TARIFNI SISTEM
ZA OBRAČUN I ODREĐIVANJE CENE SNABDEVANJA KRAJNJEG KUPCA TOPLOTNOM ENERGIJOM

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 8/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Tarifnim sistemom za obračun i određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom (u daljem tekstu: "Tarifni sistem") iz sistema daljinskog grejanja u nadležnosti JP "Toplifikacija" Požarevac (u daljem tekstu: distributer toplotne energije) se određuju:

- elementi za obračun i način utvrđivanja maksimalne visine prihoda energetskog subjekta koji obavlja delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom;

- elementi za obračun i način obračuna cene pristupa sistemu za distribuciju toplotne energije;

- kriterijumi i pravila za raspodelu prihoda energetskog subjekta;

- kategorije krajnjih kupaca toplotne energije, u zavisnosti od namene korišćenja prostora;

- tarifni elementi, tarife i način njihovog izračunavanja za obračun toplotne energije koju energetski subjekt isporučuje krajnjim kupcima toplotne energije;

- uslovi i postupak za podnošenje zahteva za promenu cene toplotne energije nadležnom organu jedinice lokalne samouprave.

Član 2

Pojedini izrazi koji se koriste u ovom Tarifnom sistemu imaju sledeće značenje:

1) prethodna cena jeste cena toplotne energije za kupce koja je važila do podnošenja zahteva za promenu cene u skladu sa ovom metodologijom;

2) maksimalna visina prihoda jeste maksimalni prihod kojim se energetskom subjektu u regulatornom periodu nadoknađuju svi opravdani troškovi poslovanja;

3) obračunski period jeste vremenski period u kome se vrši obračun isporučene toplotne energije koji svojim aktom propisuje nadležni organ;

4) regulatorni period jeste period u trajanju od jedne kalendarske godine;

5) tarifna grupa jeste kategorija kupaca toplotne energije sa sličnom namenom korišćenja prostora;

6) tarifni elementi su računske veličine na koje se raspoređuje maksimalna visina prihoda energetskog subjekta u regulatornom periodu.

Ostali pojmovi upotrebljeni u ovoj metodologiji imaju isto značenje kao i u Zakonu o energetici.

Član 3

Tarifni sistem važi za sve kupce toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja.

Član 4

Tarifni stavovi za pojedinačne elemente cena krajnjih kupaca moraju biti u skladu sa Metodologijom za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom koja je data u prilogu 1 i koja čini sastavni deo ovog Tarifnog sistema.

Član 5

Cena toplotne energije za kupce iskazuje se po tarifama utvrđenim ovom metodologijom za obračunski period i utvrđuje se po tarifnim elementima za svaku grupu kupaca.

Način kontrole cene toplotne energije se vrši primenom metoda regulacije "Troškovi plus", kojim se energetskom subjektu za proizvodnju, distribuciju i snabdevanje toplotnom energijom određuje maksimalna visina prihoda u regulatornom periodu, odnosno tarifa za obračun cena toplotne energije kojom se obezbeđuje:

- pokrivanje opravdanih troškova poslovanja u obavljanju delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom kojima se obezbeđuje kratkoročna i dugoročna sigurnost snabdevanja;

- podsticanje ekonomske i energetske efikasnosti;

- nediskriminacije, odnosno jednaki položaj za sve kupce;

- sprečavanje međusobnog subvencionisanja između pojedinih delatnosti koje obavlja energetski subjekt i između pojedinih grupa kupaca;

- sprečavanje monopolskog ponašanja energetskog subjekta.

II ODREĐIVANJE MAKSIMALNE VISINE PRIHODA

Član 6

Maksimalna visina prihoda energetskog subjekta obračunava se na osnovu opravdanih troškova poslovanja u obavljanju delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom.

Ocena opravdanosti troškova vrši se prema prirodi konkretnog troška analizom njegove svrsishodnosti, analizom količine i cene, uporednom analizom zasnovanom na podacima o troškovima u prethodnom periodu i troškovima energetskih subjekata koji obavljaju istu energetsku delatnost u zemlji.

III RAZVRSTAVANJE KRAJNJIH KUPACA TOPLOTNE ENERGIJE PO NAMENI KORIŠĆENJA PROSTORA

Član 7

Podela krajnjih kupaca prema nameni korišćenja prostora, vrši se u sledeće tarifne grupe:

1) Tg1 - Tarifna grupa - "stambeni prostor";

2) Tg2 - Tarifna grupa - "poslovni prostor".

