ODLUKA
O UREĐIVANJU I ODRŽAVANJU GROBLJA I SAHRANJIVANJU

("Sl. list grada Beograda", br. 27/2002, 30/2003, 11/2005, 18/2011, 17/2012, 44/2014, 11/2015 i 61/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se sahranjivanje umrlih, određivanje i stavljanje van upotrebe groblja, uređivanje i održavanje groblja i krematorijuma, kao i drugi uslovi vezani za obavljanje pogrebnih usluga na teritoriji grada Beograda.

Uređivanje i održavanje groblja i sahranjivanje je komunalna delatnost od opšteg interesa.

Član 2

Groblje je zemljište koje je odgovarajućim urbanističkim planom određeno za sahranjivanje umrlih.

Na području gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica groblja određena za sahranjivanje su: Novo groblje, Centralno groblje, Topčidersko groblje, Banjičko groblje, groblje Lešće, Zemunsko groblje, Bežanijsko groblje (staro i novo), groblje Orlovača i groblje Zbeg.

Na području gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin groblje za sahranjivanje određuje svojom odlukom skupština te gradske opštine.

Član 2a

Uređivanje i održavanje groblja i sahranjivanje umrlih na području gradskih opština: Voždovac, Zvezdara, Zemun, Palilula, Rakovica i Čukarica, na grobljima koja nisu određena u stavu 2. člana 2. ove odluke, određuje svojom odlukom skupština te gradske opštine u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 3

Groblje se stavlja van upotrebe odlukom nadležnog organa u skladu sa odgovarajućim urbanističkim planom.

Odluku o stavljanju groblja van upotrebe za područje gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica donosi Skupština grada Beograda, a za područje gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin skupština te gradske opštine.

Groblje stavljeno van upotrebe ili deo takvog groblja može se koristiti za druge namene prema urbanističkom planu po isteku roka počivanja za sva grobna mesta, ili posle izvršenog prenosa posmrtnih ostataka iz onih grobnih mesta za koja još nije istekao rok kojim je produženo počivanje posmrtnih ostataka.

Član 4

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda (u daljem tekstu: Gradska uprava) nadležna za komunalne poslove za područje gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, odnosno organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za komunalne poslove za područje gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot na predlog preduzeća, odnosno preduzetnika iz člana 5. ove odluke može odrediti da se za određeno vreme ne obavlja sahranjivanje na groblju ili delu tog groblja ako za to nema više mesta.

Član 5

Sahranjivanje, uređivanje i održavanje groblja iz člana 2. stav 2. ove odluke obavlja javno komunalno preduzeće koje je grad Beograd osnovao za obavljanje ove komunalne delatnosti.

Sahranjivanje, uređivanje i održavanje groblja iz člana 2. stav 3. ove odluke obavlja javno komunalno preduzeće koje je osnovala gradska opština za obavljanje ove komunalne delatnosti.

Obavljanje pojedinih poslova iz okvira ove komunalne delatnosti grad Beograd, odnosno gradska opština može poveriti drugom preduzeću, odnosno preduzetniku, ugovorom na osnovu javnog konkursa, na vreme do pet godina. Ukoliko to preduzeće, odnosno preduzetnik preuzme obavezu ulaganja sredstava u navedenu delatnost, period na koji se poveravanje vrši može trajati onoliko koliko traje period povraćaja uloženih sredstava, ali ne duže od 25 godina.

Član 6

Preduzeće koje je osnovano za obavljanje komunalne delatnosti, drugo preduzeće, odnosno preduzetnik kome se povere poslovi obavljanja komunalne delatnosti (u daljem tekstu: preduzeće, odnosno preduzetnik), dužno je da se u svom radu u svemu pridržava zakona i odredaba ove odluke.

II UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE GROBLJA

Član 7

Uređivanje i održavanje groblja u smislu ove odluke je opremanje prostora za sahranjivanje, uređivanje, opremanje i održavanje objekata i uređaja na groblju koji služe za obavljanje pogrebne usluge (krematorijum, kapele, čuvarske kućice, javni WC-i, javne česme i sl.), uređivanje i održavanje puteva i staza unutar groblja i prostora između grobnih mesta, održavanje zelenila, javne rasvete, čistoće i reda na groblju, uklanjanje snega i leda unutar groblja, kao i obavljanje drugih poslova koji su u vezi sa uređivanjem i održavanjem groblja i održavanjem grobnih mesta i nadgrobnih obeležja.

Član 8

Uređivanje i održavanje groblja obavlja se prema godišnjem programu uređivanja i održavanja groblja koji donosi preduzeće, odnosno preduzetnik do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu, i to za područje gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, uz prethodno pribavljenu saglasnost gradonačelnika grada Beograda, a za područje gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, uz prethodno pribavljenu saglasnost predsednika te gradske opštine.

Program iz stava 1. ovog člana naročito sadrži: vrstu, obim i dinamiku radova, kao i visinu sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

Preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da komunalnoj inspekciji i komunalnoj policiji dostavi plan održavanja groblja po mesecima, za tekuću godinu, najkasnije u roku od 10 dana od donošenja programa iz stava 1. ovog člana. Ovi planovi moraju biti usaglašeni sa utvrđenim programom iz stava 1. ovog člana.

Član 9

Urbanističkim planom i projektom groblja, prostor na groblju namenjen za sahranjivanje deli se na parcele unutar kojih se nalaze grobna mesta. Parcele i grobna mesta obeležavaju se brojevima.

Pod grobnim mestom, u smislu ove odluke, podrazumeva se grob, grobnica i mesto za smeštaj urne sa pepelom kremiranih posmrtnih ostataka.

Preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da vodi evidenciju parcela i grobnih mesta sa imenima sahranjenih lica i datumom sahrane, evidenciju o polaganju urne i prenosu posmrtnih ostataka i druge evidencije u vezi sa obavljanjem ove komunalne delatnosti.

Član 10

O održavanju grobnih mesta i nadgrobnih obeležja na njima staraju se isključivo njihovi korisnici, porodica i srodnici, koji mogu uređivanje i održavanje grobnih mesta poveriti preduzeću, odnosno preduzetniku.

Član 11

Za postavljanje, prepravku i uklanjanje spomenika i drugih predmeta na grobnim mestima potrebno je pismeno odobrenje preduzeća, odnosno preduzetnika.

Zahtev za izvođenje zanatskih radova korisnik grobnog mesta podnosi preduzeću, odnosno preduzetniku. Uz zahtev korisnik grobnog mesta dužan je da priloži: nacrt-skicu nadgrobnog spomenika, odnosno drugih radova za koje se traži odobrenje i podatke o izvođaču predmetnih radova.

Zahtev iz stava 2. ovog člana, u ime i za račun korisnika grobnog mesta može podneti i lice koje je korisnik grobnog mesta ovlastio u skladu sa propisima.

Za preduzimanje bilo kakve radnje na spomeniku ili drugom predmetu na groblju, ili grobnici koja ima svojstvo spomenika kulture, potrebno je prethodno pribaviti saglasnost nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da bez odlaganja obavesti komunalnog inspektora o izvođenju radova bez odobrenja iz st. 1. i 3. ovog člana.

Član 12

Zanatski radovi na groblju, za koje je pribavljeno odobrenje u smislu člana 11. ove odluke, mogu se obavljati pod sledećim uslovima:

1. da se izvode u radne dane u vremenu od 07,00 do 15,00 časova u zimskom periodu od 1. novembra do 1. marta, odnosno u vremenu od 07,00 do 18,00 časova u letnjem periodu od 1. marta do 1. novembra i to tako da se do najveće mere očuva mir i dostojanstvo groblja;

