PRAVILNIK
O STEPENU I VRSTI OBRAZOVANJA NASTAVNIKA, STRUČNIH SARADNIKA I POMOĆNIH NASTAVNIKA U STRUČNIM ŠKOLAMA U PODRUČJU RADA TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO I TURIZAM

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 5/2015, 16/2015 i 19/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se stepen i vrsta obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam, i to za sticanje obrazovanja u trajanju od dve godine i za srednje obrazovanje i vaspitanje u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju.

Član 2

Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz opšteobrazovnih predmeta, kao i stručne poslove u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam može da izvodi lice koje ispunjava uslove za nastavnika, odnosno stručnog saradnika koji su propisani posebnim pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i vaspitača koji se donosi za sva područja rada.

Član 3

Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz stručnih predmeta u oblasti Trgovina, može da izvodi za:

1) Osnovi ekonomije

Principi ekonomije

Finansije

Obuka u virtuelnom preduzeću

Poslovna ekonomija:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista poslovno-pravnog smera;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

2) Nacionalna ekonomija:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

3) Osnovi ekonomike trgovine

Ekonomika i organizacija trgovinskih preduzeća

Ekonomika trgovine:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

4) Marketing

Marketing u trgovini

Preduzetništvo

Poslovna komunikacija

Menadžment:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer u trgovini;

(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(5) master inženjer organizacionih nauka, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžment i organizacija, studijska grupa Menadžment.

5) Pravo:

(1) diplomirani pravnik;

(2) master pravnik, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti pravnih nauka.

6) Poznavanje robe:

(1) diplomirani inženjer tehnologije;

(2) profesor hemije;

(3) diplomirani hemičar;

(4) diplomirani inženjer hemije, analitički smer;

(5) diplomirani inženjer hemije, bioorganski smer;

(6) diplomirani hemičar opšte hemije;

(7) diplomirani hemičar za istraživanje i razvoj;

(8) diplomirani hemičar, smer hemijsko inženjerstvo;

(9) diplomirani hemičar - profesor hemije;

(10) diplomirani hemičar - master;

(11) diplomirani profesor hemije - master;

(12) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;

(13) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije animalnih proizvoda;

(14) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda;

(15) master inženjer tehnologije;

(16) master profesor hemije;

(17) master hemičar.

7) Poslovna informatika

Elektronsko poslovanje:

(1) diplomirani ekonomist, smer ekonomske statistike i kibernetike ili smer poslovne informatike;

(2) profesor matematike;

(3) diplomirani matematičar;

(4) diplomirani inženjer elektrotehnike, smer računarske tehnike i informatike;

(5) diplomirani inženjer organizacije rada, smer kibernetski;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(7) diplomirani ekonomista - menadžer u trgovini;

(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

8) Psihologija

Psihologija potrošača

Veštine komunikacije:

(1) profesor psihologije;

(2) diplomirani psiholog;

(3) diplomirani školski psiholog-pedagog;

(4) master psiholog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti psiholoških nauka.

9) Računovodstvo

Računodavstvo u trgovini:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(3) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

Lice iz podtačke (3) treba da je na osnovnim akademskim studijama izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Računovodstvo.

10) Osnovi trgovine

Tehnika prodaje i usluge kupcima

Osnovi poslovanja u trgovini

Trgovinsko poslovanje

Komercijalno poznavanje robe

Nabavka i fizička distribucija

Organizacija nabavke i prodaje

Međunarodna špedicija:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(3) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

10a) Statistika:

(1) diplomirani ekonomista poslovno-pravnog smera;

(2) diplomirani ekonomist;

(3) diplomirani ekonomista u oblasti finansijskog, bankarskog i berzanskog menadžmenta;

(4) diplomirani ekonomista za računovodstvo i reviziju;

(5) diplomirani matematičar;

(6) profesor matematike;

(7) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske i master studije u oblasti ekonomije;

(8) diplomirani matematičar - master;

(9) diplomirani profesor matematike - master;

(10) master profesor matematike;

(11) master matematičar.