Član 8

Odnos jediničnih cena za tarifne grupe Tg1 i Tg2 je 1:1,25.

IV TARIFNI ELEMENTI

Član 9

Tarifni elementi su:

Tarifni element Te1- "ENERGIJA"

Tarifni element "ENERGIJA" se utvrđuje neposredno na osnovu očitavanja sa merača u toplotnoj podstanici - zajednički merač ili sa merača koji služi za raspodelu troškova toplotne energije sa zajedničkog mernog mesta i iskazuje se u kWh, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

U slučaju neispravnog uređaja za merenje toplotne energije potrošnja u obračunskom periodu računa se prema unapred određenom referentnom meraču i koeficijentu potrošnje.

Tarifni element "ENERGIJA" koristi se za obračun varijabilnog dela cene grejanja.

Tarifni element Te2 - "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA"

Tarifni element "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA" predstavlja površinu ili instalisanu snagu grejanog prostora koja je određena projektom ili projektom izvedenih radova objekta, a za obračun se upotrebljava izmerena površina ili instalisana snaga grejanog prostora i definisana je ugovorom o isporuci toplotne energije.

Grejana površina se iskazuje u m2 i zaokružuje se na dva decimalna mesta, a instalisana snaga u kW i zaokružuje se na tri decimalna mesta.

Tarifni element Te3 - "OČITAVANJE"

Tarifni element "OČITAVANJE" predstavlja fiksnu komponentu koja se odnosi na očitavanje i raspodelu troškova na krajnje kupce toplotne energije (sistem pojedinačnih merila/delitelja toplote izvan toplopredajne stanice) i utvrđuje se po mestu raspodele na kojem distributer toplotne energije raspodeljuje toplotnu energiju na krajnje kupce u regulatornom periodu i iskazuje se u din/mesto raspodele/očitavanje.

V ODREĐIVANJE TARIFA

Član 10

Tarife za pojedinačne tarifne elemente su:

Tf1 - cena za jedinicu količine isporučene toplotne energije "ENERGIJA" u din/kWh;

Tf2 - cena za jedinicu grejane površine POVRŠINA" u din/m2 ili "INSTALISANA SNAGA" u din/kW;

Tf3 - cena očitavanja i raspodele isporučene toplotne energije "OČITAVANJE" u din/mesto raspodele/očitavanje.

Tabela: Prikaz Tarifnih elemenata u zavisnosti od tarifne grupe i načina merenja toplotne energije

TARIFNE GRUPE
(Tg)

NAČIN MERENJA

TARIFNI ELEMENTI (Te)

Te1
ENERGIJA

Te2 POVRŠINA/INSTALISANA SNAGA

Te3
OČITAVANJE

Tg1 - "Stambeni prostor"

TM1 - zajednički merač

TF11 [din/kWh]

TF21 [din/m2]
TF211 [din/kW]

 

TM2 - uređaji za raspodelu troškova toplotne energije sa zajedničkog mernog mesta

TF12 [din/kWh]

TF22 [din/m2]
TF221 [din/kW]

TF3 [din/ mesto raspodele/ očitavanje]

Tg2 - "Poslovni prostor"

TM1 - zajednički merač

TF13 [din/kWh]

TF23 [din/m2]
TF231 [din/kW]

 

TM2 - uređaji za raspodelu troškova toplotne energije sa zajedničkog mernog mesta

TF14 [din/kWh]

TF24 [din/m2]
TF241 [din/kW]

Tf3 [din/mesto raspodele/očitavanje]

Član 11

Toplotna energija obračunava se na osnovu tarifa "ENERGIJA", "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA" i "OČITAVANJE" za obračunski period. Tarife obračunava energetski subjekt svim kupcima kod kojih vrši očitavanje isporučene toplotne energije.

VI NAČIN IZRAČUNAVANJA TARIFA ZA TOPLOTNU ENERGIJU

Član 12

Iznosi tarifa "ENERGIJA", "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA" i "OČITAVANJE" za tarifne grupe "stambeni prostor" i "poslovni prostor" utvrđuju se prema odgovarajućem tarifnom elementu, u skladu sa Metodologijom za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom i sračunavaju se u okviru Regulatornog izveštaja koji je prilog Tarifnog sistema.

