ODLUKA

O NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA KOMUNALNIH USLUGA

("Sl. list grada Niša", br. 77/2015 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se način i rokovi plaćanja i izvršavanja obaveze plaćanja zakupnine, isporučene vode i ispuštene vode u javnu kanalizaciju, isporučene toplotne energije, iznošenja i odvoza i odlaganje komunalnog otpada i dimničarskih usluga (u daljem tekstu: komunalne usluge) koje vrše javna preduzeća na teritoriji Grada Niša.

Član 2

Komunalne usluge plaćaju korisnici ovih usluga mesečno, po izvršenoj usluzi.

Član 3

Naplata komunalnih usluga vrši se objedinjeno.

Objedinjenu naplatu vrši preduzeće koje grad osnuje za obavljanje ove delatnosti (u daljem tekstu: preduzeće).

II OBRAČUN IZVRŠENIH KOMUNALNIH USLUGA

Član 4

Obračunski period izvršenih komunalnih usluga je kalendarski mesec.

Član 5

Visinu zakupnine i cene komunalnih usluga utvrđene na osnovu posebnih propisa javna komunalna preduzeća, za koja se vrši objedinjena naplata, dostavljaju preduzeću odmah po dobijanju saglasnosti od strane nadležnog organa, a najkasnije do 5. u mesecu za prethodni mesec.

Član 6

Javna komunalna preduzeća za koja se vrši objedinjena naplata dostavljaju preduzeću za svakog korisnika komunalnih usluga podatke za obračun i isplatu komunalnih usluga.

Član 7

Obračun za utrošenu vodu vrši se po jednom od sledećih kriterijuma: po m² stambenog odnosno poslovnog prostora, po broju korisnika stana i/ili po potrošnji registrovanoj na individualnom vodomeru.

U zgradama sa više stanova obračun za utrošenu vodu vrši se po m² stambenog prostora ako skupština zgrade ne dostavi podatke o broju korisnika svakog stana.

U zgradama koje se koriste za stanovanje i za obavljanje delatnosti u koje nisu ugrađeni posebni vodomeri na vodovodnom priključku ili na individualni vodomer, način raspodele utrošene vode između korisnika stambenog i poslovnog prostora određuje JKP "Naissus" vodeći pri tome računa o odnosu stambenog i poslovnog dela zgrade i prirodi poslovne delatnosti koja se obavlja.

Član 8

Račun za izvršene komunalne usluge sadrži:

1. za zakupninu - površinu stana, broj bodova, vrednost boda i iznos,

2. za isporučenu vodu i ispuštenu vodu u javnu kanalizaciju - količinu utrošene vode u m³, ukupan broj korisnika u zgradi i broj korisnika u svakom stanu ako se obračun vrši po broju korisnika stana, cenu po m³ i iznos,

3. za isporučenu toplotnu energiju - podatke utvrđene metodologijom za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom, cenu i iznos,

4. za iznošenje i odvoz komunalnog otpada- površinu stana odnosno poslovne prostorije, cenu po m² i iznos,

5. za deponovanje (odlaganje) komunalnog otpada - površinu stana odnosno poslovne prostorije, cenu po m2 i iznos,

6. za dimničarske usluge - broj dimnih kanala, cenu po dimnom kanalu i iznos.

Račun pored toga sadrži ukupan zbir svih iznosa, rok plaćanja i obaveštenje o stanju duga i pretplate za prethodni mesec, kao i ostale podatke u skladu sa propisima koji regulišu informisanje i zaštitu korisnika komunalnih usluga.

III NAČIN I ROKOVI PLAĆANJA KOMUNALNIH USLUGA

Član 9

Računi za izvršene komunalne usluge ispostavljaju se do 25. u mesecu za prethodni mesec.

Komunalne usluge plaćaju se najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec.

Korisnici komunalnih usluga mogu svoje obaveze po računu da plate na šalteru preduzeća, pošte ili poslovne banke, administrativnom zabranom, trajnim nalogom, elektronskim putem i sličnim vidovima plaćanja.

