ODLUKA

O IZVOĐENJU HITNIH RADOVA ZA ZAŠTITU KORITA I PRIOBALJA REKE NIŠAVE U NIŠU OD POPLAVA

("Sl. list grada Niša", br. 74/2015)

Član 1

Grad Niš pristupa realizaciji hitnih radova za zaštitu korita i priobalja reke Nišave u Nišu od poplava saglasno članu 143. Zakona o planiranju i izgradnji kojim je propisano da se hitnim radovima može pristupiti i bez prethodno pribavljene građevinske dozvole, ako se zaštitni objekat gradi neposredno pred nastupanje ili za vreme elementarnih nepogoda, kao i radi otklanjanja štetnih posledica od tih nepogoda i neposredno posle njihovog nastupanja.

Član 2

Hitni radovi iz člana 1. ove odluke obuhvataju rekonstrukciju i sanaciju postojećih I izgradnju novih zaštitnih i regulacionih vodnih objekata, kao i objekata komunalne infrastrukture na rečnim deonicama i javnim površinama i to:

1. Vodne objekte za zaštitu od poplava i uređenje vodotoka (zaštitni vodni objekti) - po deonicama:

A) Deonica 1: Formiranje štićenog područja "Niš gradska i industrijska zona": regulacija reke Nišave kroz naselje od km 11+340 do km 12+945, L = 1605m - izgradnja,

B) Deonica 2: obezbeđenje propusne moći za velike vode na uzvodnoj deonici od km 12+945 do km 13+248. L =303 m.

C) Deonica 3: obezbeđenje propusne moći za velike vode na nizvodnoj deonici od km 10+440 do km 11+340, L = 900 m.

2. objekte komunalne infrastrukture u zoni obala i nasipa planirane regulacije reke Nišave, u delu gradske zone Niša (saobraćajnice, pristupne staze, mostovi cevovodi, rasveta, elektrovodovi, izlivni objekti atmosferske kanalizacije, šahte, pregrade za zahvatanje vode i dr.)

Član 3

Radovi za izradu sistema za zaštitu od poplava za grad Niš će imati status hitnih radova, koji će se izvoditi bez prethodnog pribavljanja građevinske dozvole, u skladu sa članom 143. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", broj 132/14), na osnovu mišljenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (broj 011-00-00252/2015-07 od 06.04.2015. godine), jer se objekat gradi neposredno pred nastupanje ili za vreme elementarnih nepogoda, kao i radi otklanjanja štetnih posledica od tih nepogoda, neposredno posle njihovog nastupanja.

Član 4

Hitni radovi iz člana 2. ove odluke izvode se po Glavnom projektu regulacije reke Nišave u Nišu od mosta u Medoševcu do železničkog mosta i izmenama Glavnog projekta regulacije reke Nišave od km 12+700 do km 13+235, a prema projektu koji je uradio Institut za poljoprivredu "Jaroslav Černi" iz Beograda.

Hitni radovi iz ove odluke obuhvataju radove na formiranju sistema za zaštitu naselja i industrijske zone u Nišu od poplava.

Hitni radovi iz ove odluke realizovaće se u periodu 2015-2016-a godina.

Član 5

Sredstva za finansiranje hitnih radova iz člana 2. ove odluke obezbeđuju se u okviru Projekta hitne obnove nakon poplava 2014. godine, koji se finansira iz sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj u okviru kreditnog sporazuma koji je potpisan sa Vladom Republike Srbije.

Troškove izvršenja obaveza utvrđenih Sporazumom koji se zaključuje između JVP "Srbijavode" Beograd i Grada Niša snosiće JVP "Srbijavode" i Grad Niš saglasno nadležnostima i zaduženjima koja se utvrđuju Sporazumom.

Član 6

Prava i obaveze JVP "Srbijavode" i Grada Niša su definisana Sporazumom o zajedničkom izvršenju hitnih radova, a koji se odnose na zaštitu od poplava naselja Niš koji uključuje regulaciju i radove na nasipu na reci Nišavi od mosta u Medoševcu do železničkog mosta na uzvodnoj deonici km 12+945 do km13+248d Niš i nizvodnoj deonici od km 10+440 do km 11+340.

Kao učesnici u realizaciji predmetnih hitnih radova JVP "Srbijavode" i Grad Niš će biti odgovorni za izvršenje obaveza nastalih iz Sporazuma.

Član 7

Saglasno Sporazumu o zajedničkom izvršenju hitnih radova, a koji se odnose na zaštitu korita i priobalja reke Nišave opisanih u ovoj odluci, upravljaće JVP "Srbijavode" Beograd, u saradnji sa Gradom Nišom, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i odredbama ove odluke.

JVP "Srbijavode" se obavezuje da se u upravljanju predmetnim hitnim radovima pridržava propisa u oblasti izgradnje i usvojenih tehničkih rešenja hitnih radova, uslova koje su propisale nadležne institucije, kao i da obezbedi izvršenje propisanih mera radi zaštite ljudi i materijalnih dobara.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".