Član 13

Dobijene cene za jedinicu količine isporučene toplotne energije iz Regulatornog izveštaja važe za slučajeve kada se ukupna količina toplotne energije izmerene na zajedničkom meraču fakturiše krajnjim kupcima priključenim na tu toplopredajnu stanicu i poklapaju se sa iznosima za TF11 i TF13. Ovo je slučaj kod individualnih toplopredajnih stanica (ITPS - za objekat jednog kupca) i minizonskih toplopredajnih stanica (MZTPS - za jedan objekat sa više pojedinačnih kupaca), kod kojih se ukupno izmerena energija raspodeljuje na priključena grejna mesta.

Član 14

Za krajnje kupce priključene na zonske toplopredajne stanice (ZTPS), kojima se fakturiše količina toplotne energije izmerena na uređaju za raspodelu troškova toplotne energije sa zajedničkog mernog mesta (merač u objektu kupca), cene za jedinicu količine isporučene toplotne energije dobijene u Regulatornom izveštaju uvećavaju se za 10%, koliko iznose prosečni gubici toplotne energije u distributivnoj mreži od ZTPS da objekta kupca i poklapaju se sa iznosima za TF12 i TF14. Ove cene u sebi sadrže i troškove električne energije za rad cirkulacione pumpe u podstanici, dok kod ITPS i MZTPS električnu energiju elektrodistribuciji plaćaju direktno kupci - vlasnici tih objekata.

Član 15

Dobijene cene za jedinicu površine iz Regulatornog izveštaja odnose se na grejanu površinu objekta koja je određena projektom ili projektom izvedenih radova.

Član 16

Dobijene cene za jedinicu instalisane snage iz Regulatornog izveštaja odnose se na instalisanu snagu koja je određena projektom ili projektom izvedenih radova objekta i iskazana u temperaturskom radnom režimu 90/70°C, kada je u pitanju instalacija radijatorskog grejanja.

Izuzetno, kod jednog broja kupaca čiji su objekti priključeni na sistem daljinskog grejanja preko ITPS, a koji do današnjeg dana nisu ispunili obavezu ugradnje merača, kao instalisana snaga primenjuje se snaga ugrađenog izmenjivača toplote u ITPS, iskazana u temperaturskom radnom režimu 130/75°C - 90/70°C.

Član 17

U slučaju da za pojedine objekte od ranije priključene na sistem daljinskog grejanja, distributer toplotne energije ne raspolaže preciznim podacima o njihovoj grejanoj površini, zapremini ili instalisanoj snazi, za izračunavanje uporednih podataka koristiće se odnos 57 W/m3 koliko iznosi specifično toplotno opterećenje objekata na celom konzumnom području prema Glavnom mašinskom projektu toplifikacionog sistema grada Požarevca. Za prosečne visine prostora usvojiti 2,6 m za stambeni i 3,0 m za poslovni.

Član 18

Dobijene cene za očitavanje iz Regulatornog izveštaja zaračunavaju se samo kupcima priključenim na ZTPS kod kojih se vrši raspodela isporučene toplotne energije i očitavanje na uređaju za raspodelu troškova toplotne energije sa zajedničkog mernog mesta (merač u objektu kupca) i to samo u fakturama tokom grejne sezone koje sadrže obračun utroška toplotne energije - ukupno 7 faktura. Troškovi očitavanja zajedničkih merača u toplopredajnim stanicama sadržani su u fiksnim delovima cena.

VII NAPLATA TOPLOTNE ENERGIJE PREMA TARIFAMA

Član 19

Toplotna energija obračunata na osnovu tarife "ENERGIJA", utvrđuje se neposredno na osnovu očitavanja merača u ITPS, MZTPS ili objektu kupca priključenog na ZTPS) i po pravilu se naplaćuje u okviru računa ispostavljenog za obračunski period u toku trajanja grejne sezone. Ovaj deo računa predstavlja varijabilni deo cene grejanja.

