PROGRAM

NAKNADE ŠTETE REGISTROVANIM I PORODIČNIM POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA NA TERITORIJI K.O. BOSUT I K.O. SREMSKA RAČA NASTALE KAO POSLEDICA IZGRADNJE NASIPA ZA ODBRANU OD POPLAVA MAJA 2014. GODINE

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 8/2015)

1. Oblast u kojoj se sprovode mere i teritorija na kojoj se sprovode mere

Program naknade štete registrovanim i porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima (u daljem tekstu: korisnik) na teritoriji k.o. Bosut i k.o. Sremska Rača nastale kao posledica izgradnje nasipa za odbranu od poplava maja 2014. godine odnosi se na dodelu jednokratne bespovratne pomoći-naknade štete u svrhu popravljanja fizičkog oštećenja i kvaliteta poljoprivrednog zemljišta na područjima koja su uništena ili oštećena usled izgradnje nasipa, za izvršenje usluga, radova i nabavku neophodnog materijala.

Teritorija na kojoj se sprovode mere utvrđene ovim programom jeste teritorija katastarske opštine Bosut i katastarske opštine Sremska Rača na kojima je poljoprivredno zemljište oštećeno / uništeno usled izgradnje nasipa za odbranu od poplava maja 2014. godine.

2. Analiza zatečenog stanja i sagledavanje mogućih daljnih štetnih posledica

Usled izgradnje odbrambenih nasipa tokom poplava koje su nastupile u maju 2014. godine na poljoprivrednim površinama u pogođenim katastarskim opštinama nastale su značajne štete na i u poljoprivrednom zemljištu. S obzirom da je korisnicama poljoprivredno zemljište neophodno za poljoprivrednu proizvodnju, Grad Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Grad), sproveo je aktivnosti na utvrđivanju obima štete na i u poljoprivrednom zemljištu nastale usled izgradnje odbrambenih nasipa kako bi korisnicima koji su prijavili štetu na poljoprivrednim površinama istu naknadili i omogućili da nastave da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Pomoć poljoprivrednim proizvođačima realizovaće se dodelom jednokratne bespovratne pomoći u vidu naknade štete nastale izgradnjom odbrambenih nasipa na i u poljoprivrednom zemljištu.

Površine i broj vlasnika/korisnika poljoprivrednog zemljišta su utvrđeni prema prijavama oštećenih vlasnika/korisnika nakon poplava, a koje je Grad Sremska Mitrovica dostavio Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja, na osnovu Zapisnika Komisije za procenu poljske štete nastale usled poplava (izgradnjom nasipa), nastale za vreme trajanja vanredne situacije, obrazovane zaključkom Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Sremska Mitrovica, broj 06-109/2014-II od 24.05.2014. godine (u daljem tekstu: Zapisnik Komisije), i određena je oštećena površina od 24,6445 hektara u k.o. Bosut i 12,8971 hektara u k.o. Sremska Rača, i to za:

- popravljanje fizičkog oštećenja nastalog izgradnjom odbrambenih nasipa kao i kvaliteta predmetnog zemljišta.

Spisak oštećenih vlasnika odnosno korisnika poljoprivrednog zemljišta na kojima je oštećenje nastalo izgradnjom odbrambenih nasipa, a kojima je konstatovana potreba za ovom merom na osnovu prijavljene štete, utvrđenog Zapisnikom Komisije na način iz stava 3. ovog odeljka, na čijoj teritoriji se nalazi poljoprivredno zemljište oštećeno usled dejstva poplava, koji sadrži, pored naziva katastarske opštine i potes, broj parcele, površinu poljoprivrednog zemljišta za sanaciju na teritoriji te katastarske opštine, izražene u hektarima i zasejanu kulturu, dat je u prilogu ovog programa i čini njegov sastavni deo.

3. Mere koje treba preduzeti

Za sprovođenje ovog Programa, odnosno za sanaciju fizičkog oštećenja poljoprivrednog zemljišta odnosno popravljanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, preduzima se mera naknade štete u vidu dodele jednokratne bespovratne pomoći u iznosu koji Rešenjem utvrđuje načelnik Gradske uprave za poljoprivredu Grada Sremska Mitrovica na osnovu Zapisnika Komisije i parametara za procenu štete tj prosečnih prinosa po hektaru u 2014. godini na teritoriji Grada Sremska Mitrovica preuzetih od Sremske privredne komore kao i prosečne otkupne cene poljoprivrednih proizvoda za 2014. godinu preuzetih sa Produktne berze Novi Sad, na ime izvršenja usluga, radova i nabavke neophodnog materijala za popravljanje fizičkog oštećenja i kvaliteta tog zemljišta.

