PROGRAM

OBNOVE OBJEKATA JAVNE NAMENE U NADLEŽNOSTI GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 7/2015)

 

I OBLAST U KOJOJ SE SPROVODE MERE I TERITORIJA NA KOJOJ SE SPROVODE MERE

Program se odnosi na obnovu objekata javne namene na teritoriji grada Loznice u oblastima:

1. Vodni objekti za uređenje vodotoka i zaštitu od poplava na vodama;

2. Putna infrastruktura;

Reč je o objektima koji su uništeni ili oštećeni usled dejstva poplave ili aktiviranjem klizišta u toku maja 2014. godine, a u skladu sa odredbama Zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", broj 75/14 - u daljem tekstu: Zakon).

Program obuhvata obnovu objekata javne namene koji su u nadležnosti grada Loznice i za čiju obnovu nisu do sada obezbeđena sredstva iz drugih izvora finansiranja.

II ANALIZA ZATEČENOG STANJA I SAGLEDAVANJE MOGUĆIH DALJIH ŠTETNIH POSLEDICA POPLAVA, ODNOSNO DEJSTVA KLIZIŠTA

Nakon poplava iz maja meseca 2014. godine na teritoriji grada Loznice uništen je ili oštećen jedan broj objekata javne namene, usled čega je otežano obavljanje pojedinih javnih delatnosti i pružanje javnih usluga.

Radi detaljnijeg sagledavanja štete na objektima javne namene u nadležnosti grada Loznice, koja je nastala kao posledica vanrednih događaja iz maja 2014. godine izazvanih poplavom i aktiviranjem klizišta, grad Loznica dostavlja Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja spisak objekata, koje je potrebno izgraditi odnosno rekonstruisati, a u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovim programom.

1. Vodni objekti za uređenje vodotoka i zaštitu od poplava na vodama

1.1. Sanacija regulisane deonice reke Trbušnice

Kroz projekat sanacije regulisane deonice reke Trbušnice obuhvaćeni su radovi na saniranju posledica poplavnog talasa reke Trbušnice kao desne pritoke reke Drine koja protiče kroz grad Loznicu (naseljena mesta Trbušnica i Gradilište). Površina sliva iznosi P = 9,78 km2, sa maksimalnim količinama vode (Q 1%), Q = 56,33 m3/sek i količinom nanosa prosečno po km2 od 1308,90 m3.

Reka Trbušnica je izrazito bujični sliv, tj. vodotok drugog reda. Donji deo toka je regulisan i to: deo od uliva u reku Drinu, kroz fabrički krug "Viskoze" i kroz naselje Trbušnicu.

Regulisani deo vodotoka Trbušnice podrazumeva sledeće deonice:

- Reka Trbušnica od drinskog nasipa - obilaznog puta oko Loznice do mosta na pruzi Loznica - Zvornik (od km 0+000 do km 1+380)

- Reka Trbušnica od mosta na pruzi Loznica - Zvornik, kroz fabrički krug "Viskoze" pa kroz naselje Trbušnicu (od km 1+380 do km 3+200)

Usled dejstva velikih (katastrofalnih) voda bujičnog karaktera u maju 2014. godine došlo je do zasipanja rečnog korita nanosom koji je reka Trbušnica donela iz gornjih slivova u donji regulisani deo vodotoka, usled čega je bitno smanjen proticajni profil za prolazak velikih voda reke Trbušnice.

Na pojedinim deonicama je minor korito potpuno zasuto nanosom. Iz ovih razloga je za vreme prošlogodišnjih velikih voda dolazilo do prelivanja poplavnog talasa preko nasipa, odnosno obale regulisanog korita što je imalo za posledicu plavljenje okolnih naselja Trbušnica i Gradilište. Velike količine nanosa i otpada u koritu reke Trbušnice iz maja 2014. godine, upravo su bile uzrok poplava još većih razmera i tokom avgusta meseca 2014. godine (Informacija Odeljenja za privredu br. 383/15-06 u prilogu). Posledice nakon poplava jesu preko stotinu poplavljenih domaćinstava, što u individualnom što u višeporodičnom stanovanju tj. stambenim zgradama.

