ODLUKA

O DRŽANJU PASA I MAČAKA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 22/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi, način držanja i izvođenje pasa i mačaka koji predstavljaju kućne ljubimce, na teritoriji grada Kraljeva radi sprečavanja nastajanja zaraznih bolesti životinja i zaštite zdravlja građana, kao i njihova zaštita dobrobiti.

Pod teritorijom grada Kraljeva podrazumevaju se naseljena mesta odnosno područja katastarskih opština koja ulaze u sastav grada (u daljem tekstu: teritorija grada Kraljeva).

II DRŽANJE PASA I MAČAKA

Član 2

Na teritoriji grada Kraljeva mogu se, u skladu sa odredbama ove odluke, držati psi i mačke u stanu, zgradi kolektivnog stanovanja, porodičnoj kući.

U jednom stanu zgrade kolektivnog stanovanja mogu se držati najviše dva psa ili dve mačke.

Podmladak životinja iz stava 2. ovog člana može se držati u stanu najduže do 3 meseca.

Za držanje više životinja od broja predviđenog stavom 2. ovog člana potrebna je pisana saglasnost većine vlasnika stanova u zgradama kolektivnog stanovanja.

Izuzetno, psi i mačke se mogu držati i u zajedničkim prostorijama stambene zgrade (perionica, prostorija za sušenje veša, prostorija za rad organa upravljanja zgradom, prostorija za smeštaj opreme za tekuće održavanje zgrade), po prethodno pribavljenoj pisanoj saglasnosti skupštine stanara zgrade, na način kojim se obezbeđuje njihova dobrobit, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Psi i mačke se mogu držati u odgovarajućem objektu i u dvorištu zgrade kolektivnog stanovanja, dvorištu poslovnog objekta, dvorištu porodične kuće, zajedničkom dvorištu porodične kuće i u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća u posebnom objektu po prethodno pribavljenoj pisanoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika porodične kuće odnosno saglasnosti svih vlasnika porodičnih kuća.

U zajedničkom stanu psi i mačke se mogu držati ukoliko postoji pisana saglasnost svih suvlasnika.

Dozvoljeno je uvođenje pasa i mačaka u lift stambene zgrade ukoliko je prazan. Prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade, pas mora biti na povocu pod neposrednom kontrolom vlasnika odnosno držaoca.

Član 3

Objekat za držanje pasa i mačaka iz člana 2. stav 3. ove odluke, mora biti udaljen najmanje 5m od najbliže stambene zgrade ili poslovnog objekta na susednoj parceli, odnosno kuća u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća.

Član 4

Psi i mačke mogu se držati pod uslovima i na način da se ne uznemiravaju treća lica preko mere koja je uobičajena s obzirom na prirodu i namenu nepokretnosti u kojoj treća lica borave kao i da se obezbedi sigurnost i higijena.

Član 5

Prostor u kome se drže psi i mačke iz člana 1. ove odluke, mora se redovno čistiti i održavati, a povremeno i dezinfikovati.

Član 6

Psi koji se drže kao kućni ljubimci a koji predstavljaju opasnost po okolinu, drže se u skladu sa posebnim propisima kojima se uređuje način držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu (opasni psi).

Član 7

Ulazna kapija dvorišta stambene zgrade, dvorišta porodične kuće, zajedničkog dvorišta porodične kuće, dvorišta sa većim brojem porodičnih kuća, ulazna vrata stana u zgradi kolektivnog stanovanja u kojem se drži pas, mora biti vidno označena tablom i crtežom i natpisom koji ukazuje na prisustvo psa.

III IZVOĐENJE PASA I MAČAKA

Član 8

Površine javne namene i površine u javnom korišćenju (u daljem tekstu: javne površine), u smislu odredaba ove odluke su: javne saobraćajne površine, javne zelene površine, površine oko objekta javne namene i neizgrađeno građevinsko zemljište namenjeno za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina i površine koje planskim dokumentom nisu određene kao površine javne namene, a dostupne su većem broju građana, kao što su izgrađene i uređene saobraćajne i zelene površine unutar i između blokova zgrada, između zgrada, unutar otvorenih tržnih centara, kolonada, pasaža i sl.

Vlasnik, odnosno držalac psa je dužan da psa izvodi na povocu i sa priborom za sanitarno čišćenje zagađene površine.