Član 20

U slučaju da objekat priključen na ZTPS nema ugrađen svoj merač, njemu se dodeljuje deo potrošnje izmerene na zajedničkom mernom mestu u toplopredajnoj stanici. Ukupno izmerena zajednička potrošnja, umanjena za iznos prosečnih gubitaka u distributivnoj mreži i zbir direktno izmernih potrošnji na meračima u objektima kupaca, raspodeljuje se u skladu sa strukturom priključenih objekata na ZTPS i iskazuje se u kWh/m2 ili kWh/kW za obračunski period. U ovim slučajevima maksimalno dodeljena potrošnja na nivou grejne sezone ne može preći sledeće vrednosti:

180 kWh/m2 / grejnoj sezoni - za stambeni prostor koji se obračunava po površini;

210 kWh/m2 / grejnoj sezoni - za poslovni prostor koji se obračunava po površini;

1700 kWh/kW / grejnoj sezoni - za prostor koji se obračunava po instalisanoj snazi.

Svi dobijeni veći iznosi potrošnje od navedenih smatraju se da su posledica prekomernih gubitaka, greške u merenju ili neadekvatnih podataka o priključenom konzumu i padaju na teret distributera toplotne energije.

U svim slučajevima kada se potrošnja računa direktno na osnovu pokazivanja merača u ITPS, MZTPS ili objektu kupca, ne postoje navedena ograničenja u iznosima specifične potrošnje. Eventualna raspodela direktno izmerene potrošnje na grejna mesta ili pojedinačne kupce unutar samog objekta vrši se prema delovniku troškova, koji po pravilu odražava strukturu prostora, uzimajući u obzir površinu i visinu delova. Svaki drugi vid raspodele može biti uzet u obzir samo na osnovu pisane odluke Skupštine stanara ili vlasnika celokupnog objekta.

Član 21

U objektima gde su kod svih kupaca ugrađeni delitelji utroška toplotne energije, raspodela se vrši u skladu sa očitanim odnosima potrošnje i pravilima donetim odlukom Skupštine stanara ili vlasnika celokupnog objekta.

Član 22

U objektima već priključenim na sistem daljinskog grejanja, ugradnja delitelja utroška toplotne energije moguća je na osnovu odluke Skupštine stanara ili vlasnika celokupnog objekta, pod uslovom de se izvrši minimalno za 70% ukupnog broja registrovanih grejnih mesta. Pojedinačna jedinica - grejno mesto mora biti opremljeno deliteljem istog tipa, za koji se sporazum odlučila većina vlasnika. Izabrani tip delitelja mora biti kompatibilan sa grejnim sistemom, a pojedinačni delitelji moraju biti namešteni u skladu sa uputstvom proizvođača odnosno distributera.

U objektima gde nemaju sva grejna mesta ugrađene odgovarajuće delitelje potrošnje zbog odbijanja ugradnje, ili nemogućnosti kontrole i očitavanje istih, troškovi za grejanje takvih grejnih mesta se obračunavaju po "ključu" grejane zapremine ili priključne snage i povećavaju se sa korektivnim faktorom propisanim odlukom Skupštine stanara ili vlasnika celokupnog objekta koji ne može biti manji od 1,6. Dobijeni iznos troškova se oduzima od ukupnog troška za zagrevanje svih grejnih mesta na zajedničkom mestu preuzimanja, a ostatak se deli između ostalih grejnih skladno sa delovnikom troškova.

Član 23

U objektima priključenim na sistem daljinskog grejanja kod kojih postoje ugrađeni delitelji utroška toplotne energije, moguća je primena raspodela na osnovu njih pod uslovom de se redovno vrši očitavanje minimalno za 50% ukupnog broja registrovanih grejnih mesta. U suprotnom, primenjuje se raspodela bez podataka o očitavanju delitelja.

Član 24

Radi olakšanog izmirivanja mesečnih računa, distributer može ponuditi kupcima akontativno zaduživanje za isporučenu toplotnu energiju u toku grejne sezone (računi za period oktobar - april), pri čemu bi se na osnovu konačnog obračuna izvršila korekcija računa van grejne sezone (računi za period maj - septembar). U slučajevima kada se potrošnja računa direktno na osnovu pokazivanja merača u ITPS, MZTPS ili objektu kupca, iznosi mesečnih akontacija za isporučenu toplotnu energiju u toku grejne sezone odgovaraju 1/12 ukupne potrošnje toplotne energije ostvarene u prethodnoj grejnoj sezoni. Kupcima kojima se iznos toplotne energije obračunava preraspodelom potrošnje izmerene na zajedničkom mernom mestu u toplopredajnoj stanici, zaračunavaju se sledeće vrednosti akontacija za isporučenu toplotnu energiju u toku grejne sezone:

15 kWh/m2 / mesečno - za stambeni prostor koji se obračunava po površini;

17 kWh/m2 / mesečno - za poslovni prostor koji se obračunava po površini;

130 kWh/kW / mesečno - za prostor koji se obračunava po instalisanoj snazi.

