ODLUKA

O PRUŽANJU USLUGA PRAVNE POMOĆI U GRADU SOMBORU

("Sl. list Grada Sombora", br. 9/2015)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom o pružanju usluga pravne pomoću u gradu Somboru uređuje se pravo na pravnu pomoć (besplatnu ili uz plaćanje naknade), oblici ostvarivanja pravne pomoći, uslovi ostvarivanja pravne pomoći i korisnici pravne pomoći (u daljem tekstu: Odluka).

Pravna pomoć građanima na teritoriji grada Sombora pruža se u Odeljenju za opštu upravu Gradske uprave grada Sombora.

Član 2

Pravna pomoć se pruža građanima koji imaju prebivalište ili boravište na teritoriji grada Sombora, u postupku ostvarivanja njihovih prava i izvršenju njihovih obaveza pred organima uprave, pravosudnim i drugim organima.

Gradska uprava pruža pravnu pomoć građanima u granicama svog ovlašćenja, koje se sastoji u obavezi pružanja pravne pomoći korisnicima, u obimu i oblicima predviđenim Odlukom.

II OBLICI OSTVARIVANJA PRAVNE POMOĆI

Član 3

Pružanje pravne pomoći obuhvata:

1. davanje pravnih saveta i pružanje pomoći u popunjavanju raznih obrazaca

2. sastavljanje isprava (ugovora, zaveštanja i dr.) i

3. sastavljanje podnesaka (molbe, zahtevi, predlozi, prijave, prigovori, tužbe, žalbe i dr.).

III USLOVI PRUŽANJA PRAVNE POMOĆI

Član 4

U postupku sticanja prava na pružanje pravne pomoći građani podnose zahtev ovlašćenom licu koje pruža pravnu pomoć.

Usluga pravne pomoći pruža se uz, ili bez plaćanja propisane naknade.

Član 5

Pružanje pravne pomoći neće se izvršiti:

- ako bi to bilo štetno po interese podnosioca zahteva,

- ako bi pružanje pravne pomoći bilo u suprotnosti sa zakonom, odredbama postupka ili interesima grada Sombora, javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Sombor,

- ako je u istoj pravnoj stvari pružena pravna pomoć protivnoj strani,

- ako se iz samog zahteva, dokaza i činjenica na kojima se zasniva zahtev očigledno može zaključiti da je takav zahtev neosnovan,

- ako je reč o neopravdanom vođenju postupka (kada je podnosilac zahteva u očiglednom nesrazmeru sa stvarnim izgledom na uspeh, ili kada želi da vodi postupak radi postizanja svrhe koja je suprotna načelima poštenja i morala).

IV KORISNICI PRAVNE POMOĆI

1. Korisnici besplatne pravne pomoći

Član 6

Korisnik pravne pomoći je fizičko lice koje ispunjava uslove za pružanje pravne pomoći propisane Odlukom.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć stiču:

a) lica koja imaju prebivalište na teritoriji grada Sombora, koji s obzirom na svoj materijalni položaj ne bi mogli ostvariti određena prava, bez ugrožavanja sopstvenog izdržavanja i izdržavanja članova svoje porodice sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu, i to:

- lica, korisnici novčane socijalne pomoći,

- nezaposleni, bez drugih redovnih primanja ili prihoda,

- korisnici, čija su primanja ispod propisane prosečne zarade u Republici Srbiji,

- osobe sa invaliditetom, čija su primanja ispod propisane prosečne zarade u Republici Srbiji,

- lica potpuno lišena poslovne sposobnosti,

- deca bez roditeljskog staranja,

- porodice ili samohrani roditelji sa jednim ili više maloletne dece, koji ostvaruju pravu na dečiji dodatak,

- lica koja ostvaruju pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu,

- žrtve nasilja nad ženama, porodičnog i rodno zasnovanog nasilja,

- student bez roditeljskog staranja,

- druga lica, koja pripadaju osetljivoj društvenoj grupi (žrtve trgovine ljudima, interno raseljena lica, civilne žrtve rata i dr.),

- lica čija je imovina oštećena ili uništena u značajnom obimu usled elementarnih nepogoda ili drugih nesreća za vreme dok traju posledice, a najkasnije do pet godina od dana kada je šteta nastala,

b) lica koja imaju boravište na teritoriji grada Sombora, kada je za ostvarivanje njihovih prava nadležan državni organ Republike Srbije, koja su očigledno slabog materijalnog stanja, ili pripadaju nekoj od posebno ugroženih grupa (izbeglice, žrtve trgovine ljudima, žrtve nasilja u porodici i dr.).

Utvrđivanje pripadnosti kategoriji lica koja imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć vrši se na osnovu rešenja, potvrde, odluke, izvoda, legitimacije ili na osnovu izjave korisnika ili drugog dokaznog sredstva, kojima se može dokazati odgovarajući status korisnika.

Prava na opšte informacije o pravima i obavezama, pravne savete i pomoć u popunjavanju obrazaca imaju sva lica bez obzira na uslove za ostvarivanje besplatne pravne pomoći.

2. Korisnici koji ostvaruju pravo na pravnu pomoć uz plaćanje naknade

Član 7

Građanima se pravna pomoć pruža uz naknadu za usluge, na način i u slučajevima utvrđenih Odlukom.

Građanima koji nemaju status korisnika besplatne pravne pomoći, pravna pomoć se pruža uz obavezu korisnika na plaćanje odgovarajuće novčane naknade.

Visina naknade određuje se prema važećoj Advokatskoj tarifi u Republici Srbiji, u vreme obavljanja usluga, umanjene za 50%. Izuzetno u slučajevima sastavljanja izjava, molbi, predloga, prijava, naknada se umanjuje za 75% prema važećoj Advokatskoj tarifi u Republici Srbiji u vreme obavljanja usluga.

Za sastavljanje ugovora, zaveštanja, punomoćja i nasledničkih izjava, korisnici pravne pomoći, bez obzira kojoj kategoriji pripadaju, dužni su da plaćaju novčanu naknadu prema važećoj Advokatskoj tarifi u Republici Srbiji, u vreme obavljanja usluga, umanjene za 50%.

Novčana naknada se uplaćuje u korist Budžeta grada Sombora.

V PRAVA I DUŽNOSTI RADNIKA

Član 8

Ovlašćeno lice dužno je da stavi pečat Odeljenja za opštu upravu na svaku ispravu ili podnesak koji je sastavljen i da ga potiše.

Ovlašćeno lice je samostalno u pružanju pravne pomoći i samo odlučuje koja će pravna sredstva upotrebiti u korist stranke.

Član 9

Ovlašćeno lice za pružanje pravne pomoći dužno je, da savesno pruža pravnu pomoć u skladu sa zakonom i Kodeksom profesionalne advokatske etike.

Ovlašćeno lice je dužno da čuva kao tajnu ono što mu je stranka poverila.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Rešenje o vrsti pravne pomoći i naknadi troškova u vezi sa radom Odseka za pravnu pomoć ("Sl. list opštine Sombor" br. 5/93).

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".