Vlasnik odnosno držalac psa i mačke koji ih izvodi snosi punu odgovornost za njegovo ponašanje na javnoj površini.

Član 9

Psi i mačke se mogu izvoditi ukoliko su vakcinisani protiv besnila i trajno obeleženi u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Prilikom izvođenja psa, vlasnik ili držalac dužan je da kod sebe ima potvrde o vakcinaciji za tekuću godinu.

Član 10

Vlasnik odnosno držalac psa koji izvodi psa na javnu površinu, dužan je da psa izvodi na povocu.

Opasnog psa iz člana 6. ove odluke, na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica i to sa zaštitnom korpom i na povocu, u skladu sa posebnim propisima.

Izuzetno, pas srednjeg rasta i veliki pas (visine 55cm mereno u visini grebena) može se izvoditi, bez zaštitne korpe i povoca ukoliko ispunjava uslove kojima se uređuje način i držanje pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, tj. ukoliko je vlasnik odnosno držalac psa zajedno sa psom prošao predviđenu obuku uz proveru stepena socijalizacije, o čemu mora da poseduje dokaz.

Prilikom izvođenja opasnog psa na javne površine, lice koje ga izvodi dužno je da sa sobom nosi potvrdu za psa, izdatu u skladu sa posebnim propisom.

Član 11

Psi se mogu izvoditi i puštati da se slobodno kreću na sledećim javnim površinama:

KRALJEVO

- Pojas trotoara Dositejeve ulice (leva strana ulice posmatrano od Auto moto društva Kraljevo prema Magnohromu i to od ugljare "OGREV" do Mašinskog fakulteta);

- Levom stranom obale reke Ibar (počev od prostora pijace nizvodno);

- Bedemom desne strane obale reke Ibar (počev od mosta na reci Ibar kod parka "Pljakin šanac" nizvodno);

- Na zelenoj površini - padinama Ratarskog imanja;

- Deo parka kod Doma društvenih organizacija (ograđen zatvoren prostor od 20-30m2).

UŠĆE

- Levom stranom uzvodno uz reku Ibar počev od Ibarskog mosta do zaseoka Dželepi.

MATARUŠKA BANJA

1. Desna obala reke Ibar počev od restorana Kapica nizvodno (donji nivo bedema).

Javne površine navedene u stavu 1. ovog člana moraju se dezinfikovati na svaka tri meseca.

Organizacija poslova dezinfekcije iz prethodnog stava poverava se JKP "Čistoća" iz Kraljeva.

Član 12

Preduzeće koje obavlja delatnost održavanja javnih zelenih površina, vidno će obeležiti površine na kojima se psi mogu izvoditi i puštati na način propisan članom 11. ove odluke.

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove će doneti rešenje o postavljanju tabli za zabranjeno slobodno kretanje pasa i postavljanja kanti za odlaganje psećeg i mačijeg izmeta na javnim površinama na osnovu predloga preduzeće koje obavlja delatnost održavanja javnih zelenih površina o lokacijama za postavljanje tabli sa natpisom odnosno oznakom zabranjeno slobodno kretanje pasa i predlogom lokacija za postavljanje kanti za odlaganje psećeg i mačijeg izmeta, a uz prethodnu saglasnost JP Direkcije za planiranje i izgradnju.

Član 13

Ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja i kretanja, zagade javnu površinu, vlasnik ili držalac je dužan da je bez odlaganja očisti.

Ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja iz stana, zagade zajedničke prostorije zgrade kolektivnog stanovanja, dvorište zgrade kolektivnog stanovanja, zajedničkom dvorište porodične kuće i dvorište sa većim brojem porodičnih kuća, držalac je dužan da zagađenu površinu očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje.

Član 14

Ako pas ili mačka ozlede neko lice, vlasnik, odnosno držalac životinja dužan je da o tome odmah obavesti organ državne uprave nadležan za poslove veterinarske inspekcije.

Član 15

Vlasnici, odnosno držaoci životinja, dužni su da se staraju o zdravlju životinja i da preduzimaju zoosanitarne i biosigurnosne mere.

