PRAVILNIK
O NAČINU IZDAVANJA I OBRASCU SLUŽBENE LEGITIMACIJE ISTRAŽITELJA I O NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O IZDATIM SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA

("Sl. glasnik RS", br. 86/2015)

Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se izgled obrasca službene legitimacije istražitelja, način sprovođenja postupka izdavanja, zamene, oduzimanja službene legitimacije, kao i način vođenja evidencije o izdatim službenim legitimacijama.

Službena legitimacija

Član 2

Glavni istražitelj, pomoćnici glavnog istražitelja i drugi zaposleni u Centru za istraživanje nesreća u saobraćaju (u daljem tekstu: Centar) koji rade na poslovima istraživanja nesreća imaju službene legitimacije u skladu sa zakonom kojim se uređuje istraživanje nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Službena legitimacija može da se koristi samo za namenu za koju je izdata.

Način izdavanja službene legitimacije

Član 3

Službena legitimacija se izdaje na zahtev podnosioca, u kojem se dostavljaju sledeći podaci: ime, prezime i JMBG podnosioca, adresa prebivališta, broj lične karte i policijska uprava izdavanja, radno mesto u okviru Centra, datum podnošenja i fotografija podnosioca, dimenzija 35 x 25 mm ne stariju od šest meseci.

Zahtev za izdavanje službene legitimacije podnosi se Centru.

Službena legitimacija važi dve godine od dana izdavanja i po isteku roka važenja, izdaje se nova službena legitimacija pod istim brojem.

Obrazac službene legitimacije

Član 4

Službena legitimacija sastavljena je na srpskom i engleskom jeziku, na Obrascu koji je oštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac službene legitimacije je svetloplave boje, veličine 60 mm x 90 mm, na materijalu koji mora da bude takav da spreči bilo kakve izmene ili brisanje.

Obrazac službene legitimacije sadrži podatke u skladu sa zakonom kojim se uređuje istraživanje nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Broj službene legitimacije

Član 5

Broj službene legitimacije, koji se sastoji od rednog broja legitimacije iz evidencije izdatih legitimacija, upisuje se na prednjoj strani službene legitimacije.

Ne izdaju se dva istovetna broja službene legitimacije.

Oduzimanje službene legitimacije

Član 6

Imaocu službene legitimacije se oduzima službena legitimacija, u sledećim slučajevima:

1) prestanak radnog odnosa u Centru;

2) kada bude raspoređen na drugo radno mesto, odnosno prestane mu status istražitelja;

3) za vreme mirovanja prava i obaveza iz radnog odnosa;

4) ako je u postupku zbog povrede radne obaveze utvrđeno da je grubo prekršio svoja ovlašćenja.

Imalac službene legitimacije vraća Centru službenu legitimaciju u roku od tri dana od dana nastupanja okolnosti iz stava 1. ovog člana.

Imaocu službene legitimacije privremeno se oduzima službena legitimacija ako je protiv njega pokrenuta istraga ili je podignuta optužnica, do okončanja postupka ili ako iz drugih razloga postoji opravdana opasnost od zloupotrebe službene legitimacije.

Gubitak ili oštećenje službene legitimacije i promena ličnih podataka

Član 7

U slučaju gubitka službene legitimacije ili ako imalac službene legitimacije na drugi način ostane bez službene legitimacije ili njenog dela, izuzev slučajeva iz člana 6. ovog pravilnika, o tome bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet radnih dana od dana gubitka službene legitimacije, pismenim putem, obaveštava Centar.

Centar u "Službenom glasniku Republike Srbije" legitimaciju iz stava 1. ovog člana, oglašava nevažećom.

U slučaju gubitka službene legitimacije, izdaje se službena legitimacija na novom obrascu pod novim brojem. Broj izgubljene službene legitimacije se ne može ponovo koristiti za izdavanje nove legitimacije.

U slučaju oštećenja službene legitimacije izdaje se duplikat službene legitimacije pod istim brojem, pri čemu oštećena službena legitimacija ostaje u Centru. Imalac službene legitimacije bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet radnih dana od dana oštećenja službene legitimacije, pismenim putem o tome, obaveštava Centar.

U slučaju promene ličnih podataka imaoca službene legitimacije, izdaje se službena legitimacija na novom obrascu pod novim brojem, dok se stara legitimacija oglašava nevažećom, a broj pod kojim je izdata se ne može ponovo koristiti za izdavanje nove legitimacije. Imalac službene legitimacije, bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet radnih dana od promene ličnih podataka, pismenim putem o tome, obaveštava Centar. Stara službena legitimacija se čuva u Centru.

Centar u "Službenom glasniku Republike Srbije" legitimaciju iz stava 5. ovog člana, oglašava nevažećom.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama i zahtevima za izdavanje službenih legitimacija

Član 8

Centar vodi evidenciju o izdatim, izgubljenim, vraćenim, oduzetim i zamenjenim službenim legitimacijama (u daljem tekstu: evidencija).

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama sadrži podatke u skladu sa zakonom kojim se uređuje istraživanje nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Evidencija se vodi i u elektronskoj formi.

U evidenciji se ne može ništa brisati, dodavati ili menjati ili na drugi način učiniti nečitljivim.

Ispravka pogrešno upisanih podataka vrši se na taj način što se tekst koji se ispravljanjem menja precrtava tako da ostane čitljiv, a iznad ili ispod njega upisuje novi tekst.

Ispravka pogrešno upisanih podataka u evidenciji izvršena na način iz stava 5. ovog člana overava se potpisom ovlašćenog lica koje je ispravku izvršilo sa naznakom datuma izvršene ispravke.

Ako ne postoji mogućnost da se ispravka grešaka izvrši na način određen u stavu 5. ovog člana, podaci sa te strane prenose se na novu stranu evidencije i na njoj se označava strana sa koje su podaci preneti. Na strani evidencije sa koje su preneti podaci povlači se kosa linija i navodi broj strane evidencije na koju su podaci preneti.

Stupanje na snagu

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

Službena legitimacija istražitelja

Prednja strana

CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE NESREĆA U SAOBRAĆAJU REPUBLIKE SRBIJE

Transport Occurrence Investigation Centre of the Republic of Serbia

Broj
Number

Službena legitimacija lica koje istražuje nesreće

Official badge of the authorized person for accident investigation

Fotografija
Photo

Radno mesto:
Job title:

Ime i prezime:
First and last name:

Zadnja strana

Imalac legitimacije je ovlašćen da vrši uviđaj, istražuje uzroke nesreća i druge poslove iz nadležnosti Centra u skladu sa Zakonom o istraživanju nesreća u vazdušnom, vodnom i železničkom saobraćaju.

Holder of this badge is authorized to conduct on-scene investigation of the accident, investigation of the causes of the accidents and other jobs and tasks for which Centre is authorized in accordance with Law on air, waterborne and railway transportation.

Datum izdavanja:
Date issued:

Direktor
Director

Rok važenja:
Valid until

Potpis i pečat
Signature and seal