2. građevinski materijal (pesak, šljunak i dr.), dozvoljeno je držati na groblju samo za najkraće vreme koje je neophodno za izvršenje radova, i to tako da se time ne ometa pristup i kretanje posetilaca groblja, a u slučaju prekida kao i posle završetka radova, izvođač je dužan da radilište bez odlaganja dovede u prvobitno stanje;

3. za prevoz materijala potrebnog za izvođenje zanatskih radova na groblju mogu se koristiti samo putevi i staze koje odredi preduzeće, odnosno preduzetnik;

4. ako se prilikom izvođenja radova pronađu delovi sanduka, kosti i sl, radovi se moraju odmah obustaviti i o tome bez odlaganja obavestiti preduzeće, odnosno preduzetnik;

5. ako se prilikom izvođenja radova nađu predmeti od vrednosti, oni se moraju bez odlaganja predati preduzeću, odnosno preduzetniku;

6. točeća mesta na vodovodu moraju se posle upotrebe zatvoriti, a alat se ne sme prati na česmi.

Preduzeće, odnosno preduzetnik može da zabrani izvođenje zanatskih radova na groblju ili pojedinim delovima groblja u određeno doba dana, ili određene dane, ili određeno doba godine.

Izvođaču zanatskih radova koji se ne pridržava odredaba ovog člana ili drugih odredaba o redu na groblju preduzeće, odnosno preduzetnik može zabraniti rad na groblju.

Član 13

Preduzeće, odnosno preduzetnik može da ukloni sve dodatne predmete i zasade čije je postavljanje, odnosno sađenje zabranjeno ovom odlukom, i to o trošku korisnika grobnog mesta.

Član 14

Na groblju je zabranjeno podizanje i postavljanje obeležja ili drugih oznaka koje nisu u vezi sa sahranjenim licima na groblju.

Zabranjeno je postavljanje obeležja na grobnicama, spomenicima i spomen-obeležjima koji izgledom, znacima ili natpisom vređaju patriotska, verska, nacionalna i druga osećanja građana.

III SAHRANJIVANJE

a) Opšte

Član 15

Pod sahranjivanjem u smislu ove odluke podrazumeva se ukop posmrtnih ostataka umrlog, odnosno kremiranje posmrtnih ostataka i ostavljanje ili rasipanje pepela na određeno mesto i druge radnje koje se u tom cilju preduzimaju.

Član 16

Groblje na kome će se izvršiti ukop posmrtnih ostataka umrlog ili smeštaj urne određuje preduzeće, odnosno preduzetnik, i to, po pravilu, prema području gradske opštine na kojoj je umrli imao prebivalište u času smrti, odnosno na onom groblju gde ima mesta za sahranjivanje, osim ako je bio korisnik grobnog mesta na drugom groblju.

Član 17

Preduzeće, odnosno preduzetnik posmrtne ostatke umrlog u zdravstvenoj ustanovi, pre prenosa na groblje gde će biti sahranjeni, prevozi u gradsku kapelu.

Posmrtne ostatke umrlog van zdravstvene ustanove preduzeće, odnosno preduzetnik prevozi i prenosi na groblje gde će biti sahranjeni. Prilikom prenosa posmrtni ostaci moraju biti smešteni u mrtvački sanduk.

Posmrtni ostaci se do sahrane čuvaju u posebno za to određenoj prostoriji. Najranije na jedan sat pre vremena određenog za sahranu posmrtni ostaci moraju biti smešteni u prostoriju određenu za ispraćaj posmrtnih ostataka.

Član 18

Preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da prevoz posmrtnih ostataka lica umrlih van zdravstvene ustanove na groblje, gde će biti sahranjeni, obezbedi svakog dana u vremenu od 00 do 24 časa. Ovaj prevoz mora se izvršiti u roku od 24 časa od kada je ovlašćeni lekar konstatovao smrt.

Član 19

Preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da za sahranjivanje umrlih obezbedi službu svakog dana osim nedelje i prvog dana državnog praznika, i to u vreme koje odredi preduzeće, odnosno preduzetnik.

