ODLUKA

O NAČINU DODELJIVANJA POSLOVA ORGANIZOVANJA POSETA SPOMENIKU PRIRODE CERJANSKA PEĆINA ORGANIZACIJAMA KOJE PO ZAKONU MOGU DA VRŠE TU VRSTU USLUGA

("Sl. list grada Niša", br. 78/2015)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se način dodeljivanja poslova organizovanja turističkih poseta spomeniku prirode Cerjanska pećina (u daljem tekstu: Spomenik prirode).

Član 2

Korišćenje spomenika prirode u turističke svrhe dozvoljeno je svima pod jednakim uslovima, a o uspešnom sprovođenju toga stara se upravljač spomenika prirode.

Sve aktivnosti upravljača vezane za posetu spomeniku prirode definisane Pravilnikom o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi ostaju na snazi i po donošenju ove odluke.

Upravljač izdaje odobrenje za kretanje po predelima i objektima spomenika prirode.

Na osnovu izdatog odobrenja, čuvarska služba prati kretanje i aktivnosti posetilaca, vodi evidenciju o aktivnostima i, ukoliko dođe do ugrožavanja spomenika prirode, reaguje na adekvatan način.

Član 3

Organizacija kojoj bi upravljač spomenika prirode dodelio poslove neposredne organizacije posete dužna je da prilikom realizacije svojih aktivnosti u potpunosti poštuje Zakon o zaštiti prirode, Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi spomenika prirode, Odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja spomenika prirode.

Član 4

Upravljač spomenika prirode JP Direkcija za izgradnju grada Niša će raspisati konkurs za izbor organizacija kojima će biti dodeljeno neposredno organizovanje poseta.

Zainteresovane organizacije za učešće na konkursu moraju da ispune sledeće uslove:

1. Da su registrovani za obavljanje delatnosti u ovoj oblasti (dokaz: Izvod iz APR-a):

2. Da poseduju opremu za ulazak u pećinu (dokaz: popisna lista ili faktura o kupovini opreme);

3. Da obezbede obučene vodiče (dokaz: licence za prijavljene speleovodiče);

4. Da su u mogućnosti da organizuju transfer posetilaca do pećine (dokaz: saobraćajna dozvola za terensko vozilo ili ugovor o zakupu, lizingu i sl. na ime organizatora);

5. Da obezbedi odobrenje za posetu spomeniku prirode u skladu sa članom 9. Pravilnika o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi;

6. Da obezbedi polisu osiguranja za predmetnu posetu;

7. Da obezbedi angažovanje lekara (dokaz: ugovor o radnim angažovanju);

8. Da uspostavi logistčki centar sa spasilačkom ekipom;

9. Da  naplati naknadu u  skladu sa Odlukom o naknadama za korišćenje zaštićenog područja i taj deo uplati upravljaču na namenski račun.

Član 5

Precizna definicija međusobnih odnosa upravljača i organizacije koja bi radila organizaciju poseta bila bi sadržana u Ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji.

Ugovorom bi se definisale već navedene obaveze organizatora, dužina važenja ugovora, uslovi za raskid ugovora i vremenski period u kom je neophodno ažuriranje konkursne dokumentacije.

Član 6

Ova odluka objavljuje se u "Službenom listu Grada Niša" i na snagu stupa osmog dana od dana objavljivanja.