ODLUKA
O USLOVIMA I POSTUPKU PRETVARANJA PRAVA DUGOROČNOG ZAKUPA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U PRAVO SVOJINE

("Sl. list grada Kragujevca", br. 34/2015)

 

I OSNOVNA ODREDBA

Član 1

Odlukom o uslovima i postupku pretvaranja prava dugoročnog zakupa građevinskog zemljišta u pravo svojine (u daljem tekstu: Odluka), bliže se uređuju uslovi, postupak, kao i nadležnost za postupanje i odlučivanje po zahtevu fizičkih i pravnih lica za pretvaranje prava dugoročnog zakupa građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Kragujevca u pravo svojine.

II GRAĐEVINSKO ZEMLJIŠTE

Član 2

Građevinsko zemljište je zemljište koje je određeno zakonom ili planskim dokumentom za izgradnju i korišćenje objekata, kao i zemljište na kojem su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom.

Građevinsko zemljište može biti izgrađeno i neizgrađeno.

Izgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kome su izgrađeni objekti namenjeni za trajnu upotrebu, u skladu sa zakonom.

Neizgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kome nisu izgrađeni objekti, na kome su izgrađeni objekti bez građevinske dozvole i privremeni objekti.

III PRETVARANJE PRAVA ZAKUPA U PRAVO SVOJINE NA IZGRAĐENOM GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

Član 3

Vlasnicima objekata izgrađenim na građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Kragujevca za koje je zaključen ugovor o zakupu radi izgradnje, u trajanju od najmanje 50 godina, u skladu sa ranije važećim zakonima o planiranju i izgradnji, zaključno sa njegovim izmenama i dopunama objavljenim u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 145/2014, po zahtevu zakupca - vlasnika objekta ili dela objekta, utvrđuje se pravo svojine na građevinskom zemljištu, bez naknade, ako je u celosti isplaćen iznos zakupnine za period na koji glasi ugovor o zakupu.

U katastru nepokretnosti, objekat iz stava 1. ovog člana mora biti upisan kao objekat koji je izgrađen u skladu sa zakonom.

IV PRETVARANJE PRAVA ZAKUPA U PRAVO SVOJINE NA NEIZGRAĐENOM GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

Član 4

Zakupcima na građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Kragujevca, za koje je zaključen ugovor o zakupu radi izgradnje, u trajanju od najmanje 50 godina, u skladu sa ranije važećim zakonima o planiranju i izgradnji, zaključno sa njegovim izmenama i dopunama objavljenim u "Službenom glasniku Republike Srbije", br.145/14, po zahtevu zakupca, utvrđuje se pravo svojine na građevinskom zemljištu, bez naknade, ako je u celosti isplaćen iznos zakupnine za period na koji glasi ugovor o zakupu, osim ako zakupodavac u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu zakona o planiranju i izgradnji, zaključno sa njegovim izmenama i dopunama objavljenim u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 145/14, pokrene sudski postupak za raskid ugovora o zakupu, i taj se spor pravnosnažno okonča u njegovu korist.

V PRETVARANJE PRAVA ZAKUPA U PRAVO SVOJINE, U SLUČAJU KADA JE ZAKLJUČEN UGOVOR O ZAKUPU BEZ NAKNADE

Član 5

Zakupcima na građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada Kragujevca, za koje je zaključen ugovor o zakupu bez naknade u skladu sa odredbama zakona o planiranju i izgradnji, zaključno sa njegovim izmenama i dopunama objavljenim u Službenom glasniku Republike Srbije br. 145/2014, po zahtevu zakupca, pravo zakupa pretvara se u pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade, kada rešenje o upotrebnoj dozvoli za objekat izgrađen na tom zemljištu postane pravnosnažno, ako je to predviđeno ugovorom o zakupu.

VI POSTUPAK ZA PRETVARANJE PRAVA ZAKUPA U PRAVO SVOJINE

Član 6

Zahtev za pretvaranje prava zakupa u pravo svojine, na osnovu ove odluke, podnosi se Gradskoj upravi grada Kragujevca nadležnoj za imovinu i imovinsko - pravne poslove (u daljem tekstu: nadležna gradska uprava).

Zahtev mora da sadrži podatke o zakupcu i identifikacione podatke o građevinskom zemljištu za koje se traži pretvaranje prava zakupa u pravo svojine.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, dostavljaju se list nepokretnosti, ugovor o zakupu i dokaz da je iznos zakupnine za period na koji glasi ugovor o zakupu isplaćen u celosti. Pod dokazom da je iznos zakupnine za period na koji glasi ugovor o zakupu isplaćen u celosti podrazumeva se potvrda koju o tome izdaje Javno preduzeće: "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca".

Pored dokaza iz stava 3. ovog člana, zakupac iz člana 4. ove Odluke dostavlja i dokaz da nije pokrenut sudski postupak za raskid ugovora o zakupu. Pod dokazom da nije pokrenut sudski postupak za raskid ugovora o zakupu podrazumeva se potvrda koju o tome izdaje Javno preduzeće: "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca".

Član 7

Ukoliko je zahtev iz člana 6. ove Odluke nejasan, ili nepotpun, službeno lice nadležne gradske uprave će naložiti podnosiocu zahteva i poučiti ga kako da isti uredi, odnosno dopuni, i za to će mu odrediti rok od 8 dana od dana prijema naloga.

Ukoliko podnosilac zahteva iz člana 6. ove Odluke ne uredi, odnosno ne dopuni zahtev saglasno nalogu službenog lica nadležne gradske uprave ili ukoliko uopšte ne postupi po nalogu službenog lica u roku propisanim stavom 1. ovog člana, njegov zahtev će biti odbačen.

Član 8

Ukoliko je zahtev iz člana 6. ove Odluke jasan i potpun, službeno lice nadležne gradske uprave odmah po prijemu istog pisanim pozivom zakazuje usmenu raspravu na koju je dužno da omogući učešće podnosiocu zahteva, odnosno njegovom punomoćniku ukoliko ga ima, gradskom pravobraniocu grada Kragujevca, državnom pravobraniocu Republike Srbije i Javnom preduzeću: "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca". Učesnicima postupka, osim podnosiocu zahteva, se uz poziv obavezno dostavljaju fotokopija zahteva i fotokopije svih priloženih isprava.

Izostanak bilo koga od lica koja su uredno pozvana na usmenu raspravu ne onemogućava niti odlaže održavanje usmene rasprave i odlučivanje po zahtevu iz člana 6. ove Odluke. Ukoliko usmenoj raspravi ne pristupi niko od pozvanih lica, a sva su uredno pozvana, druga usmena rasprava se neće zakazivati, već će se odlučivati isključivo na osnovu zahteva i isprava priloženih uz zahtev (pod uslovom da je zahtev jasan i potpun).

Na osnovu zahteva iz člana 6. ove Odluke, nadležna gradska uprava po sprovedenom postupku, na osnovu činjenica utvrđenih iz priloženih isprava, odnosno sa održane usmene rasprave, donosi rešenje kojim, ukoliko su za to ispunjeni uslovi propisani zakonom i ovom odlukom, utvrđuje pravo na pretvaranje prava zakupa u pravo svojine, a ukoliko nisu odbija zahtev.

Član 9

Na osnovu pravnosnažnog rešenja nadležne gradske uprave organ nadležan za upis prava svojine na nepokretnosti, vrši upis prava svojine na nepokretnosti koja se nalazi u dugoročnom zakupu.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Odredbe ove odluke ne primenjuje se na:

1. lica, nosioce prava korišćenja na građevinskom zemljištu, koja su bila ili jesu privredna društva i druga pravna lica na koja su se primenjivale odredbe zakona kojima se uređuje privatizacija, stečajni i izvršni postupak, kao i njihove pravne sledbenike;

2. lica nosioce prava korišćenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu u državnoj svojini koje je stečeno radi izgradnje u skladu sa ranije važećim zakonima kojima je bilo uređeno građevinsko zemljište do 13. maja 2013. godine, ili na osnovu odluke nadležnog organa;

3. lica, nosioce prava korišćenja na građevinskom zemljištu, čiji je položaj određen zakonom kojim se uređuje sport, kao i udruženja;

4. društvena preduzeća, nosioce prava korišćenja na građevinskom zemljištu;

5. lica, nosioce prava korišćenja na građevinskom zemljištu, na koja se primenjuju odredbe propisa Republike Srbije i bilateralnih međunarodnih ugovora kojima se uređuje sprovođenje Aneksa g Sporazuma o pitanjima sukcesije ("Službeni list SRJ - Međunarodni ugovori", broj 6/02).

Član 11

Za sve što nije propisano ovom Odlukom, primenjuju se odredbe Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14 i 145/14) i Zakona o opštem upravnom postupku "Službeni list SRJ", br. 33/97, 31/01 i "Službeni glasnik RS", br. 30/10).

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".