Lica koja obavljaju sahranjivanje moraju nositi prigodnu uniformu koju obezbeđuje preduzeće, odnosno preduzetnik.

b) Korišćenje grobnog mesta

Član 20

Grobno mesto iz stava 2 člana 9 ove odluke daje na korišćenje preduzeće, odnosno preduzetnik.

Kod prve sahrane grob i mesto za smeštaj urne daju se na korišćenje na vreme od 10 godina, a grobnica na vreme od 50 godina.

Član 21

Grobno mesto kod prve sahrane daje se na korišćenje srodnicima umrlog po sledećem redosledu: bračni drug umrlog, dete umrlog (bračno, vanbračno, usvojeno), roditelji umrlog.

U slučaju da nema lica iz stava 1. ovog člana grobno mesto daje se na korišćenje licu po sledećem redosledu: ostali srodnici umrlog po krvi u pobočnoj liniji do IV stepena srodstva, bračni drugovi srodnika navedenih u ovom stavu.

Izuzetno, ako nema lica iz st. 1. i 2. ovog člana, grobno mesto daje se na korišćenje licu koje obezbedi sahranjivanje umrlog.

Član 22

Međusobna prava i obaveze između lica kome se daje grobno mesto na korišćenje (u daljem tekstu: korisnik grobnog mesta) i preduzeća, odnosno preduzetnika uređuju se pisanim ugovorom koji se zaključuje odmah, a najkasnije u roku od šest meseci od dana sahranjivanja umrlog.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se na određeno vreme, saglasno stavu 2. člana 20. ove odluke.

Grobno mesto koje je dato na korišćenje ne može se stavljati u pravni promet.

Član 23

Grobno mesto daje se na korišćenje licu po redosledu utvrđenom u st. 1. i 2. člana 21. ove odluke.

Ako ima više lica istog stepena srodstva sa umrlim, korisnik grobnog mesta je lice koje oni sporazumno, između sebe, odrede. U suprotnom, preduzeće, odnosno preduzetnik će odrediti korisnika grobnog mesta.

Član 24

Posle prve sahrane u isto grobno mesto mogu se uz pismenu saglasnost korisnika grobnog mesta sahraniti lica iz st. 1. i 2. člana 21. ove odluke. U slučaju odsutnosti korisnika grobnog mesta, saglasnost daju lica po redosledu srodstva iz člana 21. ove odluke.

Član 25

U slučaju smrti korisnika grobnog mesta, pravo korišćenja grobnog mesta pripada fizičkom licu koje je oglašeno za njegovog naslednika.

Ako je više lica oglašeno za naslednike, ova lica dužna su jednog između sebe da odrede kao zajedničkog punomoćnika i da primerak punomoćja, overenog kod suda, dostave preduzeću, odnosno preduzetniku. U protivnom, to lice u skladu sa odredbama odluke odrediće preduzeće, odnosno preduzetnik, a ostala lica evidentiraće kao sukorisnike grobnog mesta.

Član 26

Posmrtni ostaci sahranjenih lica počivaju u grobnom mestu najmanje 10 godina od dana sahranjivanja (u daljem tekstu: rok obaveznog počivanja).

U grob za koji nije istekao rok obaveznog počivanja mogu se sahranjivati samo lica iz stava 1. člana 21. ove odluke, uz pismenu saglasnost korisnika grobnog mesta.

Član 27

Korisnik grobnog mesta, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da po isteku roka obaveznog počivanja produže rok počivanja, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada, u skladu sa odredbama ove odluke, za proteklo vreme počivanja.

Ne može se produžiti rok počivanja za grobna mesta na groblju ili delu groblja, koja su stavljena van upotrebe.

Član 28

Posmrtne ostatke iz grobova i grobnica kojima je istekao rok obaveznog počivanja, a rok počivanja nije produžen, preduzeće, odnosno preduzetnik prenosi u poseban zajednički grob ili grobnicu o čemu preduzeće, odnosno preduzetnik vodi posebnu evidenciju i trajno čuva podatke o licima čiji su posmrtni ostaci preneti.

