PRAVILNIK
O NAČINU REALIZACIJE PROGRAMA INOVACIONE DELATNOSTI ZA 2015. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 90/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način realizacije programa inovacione delatnosti za 2015. godinu, i to:

1) Program razvoja registrovanih inovacionih organizacija za pružanje infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti;

2) Program pomoći stručnim društvima pronalazača.

Programima iz stava 1. ovog člana (u daljem tekstu: programi), ravnopravno se podstiče javni i privatni sektor.

Član 2

Programi se realizuju u skladu sa Pravilnikom o uslovima konkurisanja i kriterijumi za izbor realizatora projekata koji se finansiraju iz budžetskih sredstava i fondova sa većinskim državnim vlasništvom ("Službeni glasnik RS", broj 1/14), a finansiraju se i u skladu sa ovim pravilnikom i zakonom kojim se uređuje državna pomoć male vrednosti (de minimis), kao i podzakonskim propisima i drugim opštim aktima donetim radi njegovog izvršavanja.

Član 3

Ministarstvo nadležno za inovacionu delatnost upućuje javni poziv za prijavu predloga infrastrukturnih inovacionih projekata i projekata za realizaciju aktivnosti stručnih društava pronalazača kroz koje se realizuju programi.

Na osnovu obrazloženog predloga posebne komisije, imajući u vidu strateške ciljeve inovacione politike i likvidne mogućnosti budžeta, ministar nadležan za inovacionu delatnost:

1) utvrđuje visinu sredstava za finansiranje pojedinog programa;

2) određuje projekte koji će imati prioritet u realizaciji pojedinog programa.

Član 4

Program iz člana 1. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika realizuje se putem infrastrukturnih inovacionih projekata koji obezbeđuju poseban podsticaj razvoju i unapređenju infrastrukturnih i organizacionih kapaciteta organizacija za obavljanje inovacione delatnosti u čijem osnivanju su učestvovali subjekti iz člana 2. tačka 5) Zakona o inovacionoj delatnosti, na način koji organizacije za pružanje infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti kontinuirano razvijaju i unapređuju kapacitete kojima mogu neposredno da doprinesu aktivnostima nosilaca inovacione delatnosti koji nemaju svojstvo registrovanog subjekta inovacione delatnosti.

Član 5

Program iz člana 1. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika realizuje se putem sufinansiranja inovacionih aktivnosti stručnih društava pronalazača sa ciljem razvoja, realizacije i pospešivanja inovacione delatnosti kroz podsticaj aktivnosti stručnih društava pronalazača koji predstavljaju doprinos u razvoju inovatorstva shodno kriterijumima za izbor, vrednovanje i finansiranje stručnih društava pronalazača u 2015. godini.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".