Izlivanjem reke Trbušnice značajno je ugrožena bezbednost stanovnika sa ovog područja i zbog izlivanja crnog luga, koji se nalazi na prostoru fabrike "Viskoza", kroz čiji krug protiče ova reka, a postojala je mogućnost i izlivanja CS2 gasa. Pomenute supstance su jako otrovne, kobne za ljude, biljni i životinjski svet te je moglo doći do ekološke katastrofe (prilog: Dokaz situacije - Odgovor Ministarstva zdravlja povodom zahteva grada Loznice za procenu bezbedonosne situacije zbog izlivanja crnog luga u Trbušnicu).

Oštećeno je na desetine mostova od kojih su tri potpuno uništena, snabdevanje pitkom vodom je bilo ugroženo.

Kompletna putna infrastruktura koja se nalazi uz samu reku Trbušnicu značajno je oštećena i na pojedinim deonicama kompletno uništena.

Predmet ovog projekta je sanacija regulisanog dela reke Trbušnice od uliva u reku Drinu, kroz fabrički krug "Viskoze" pa kroz naseljeno mesto Trbušnicu, kako bi se obezbedio proticajni profil za nesmetan prolazak velikih voda u recipijent - reku Drinu.

Potrebno je izvršiti uklanjanje nanosa iz napunjenog korita kao i sanirati oštećene betonske obloge (dno i obalne zidove od betona).

1.2. Crpna stanica na Ciganskom potoku

Tokom majskih i avgustovskih poplava 2014. godine zbog nedostatka pumpi u crpnoj stanici na Ciganskom potoku u Banji Koviljači bilo je poplavljeno oko 80 domaćinstava, ali i privredni subjekti u ovom delu Banje Koviljače. Zbog specifičnog položaja Banje Koviljače koja se nalazi između planine Gučevo i reke Drine, u slučaju velikih padavina dolazi do stvaranja bujica koje potoci koji vode ka reci Drini ne mogu da prihvate. Zbog toga se u slučaju velikih padavina mogu očekivati nove bujice koje ponovo mogu ugroziti stambene i poslovne objekte u naselju u Banji Koviljači u blizini Ciganskog potoka. Da bi se ovaj problem rešio neophodno je obezbediti pumpe jačine 800 litara/sekundi za crpnu stanicu koja je locirana na tzv. Ciganskom potoku u Banji Koviljači. Takođe je neophodno izgraditi i trafostanicu kako bi se obezbedila struja za pokretanje pumpi u slučaju vanrednih situacija.

1.3. Crpna stanica na Simića potoku

Tokom majskih i avgustovskih poplava 2014. godine zbog nedostatka pumpi u crpnoj stanici na Simića potoku u Banji Koviljači bilo je poplavljeno oko 120 domaćinstava, ali i privredni subjekti u ovom delu Banje Koviljače. Zbog specifičnog položaja Banje Koviljače koja se nalazi u između planine Gučevo i reke Drine, u slučaju velikih padavina dolazi do stvaranja bujica koje potoci koji vode ka reci Drini ne mogu da prihvate. Zbog toga se u slučaju velikih padavina mogu očekivati nove bujice koje ponovo mogu ugroziti stambene i poslovne objekte u naselju u Banji Koviljači u blizini Simića potoka. Da bi se ovaj problem rešio neophodno je izgraditi crpnu stanicu i obezbediti pumpe jačine 800 litara / sekundi na tzv. Simića potoku u Banji Koviljači. Takođe je neophodno izgraditi i trafostanicu kako bi se obezbedila struja za pokretanje pumpi u slučaju vanrednih situacija.

2. Putna infrastruktura

2.1 L-50 Korenita - Radinkovača

Na lokalnom putu L-50 Korenita - Radinkovača koji je urađen 2011. godine po projektnoj dokumentaciji nastala su oštećenja usled majskih elementarnih nepogoda- klizišta. Ovaj put spaja regionalni put prema Krupnju sa magistralnim putem za Valjevo i prolazi kroz najveću mesnu zajednicu grada Loznice, MZ Korenita. Put je oštećen u dužini 4 puta po 50 metara gde je odnošen i trup puta, a i sam kolovoz. Ova oštećenja su odmah registrovana u mesecu maju i prijavljena su u nadležna ministarstva. Takođe na pomenutom putu kod O.Š. "Mika Mitrović" u Koreniti je oštećen most u dužini od 10 metara nakon čega je zatvoren za saobraćaj iz bezbednosnih razloga. Most se nalazi preko reke Korenite i oštećen je velikom količinom bujičnih voda nakon pucanja brane u Kostajniku.