Pre prenosa posmrtnih ostataka u smislu stava 1. ovog člana preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da pismeno opomene korisnika grobnog mesta da će, ukoliko u roku od 30 dana ne plati naknadu iz člana 27. ove odluke i na taj način produži rok počivanja, izvršiti prenos posmrtnih ostataka u poseban zajednički grob ili grobnicu i odrediti drugog korisnika tog grobnog mesta, a nadgrobna obeležja i druge predmete ukloniti bez obaveze njihovog čuvanja.

U slučaju kada se pismena opomena nije mogla uručiti iz bilo kojih razloga, preduzeće, odnosno preduzetnik će putem obaveštenja u sredstvima javnog informisanja pozvati korisnika grobnog mesta da postupi u skladu sa odredbama stava 2. ovog člana, ukazujući na posledice propuštanja. Obaveštenje se objavljuje prema potrebi i, po pravilu, koristi se za istovremeno obaveštavanje većeg broja korisnika grobnih mesta.

Član 29

U slučaju kada naslednik korisnika grobnog mesta nije fizičko lice, po isteku obaveznog roka počivanja kao i u slučaju iskopavanja posmrtnih ostataka kada grobno mesto ostane prazno, preduzeće, odnosno preduzetnik daje to grobno mesto na dalje korišćenje.

Član 30

Iskopavanje posmrtnih ostataka vrši se u skladu sa Zakonom o sahranjivanju i grobljima i drugim propisima.

v) Kremiranje

Član 31

Kremiranje posmrtnih ostataka umrlih vrši se u krematorijumu.

Pri radu krematorijuma moraju se preduzeti odgovarajuće sanitarno-tehničke mere kojima se sprečava zagađivanje vazduha.

Član 32

Posmrtni ostaci koji će se kremirati moraju biti smešteni u laki drveni sanduk bez metalnih delova.

Zahtev za kremiranje posmrtnih ostataka podnosi se u pismenom obliku. Zahtev podnosi lice koje se stara o sahrani umrlog. Sadržinu zahteva, kao i dokaze koji se moraju priložiti uz zahtev, određuje preduzeće, odnosno preduzetnik.

Član 33

Pepeo kremiranih posmrtnih ostataka stavlja se odmah po njihovom kremiranju u urnu. Urna mora biti hermetički zatvorena i sačinjena od trajnog materijala.

Prilikom podnošenja zahteva iz stava 2. člana 32. ove odluke, lice koje se stara o sahrani izjašnjava se da li će se urna sa pepelom kremiranih posmrtnih ostataka pokopati u grob, odnosno grobnicu ili položiti na posebno uređeno mesto (kolumbarijum, odnosno rozarijum).

Kolumbarijum je zid sa kasetama, a rozarijum je posebno uređena zelena površina sa kasetama koje služe za smeštaj urne. Svaka kaseta mora da ima natpis standardizovanog oblika i veličine, sa podacima o licu čiji se pepeo nalazi u urni.

Sahranjivanje pepela kremiranih posmrtnih ostataka može se izvršiti i rasipanjem pepela na posebno određeno mesto na groblju (Vrt sećanja). Imena lica čiji je pepeo na ovaj način sahranjen moraju biti urezana na posebnoj ploči koja se nalazi na ovom delu groblja.

Član 34

Preduzeće, odnosno preduzetnik prilikom određivanja dana kremacije, po pravilu, istovremeno određuje dan i vreme ukopa, odnosno polaganja urne, što pismeno saopštava licu koje se stara o sahranjivanju, uz upozorenje da će se ukop, odnosno polaganje urne izvršiti i bez njegovog prisustva.

Član 35

Ako se lice koje se stara o sahranjivanju ne pojavi da pokopa ili položi urnu, preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da urnu čuva najduže šest meseci.

