ODLUKA

O RASPOLAGANJU STANOVIMA GRADA KRALJEVA NA OSNOVU PROGRAMA IZGRADNJE STANOVA ZA SOCIJALNO STANOVANJE

("Sl. list grada Kraljeva", br. 22/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom detaljnije se propisuju uslovi i merila za rešavanje stambenih potreba davanjem stanova u zakup u skladu sa Uredbom o uslovima i merilima za utvrđivanje reda prvenstva zakupaca stanova izgrađenih na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni glasnik RS", broj 140/14, u daljem tekstu: Uredba o uslovima i merilima), postupak davanja u zakup stanova kojima raspolaže grad Kraljevo, uslovi utvrđivanja i naplate zakupnine u skladu sa Uredbom o standardima i normativima za planiranje, projektovanje, građenje i uslovima za korišćenje i održavanje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni glasnik RS", broj 26/2013, u daljem tekstu: Uredba o standardima i normativima), kao i druga pitanja vezana za raspolaganje stanovima izgrađenih na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje.

Član 2

Poslovi iz člana 1. ove odluke poveravaju se Javnom preduzeću "Opštinska stambena agencija", Kraljevo (u daljem tekstu: JP "OSA", Kraljevo).

Član 3

Gradsko veće grada Kraljeva imenuje Komisiju za davanje u zakup stanova izgrađenih na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje (u daljem tekstu: komisija).

Komisiju čine predsednik, zamenik predsednika, pet članova kao i zamenici članova, koji se imenuju na sledeći način:

- predsednik, 1 član i 1 zamenik imenuju se iz reda zaposlenih u JP "OSA", Kraljevo,

- zamenik predsednika, 1 član i 1 zamenik člana imenuju se iz reda zaposlenih u Centru za socijalni rad Kraljevo,

- 2 člana i 2 zamenika člana imenuju se iz reda zaposlenih u Gradskoj upravi grada Kraljeva,

- 1 član (lekar) i 1 zamenik člana (lekar) imenuju se iz reda zaposlenih u Domu zdravlja "Kraljevo" Kraljevo.

Komisija se raspušta nakon konačnosti odluke o prvobitnoj raspodeli stanova za socijalno stanovanje izgrađenih na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje.

Komisija donosi Poslovnik o svom radu na prvoj sednici.

Član 4

Stručne, tehničke i administrativne poslove za potrebe Komisije za davanje u zakup stanova izgrađenih na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje obavlja JP "OSA", Kraljevo.

Nakon prvobitne raspodele navedenih stanova za socijalno stanovanje, na nivou JP "OSA", Kraljevo će biti formirana Komisija za davanje stanova za socijalno stanovanje u zakup, čija će nadležnost biti utvrđena odgovarajućim Pravilnikom koji će doneti Nadzorni odbor JP "OSA", Kraljevo.

II KORIŠĆENJE SREDSTAVA OD ZAKUPNINA

Član 5

Visinu zakupnine stanova, izgrađenih sredstvima Republike Srbije u okviru Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje (u daljem tekstu: Program), utvrđuje, u skladu sa članom 43. Uredbe o standardima i normativima za planiranje, projektovanje, građenje i uslovima za korišćenje i održavanje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni glasnik RS", broj 26/13), Gradsko veće grada Kraljeva.

Sredstva od zakupnina iz stava 1. ovog člana u iznosu od 60% namenjena su za troškove: održavanja, osiguranja i upravljanja stanovima, kao i za rizik naplate zakupnine, a u sledećim procentualnim iznosima:

1) 20% za održavanje;

2) 7% za osiguranje;

3) 25% za upravljanje;

4) 8% za rizik naplate zakupnine.

Sredstava od zakupnina iz stava 1. ovog člana u iznosu od 40% koriste se u skladu sa Programom, tako da se u periodu od 20 godina odvajaju na namenski račun JP "OSA", Kraljevo, radi daljeg razvoja socijalnog stanovanja.

