotine II i III stepena na više od 30% ukupne površine tela,

9. Dijabetične angiopatije, uz dopler-sonografski ili angiografski nalaz kojim se potvrđuje postojanje stenotičnih promena u velikim arterijama,

10. Nezarastajuće rane (ishemija IV stepena, ireverzibilne promene, gangrena, ulcus cruris).

Način i postupak upućivanja

Član 4

Zdravstvene usluge hiperbarične oksigenacije na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuju se osiguranim licima na osnovu mišljenja tri lekara odgovarajuće specijalnosti nadležne zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite za indikacije navedene u članu 3. ovog pravilnika, sa predlogom potrebnog broja tretmana.

Na osnovu mišljenja tri lekara odgovarajuće specijalnosti nadležne zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite izabrani lekar radi zakazivanja i pružanja usluga hiperbarične oksigenacije upućuje osigurano lice u zdravstvenu ustanovu u kojoj se obezbeđuje zdravstvena usluga hiperbarične oksigenacije na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ako se osigurano lice u slučaju iz stava 1. ovog člana upućuje u zdravstvenu ustanovu van područja matične filijale dužno je da pribavi i ocenu nadležne lekarske komisije.

Član 5

Produžetak lečenja, odnosno broja tretmana hiperbaričnom oksigenacijom u zdravstvenim ustanovama u kojima se obezbeđuje ova zdravstvena usluga na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, obezbeđuje se osiguranim licima na osnovu mišljenja tri lekara odgovarajuće specijalnosti nadležne zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite koja je dala predlog za lečenje hiperbaričnom oksigenacijom i saglasnosti nadležne lekarske komisije.

Član 6

U slučajevima kada je zdravstveno stanje osiguranog lica takvo da u toku stacionarnog lečenja zahteva i lečenje hiperbaričnom oksigenacijom za neku od indikacija iz člana 3. ovog pravilnika, a zdravstvena ustanova u kojoj se osigurano nalazi na stacionarnom lečenju ne može da pruži usluge hiperbarične oksigenacije na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, obavezna je da osiguranom licu obezbedi takvo lečenje u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se obezbeđuje zdravstvena usluga hiperbarične oksigenacije na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Obezbeđivanje lečenja hiperbaričnom oksigenacijom iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu internog uputa zdravstvene ustanove kod koje se osigurano lice nalazi na stacionarnom lečenju, uz koji se dostavlja i fotokopija uputa izabranog lekara za stacionarno lečenje.

Interni uput sadrži obrazložen nalaz i mišljenje tri lekara odgovarajuće specijalnosti o potrebi lečenja hiperbaričnom oksigenacijom, za indikacije naveden u članu 3. ovog pravilnika, i predlog potrebnog broja tretmana.

Ako se osigurano lice u slučaju iz stava 1. ovog člana nalazi na stacionarnom lečenju u zdravstvenoj ustanovi van područja matične filijale, zdravstvena ustanova u kojoj se osigurano lice nalazi na stacionarnom lečenju dužna je da službenim putem pribavi i ocenu nadležne lekarske komisije za lečenje osiguranog lica hiperbaričnom oksigenacijom u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se obezbeđuje zdravstvena usluga hiperbarične oksigenacije za indikacije navedene u članu 3. ovog pravilnika na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Završne odredbe

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".