Lice iz podtač. (7) do (11) treba da ima prethodno završene osnovne akademske studije (studijski program) iz oblasti matematike ili primenjene matematike.

11) Praktična nastava

Skladišna evidencija

Skladišno poslovanje:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer u trgovini;

(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

12) Aranžiranje u trgovini

Crtanje i oblikovanje:

(1) profesor likovnih umetnosti;

(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;

(3) akademski slikar - likovni pedagog;

(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;

(5) akademski vajar - likovni pedagog;

(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;

(7) akademski grafičar - likovni pedagog;

(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;

(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;

(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;

(12) diplomirani slikar;

(13) diplomirani vajar;

(14) diplomirani grafičar;

(15) diplomirani grafički dizajner;

(16) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(17) diplomirani slikar zidnog slikarstva;

(18) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;

(19) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti;

(20) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti i dizajna;

(21) master likovni umetnik;

(22) master primenjeni umetnik;

(23) master konzervator i restaurator;

(24) master dizajner.

13) Nacrtna geometrija

Perspektiva:

(1) diplomirani inženjer arhitekture;

(2) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(3) diplomirani arhitekta;

(4) diplomirani dizajner enterijera i nameštaja;

(5) diplomirani arhitekta unutrašnja arhitektura.

(6) master inženjer arhitekture;

(7) master inženjer građevinarstva.

14) Projektovanje:

(1) diplomirani inženjer arhitekture;

(2) master inženjer arhitekture;

(3) master inženjer građevinarstva.

15) Fotografija sa grafičkim tehnikama:

(1) diplomirani slikar - grafičar;

(2) diplomirani fotograf;

(3) diplomirani dizajner grafike - fotograf;

(4) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(5) master likovnih umetnosti;

(6) master primenjeni umetnik;

(7) master umetnik višemedijske umetnosti;

(8) master umetnik digitalnih medija;

(9) master primenjeni umetnik;

(10) diplomirani grafički dizajner.

Lice iz podtač. (5)-(9) treba da je u toku studija izučavalo nastavne sadržaje iz programa, odnosno modula: Fotografija.

16) Forma i oblikovanje:

(1) profesor likovnih umetnosti;

(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;

(3) akademski slikar - likovni pedagog;

(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;

(5) akademski vajar - likovni pedagog;

(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;

(7) akademski grafičar - likovni pedagog;

(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;

(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;

(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;

(12) diplomirani slikar;

(13) diplomirani vajar;

(14) diplomirani grafičar;

(15) diplomirani grafički dizajner;

(16) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(17) diplomirani slikar zidnog slikarstva;

(18) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;

(19) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti.

(20) master likovni umetnik;

(21) master primenjeni umetnik;

(22) master konzervator i restaurator;

(23) master dizajner.

17) Poznavanje materijala i robe:

(1) diplomirani inženjer tehnologije;

(2) profesor hemije;

(3) diplomirani hemičar;

(4) diplomirani inženjer hemije, analitički smer;

(5) diplomirani inženjer hemije, bioorganski smer;

(6) diplomirani hemičar opšte hemije;

(7) diplomirani hemičar za istraživanje i razvoj;

(8) diplomirani hemičar, smer hemijsko inženjerstvo.

(9) diplomirani hemičar - profesor hemije;

(10) diplomirani hemičar - master;

(11) diplomirani profesor hemije - master;

(12) master inženjer tehnologije.

18) Praktična nastava u časovnom i blok sistemu za predmet Aranžiranje u trgovini:

(1) diplomirani arhitekta;

(2) aranžer;

(3) master inženjer arhitekture;

(4) profesor likovnih umetnosti;

(5) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;

(6) akademski slikar - likovni pedagog;

(7) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;

(8) akademski vajar - likovni pedagog;

(9) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;

(10) akademski grafičar - likovni pedagog;

(11) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;

(12) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(13) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;

(14) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;

(15) diplomirani slikar;

(16) diplomirani vajar;

(17) diplomirani grafičar;

(18) diplomirani grafički dizajner;

(19) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(20) diplomirani slikar zidnog slikarstva;

(21) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;

(22) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti;

(23) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti i dizajna;

(24) master likovni umetnik;

(25) master primenjeni umetnik;

(26) master konzervator i restaurator;

(27) master dizajner.

19) Drugi strani jezik

Poslovni strani jezik:

(1) Francuski jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za francuski jezik i književnost;

- master filolog (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Francuski jezik i književnost);

- master profesor - romanista;

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Francuski jezik i književnost).

(2) Ruski jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za ruski jezik i književnost;

- master filolog (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Ruski jezik i književnost);

- master profesor slavista - ruski jezik i književnost;

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Ruski jezik i književnost).

(3) Nemački jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za nemački jezik i književnost;

- profesor nemačkog jezika i književnosti i italijanskog jezika;

- master filolog (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Nemački jezik i književnost);

- master profesor nemačkog jezika i književnosti;

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Nemački jezik i književnost).

(4) Italijanski jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za italijanski jezik i književnost;

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Italijanski jezik i književnost);

- master filolog (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Italijanski jezik i književnost).

(5) Španski jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za španski jezik i književnost;

- profesor španskog jezika i hispanskih književnosti;

- master filolog (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Španski jezik i hispanske književnosti);

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Španski jezik i hispanske književnosti).

19a) Poslovni engleski jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za engleski jezik i književnost;

- master filolog (studijski program Anglistika; studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Engleski jezik i književnost);

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Engleski jezik i književnost).

20) Pomoćni nastavnik (za oblast trgovina):

(1) lice koje je steklo najmanje III stepen stručne spreme, odnosno srednje obrazovanje trgovinske struke;

(2) lice koje je steklo srednje obrazovanje za obrazovne profile: trgovac, trgovinski tehničar, aranžer u trgovini ili komercijalista.

Član 4

Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada iz stručnih predmeta u oblasti Ugostiteljstvo i turizam, može da izvodi za:

1) Osnovi turizma i ugostiteljstva

Posebni oblici turizma:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani turizmolog;

(3) diplomirani geograf - turizmolog;

(4) diplomirani geograf (turizmolog);

(5) diplomirani menadžer u turizmu;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(7) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(8) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(9) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu;

(12) master turizmolog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti geografije.

2) Ekonomika i organizacija preduzeća:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(4) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(6) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(7) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(8) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.

3) Psihologija

Psihologija u turizmu:

(1) profesor psihologije;

(2) diplomirani psiholog;

(3) diplomirani školski psiholog - pedagog.

(4) master psiholog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti psiholoških nauka.

4) Turistička geografija

Opšta turistička geografija

Geografija kulture:

(1) profesor geografije;

(2) diplomirani geograf;

(3) diplomirani geograf - turizmolog;

(4) diplomirani geograf (turizmolog);

(5) diplomirani geograf - prostorni planer;

(6) diplomirani menadžer u turizmu;

(7) master geograf;

(8) master turizmolog;

(9) master profesor geografije;

(10) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu.

Lice iz podtač. (7)-(9) mora imati prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Geografije.

5) Higijena

Zdravstvena kultura:

(1) doktor medicine;

(2) doktor stomatologije.

6) Drugi strani jezik

Poslovni strani jezik:

(1) Engleski jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za engleski jezik i književnost;

- master filolog (studijski program Anglistika; studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Engleski jezik i književnost);

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Engleski jezik i književnost).

(2) Francuski jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za francuski jezik i književnost;

- master filolog (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Francuski jezik i književnost);

- master profesor - romanista;

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Francuski jezik i književnost).

(3) Ruski jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za ruski jezik i književnost;

- master filolog (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Ruski jezik i književnost);

- master profesor slavista - ruski jezik i književnost;

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Ruski jezik i književnost).

(4) Nemački jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za nemački jezik i književnost;

- profesor nemačkog jezika i književnosti i italijanskog jezika;

- master filolog (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Nemački jezik i književnost);

- master profesor nemačkog jezika i književnosti;

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Nemački jezik i književnost).