Način obračuna i plaćanja, kao i mogućeg subvencionisanja zakupnine utvrđuju se ugovorom o zakupu stana, a u skladu sa članom 45. i 46. Uredbe o standardima i normativima.

Član 6

Namensko korišćenje sredstava od zakupnina iz člana 5. JP "OSA" Kraljevo će prikazati u sklopu godišnjeg izveštaja o svom poslovanju.

JP "OSA", Kraljevo ima obavezu da izveštaj iz prethodnog stava, nakon potvrđivanja od strane svog Nadzornog odbora, dostavi Skupštini grada Kraljeva na usvajanje.

JP "OSA", Kraljevo, ima obavezu da usvojeni izveštaj iz stava 2. ovog člana dostavi Republičkoj agenciji za stanovanje.

III POSTUPAK DAVANJA U ZAKUP STANOVA ZA SOCIJALNO STANOVANJE

Član 7

Stanove iz ovog Programa koristiće po osnovu zakupa lica ili lica sa članovima svog porodičnog domaćinstva, ukoliko:

1) je svako lice i član njegovog porodičnog domaćinstva bez stana u svojini, odnosno bez stana odgovarajućeg standarda predviđenog članom 2. Uredbe o standardima i normativima;

2) lice ima prebivalište na teritoriji grada Kraljeva u neprekidnom trajanju od najmanje 3 godine zaključno sa danom podnošenja prijave;

3) ostvaruje primanja u skladu sa članom 3. Uredbe o uslovima i merilima;

4) je lice podnelo prijavu na konkurs JP "OSA" Kraljevo, sa dokazima o činjenicama na osnovu kojih se ocenjuje ispunjenost uslova za rešavanje stambene potrebe i redosled na rang-listi za raspodelu stanova.

Član 8

Stanovi izgrađeni u okviru Programa daju se putem konkursa u zakup na određeno vreme, a najduže na period od 3 godine.

Odluku o raspisivanju konkursa za davanje stanova u zakup na određeno vreme donosi Nadzorni odbor JP "OSA" Kraljevo, na predlog Komisije.

JP "OSA" Kraljevo objavljuje konkurs, kojim poziva zainteresovana lica da u roku od 30 dana od dana objavljivanja konkursa podnesu prijavu i odgovarajuće dokaze.

Konkurs se objavljuje na oglasnoj tabli i sajtu grada Kraljeva, oglasnoj tabli i sajtu JP "OSA" Kraljevo, i u lokalnim sredstvima informisanja.

Rok iz stava 3. ove odluke teče od dana objavljivanja na oglasnoj tabli JP "OSA" Kraljevo, uz obavezu da se u roku od 10 dana izvrši objava na način predviđen u stavu 4. ovog člana.

Pored podataka o stambenim jedinicama, konkurs posebno sadrži i napomene o pravima i obavezama lica kojima će stambeno pitanje biti rešavano po objavljenom konkursu, kao i visinu zakupnine po 1 m2 površine stambene jedinice.

Član 9

Prijavu na konkurs za zakup stana zainteresovano lice podnosi Komisiji na propisanom obrascu i uz prateću dokumentaciju.

Komisija razmatra prijave na konkurs i dužna je da u roku od 20 dana od dana zaključivanja konkursa sprovede obradu prispelih prijava, izvrši bodovanje po prijavama čiji podnosioci ispunjavaju uslove i uputi zahteve za dopunu nepotpunih prijava.

Zahtev za dopunu nepotpune prijave treba da sadrži taksativno nabrojane nedostatke nepotpune prijave.

Sve dopunjene prijave podnosioci moraju da dostave Komisiji najkasnije 5 dana od dana prijema zahteva za dopunu nepotpune prijave.

Komisija je dužna da u roku od 10 dana od krajnjeg roka za podnošenje dopuna prijava sprovede obradu prispelih dopuna nepotpunih prijava.

Član 10

Na osnovu sprovedenog bodovanja u skladu sa osnovama i merilima iz ove odluke, Komisija sačinjava rang-listu za raspodelu stanova.