Pomenuti most je i dalje zatvoren za saobraćaj ali ga meštani koriste za prelazak preko reke Korenite, što može dovesti do neželjenih posledica. Grad Loznica je planirao da uvede đačku liniju koja bi išla trasom puta L-50, ali iz navedenih razloga to nije bezbedno.

NAPOMENA: Potrebno je uraditi projekat sanacije pomenutog puta i mosta i vratiti put u prvobitno stanje.

2.2 Lokalni put L-67 od mosta na Jadru u Gornjem Dobriću prema Donjem Dobriću

Na lokalnom putu L-67 od mosta na Jadru u Gornjem Dobriću prema Donjem Dobriću koji je urađen 2011. godine po projektnoj dokumentaciji nastala su oštećenja usled majskih elementarnih nepogoda - bujične vode. Pritoka reke Jadar koja se nalazi neposredno u blizini pomenutog puta je izlila i odnela kompletan pomenuti put u dužini od 120 metara nakon čega je put zatvoren za saobraćaj. Ovaj put spaja Regionalni put Šor - Tekeriš sa magistralnim putem Šabac - Loznica u mestima Straža i Lešnica. Nakon uvida u oštećenja izvršena je prijava nadležnim ministarstvima. Ovaj put je od izuzetnog značaja jer povezuje tri mesne zajednice sa magistralnim putem za Šabac.

Potrebno je uraditi projekat sanacije i zaštite te deonice puta od agresivnog dejstva voda kako u kasnijem periodu ne bi došlo do ponovnog oštećenja i vratiti kolovoz u prvobitno stanje.

2.3 Gučevska ulica u Banji Koviljači

Gučevska ulica je urađena po projektnoj dokumentaciji 2008. godine. Usled majskih elementarnih nepogoda tj. dejstva bujičnog potoka došlo je do klizanja zemljišta gde je odnet kompletan deo ulice sa trupom u hižini od 40 metara. Oštećenje je došlo do stambenih objekata i preti dalje ugrožavanje istih. Nema mogućnosti alternativnog osposobljavanja saobraćaja dok se ne uradi sanacija klizišta. Ovaj put je od izuzetnog značaja jer povezuje naseljeno mesto Banja Koviljača sa lokalnim grobljem te stanovnici Banje Koviljače okolnim, regionalnim putem, dolaze do pomenutog groblja.

Urađena je geomehanika i predlog sanacije. Potrebno je uraditi projekat sanacije i vratiti ulicu u prvobitno stanje.

III MERE KOJE TREBA PREDUZETI RADI OBNOVE, ODNOSNO SANACIJE POSLEDICA POPLAVA, ODNOSNO DEJSTVA KLIZIŠTA I ROKOVI ZA SPROVOĐENJE MERA

Radi obnove objekata javne namene, potrebno je izvesti radove na rekonstrukciji objekata, kao i na izgradnji novih. Napominjemo da je Gradsko veće grada Loznice dana 13.08.2014. godine formiralo radnu grupu koja je sagledala faktičko stanje na terenu i predložila Godišnji program mera i radova za smanjenje rizika od poplava na vodotocima 2. reda na teritoriji grada Loznice za 2014. godinu, kojim je obuhvaćena reka Trbušnica, a koji je Gradsko veće grada Loznice usvojilo 10.11.2014. godine i koji je sastavni deo dokumentacije.

Spisak objekata koje je potrebno rekonstruisati, odnosno izgraditi, utvrđuje Gradsko veće grada Loznice, na osnovu podataka o oštećenim objektima koje su dostavili JP "Grad", JP "Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače", Odeljenje za privredu GU Loznice, Komisija za procenu šteta od poplava u 2014. godini koju je formirala GU Loznice i informacija o statusu projektno-tehničke dokumentacije za svaki objekat. Spisak objekata dat je u Prilogu 1 i čini sastavni deo ovog programa. Redni broj u spisku odnosi se na prioritet za izgradnju odnosno rekonstrukciju.

Program obnove objekata javne namene u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, grad Loznica dostaviće Kancelariji do 31. avgusta 2015. godine. Rekonstrukcija oštećenih i izgradnja novih objekata na teritoriji grada Loznice zavisiće od visine finansijskih sredstava obezbeđenih preko Kancelarije iz Fonda solidarnosti Evropske unije.

IV NAČIN I OBIM SPROVOĐENJA MERA, KAO I KRITERIJUMI ZA SPROVOĐENJE MERA

Javne nabavke za radove na rekonstrukciji i izgradnji objekata javne namene, vršiće se u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Postupak javne nabavke radova sprovodi grad Loznica.