Po isteku roka iz stava 1. ovog člana preduzeće, odnosno preduzetnik će rasuti pepeo na posebno određeno mesto na groblju (Vrt sećanja) i ime lica čiji je pepeo na ovaj način sahranjen urezaće na posebnoj ploči koja se nalazi na ovom delu groblja.

Član 36

Pepeo kremiranih posmrtnih ostataka ne sme se ni privremeno ustupiti članovima porodice, odnosno srodnicima ili drugim licima, osim kada pruže dokaze da imaju obezbeđeno grobno mesto u drugom mestu.

g) Sahranjivanje zaslužnih lica

Član 36a

Na groblju se mogu odrediti posebne parcele za sahranjivanje posmrtnih ostataka zaslužnih lica (u daljem tekstu: posebne parcele).

Zaslužno lice u smislu ove odluke je lice koje je u toku života dobilo najviši stepen odlikovanja Republike Srbije, lice koje je steklo zvanje akademika Srpske akademije nauka i umetnosti i lice kome je dodeljeno zvanje počasni građanin Beograda.

Gradonačelnik grada Beograda, može izuzetno odlučiti da i drugo lice (osim lica navedenih u stavu 2. ovog člana) može biti sahranjeno u posebne parcele, koje je u toku života bilo istaknuto u oblasti u kojoj je delovalo.

Predlog da se posmrtni ostaci zaslužnog lica sahrane u posebnim parcelama, daje institucija čiji je preminulo lice bio član, uz prethodnu saglasnost supružnika ili članova uže porodice umrlog lica.

Član 36b

O uređivanju i održavanju posebnih parcela stara se preduzeće, odnosno preduzetnik, a troškove za njihovo uređenje i održavanje snosi grad.

Odredbe člana 20-30. odluke, koje uređuju korišćenje grobnog mesta ne primenjuju se na korišćenje grobnog mesta u posebnim parcelama.

d) Ruski nekropolj

Član 36v

Parcele br. 80, 80A, 90, 90A na Novom groblju, na kojima se nalaze grobna mesta u kojima su sahranjeni ruski emigranti čine kompleks sa nazivom Ruski nekropolj.

Ruski nekropolj čine i Iverska kapela i Ruska kosturnica.

Na grobnom mestu unutar Ruskog nekropolja na kom nije utvrđen nosilac prava korišćenja, na grobnom mestu koje iz bilo kog razloga ostane bez nosioca prava korišćenja, preduzeće, odnosno preduzetnik će sa Podvorjem Ruske pravoslavne crkve ugovorom regulisati produženje roka počivanja i održavanje grobnog mesta i nadgrobnog obeležja.

Shodno stavu 3. ovog člana preduzeće, odnosno preduzetnik, će sa Podvorjem Ruske pravoslavne crkve, ugovorom regulisati produženje roka počivanja i održavanje grobnog mesta broj 27 u parceli 46 u kom je sahranjen Mihail Vladimirovič Rodzjanko, predsednik trećeg i četvrtog saziva Državne Dume Rusije 1907-1917. godine i Grobnice broj 41 u parceli 28 u kojoj je sahranjen general Mihail Vasiljevič Aleksejev, a koji se nalaze izvan Ruskog nekropolja.

IV RED NA GROBLJU

Član 37

Na groblju se održava red i potpun mir.

Preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da obezbedi održavanje reda i mira na groblju.

Član 38

Groblje je otvoreno za posetioce svaki radni dan, i to u periodu od 1. aprila do 30. septembra od 7 do 19 sati, a u periodu od 1. oktobra do 31. marta od 7 do 18 sati.

Preduzeće, odnosno preduzetnik može iz naročito opravdanih razloga privremeno da zabrani pristup na groblje.

Član 39

Preduzeće, odnosno preduzetnik svojim aktom bliže uređuje vreme obavljanja sahranjivanja u skladu sa ovom odlukom.