Obaveza distributera toplotne energije je da na svakom akontativnom računu za isporučenu toplotnu energiju u toku grejne sezone navede specifičnu potrošnju u obračunskom periodu za koji izdaje račun, sračunatu na osnovu potrošnje izmerene na zajedničkom mernom mestu u toplopredajnoj stanici.

Član 25

Toplotna energija obračunata na osnovu tarifa "POVRŠINA" ili "INSTALISANA SNAGA" se naplaćuje u okviru računa koji se ispostavljaju za obračunski period u toku trajanja čitave godine. Jedinični mesečni iznos za ove tarife predstavlja 1/12 ukupnog iznosa određenog Cenovnikom. Ovaj deo računa predstavlja fiksni deo troškova za isporučenu toplotnu energiju.

Član 26

Kupci koji se odluče za privremeno isključenje svojih prostora sa toplifikacionog sistema u skladu sa važećim procedurama koje definišu ovu oblast, za sve vreme trajanja privremenog isključenja plaćaju mesečne račune u iznosu od polovine fiksnog dela troškova.

Član 27

Troškovi na osnovu tarife "OČITAVANJE" se naplaćuje u okviru računa koji se ispostavljaju za obračunski period u kome je obavljeno očitavanje i zaračunavaju se samo kupcima priključenim na ZTPS kod kojih se vrši raspodela isporučene toplotne energije i očitavanje uređaju za raspodelu troškova toplotne energije sa zajedničkog mernog mesta (merač u objektu kupca). Troškovi očitavanja zajedničkih merača u toplopredajnim stanicama sadržani su u fiksnim delovima cena.

Distributer ima obavezu održavanja, redovnih pregleda, overe i zamene mernih uređaja bez posebno nadoknade od strane kupaca, za sve merače u ITPS, MZTPS ili objektu kupca na osnovu kojih se vrši obračun direktno na osnovu pokazivanja. Održavanje uređaja za raspodelu potrošnje unutar objekata obaveza je samih vlasnika.

Član 28

Izuzetno tamo gde ne postoje tehničke mogućnosti za naplatu prema potrošnji, naplata se vrši prema jedinici instalisane snage, tako što se iznos tarife "ENERGIJA" izračunava na osnovu propisane specifične godišnje potrošnje toplotne energije od 940 kWh/kW (preračunata u odnosu na maksimalnu vrednost odobrenu Metodologijom od 140 kWh/m2). Ovakav način obračuna primenjuje se samo kod jednog broja ITPS, u skladu sa već navedenim u članu 16.

Član 29

U periodu probnog rada instalacija grejanja u novopriključenim objektima obračun utrošene toplotne energije se vrši prema investitoru. Po okončanju probnog rada (investitorsko grejanje), po potpisivanju zapisnika o funkcionalnoj probi instalacija i ispravnom radu, dostavljenim overenim kupoprodajnim ugovorima, sačinjavaju se ugovori o snabdevanju toplotnom energijom za grejanje čime se obračun prenosi na kupce/skupštine stanara prema deliteljima troškova ili pojedinačnim merilima potrošnje.

VIII PROCEDURA ZA PODNOŠENJE I ODOBRAVANJE CENA

Član 30

Distributer toplotne energije dužna je da do 1. septembra tekuće godine podnese nadležnom organu pisani zahtev za odobravanje cena toplotne energije za nastupajuću grejnu sezonu, koja počinje 15. oktobra tekuće godine i završava se 15. aprila naredne godine.

Nadležni organ proverava da li je zahtev podnet u skladu sa odredbama ove metodologije, što uključuje i proveru svih podataka navedenih u zahtevu i u pratećim dokumentima i u roku od 15 kalendarskih dana obaveštava energetskog subjekta pisanim putem o ispunjenju uslova za odobravanje tarifa.