U cilju sprečavanja pojave, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zaraznih bolesti životinja, bolesti zajedničkih ljudima I životinjama i obezbeđivanja kontinuiranog praćenja kretanja životinja, psi moraju biti obeleženi i evidentirani na način propisan zakonom.

Obavezna je vakcinacija i dehelmentizacija svih pasa i mačaka starijih od tri meseca jedanput godišnje.

Obavezno je obeležavanje svih pasa koji nisu obeleženi na propisan način prilikom njihovog vakcinisanja protiv besnila.

Član 16

Vlasnik, odnosno držalac psa dužan je da u slučaju sumnje da su psi oboleli od zaraznih bolesti:

1. odmah prijavi veterinaru ili veterinarskom inspektoru,

2. onemogući drugim licima pristup do dolaska veterinara ili veterinarskog inspektora i

3. izoluje psa ili mačku za koju se sumnja da je obolela.

IV MERE ZABRANE

Član 17

Zabranjeno je:

1) držanje pasa koji lajanjem ili zavijanjem ometaju mir u zgradi kolektivnog stanovanja i susedstvu;

2) držanje pasa i mačaka i ostavljanje istih bez nadzora vlasnika odnosno držaoca na balkonima, terasama, lođama koje pripadaju stanu, zajedničkim dvorištima i prostorijama (tavanima, podrumima, vešernicama i sl.) zgrada kolektivnog stanovanja;

3) uvođenje pasa i mačaka u sve objekte za javnu upotrebu bez posebnog i vidno istaknutog odobrenja, osim za pse koji su obučeni ili su u postupku obuke kao pratnja licima sa posebnim potrebama, a u skladu sa zakonom;

4) puštanje pasa sa povoca u parkovima i na drugim javnim i zelenim površinama koje nisu određene za tu namenu;

5) ostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova na teritoriji grada Kraljeva;

6) šišanje i kupanje pasa na javnim površinama, parkovima, pored reka, vodotoka, na plažama i bazenima otvorenog tipa;

7) hranjenje životinja neobrađenim klaničnim otpacima i drugim otpadom organskog porekla koji može biti izvor hrane glodarima (miš, pacov i sl.) na javnim površinama i mestima za odlaganje komunalnog otpada.

Vlasnici, odnosno korisnici objekata u javnom korišćenju, ističu na vidnom mestu obaveštenje o slobodnom uvođenju, odnosno zabrani uvođenja pasa i mačaka u objekat.

VI ZAŠTITA DOBROBITI ŽIVOTINJA

Član 18

Dužnost svakog građanina grada Kraljeva jeste da spreči i prijavi nadležnom organu za poslove veterinarstva, sve oblike zlostavljanja pasa i mačaka i ugrožavanje njihovog života, zdravlja i dobrobiti.

Vlasnik, odnosno držalac pasa i mačaka ne može biti lice mlađe od 18 godina.

Ako lice iz stava 2. ovog člana poseduje pse i mačke, kao vlasnik, odnosno držalac se ima smatrati njegov roditelj ili staratelj, osim u slučaju držanja opasnih pasa na koje se primenjuju posebni propisi.

Član 19

Vlasnik-držalac pasa i mačaka je dužan da o njima brine sa pažnjom dobrog domaćina (da obezbedi uslove kojima se zadovoljavaju životne potrebe životinja, kao što su dovoljna količina kvalitetne hrane i vode, prostor za kretanje, ishranu i odmor, zaklon, mikroklimatske i higijenske uslove života, prisustvo i kontakt sa životinjama iste vrste i očuvanje fizičke, psihičke i genetske celovitosti životinje, kao što je i preduzimanje i sprovođenje preventivnih, dijagnostičkih, higijenskih, terapeutskih i drugih mera radi očuvanja zdravstvenog stanja životinja i sprečavanje nastanka povreda, bolesti, stresa, bola, patnje, straha i smrti).

Član 20

Vlasnik, odnosno držalac psa kome je uskraćena sloboda kretanja, obezbeđuje prostor za smeštaj u kojem bez teškoće može da legne i ustane, ispruži prednje, odnosno zadnje noge, kao i da se na istoj površini i u istom prostoru bez savijanja trupa i glave okrene u stajaćem i u ležećem položaju.

Vlasnik, odnosno držalac dužan je da kućnim ljubimcima u skladu sa odredbama ove odluke, a koji se stalno drže u zatvorenom prostoru, obezbedi odgovarajuću površinu za kretanje.

