UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA INOVACIONE DELATNOSTI ZA 2015. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 89/2015)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se programi inovacione delatnosti za 2015. godinu.

Član 2

Programi iz člana 1. ove uredbe odštampani su uz ovu uredbu i čine njen sastavni deo.

Član 3

Ministar nadležan za inovacionu delatnost, u skladu sa zakonom, propisaće način realizacije programa iz člana 1. ove uredbe.

Član 4

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAMI
INOVACIONE DELATNOSTI ZA 2015. GODINU

Radi pružanja podrške razvoju ili značajne izmene postojećih inovativnih proizvoda i usluga, podsticanja primene i komercijalizacije naučnoistraživačkih rezultata, kao i pružanja podrške korišćenju savremenih tehnologija i izgradnji infrastrukture inovacionih organizacija u 2015. godini, utvrđuju se sledeći programi inovacione delatnosti:

1) PROGRAM RAZVOJA REGISTROVANIH INOVACIONIH ORGANIZACIJA ZA PRUŽANJE INFRASTRUKTURNE PODRŠKE INOVACIONOJ DELATNOSTI

Program podstiče unapređenje uslova u pogledu prostornih, organizacionih i stručnih kapaciteta registrovanih privrednih društava za pružanje infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti koja su postigla izuzetne rezultate od dana sticanja svojstva registrovanog subjekta inovacione delatnosti. Program posebno podstiče razvoj i unapređenje infrastrukturnih i organizacionih kapaciteta organizacija za pružanje infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti u čijem osnivanju su učestvovali subjekti iz člana 26. Zakona o inovacionoj delatnosti, na način koji kroz inovacionu infrastrukturu povezuje primenu rezultata rada naučno-obrazovnih institucija, sa kapacitetima jedinica lokalnih samouprava, tako da se obezbede uslovi u kojima tehnološka i druga privredna društva koja se bave inovacijama dobijaju usluge poslovno-tehnološkog inkubatora i naučno-tehnološkog parka zasnovanog na najboljim primerima iz prakse država u širem okruženju.

Cilj ovog programa je da registrovani subjekti - organizacije za pružanje infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti kontinuirano razvijaju i unapređuju kapacitete kojima mogu, angažovano i neposredno, da doprinesu aktivnostima nosilaca inovacione delatnosti koji nemaju svojstvo registrovanog subjekta inovacione delatnosti.

Programom se ravnopravno podstiču registrovani subjekti - organizacije za pružanje infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti iz javnog i privatnog sektora.

Način realizacije ovog programa utvrđuje ministar nadležan za inovacionu delatnost, u skladu sa zakonom.

Program se realizuje putem infrastrukturnih inovacionih projekata čiji su nosioci pravna lica registrovana kao subjekti inovacione delatnosti za pružanje infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti, a na osnovu javnog poziva. Javni poziv se raspisuje u skladu sa uslovima konkurisanja i kriterijumima za izbor realizatora projekata koji se finansiraju iz budžetskih sredstava i fondova sa većinskim državnim vlasništvom.

Odluku o projektima koji će imati prioritet u realizaciji ovog programa, jer obezbeđuje infrastrukturno opremanje koje će omogućiti pružanje kvalitetnije usluge stanarima - privrednim društvima koja se bave inovacionim aktivnostima, donosi ministar nadležan za inovacionu delatnost na osnovu obrazloženog predloga posebne komisije.

Sredstva budžeta Republike Srbije po ovom programu koriste se u skladu sa zakonom.

Rok za realizaciju programa je 31. decembar 2015. godine.

2) PROGRAM POMOĆI STRUČNIM DRUŠTVIMA PRONALAZAČA

Program se realizuje s ciljem razvoja, realizacije i pospešivanja inovacione delatnosti kroz podsticaj aktivnosti stručnih društava pronalazača koje su u funkciji unapređivanja naučne i tehnološke baštine. Ovim programom se finansiraju one aktivnosti stručnih društava pronalazača (udruženja, odnosno saveza) koje predstavljaju doprinos u razvoju inovatorstva. Prioritet u realizaciji ovog programa imaće one aktivnosti stručnih društava pronalazača za čiju realizaciju je obezbeđen viši stepen učešća vanbudžetskih ulaganja u ceni programske aktivnosti čije sufinansiranje se zahteva.

Način realizacije programa utvrđuje ministar nadležan za inovacionu delatnost, u skladu sa zakonom.

Program se realizuje putem sufinansiranja inovacionih aktivnosti stručnih društava pronalazača u skladu sa kriterijumima za izbor, vrednovanje i finansiranje aktivnosti stručnih društava pronalazača u 2015. godini, koje donosi ministar nadležan za inovacionu delatnost, a shodnom primenom propisa o uslovima konkurisanja i kriterijumima za izbor realizatora projekata koji se finansiraju iz budžetskih sredstava i fondova sa većinskim državnim vlasništvom.

Sredstva budžeta Republike Srbije po ovom programu koriste se u skladu sa zakonom.

Rok za realizaciju programa je 31. decembar 2015. godine.