PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA PEŠAČKE ZONE SA POTAPAJUĆIM STUBOVIMA

("Sl. list grada Kruševca", br. 4/2015)

Član 1

Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja pešačke zone sa potapajućim stubovima (u daljem tekstu: Pravilnik) reguliše se pitanje subjekata koji mogu koristiti pešačku zonu sa potapajućim stubovima (u daljem tekstu: pešačka zona), uslova i načina korišćenja pešačke zone i vršenje nadzora nad primenom Pravilnika i ulazaka - izlazaka vozila u pešačkoj zoni sa potapajućim stubovima.

Član 2

Korisnici pešačke zone sa potapajućim stubovima mogu biti pravna i fizička lica.

Član 3

Pravna lica koja mogu koristiti pešačku zonu na osnovu posebnog daljinskog upravljača za komandu rada potapajućih hidrauličnih stubova (u daljem tekstu: daljinski upravljač) su:

1. Pravna lica koja obavljaju delatnosti od opšteg interesa: Hitna pomoć, MUP, Vatrogasna vozila, Organi Gradske uprave, Javna komunalna preduzeća čiji je osnivač Grad Kruševac, pravno lice koje vrši poslove održavanja ulica i puteva, Istorijski arhiv Kruševac, Kulturno-prosvetna zajednica Kruševac, Umetnička galerija Kruševac, Elektrodistribucija Kruševac i PTT i druga pravna lica, po iskazanoj potrebi, mogu svojim vozilima ulaziti u pešačku zonu prema potrebi, u toku 24 sata, na osnovu izdatog daljinskog upravljača od strane Odeljenja za stambeno- komunalne i imovinsko-pravne poslove.

2. Pravna lica - vlasnici ili korisnici poslovnog prostora ili pravni subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja ili druge poslove za potrebe privrednih društava, radnji i fizičkih lica u pešačkoj zoni, mogu koristiti pešačku zonu za ulazak vozilom sa ograničenim vremenom zadržavanja u vremenu predviđenom Rešenjem o tehničkom regulisanju saobraćaja na području naseljenog mesta Kruševac, na osnovu rešenja Odeljenja za stambeno-komunalne i imovinsko pravne poslove i daljinskog upravljača, koji izdaje isto Odeljenje.

Za ostvarivanje prava iz stava 1. tačke 2. ovog člana pravna lica su obavezna da dostave pismeni zahtev sa preciziranjem perioda za koji se traži odobrenje i prilože sledeću dokumentaciju:

- fotokopiju rešenja o registraciji pravnog lica/radnje,

- fotokopiju saobraćajne dozvole za vozilo koje će ulaziti u zonu sa ograničenim vremenom zadržavanja i

- dokaz o opravdanosti razloga zaustavljanja i parkiranja vozila.

Član 4

Pravna lica - korisnici pešačke zone sa potapajućim stubovima obavezni su da se strogo pridržavaju rešenjem određenih termina za ulazak - izlazak vozila i vremenskog ograničenja zadržavanja u pešačkoj zoni.

Pravna lica su dužna da dobijene daljinske upravljače koriste samo za ulazak i izlazak vozilom za koje je izdato rešenje, a u slučaju zloupotrebe daljinskih upravljača isti će biti oduzet, pri čemu se za dobijanje drugog daljinskog upravljača plaća cena daljinskog upravljača.

Po isteku perioda na koji je izdato rešenje, pravno lice je dužno da daljinski upravljač u ispravnom stanju i neoštećen vrati organu koji mu ga je izdao.

Član 5

Fizička lica - stanari mogu ostvariti pravo ulaska - izlaska vozila u pešačkoj zoni u toku 24 sati, pod uslovom da stanuju u pešačkoj zoni u kući sa dvorištem u kom postoji mesto za parkiranje vozila ili u stambenoj zgradi sa izgrađenim prostorom za parkiranje, ili pruže dokaz da su obezbedili parkiranje van pešačke zone na drugi način, na osnovu rešenja Odeljenja za stambeno-komunalne i imovinsko pravne poslove i posebnog daljinskog upravljača koju izdaje isto odeljenje.

Za ostvarivanje prava iz stava 1. ovog člana fizička lica su obavezna da dostave pismeni zahtev i prilože sledeću dokumentaciju:

- fotokopiju lične karte i dokaz o prebivalištu,

- fotokopiju saobraćajne dozvole za vozilo u njegovom vlasništvu (ili na kom ima pravo upravljanja) kojim će ulaziti u pešačku zonu i

- po potrebi, overenu izjavu da je podnosilac zahteva obezbedio parkiranje vozila van pešačke zone na drugi način.

Po isteku perioda na koji je izdato rešenje, pravno lice je dužno da daljinski upravljač u ispravnom stanju i neoštećen vrati organu koji mu ga je izdao.

Zabranjeno je da fizička lica - stanari zaustavljaju i parkiraju vozilo u pešačkoj zoni, a u slučaju nepropisnog zaustavljanja i parkiranja u pešačkoj zoni isto vozilo će biti uklonjeno specijalnim vozilom "pauk" po nalogu Odeljenja za inspekcijske poslove i Komunalne policije, a daljinski upravljač se oduzima.

Član 6

Cena daljinskog upravljača za komandu rada potapajućih stubova iznosi 2.400,00 dinara, bez PDV-a.

U slučaju da lice kome je izdat daljinski upravljač isti izgubi ili ošteti, za dobijanje novog daljinskog upravljača, dužno je da prethodno izvrše uplatu cene daljinskog upravljača utvrđene u stavu 1. ovog člana u Budžet grada Kruševca.

Član 7

Direkcija za urbanizam i izgradnju JP Kruševac vrši poslove obezbeđenja tehničke ispravnosti i funkcionisanja potapajućih stubova, a na zahtev Odeljenja nadležnog za poslove izdavanja daljinskih upravljača obezbedi neophodan broj novih daljinskih upravljača.

Odeljenje za stambeno-komunalne i imovinsko pravne poslove dužno je da vodi posebnu evidenciju o izdatim daljinskim upravljačima. Jednom korisniku pešačke zone može se izdati samo jedan daljinski upravljač.

Član 8

Nadzor nad korišćenjem pešačke zone sa potapajućim stubovima na način predviđen ovim Pravilnikom vrši Odeljenje za inspekcijske poslove i Komunalna policija, i preduzima mere u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Član 9

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja, a primenjivaće se nakon ispunjenja neophodnih tehničkih uslova.

Član 10

Pravilnik objaviti u "Službenom listu grada Kruševca".