Vlasnik, odnosno držalac pasa dužan je da psu koji se drži vezan obezbedi u toku dana period u kome neće biti vezan i u kome će moći slobodno da se kreće u skladu sa njegovim fiziološkim potrebama u ponašanju.

Član 21

Zabranjeno je:

1) zlostavljati životinju;

2) lišavati životinju života, osim u slučajevima i na način propisan zakonom;

3) koristiti tehničke uređaje ili druga sredstva kojima se životinja kažnjava i kojima se utiče na njeno ponašanje, uključujući bodljikave ogrlice ili sredstva za obuku ili gonjenje upotrebom električne energije ili hemijskih materija, osim u obuci službenih pasa;

4) hvatati životinju zamkama kojima joj se nanosi bol ili povreda, osim u slučaju hvatanja štetnih glodara;

5) povećavati agresivnost životinje selekcijom ili mehaničkim metodama;

6) nahuškavati životinju na ljude i druge životinje, osim u postupku obuke službenih životinja;

7) koristiti žive životinje kao mamce za lov ili obuku životinja;

8) organizovati trke životinja na način kojim se prevazilaze fizičke mogućnosti životinja i životinjama nanosi povreda, bol, patnja, strah i stres;

9) dodeljivati životinje kao nagrade u igrama na sreću;

10) koristiti doping, stimulaciju i druge supstance koje se koriste radi bržeg razvoja životinje i poboljšanja proizvodnih i fizičkih osobina;

11) hraniti ili napajati životinju supstancama koje načinom upotrebe ili sadržajem mogu da izazovu nepotrebnu patnju i bol životinja;

12) propagirati aktivnosti koje su zakonom zabranjene, osim ako se tim aktivnostima ukazuje na negativne posledice takvih radnji;

13) omamljivati ili lišavati životinju života suprotno odredbama zakona;

14) održavati borbe između životinja ili između životinja i ljudi, organizovati klađenje, kladiti se, kao i prisustvovati borbama životinja, i

15) prodavati ili poklanjati kućne ljubimce licima mlađim od 18 godina, bez dozvole roditelja ili staratelja.

Član 22

Članovi 18, 19, 20. i 21. ove odluke zasnovani su na Zakonu o dobrobiti životinja ("Službeni glasnik RS", broj 41/09), a nadzor nad sprovođenjem i primenom ovih odredaba vrši ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva preko veterinarskih inspektora.

V NADZOR

Član 23

Nadzor nad sprovođenjem i primenom odredaba ove odluke vrši Gradska uprava preko organizacionih jedinica nadležnih za poslove komunalne inspekcije i komunalne policije.

Vlasnik odnosno držalac životinje dužan je da komunalnom inspektoru i komunalnom policajcu omogući nesmetano vršenje poslova, stavi na uvid sva potrebna dokumenta i u ostavljenom roku dostavi potrebne podatke i postupi po nalogu.

Član 24

Komunalni inspektor je ovlašćen da u vršenju inspekcijskog nadzora:

- naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedosta- taka;

- da preduzme druge mere u skladu sa zakonom i propisima grada (izdaje prekršajni nalog u skladu sa odredbama ove odluke, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i dr.).

Član 25

Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju komunalno-policijskih poslova, prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje reda propisanom odlukom;

- kontroliše izvršenje propisanih obaveza ovom odlukom u pogledu mesta i prostora u kojima se drže životinje, pridržavanje propisanih obaveza vlasnika odnosno držalaca pasa i mačaka prilikom njihovog izvođenja na javnu površinu;

- uspostavljanja narušeni red, primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 26

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne postupi u skladu sa članom 12. odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Član 27

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara, kazniće se za prekršaje iz člana 2. stav 2, 3, 4, 5, 6, 7. i 8; člana 3; člana 4; člana 5; člana 7; člana 8. stav 2; člana 9. stav 2; člana 10. stav 1, 2. i 4; člana 13; člana 17. od tačke 1-7; člana 23. stav 2. fizičko lice.

Za novčane kazne iz stava 1. ovog člana izdaje se prekršajni nalog.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu držanja pasa i mačaka ("Službeni list grada Kraljevo", broj 17/09).

Član 29

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".