Član 40

Na groblju je zabranjeno:

1. ulaženje i zadržavanje van vremena kada je groblje otvoreno za posetioce;

2. pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica;

3. preskakanje ograde, gaženje zelenih površina, lomljenje drveća, kidanje cveća i drugih zasada;

4. gaženje, prljanje i skrnavljenje grobnih mesta;

5. nanošenje štete nadgrobnim obeležjima (spomenicima i drugim predmetima na grobnim mestima);

6. narušavanje mira na groblju;

7. uvođenje životinja;

8. voženje bicikla, motocikla i drugog motornog vozila ako to nije odobreno posebnom dozvolom preduzeća, odnosno preduzetnika;

9. na stazama, putevima i zelenim površinama stvarati nečistoću, bacati uvelo cveće i druge predmete;

10. ostavljanje hrane na grobnim i drugim mestima na groblju;

11. fotografisanje u vidu zanata i vršenje drugih usluga bez odobrenja preduzeća, odnosno preduzetnika i lica koje se stara o sahrani;

12. prodavanje bilo kakve robe bez odobrenja preduzeća, odnosno preduzetnika, kao i reklamiranje proizvoda i usluga, što podrazumeva katalošku prodaju, deljenje i ostavljanje na vidnim mestima vizit karti, flajera i slično;

13. ulaženje u kapelu van vremena određenog za sahranu;

14. paljenje sveća na grobnom mestu izvan kućišta za sveće;

15. u rozarijumu i kolumbarijumu izvoditi bilo kakve dodatne građevinske radove (improvizovane žardinjere, kamene ploče sa slikama, kandila i dr.), kao i sađenje biljaka oko kaseta rozarijuma;

16. montiranje žardinjera, klupa, kandila, kućišta za sveće, ograda i dr. na patosu groba, odnosno grobnice ukoliko to nije predviđeno nacrtom - skicom nadgrobnog spomenika;

17. sađenje oko grobova i grobnica svih drvenastih vrsta lišćara, četinara, šiblja i drugog rastinja bez dozvole preduzeća, odnosno preduzetnika.

Član 41

Odredbe ove odluke kojima se propisuje red na groblju i akta iz člana 39. ove odluke preduzeće, odnosno preduzetnik, dužno je da istakne na vidnom mestu na ulazu u groblje.

V SREDSTVA ZA OBAVLJANJE KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 42

Sredstva za obavljanje komunalne delatnosti sahranjivanja obezbeđuju se iz cene komunalne usluge koju plaćaju neposredni korisnici.

Sredstva za uređivanje i održavanje groblja obezbeđuju se u budžetu, iz sredstava preduzeća, odnosno preduzetnika, naknade za korišćenje grobnog mesta, kao i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 43

Za sahranjivanje i druge pogrebne usluge u vezi sa sahranjivanjem (opremanje umrlih, prevoz posmrtnih ostatka, čuvanje posmrtnih ostataka do sahranjivanja, sprovođenje ceremonije sahranjivanja i dr.), preduzeće, odnosno preduzetnik utvrđuje cenu usluge na osnovu elemenata za obrazovanje cena komunalnih usluga utvrđenih Zakonom o komunalnim delatnostima, uz saglasnost osnivača.

Cena usluge iz stava 1. ovog člana plaća se i prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka.

Član 44

Za zakup, korišćenje, uređivanje i održavanje objekata na groblju, kao i za korišćenje usluga na groblju (održavanje puteva i staza, prostora između grobnih mesta, zelenila, javne rasvete, čistoće i reda i dr.), korisnik grobnog mesta plaća naknadu.

Naknadu iz stava 1. ovog člana, uz saglasnost osnivača, utvrđuje preduzeće, odnosno preduzetnik u godišnjem iznosu i ova naknada se plaća za period od jedne do pet godina unapred, najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za koji je ova naknada već plaćena.

Sredstva za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se iz naknade za korišćenje grobnog mesta.