(5) Italijanski jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za italijanski jezik i književnost;

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Italijanski jezik i književnost);

- master filolog (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Italijanski jezik i književnost).

(6) Španski jezik:

- profesor, odnosno diplomirani filolog za španski jezik i književnost;

- profesor španskog jezika i hispanskih književnosti;

- master filolog (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Španski jezik i hispanske književnosti);

- master profesor jezika i književnosti (studijski program ili glavni predmet, odnosno profil Španski jezik i hispanske književnosti).

7) Umetničko oblikovanje:

(1) profesor likovnih umetnosti;

(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;

(3) akademski slikar - likovni pedagog;

(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;

(5) akademski vajar - likovni pedagog;

(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;

(7) akademski grafičar - likovni pedagog;

(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;

(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;

(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;

(12) diplomirani slikar;

(13) diplomirani vajar;

(14) diplomirani grafičar;

(15) diplomirani grafički dizajner;

(16) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(17) diplomirani slikar zidnog slikarstva;

(18) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;

(19) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti.

(20) master likovni umetnik;

(21) master primenjeni umetnik;

(22) master konzervator i restaurator;

(23) master dizajner.

8) Istorija umetnosti:

(1) profesor likovnih umetnosti;

(2) diplomirani slikar - profesor likovne kulture;

(3) akademski slikar - likovni pedagog;

(4) diplomirani vajar - profesor likovne kulture;

(5) akademski vajar - likovni pedagog;

(6) diplomirani grafički dizajner - profesor likovne kulture;

(7) akademski grafičar - likovni pedagog;

(8) diplomirani grafičar - profesor likovne kulture;

(9) diplomirani umetnik fotografije - profesor likovne kulture;

(10) diplomirani umetnik novih likovnih medija - profesor likovne kulture;

(11) diplomirani grafičar vizuelnih komunikacija - profesor likovne kulture;

(12) profesor ili diplomirani istoričar umetnosti;

(13) diplomirani slikar;

(14) diplomirani vajar;

(15) diplomirani grafičar;

(16) diplomirani grafički dizajner;

(17) diplomirani arhitekta unutrašnje arhitekture;

(18) diplomirani slikar zidnog slikarstva;

(19) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti;

(20) lice sa završenim fakultetom likovnih umetnosti;

(21) lice sa završenim fakultetom primenjenih umetnosti i dizajna;

(22) profesor istorije umetnosti;

(23) diplomirani istoričar umetnosti;

(24) master likovni umetnik;

(25) master primenjeni umetnik;

(26) master konzervator i restaurator;

(27) master dizajner;

(28) master istoričar umetnosti.

9) Statistika:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) profesor matematike;

(3) diplomirani matematičar;

(4) diplomirani ekonomista poslovno-pravnog smera;

(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(7) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Ekonomija;

(8) master matematičar;

(9) master profesor matematike;

(10) diplomirani matematičar - master;

(11) diplomirani profesor matematike - master.

Lice iz podtačke (7) treba da je na studijama izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Statistika.

Lice iz podtač. (8)-(11) treba da je prethodno završilo osnovne akademske studije na studijskom programu Matematika ili Primenjena matematika.

10) Marketing u turizmu

Marketing u turizmu i ugostiteljstvu:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani geograf - turizmolog;

(3) diplomirani geograf (turizmolog);

(4) diplomirani turizmolog;

(5) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(7) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(8) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(9) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(10) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(11) diplomirani menadžer u turizmu;

(12) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije ili na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(13) master turizmolog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti geografije;

(14) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu menadžer - modul turizam ili modul hotelijerstvo;

(15) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.

11) Finansijsko poslovanje

Osnovi ekonomije:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(4) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Ekonomije.

12) Spoljnotrgovinsko i devizno poslovanje:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista poslovno-pravnog smera;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(4) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(5) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije.

13) Pravo

Pravo u turizmu:

(1) diplomirani pravnik;

(2) master pravnik, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti pravnih nauka.