Ako dva ili više lica i/ili porodičnih domaćinstava imaju isti broj bodova, prednost na rang-listi ima lice ili porodično domaćinstvo koje ima veći broj bodova po redosledu utvrđenom u članu 14. ove odluke.

Nakon sačinjavanja rang liste za raspodelu stanova, ista se objavljuje na oglasnoj tabli i sajtu grada Kraljeva i na oglasnoj tabli i sajtu JP "OSA", Kraljevo.

Broj bodova na rang-listi utvrđuje se sa stanjem na dan isteka roka za podnošenje prijave na konkurs.

Član 11

Podnosioci prijava na konkurs imaju pravo prigovora na rang-listu za raspodelu stanova Komisije za davanje u zakup stanova i to u roku od 8 dana od dana objavljivanja rang-liste na način utvrđen u članu 10. stav 3. ove odluke.

Prigovor se podnosi Komisiji, preko JP "OSA" Kraljevo.

Odluku po prigovoru donosi Komisija u roku od 8 dana od dana prispeća prigovora.

Nakon donetih odluka po prigovorima i proteka roka iz stava 1. ovog člana, rang lista je konačna i objavljuju se na način utvrđen u članu 10. stav 3. ove odluke.

Po konačnosti rang-liste Komisija donosi Odluku o raspodeli stanova, na koju zainteresovano lice može izjaviti prigovor Gradskom veću grada Kraljeva, u roku od 8 dana od dana njenog objavljivanja, na način utvrđen u članu 10. stav 3. ove odluke.

Odluka Gradskog veća grada Kraljeva, doneta po prigovoru na dodelu stanova ili protekom roka za prigovor je konačna i javno se objavljuje na način utvrđen u članu 10. stav 3. ove odluke.

Član 12

Na osnovu konačne Odluke o raspodeli stanova, direktor JP "OSA" Kraljevo zaključuje ugovor o zakupu.

Zakupac može obnoviti ugovor o zakupu podnošenjem odgovarajućeg pismenog zahteva JP "OSA" Kraljevo, najkasnije 60 dana pre isteka ugovora o zakupu.

Na zahtev zakupca JP "OSA" Kraljevo može produžiti ugovor o zakupu na određeno vreme, sa rokom trajanja najduže do 3 godine, ako su ispunjeni uslovi iz člana 34. Uredbe o standardima i normativima.

IV KRITERIJUMI ZA DAVANJE U ZAKUP STANOVA ZA SOCIJALNO STANOVANJE

Član 13

Kriterijumi za davanje u zakup su:

1) stambeni status,

2) visina primanja,

3) zdravstveno stanje,

4) invalidnost,

5) broj članova porodičnog domaćinstva.

Određivanje redosleda na rang listi utvrđuje se brojem bodova.

Član 14

U skladu sa merilima za utvrđivanje reda prvenstva iz člana 13. ove odluke, prednost u rešavanju stambene potrebe davanjem stana u zakup imaju lica koja pripadaju sledećim kategorijama, po redosledu kako su navedena:

1) osobe sa invaliditetom;

2) porodice sa više dece;

3) lica preko 65 godina starosti;

4) deca bez roditeljskog staranja;

5) samohrani roditelji,

6) i ostala lica u skladu sa članom 10. stav 3. Zakona o socijalnom stanovanju.

Stambeni status

Član 15

Za stambeni status utvrđuje se najviše do 50 bodova i to ako podnosilac prijave na konkurs i članovi njegovog porodičnog domaćinstva:

1) stanuju kao podstanari više od pet godina, 50 bodova;

2) stanuju kao podstanari do pet godina ili su korisnici sobe u samačkom hotelu, ili stanuju u istoj stambenoj jedinici kod roditelja ili roditelja svog supružnika ili vanbračnog partnera ili bliskih srodnika ili su korisnici prostorija za privremeni smeštaj ili su korisnici stana na kojem je prestao pravni osnov bez njihove krivice, 40 bodova;

3) stanuju u stanu neodgovarajućeg standarda, gde svakom korisniku pripada manje od 10 m2, 30 bodova.