VI POSTUPANJE I OVLAŠĆENJE GRADA, ODNOSNO GRADSKE OPŠTINE U SLUČAJU PREKIDA U OBAVLJANJU KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 45

Ako dođe do poremećaja ili prekida u obavljanju poslova na uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju usled više sile ili drugih razloga koji se nisu mogli predvideti, odnosno sprečiti, preduzeće, odnosno preduzetnik obavezno je da odmah, bez odlaganja, preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida, i to:

1. radno angažuje zaposlene na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida u obavljanju poslova održavanja i uređivanja groblja i sahranjivanja;

2. hitno popravi i zameni instalacije i uređaje kojima se obezbeđuje obavljanje poslova, kao i zaštiti komunalne objekte i uređaje od daljih kvarova ili havarija, i

3. preduzme i druge mere koje utvrdi nadležna organizaciona jedinica gradske uprave, odnosno organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za komunalne poslove.

Član 46

U slučajevima iz člana 45. ove odluke preduzeće, odnosno preduzetnik, obavezno je da istovremeno sa preduzimanjem mera obavesti organizacionu jedinicu Gradske uprave, odnosno organizacionu jedinicu uprave gradske opštine nadležnu za komunalne poslove o razlozima poremećaja ili prekida, kao i o preduzetim merama.

Kada organizaciona jedinica uprave iz stava 1. ovog člana primi obaveštenje, dužna je da bez odlaganja:

1. naredi mere za zaštitu komunalnih objekata koji su ugroženi, kao i druge imovine;

2. predloži mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere u cilju obavljanja komunalne delatnosti;

3. angažuje drugo preduzeće ili preduzetnika da obavlja poslove uređivanja i održavanja groblja i sahranjivanje do otklanjanja poremećaja, i

4. utvrdi razloge i eventualno odgovornost za poremećaj, odnosno prekid u obavljanju delatnosti, kao i odgovornost za naknadu eventualne štete.

Član 47

U slučaju prekida u obavljanju poslova na uređivanju i održavanju grobalja i sahranjivanju usled štrajka, preduzeće, odnosno preduzetnik, obavezno je da obezbedi minimum procesa rada u skladu sa aktom osnivača. Kad takav akt nije donet, mogu se preduzeti posebne mere utvrđene Zakonom o komunalnim delatnostima ako bi usled toga mogla da nastupi neposredna opasnost ili izuzetno teške posledice za život i zdravlje ljudi i bezbednost ljudi i imovine, ili drugih neophodnih uslova za život i rad korisnika ove komunalne usluge.

VII NADZOR

Član 48

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke i nad zakonitošću rada preduzeća, odnosno preduzetnika za područje gradskih opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove, a za područje gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i drugih akata donetih na osnovu ove odluke vrši organizaciona jedinica uprave nadležna za poslove komunalne inspekcije, ako pojedini poslovi tog nadzora nisu posebnim propisima stavljeni u nadležnost drugog organa.

Kontrolu primene ove odluke i komunalno-policijske poslove, u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima vrši komunalna policija.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 49

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

- ne postupi po odredbama čl. 8.; 9. stav 3; 11. stav 4; 14; 17; 18; 19; 21; 26. stav 2; 28; 31. stav 2; 33; 36; 37. stav 2; 38. stav 1; 39; 41, 45. i 46. ove odluke;

- pismeno ne saopšti licu koje se stara o sahranjivanju, dan i vreme ukopa, odnosno polaganja urne (član 34).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000,00 do 75.000,00 dinara i odgovorno lice u preduzeću.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara preduzetnik.

Član 50

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje postupi protivno odredbama člana 22. stav 3. ove odluke.

Član 51

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. postupi protivno odredbama tač. 1-6. stava 1. člana 12. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000,00 dinara i odgovorno lice u preduzeću.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 30.000,00 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz st. 1-3 ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Član 52

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje postupi protivno odredbama čl. 11, 12, 14. i 40. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 53

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o sahranjivanju i grobljima ("Službeni list grada Beograda", br. 22/90, 15/91, 23/92, 9/93, 25/93, 31/93, 4/94, 20/94, 2/95 i 6/99).

Član 54

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".