U slučaju neusklađenosti ili ako pojedina ili sva zahtevana dokumenta nisu priložena, nadležni organ pisanim putem poziva distributera da otkloni utvrđene nedostatke, u roku od sedam kalendarskih dana od dana kada je o tome obavešten.

U slučaju da podnosilac zahteva u ostavljenom roku ne otkloni nedostatke u pogledu usklađenosti, priloga ili zahtevane dokumentacije, nadležni organ će odbaciti zahtev i o tome obavestiti podnosioca zahteva u pisanom obliku.

Član 31

Zahtev za odobravanje cene toplotne energije za krajnje kupce mora da sadrži:

a) naziv distributera toplotne energije, adresu sedišta, ime osobe za kontakt, izvod iz registra koji vodi Agencija za privredne registre, poreski identifikacioni broj i matični broj podnosioca zahteva;

b) predlog cene toplotne energije za kupca u formi Tabele 1, odeljak VIII Metodologije;

v) popunjene tabele iz Priloga Metodologije

- Tabele za izračunavanje cene snabdevanja krajnjeg kupca;

g) obrazloženje za predložene cene toplotne energije;

d) odluku organa upravljanja distributera toplotne energije o ceni toplotne energije;

đ) godišnji finansijski izveštaj sa pratećom dokumentacijom propisanom zakonom uz priložen izveštaj nezavisnog revizora ako podnosilac zahteva podleže reviziji;

e) detaljan opis raspoloživih sredstava i/ili izvora finansiranja za obavljanje energetskih delatnosti, kao i dokaz o raspoloživosti tih sredstava/izvora finansiranja;

ž) informaciju o procenjenom prihodu od prodaje toplotne energije krajnjim kupcima, ukupne predviđene troškove proizvodnje, distribucije i snabdevanje toplotom, investicioni plan (ako ga ima) i predviđeni tok gotovog novca (predviđeni izveštaj o prihodima, predviđeni bilans stanja i predviđena izjava o toku gotovog novca), ukupne ugovorene količine toplotne energije i grejane površine izražene u m2 ili instalisane snage grejane površine izražene u kW po tarifnim grupama i ukupnu očekivanu proizvodnju toplotne energije u kWh, efikasnost proizvodnog i distributivnog dela sistema;

z) druge podatke i dokumente na zahtev nadležnog organa.

Ako podnosilac zahteva namerava da sprovede dugoročni investicioni projekat, mora da podnese i:

a) finansijski model za period trajanja projekta;

b) opis važnih parametara finansijskog modela;

v) potpisane sporazume koji regulišu sprovođenje projekta i cenovne principe;

g) tehnički opis projekta sa analizom održivosti.

IX USLOVI I PRAVILA ZA PROMENU CENA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 32

U toku grejne sezone, distributer ima pravo da predloži nadležnom organu promene cena toplotne energije za krajnje kupce. Taj predlog mora da bude obrazložen i da sadrži sve podatke koji su potrebni da nadležni organ proceni osnovanost predloga.

Predlog za promenu cene toplotne energije zbog porasta varijabilnog dela cene može da bude podnet u slučaju kada se ukupna cena energenta poveća za više od 3%, a obavezno ukoliko se smanji za više od 5%.

Predlog za promenu cene toplotne energije zbog porasta fiksnog dela cena može da bude podnet u slučaju kada se indeks potrošačkih cena u mesecima nakon datuma poslednjeg odobrenja cene za toplotnu energiju poveća za više od 5% na osnovu podatka Republičkog zavoda za statistiku.

Nadležni organ razmatra predlog za promenu cena u skladu sa postupkom propisanim u Metodologiji za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 33

Tarifni sistem se primenjuje na sve već sklopljene i nove odnose u vezi sa snabdevanjem toplotnom energijom.

Član 34

Propisi kojim se bliže uređuje način raspodele troškova sa zajedničkog mernog mesta u toplotnoj predajnoj stanici, prava i obaveze krajnjih kupaca toplotne energije u slučaju prestanka ugovora, kao i uslove za podnošenje i rešavanje zahteva krajnjeg kupca za obustavu isporuke toplotne energije biće doneti u okviru posebnog akta.

Član 35

Tarifni sistem stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja "Službenom glasniku grada Požarevca".