14) Poznavanje robe:

(1) diplomirani inženjer tehnologije, biohemijsko-tehnološki odsek;

(2) diplomirani inženjer poljoprivrede za prehrambenu tehnologiju - animalnih ili biljnih proizvoda;

(3) diplomirani inženjer tehnologije, prehrambeni smer;

(4) profesor hemije;

(5) diplomirani hemičar;

(6) diplomirani hemičar, smer hemijsko inženjerstvo;

(7) diplomirani hemičar za istraživanje i razvoj;

(8) diplomirani hemičar opšte hemije;

(9) diplomirani inženjer tehnologije, smer ugljenohidratna hrana;

(10) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;

(11) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;

(12) diplomirani inženjer hemije, bioorganski smer;

(13) diplomirani inženjer hemije, analitičkog smera;

(14) diplomirani hemičar - profesor hemije;

(15) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija, Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;

(16) master biohemičar;

(17) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija na modulima: Tehnologija animalnih proizvoda, Tehnologija konzervisanja i vrenja; Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane;

(18) master hemičar;

(19) master profesor hemije.

15) Nauka o ishrani:

(1) doktor medicine;

(2) diplomirani inženjer tehnologije, biohemijsko-tehnološki odsek;

(3) diplomirani inženjer poljoprivrede, prehrambeni odsek;

(4) profesor biologije;

(5) diplomirani inženjer tehnologije, smer ugljenohidratna hrana;

(6) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;

(7) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;

(8) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija, Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;

(9) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija na modulima: Tehnologija animalnih proizvoda, Tehnologija konzervisanja i vrenja; Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane;

(10) master biolog;

(11) master profesor biologije.

16) Poslovna korespondencija i komunikacija

Poslovna korespondencija:

(1) lice koje ispunjava uslov za nastavnika srpskog jezika i književnosti i koje je položilo ispit iz daktilografije;

(2) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(4) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(5) master ekonomista;

(6) master turizmolog;

(7) master filolog (studijski program Srpski jezik i književnost);

(8) master profesor jezika i književnosti (srbista).

Lice iz tačke 16) treba da poznaje osnove rada na računaru.

17) Ekonomika turizma:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani turizmolog;

(3) diplomirani geograf-turizmolog;

(4) diplomirani geograf (turizmolog);

(5) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(7) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Ekonomija ili Turizam i hotelijerstvo;

(8) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu.

18) Usluživanje sa praktičnom nastavom:

(1) viši stručni radnik tehnologije usluživanja;

(2) restorater;

(3) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;

(4) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;

(5) viši stručni radnik organizator u ugostiteljstvu, odsek ili smer usluživanje;

(6) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer usluživanje;

(7) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;

(8) viši ugostitelj;

(9) komercijalist - ugostiteljstva;

(10) viši stručni radnik struka ugostiteljska - zanimanje komercijalist ugostiteljstva;

(11) ekonomist, na odseku za finansijsko poslovanje preduzeća;

(12) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;

(13) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;

(14) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo;

(15) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo smer usluživanja;

(17) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, smer restoraterstvo - usluživanje;

(18) ekonomista - menadžer za turizam i ugostiteljstvo;

(19) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;

(20) ekonomista za menadžment, na smeru turizam i ugostiteljstvo;

(21) strukovni menadžer restoraterstva iz oblasti menadžmenta i biznisa;

(22) strukovni menadžer hotelijerstva;

(23) strukovni menadžer za turizam i ugostiteljstvo iz oblasti ekonomskih nauka;

(24) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(25) strukovni menadžer iz oblasti menadžmenta i biznisa;

(26) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam;

(27) diplomirani ekonomista - menadžer turizma;

(28) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, na smeru Turistički menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(29) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(30) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.

(31) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(32) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo ili Ekonomija, modul menadžment u turizmu;

(33) master menadžer, prethodno završene osnovne studije na studijskom programu Menadžer u hotelijerstvu.

Lice iz tačke 18) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: konobar, tehničar usluživanja ili ugostiteljski tehničar.

19) Usluživanje sa praktičnom nastavom (praktična nastava i nastava bloku):

(1) konobar - specijalista.

20) Kuvarstvo sa praktičnom nastavom:

(1) viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;

(2) gastrolog;

(3) viši stručni radnik ugostiteljsko turističke struke, zanimanje kulinarstvo;

(4) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer kulinarstvo;

(5) viši ugostitelj;

(6) viši ugostitelj - gastrolog;

(7) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;

(8) komercijalist ugostiteljstva;

(9) menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;

(10) menadžer hotelijerstva, smer gastrologija;

(11) menadžer u gastronomiji;

(12) strukovni menadžer gastronomije;

(13) strukovni menadžer gastronomije iz oblasti menadžmenta i biznisa;

(14) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(15) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;

(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(17) diplomirani menadžer gastronomije;

(18) diplomirani menadžer - gastronomija;

(19) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(20) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu - odsek kulinarstvo;

(21) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;

(22) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(23) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.

Lice iz tačke 20) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: kuvar, kuvar tehničar, tehničar kulinar ili kulinarski tehničar.

21) Kuvarstvo sa praktičnom nastavom (praktična nastava i nastava bloku):

(1) kuvar - specijalista.

22) Osnovi kuvarstva:

(1) viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;

(2) viši ugostitelj;

(3) gastrolog;

(4) menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;

(5) menadžer hotelijerstva, smer gastrologija;

(6) viši stručni radnik ugostiteljsko turističke struke, zanimanje kulinarstvo;

(7) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer kulinarstvo;

(8) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu - odsek kulinarstvo;

(9) viši ugostitelj - gastrolog;

(10) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(11) menadžer u gastronomiji;

(12) diplomirani menadžer - gastronomija,

(13) master menadžer, prethodno završene studije prvog stepena na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;

(14) strukovni menadžer gastronomije;

(15) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;

(16) diplomirani menadžer gastronomije;

(17) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su na studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(18) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(19) master menadžer, prethodno završene studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;

(20) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su tokom studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.

Lice iz tačke 22) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: kuvar, kuvar tehničar, tehničar kulinar ili kulinarski tehničar.

23) Poslastičarstvo

Nacionalne poslastice

Osnove poslastičarstva

Profesionalna praksa - za obrazovni profil poslastičar

Čokolaterstvo:

(1) viši stručni radnik tehnologije poslastičarstva;

(2) viši ugostitelj;

(3) gastrolog;

(4) menadžer hotelijerstva, smer poslastičarstvo sa pekarstvom;

(5) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(6) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, odsek kulinarstvo;

(7) strukovni menadžer gastronomije;

(8) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(9) menadžer hotelijerstva smer gastrologija;

(10) diplomirani menadžer - gastronomije;

(11) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su u toku studija izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(12) master menadžer, prethodno završene studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;

(13) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su u toku studija izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.

Lice iz tačke 23) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: poslastičar, kuvar tehničar, tehničar kulinar, kulinarski tehničar ili poslastičar tehničar.

24) Poslastičarstvo (praktična nastava i nastava bloku)

Profesionalna praksa - za obrazovni profil poslastičar:

(1) poslastičar - specijalista.

25) Agencijsko i hotelijersko poslovanje

Profesionalna praksa - za obrazovni profil turistički tehničar

Turističke destinacije sveta

Smeštaj u seoskom turističkom domaćinstvu:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani turizmolog;

(3) diplomirani geograf - turizmolog;

(4) diplomirani geograf (turizmolog);

(5) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(7) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(9) master turizmolog, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti geografije ili u oblasti Ekonomije;

(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: menadžer u turizmu ili menadžer u hotelijerstvu.

26) Pekarstvo:

(1) diplomirani inženjer tehnologije za prehrambenu tehnologiju;

(2) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju ratarskih proizvoda, ako ima prethodno završeno srednje obrazovanje za obrazovni profil pekar;

(3) viši ugostitelj, ako ima prethodno završen III stepen ugostiteljsko-turističke struke za zanimanje poslastičar ili IV stepen za zanimanje poslastičar - tehničar;

(4) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;

(5) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;

(6) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija; Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;

(7) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija na modulima: Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane.

27) Hotelijerstvo:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani turizmolog;

(3) diplomirani geograf - turizmolog;

(4) diplomirani geograf (turizmolog);

(5) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(6) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(7) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(9) master turizmolog;

(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.

Lice iz podtač. (8)-(11) treba da je u toku studija izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Hotelijerstvo.

28) Usluživanje

Svečani prijemi

Osnove usluživanja

Profesionalna praksa - za obrazovni profil konobar

Barsko poslovanje:

(1) viši stručni radnik tehnologije usluživanja;

(2) restorater;

(3) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;

(4) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;

(5) viši stručni radnik organizator u ugostiteljstvu, odsek ili smer usluživanje;

(6) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer usluživanje;

(7) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;

(8) viši ugostitelj;

(9) komercijalist ugostiteljstva;

(10) viši stručni radnik struka ugostiteljska - zanimanje komercijalist ugostiteljstva;

(11) ekonomist, na odseku za finansijsko poslovanje preduzeća;

(12) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, odsek usluživanje;

(13) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo;

(14) menadžer hotelijerstva, smer restoraterstvo;

(15) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, smer usluživanja;

(17) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, smer restoraterstvo - usluživanje;

(18) ekonomista - menadžer za turizam i ugostiteljstvo;

(19) strukovni menadžer restoraterstva iz oblasti menadžmenta i biznisa;

(20) strukovni menadžer restoraterstva;

(21) strukovni menadžer hotelijerstva;

(22) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljsto;

(23) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;

(24) ekonomista za menadžment, na smeru turizam i ugostiteljstvo;

(25) strukovni menadžer za turizam i ugostiteljstvo iz oblasti ekonomskih nauka;

(26) strukovni menadžer iz oblasti menadžmenta i biznisa;

(27) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(28) diplomirani ekonomista - menadžer turizma;

(29) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, na smeru Turistički menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(30) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(31) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(32) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(33) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo ili Ekonomija - modul menadžment u turizmu;

(34) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u hotelijerstvu.

Lice iz tačke 28) mora imati prethodno završeno srednje obrazovanje za obrazovni profil: konobar, tehničar usluživanja ili ugostiteljski tehničar.

29) Usluživanje (praktična nastava i nastava bloku)

Profesionalna praksa - za obrazovni profil konobar:

(1) konobar - specijalista.

30) Kuvarstvo

Nacionalne kuhinje

Profesionalna praksa - za obrazovni profil kuvar

Putevi hrane:

(1) viši stručni radnik tehnologije kuvarstva;

(2) gastrolog;

(3) menadžer hotelijerstava, smer gastrologija;

(4) viši stručni radnik ugostiteljsko turističke struke, zanimanje kulinarstvo;

(5) viši stručni radnik u ugostiteljstvu, smer kulinarstvo;

(6) viši ugostitelj;

(7) viši ugostitelj - gastrolog;

(8) viši stručni radnik - komercijalist ugostiteljstva;

(9) komercijalist ugostiteljstva;

(10) viši stručni radnik organizator poslovanja u ugostiteljstvu - odsek kulinarstvo;

(11) menadžer hotelijerstva, smer gastronomija;

(12) menadžer u gastronomiji;

(13) strukovni menadžer gastronomije;

(14) strukovni ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(15) strukovni ekonomista na studijskom programu - turizam i ugostiteljstvo;

(16) ekonomista za turizam i ugostiteljstvo;

(17) diplomirani menadžer gastronomije;

(18) diplomirani menadžer - gastronomija;

(19) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, na smeru Hotelijerski menadžment, ako su na studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(20) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, ako su na osnovnim akademskim studijama izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta;

(21) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u gastronomiji;

(22) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo, ako su u toku studija izučavani nastavni sadržaji iz oblasti predmeta.

Lice iz tačke 30) mora imati prethodno stečeno srednje obrazovanje za obrazovni profil, odnosno smer: kuvar, kuvar tehničar, tehničar kulinar ili kulinarski tehničar.