Sporne iznose komunalnih usluga korisnik može da reklamira po prijemu računa kod preduzeća koje mu je ispostavilo račun. O reklamaciji preduzeće je dužno da odluči u roku propisanom zakonom kojim se reguliše zaštita potrošača i o tome obavesti korisnika usluge.

Član 10

Korisnik komunalnih usluga iz objedinjenog računa plaća zbirni iznos.

Korisnik može da plati pojedine usluge iz zbirnog računa i to kako kod preduzeća tako i kod pošte ili poslovne banke.

Član 11

Preduzeće može da organizuje odgovarajući broj naplatnih mesta - blagajni kako bi korisnicima usluga iz objedinjene naplate bilo omogućeno da ih plate u blizini svog mesta stanovanja.

Član 12

Korisnik kome nije pružena komunalna usluga ili usluga utvrđenog obima, kvaliteta i drugih utvrđenih svojstava ima pravo na povraćaj plaćene cene komunalne usluge koja mu nije pružena.

Korisnik može da ostvari pravo iz stava 1 ovog člana pod uslovom da najkasnije u roku od tri dana obavesti javno komunalno preduzeće ili komunalnu inspekciju o nastalom poremećaju u pružanju komunalnih usluga.

Javno komunalno preduzeće je dužno da u roku od tri dana odluči po obaveštenju korisnika i o tome obavesti korisnika. Ako utvrdi da je došlo do poremećaja u pružanju usluga izvršiće povraćaj više plaćenih sredstava odnosno dati nalog preduzeću da to učini u roku od tri dana.

Član 13

Troškove naplate komunalnih usluga snose javna i javno komunalna preduzeća čije se usluge naplaćuju u skladu sa propisom Grada koji utvrđuje visinu naknade za obavljanje poslova objedinjene naplate za komunalno-stambene usluge.

IV OSTALE ODREDBE

Član 14

Međusobna prava i obaveze između javnih komunalnih preduzeća za koja se vrši objedinjena naplata i preduzeća uređuju se ugovorom, u skladu sa odredbama ove odluke.

V NADZOR

Član 15

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrše uprave nadležne za komunalne delatnosti, imovinsko - pravne i inspekcijske poslove, koje vrše nadzor nad radom preduzeća čije se usluge naplaćuju objedinjeno u skladu sa odredbama ove odluke.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o načinu i rokovima plaćanja komunalnih usluga obuhvata:
- Odluku o načinu i rokovima plaćanja komunalnih usluga ("Službeni list Grada Niša", broj 4/1994), iz koje u prečišćen tekst nije unet član 16, kojim je utvrđeno kada Odluka o načinu plaćanja komunalnih usluga ("Međuopštinski službeni list Niš", broj 12/91 i 33/92 i "Službeni list Grada Niša", broj 7/93 i 19/93), prestaje da važi i član 17, kojim je utvrđeno kad ta odluka stupa na snagu;
- Odluku o izmenama Odluke o načinu i rokovima plaćanja komunalnih usluga ("Službeni list Grada Niša", broj 66/2003), iz koje u prečišćen tekst nije unet član 4, kojim je brisan član 13. Odluke o načinu i rokovima plaćanja komunalnih usluga ("Službeni list Grada Niša", broj 4/1994) i član 5, kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
- Odluku o izmenama i dopunama Odluke o načinu i rokovima plaćanja komunalnih usluga ("Službeni list Grada Niša", broj 96/2013), iz koje u prečišćen tekst nije unet član 5, kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu;
- Odluku o izmenama i dopuni Odluke o načinu i rokovima plaćanja komunalnih usluga ("Službeni list Grada Niša", broj 74/2015), iz koje u prečišćen tekst nije unet član 7, kojim je ovlašćena Služba za poslove Skupštine Grada da sačini i objavi prečišćen tekst i član 8, kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu.