ODLUKA
O NAČINU I POSTUPKU PRIBAVLJANJA NEPOKRETNOSTI U PROCESU REALIZACIJE PROGRAMA RASELJAVANJA "STARE RADNIČKE KOLONIJE"

("Sl. list grada Kragujevca", br. 34/2015)

Član 1

Odlukom o načinu i postupku pribavljanja nepokretnosti u procesu realizacije Programa raseljavanja "Stare radničke kolonije" (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se uslovi, način i postupak pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu, putem razmene, u procesu realizacije Programa raseljavanja "Stare radničke kolonije".

Član 2

Grad Kragujevac (u daljem tekstu: Grad) će pribaviti nepokretnost u javnu svojinu, putem razmene neposrednom pogodbom.

Razmena nepokretnosti sprovodi se u cilju ostvarivanja interesa Grada, vezanih za obezbeđivanje građevinskog zemljišta, kao i za poboljšanje uslova života i rada građana.

Razmenom nepokretnosti, došlo bi se do oslobađanja građevinskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji za koje postoji veliko interesovanje investitora i čijim će otuđenjem doći do značajnog uvećanja prihoda Grada, kako po osnovu prodaje zemljišta, tako i po osnovu uplate doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, a sve u skladu sa Elaboratom o ekonomskoj opravdanosti pribavljanja i otuđenja nepokretnosti u javnoj svojini od 30.07.2014. godine.

Razmenom nepokretnosti, u skladu sa odredbama ove Odluke obezbeđuje se i adekvatan stambeni prostor fizičkim licima iz objekata za kolektivno stanovanje koji zbog starosti predstavljaju neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi čije je korišćenje zabranjeno rešenjima nadležnog inspekcijskog organa.

Član 3

Predmet razmene su nepokretnosti u javnoj svojini grada Kragujevca - stanovi u stambeno - poslovnom objektu "Kolonija - Blok Škola" i to u objektu A - 1 i A - 2 izgrađenim na kp.br. 5339/6 K.O. Kragujevac 3, kao i stanovi u drugim stambenim i stambeno - poslovnim objektima na kojima grad ima pravo javne svojine, odnosno na kojima grad ima pravo javne svojine a čiji su korisnici pravna lica čiji je osnivač grad a koja se nalaza na lokaciji Stara radnička kolonija, sa jedne strane i stanovi u vlasništvu fizičkih lica u zgradama za kolektivno stanovanje postojećim na kp.br. 5355 KO Kragujevac 3 označene kao objekti 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 i 11, sa druge strane.

Predmet razmene, u skladu sa odredbama ove Odluke, su stanovi za koje je odlukama Gradskog veća, utvrđena obaveza privremenog obezbeđivanja smeštaja vlasnicima, kao i stanovi za koje je odlukama Gradskog veća, utvrđena obaveza privremenog obezbeđivanja smeštaja, a koji su uništeni u požaru, kao i vlasnicima stanova čije su barake porušene radi realizacije programa raseljavanja Stare radničke kolonije, a kojima je privremeno obezbeđen smeštaj u drugim stambenim jedinicama.

Grad Kragujevac će od korisnika pribaviti potrebne saglasnosti za razmenu, u slučaju kada su predmet razmene nepokretnosti na kojima grad ima pravo javne svojine, a čiji su korisnici pravna lica čiji je osnivač grad.

Član 4

Razmena nepokretnosti vrši se po principu prosečne tržišne vrednosti stambenog prostora na datoj lokaciji koju je utvrdila nadležna Poreska uprava, aktom broj: 049-464-08-00662/2015 od 15.07.2015. godine.

Princip razmene iz stava 1. ovog člana, primenjuje se i na razmenu stanova iz člana 3. stav 2. ove Odluke, s obzirom da su se stanovi nalazili na istoj lokaciji, odnosno lokaciji Stara radnička kolonija, kao i da su bili obuhvaćeni Programom raseljavanja Stare radničke kolonije.

Član 5

Postupak razmene nepokretnosti, u skladu sa odredbama ove Odluke sprovodi Komisija koju svojim aktom obrazuje Gradsko veće u roku od 5 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Postupak se pokreće, predajom Komisiji, pisanog zahteva od strane lica, koje u skladu sa odlukama Gradskog veća ili na osnovu drugih akata, ostvaruje pravo na privremeno, odnosno trajno obezbeđenje smeštaja, a koje je stečeno u okviru postupku realizacije programa raseljavanja Stare radničke kolonije.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana lica su dužna da prilože:

- odluku Gradskog veća o obezbeđenju privremenog smeštaja,

- dokaz o vlasništvu na stanovima fizičkih lica koji su predmet razmene,

- dokaz da su za stanove isplaćeni svi komunalni i drugi troškovi vezani za nepokretnost (struja, voda, porez na imovinu i dr.),

- saglasnost bračnog druga, odnosno rešenje o nasleđivanju, ili drugi akt kojim se dokazuje aktivna legitimacija u postupku pregovaranja,

- overenu izjavu da na nepokretnosti ne postoje nikakva prava trećih lica, da nije opterećena teretima, da nepokretnost nije pod sporom niti zabranom raspolaganja te da ukoliko na nepokretnosti postoji bilo kakav teret obavezu vlasnika da isti otkloni o svom trošku.

Član 6

Nakon razmatranja zahteva i priložene dokumentacije Komisija iz člana 5. ove Odluke pristupa pregovaranju o uslovima razmene i o tome sačinjava zapisnik koji potpisuju u ime Komisije predsednik Komisije ili lice koje on ovlasti i podnosilac zahteva.

Ukoliko su ispunjeni uslovi za razmenu nepokretnosti neposrednom pogodbom, Komisija utvrđuje predlog akta o obezbeđivanju trajnog smeštaja, odnosno akta o razmeni nepokretnosti.

Predlog akta iz stava 2. ovog člana u ime Komisije sačinjava nadležna gradska uprava.

Akt iz stava 2. ovog člana donosi Gradsko veće i on u skladu sa zakonom ima status konačnog akta.

Akt iz stava 2. ovog člana obavezno sadrži: identifikaciju nepokretnosti koje se razmenjuju, njihovu tržišnu vrednost, visinu razlike tržišne vrednosti nepokretnosti koje se razmenjuju (ukoliko postoji), rok izmirenja razlike tržišne vrednosti, obavezu uvođenja u posed odmah nakon konačnosti rešenja, odnosno rušenje nepokretnosti bez posebne saglasnosti, obavezu dostavljanja potvrde o izmirenju razlike tržišne vrednosti nepokretnosti, kao uslova za knjiženje, specifikaciju troškova koju snose lica u razmeni i posebno obrazloženje o opravdanosti razmene nepokretnosti.

Akt iz stava 2. ovog člana, može da sadrži i obavezu davanja založne izjave.

Donošenjem akta iz stava 2. ovog člana, prestao bi da važi akt o privremenom obezbeđenju smeštaja.

Član 7

U slučaju da je tržišna vrednost stanova u javnoj svojini Grada, veća od tržišne vrednosti stanova u vlasništvu fizičkih lica, zbog razlike u kvadraturi stanova koji se razmenjuju, fizička lica su u obavezi da utvrđenu razliku tržišne cene uplate na račun budžeta grada Kragujevca, u roku od 20 dana od dana donošenja akta iz člana 6. ove Odluke.

Ukoliko je predmet razmene, nepokretnost u javnoj svojini, čiji je korisnik pravno lice čiji je osnivač grad, razlika tržišne vrednosti iz stava 1. ovog člana uplaćuje se na račun korisnika nepokretnosti.

Obračun razlike tržišne vrednosti, odnosno visinu sredstava za uplatu, u postupku razmene nepokretnost obavlja Gradska uprava nadležna za poslove imovine, (u daljem tekstu: Gradska uprava), koja izdaje i potvrdu o izmirenju obaveza po osnovu eventualne razlike tržišne vrednosti nepokretnosti, koja se prilaže prilikom uknjižbe nepokretnosti.

Član 8

Komisija će u postupku pregovaranja, fizičkim licima prvo ponuditi nepokretnosti - stanove, koje su određene aktom o privremenom obezbeđenju smeštaja.

Ukoliko se ne može postupiti na način utvrđen stavom 1. ovog člana ili ukoliko se ne postigne dogovor oko isplate razlike u tržišnoj vrednosti nepokretnosti, Komisija će licima iz stava 1. ovog člana, ponuditi druge raspoložive nepokretnosti na lokaciji Stara radnička kolonija, koje su u javnoj svojini Grada i koje imaju istu ili približno istu kvadraturu, odnosno tržišnu vrednost, koju ima ili je imala njihova nepokretnost koja je predmet razmene.

Član 9

Zahtev iz člana 5. stav 2. ove Odluke podnosi se Komisiji najkasnije u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Ukoliko lica koja imaju odluke Gradskog veća o obezbeđivanju privremenog smeštaja ne podnesu zahtev u roku iz stava 1. ovog člana, Komisija će preko sredstava javnog informisanja i na drugi prikladan način uputiti javni poziv svim licima koja nisu podnela zahteve, u propisanom roku da to urade u narednom roku od mesec dana od dana upućivanja javnog poziva.

Član 10

Ako se zahtev iz člana 5. stav 2. ove Odluke, ne podnese ni u naknadno ostavljenom roku, Gradsko veće će, na predlog Komisije, doneti odluke o izmeni odluka o privremenom obezbeđenju smeštaja i pristupiće se izvršenju rešenja nadležne inspekcije, s tim što će se, u postupku rušenja zgrada za kolektivno stanovanje u kojima se nalaze stanovi navedenih lica, privremeni smeštaj obezbediti, u skladu sa raspoloživim stambenim prostorom u javnoj svojini grada Kragujevca.

Odredbe stava 1. ovog člana, odnose se i na lica koja ne potpišu zapisnik o razmeni nepokretnosti, odnosno sa kojima se ne postigne dogovor o razmeni nepokretnosti.

U slučaju da je vlasnicima stanova iz člana 3. stav 2. ove Odluke, privremeni smeštaj već obezbeđen u stanovima na lokaciji Stara radnička kolonija, a da se sa njima ne postignu dogovori oko razmene nepokretnosti, Gradsko veće će, na predlog Komisije, pristupiti izmeni odluke o privremenom obezbeđenju smeštaja kojom će se naložiti njihovo iseljenje, a ujedno obezbediti drugi privremeni smeštaj u raspoloživim stanovima koji su u javnoj svojini Grada.

Lica iz stava 1, 2. i 3. ovog člana, mogu i nakon donošenja akta o izmeni odluke o privremenom obezbeđenju smeštaja, podneti zahtev iz člana 5. ove Odluke, kojim bi se ponovo započeo postupak pregovaranja.

Član 11

Ukoliko se u postupku pregovaranja pojavi potreba da se, u ime razmene, daju stanovi koji su u javnoj svojini i koji se nalaze na lokaciji Stara radnička kolonija, a na kojima je ustanovljeno pravo zakupa, u korist trećih lica, Javna preduzeća: "Gradska stambena agencija" i "Javno stambeno preduzeće - Kragujevac" su obavezne da oslobode navedene stanove, a zakup uspostave na drugim raspoloživim stanovima, na istoj ili drugoj lokaciji.

Član 12

Licima koja poseduju odluke o obezbeđenju privremenog smeštaja u lamelama B-1 i B-2, Komisija će u postupku pregovaranja ponuditi adekvatne stanove na lokaciji Stara radnička kolonija, obzirom na to da do izgradnje navedenih lamela neće doći.

Ukoliko se sa licima iz stava 1. ovog člana ne postigne dogovor oko razmene, Gradsko veće će na predlog Komisije, pristupiti izmeni odluke o privremenom obezbeđenju smeštaja, kojom će se naložiti njihovo iseljenje, odnosno pristupiće se izvršenju rešenja nadležne inspekcije, a ujedno obezbediti drugi privremeni smeštaj u raspoloživim stanovima koji su u javnoj svojini Grada.

Član 13

Ovlašćuje se Gradsko veće, da preduzme sve radnje i aktivnosti neophodne za primenu ove odluke i donese akata kojim bi se otklonile sve nedoumice u načinu rešavanja pojedinih slučajeva, a koje mogu da nastanu u procesu realizacije ove odluke.

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".