Bodove po ovom kriterijumu mogu ostvariti samo lica koja kao podstanari borave u stanu koji je na teritoriji grada Kraljeva.

Vrednuje se samo podstanarski status ostvaren na teritoriji grada Kraljeva.

Uzima se u obzir stambeni status koji su ostvarili lice, odnosno lice i članovi njegovog porodičnog domaćinstva, a koji su bez stana u svojini ili bez stana odgovarajućeg standarda, samo ako je taj stambeni status ostvaren neprekidno u periodu od najmanje tri godine zaključno sa danom podnošenja prijave.

Visina primanja

Član 16

Visina primanja, kao merilo za rešavanje stambene potrebe prilikom utvrđivanja reda prvenstva lica ili lica sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva, utvrđuje se u zavisnosti od toga da li je visina primanja lica, odnosno lica i članova njegovog porodičnog domaćinstva ispod 50% odgovarajućih maksimalnih kvalifikujućih primanja iz člana 3. stav 3. Uredbe o uslovima i merilima, a iznad visine primanja utvrđenih u članu 3. stav 6. iste Uredbe.

Visina primanja iz stava 1. ovog člana boduje se sa 5 bodova.

Zdravstveno stanje

Član 17

Na osnovu reda prvenstva, u zavisnosti da li lice ili član njegovog porodičnog domaćinstva ima neku od teških bolesti u skladu sa članom 10. Uredbe o uslovima i merilima, boduje se sa najviše do 4 boda za svakog člana porodičnog domaćinstva za koga se dostavi mišljenje lekara zdravstvene ustanove u kojoj se ono ili član/članovi njegovog porodičnog domaćinstva leči/e.

Invalidnost i telesno oštećenje

Član 18

Invalidnost i telesno oštećenje vrednuju se za lice ili članove njegovog porodičnog domaćinstva sa najviše 10 bodova.

Invalidnost lica ili člana njegovog porodičnog domaćinstva boduje se u slučaju potpunog gubitka radne sposobnosti sa 10 bodova, dok se delimičan gubitak radne sposobnosti boduje sa 5 bodova.

Telesno oštećenje lica ili člana njegovog porodičnog domaćinstva boduje se na sledeći način:

- telesno oštećenje

100%

10 bodova,

- telesno oštećenje

90%

9 bodova,

- telesno oštećenje

80%

8 bodova,

- telesno oštećenje

70%

7 bodova,

- telesno oštećenje

60%

6 bodova,

- telesno oštećenje

50%

5 bodova,

- telesno oštećenje

40%

4 boda,

- telesno oštećenje

30%

3 boda.

U slučaju da kod istog lica postoje invalidnost i telesno oštećenje, bodovanje se vrši samo po jednom osnovu.

Broj članova porodičnog domaćinstva

Član 19

Podnosiocu prijave na konkurs pripadaju po 2 boda za svakog člana porodičnog domaćinstva, ali najviše do 10 bodova.

Za svakog maloletnog člana porodičnog domaćinstva podnosiocu prijave pripadaju dodatna 2 boda, ali najviše do 8 bodova.

Samohranom roditelju pripada dodatnih 8 bodova.

Samohrani roditelj je roditelj deteta čiji je drugi roditelj nepoznat, umro ili proglašen za umrlog, potpuno lišen roditeljskog prava ili potpuno lišen poslovne sposobnosti, ili je razvedeni roditelj koji vrši samostalno roditeljsko pravo, a u skladu sa odlukom nadležnog organa.

Član 20

Na sve što nije uređeno ovom odlukom, primenjuju se odgovarajuće odredbe Zakona o socijalnom stanovanju, Uredbe o uslovima i merilima za utvrđivanje reda prvenstva zakupaca stanova izgrađenih na osnovu Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni glasnik RS", broj 140/14) i Uredbe o standardima i normativima za planiranje, projektovanje, građenje i uslovima za korišćenje i održavanje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni glasnik RS", broj 26/2013).

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".