4. Način i obim i redosled sprovođenja mera i kriterijumi za sprovođenje mera

Pravo na naknadu štete i dodelu jednokratne bespovratne pomoći iz ovog programa ima registrovano i porodično poljoprivredno gazdinstvo koje je prijavilo štetu Gradskoj upravi za poljoprivredu Grada Sremska Mitrovica (komisiji za prijavu štete Grada Sremska Mitrovica), i da se nalazi na teritoriji k.o. Bosut i k.o. Sremska Rača.

Jednokratna bespovratna pomoć u vidu naknade štete utvrđuje se Rešenjem načelnika Gradske uprave za poljoprivredu Grada Sremska Mitrovica koje se donosi na osnovu Zapisnika Komisije, koje se dostavlja Gradskoj upravi za budžet i finansije Grada Sremska Mitrovica radi isplate.

Proveru podataka za isplatu sprovodi Gradska uprava za budžet i finansije Grada Sremska Mitrovica, na osnovu Zapisnika Komisije koji uz Rešenje Gradska uprava za poljoprivredu Grada Sremska Mitrovica dostavlja Gradskoj upravi za budžet i finansije Grada Sremska Mitrovica.

Gradska uprava za budžet i finansije Grada Sremska Mitrovica dostavlja podatke o isplaćenom iznosu sredstava ostvarenih po osnovu prava na korišćenje sredstava iz ovog programa Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja i ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede.

Pravo na dodelu jednokratne bespovratne pomoći nemaju korisnici koju su već dobili bespovratnu pomoć za popravljanje fizičkog oštećenja nastalih izgradnjom odbrambenih nasipa od ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, jedinice lokalne samouprave kao i od drugih domaćih ili stranih donatora.

5. Rokovi za sprovođenje mera

Realizaciji ovog programa pristupiće se odmah po usvajanju ovog programa, a u skladu sa agrotehničkim rokovima.

6. Organi uprave nadležni za koordinaciju, odnosno nosioci sprovođenja pojedinih mera i aktivnosti

Gradska uprava za poljoprivredu Grada Sremska Mitrovica zadužena je za koordinaciju aktivnosti iz ovog programa, praćenje i izveštavanje o sprovođenju ovog programa.

Gradska uprava za poljoprivredu Grada Sremska Mitrovica je zadužena da na osnovu Zapisnika Komisije dostavi Gradskoj upravi za budžet i finansije Grada Sremska Mitrovica Rešenje za dodelu jednokratne bespovratne pomoći sa spiskom korisnika i površina iz Odeljka 4. ovog programa, a Gradska uprava za budžet i finansije je nadležna za isplatu sredstava na ime jednokratne bespovratne pomoći-naknade štete i za sprovođenje drugih mera i aktivnosti iz ovog programa.

7. Procena potrebnih finansijskih sredstava i izvor finansiranja

Sredstva za sprovođenje ove Odluke u 2015. godini obezbediće se sa razdela V - Gradska uprava za budžet i finansije, glava 5.01 - Gradska uprava za budžet i finansije Program 15 - Lokalna samouprava 0602, programska aktivnost 0602-0001-Funcionisanje lokalne samouprave i gradskih opština, funkcija 130 - Opšte javne usluge, pozicija 45, ekonomska klasifikacija 49911 - Stalna budžetska rezerva a rasporediće se na razdeo XII - Gradska uprava za poljoprivredu , glava 12.01 - Gradska uprava za poljoprivredu, Program 5 - Razvoj poljoprivrede 0101, programska aktivnost 0101-0001 - Unapređenje uslova za poljoprivrednu delatnost, funkcija 421 - poljoprivreda, pozicija 330/1, ekonomska klasifikacija 484 - Naknada štete za povrede ili štetu nastalu usled elementarnih nepogoda u iznosu od 5.600.632,00 dinara.

8. Stupanje na snagu Programa

Ovaj Program stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Grada Sremska Mitrovica.