31) Kuvarstvo (praktična nastava i nastava bloku)

Profesionalna praksa - za obrazovni profil kuvar:

(1) kuvar - specijalista.

32) Ishrana

Poznavanje životnih namirnica:

(1) diplomirani inženjer tehnolog, odsek organsko-tehnološki, grupa: biotehnološka;

(2) diplomirani inženjer tehnolog, odseci: prehrambeno inženjerstvo, biohemijsko i prehrambeno inženjerstvo, hemijsko i biohemijsko inženjerstvo ili biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija;

(3) diplomirani inženjer tehnologije, odsek prehrambeno inženjerstvo;

(4) diplomirani inženjer tehnologije za prehrambenu tehnologiju;

(5) diplomirani inženjer tehnologije, smer biohemijsko i prehrambeno inženjerstvo;

(6) diplomirani inženjer tehnologije ishrane;

(7) diplomirani inženjer tehnologije hemijskog i biohemijskog inženjerstva;

(8) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda;

(9) diplomirani inženjer prehrambene tehnologije animalnih proizvoda;

(10) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju biljnih proizvoda;

(11) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju stočnih proizvoda;

(12) diplomirani inženjer poljoprivrede za tehnologiju animalnih proizvoda;

(13) doktor medicine;

(14) profesor biologije;

(15) master inženjer tehnologije, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu: Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija; Prehrambeno inženjerstvo ili Prehrambena tehnologija;

(16) master inženjer poljoprivrede, prethodno završene studije osnovne akademske studije na odseku Prehrambena tehnologija, na modulima: Tehnologija animalnih proizvoda, Tehnologija konzervisanja i vrenja; Tehnologija ratarskih proizvoda ili Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane.

33) Ekonomika turističkih i ugostiteljskih preduzeća:

(1) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(3) diplomirani menadžer u hotelijerstvu;

(4) diplomirani menadžer u turizmu;

(5) diplomirani ekonomist;

(6) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(7) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(8) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije u oblasti Ekonomije;

(9) master turizmolog;

(10) master ekonomista, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo;

(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.

Lice iz podtač. (7)-(10) treba da je u toku studija izučavalo nastavne sadržaje iz oblasti predmeta Ekonomika turističkih i ugostiteljskih preduzeća.

34) Preduzetništvo:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(4) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(7) diplomirani turizmolog;

(8) master ekonomista;

(9) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu.

35) Poslovna informatika u turizmu i ugostiteljstvu:

(1) diplomirani ekonomist;

(2) diplomirani ekonomista - menadžer za turizam, smer turistički menadžment;

(3) diplomirani ekonomista - menadžer za hotelijerstvo, smer hotelijerski menadžment;

(4) diplomirani ekonomista u oblasti upravljanja hotelijerstvom;

(5) diplomirani ekonomista - menadžer u računovodstvu i reviziji;

(6) diplomirani ekonomista - menadžer za finansije i bankarstvo;

(7) diplomirani ekonomist, smer ekonomske statistike i kibernetike ili smer poslovne informatike;

(8) profesor informatike, odnosno diplomirani informatičar;

(9) profesor matematike, odnosno diplomirani matematičar, smer računarstvo i informatika;

(10) master ekonomista;

(11) master menadžer, prethodno završene osnovne akademske studije na studijskom programu Menadžer u turizmu ili Menadžer u hotelijerstvu;

(12) master turizmolog.

Član 5

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe člana 13. Pravilnika o vrsti stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama ("Prosvetni glasnik", br. 5/91, 1/92, 21/93, 3/94, 7/96, 7/98, 3/99, 6/01, 3/03, 8/03, 11/04, 5/05, 6/05, 2/07, 4/07, 7/08, 11/08, 5/11, 8/11, 9/13 i 6/14).

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Prosvetnom glasniku".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni i dopuni
Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 16/2015)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Prosvetnom glasniku", a primenjuje se počev od školske 2015/2016. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika u stručnim školama u području rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 19/2015)

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Prosvetnom glasniku".