Predmet rekonstrukcije odnosno izgradnje mogu biti oni objekti javne namene koji ispunjavaju sledeće osnovne kriterijume:

- da je objekat u nadležnosti jedinice lokalne samouprave;

- da su oštećenja nastala usled dejstva poplave ili aktiviranjem klizišta koja su se desila u maju 2014. godine i da su oštećenja utvrđena odgovarajućim zapisnikom nadležnog organa o prijavi odnosno proceni štete;

- da za rekonstrukciju ili izgradnju nisu obezbeđena sredstva iz budžeta lokalne samouprave, donacija ili drugih izvora finansiranja;

V ORGANI DRŽAVNE UPRAVE NADLEŽNI ZA KOORDINACIJU, ODNOSNO NOSIOCI SPROVOĐENJA POJEDINIH MERA IZ OVOG PROGRAMA

Nosilac sprovođenja mera iz ovog programa je grad Loznica u skladu sa članom 1. zakona, a Kancelarija vrši koordinaciju mera iz ovog programa.

VI PROCENA POTREBNIH FINANSIJSKIH SREDSTAVA I IZVOR FINANSIRANJA

Potrebna finansijska sredstva za sprovođenje ovog programa iznose 82.742.880,81 dinara bez PDV-a, odnosno 99.291.456,97 dinara sa PDV-om. Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja će opredeliti sredstva iz Fonda solidarnosti Evropske unije za one objekte koji su prioritetni prema obimu oštećenja i značaju za građane na teritoriji jedinice lokalne samouprave, a u skladu sa visinom ukupno obezbeđenih sredstava.

Prilog 1

Spisak objekata koje je potrebno rekonstruisati, odnosno izgraditi

 

Redni broj

Opština

Naziv objekta

Tip infrastrukture (1-vodovod i kanalizacija,
2-vodotokovi,
3-zdravstvo,
4-obrazovanje,
5-putevi)

Vrsta objekta (ukoliko se radi o putu, obavezno navesti dužinu deonice puta koja je oštećena)

Procenjena vrednost radova bez PDV

Procenjena vrednost radova sa PDV

Program obnove (1-da,
2-ne)

Nadležnost opštine/grada (1-da, 2-ne)

Zapisnik o šteti nastaloj u maju 2014. godine
(1-da,
2-ne)

Izjava da nisu obezbeđena sredstva
(1-da,
2-ne)

Ostatak dokumentacije koji se prilaže

1

Loznica

Ul. Gučevska - Banja Koviljača

5-Putevi

Put u dužini od 40 m

18,000,000.00

21,600,000.00

DA

DA

DA

DA

Projektna dokumentacija u izradi

2

Loznica

Regulisani deo reke Trbušnice

2-Vodotokovi

Vodotok 2. reda reke Trbušnice - sanacija regulisanog dela

21,042,880.81

25,251,456.97

DA

DA

DA

DA

Projekat sanacije u izradi

3

Loznica

Crpna stanica na Ciganskom potoku

2-Vodotokovi

Opremanje objekta crpne stanice sa dve pumpe kapaciteta po 400 litara /sekundi ukupno 800 litara/ sekundi + izgradnja trafostanice zbog potrebe za strujom za pokretanje pumpi

10,500,000.00

12,600,000.00

DA

DA

DA

DA

Projekat u izradi

4

Loznica

Crpna stanica na Simića potoku

2-Vodotokovi

Izgradnja crpne stanice na Simića potoku i opremanje objekta crpne stanice sa dve pumpe kapaciteta po 400 litara /sekundi ukupno 800 litara / sekundi + izgradnja trafostanice zbog potrebe za strujom za pokretanje pumpi

12,200,000.00

14,640,000.00

DA

DA

DA

DA

Projekat u izradi

5

Loznica

L-50 Korenita-Radinkovača

5-Putevi

Lokalni put L-50, dužine 4x50 m. Most u Koreniti dužine 10 m

20,000,000.00

24,000,000.00

DA

DA

DA

DA

Projekat sanacije u izradi

6

Loznica

L-67 Most na Jadru u Gornjem Dobriću

5-Putevi

Lokalni put L-67 od mosta na Jadru u Gornjem Dobriću prema Donjem Dobriću u dužini od 120 m

1,000,000.00

1,200,000.00

DA

DA

DA

DA

Projekat sanacije u izradi

7

 

 

 

 

82,742,880.81

99,291,456.97