PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA STRUČNU OSPOSOBLJENOST I POSEBNU OSPOSOBLJENOST KOJE TREBA DA ISPUNI KANDIDAT ZA INSTRUKTORA ZA TRANSPORT OPASNOG TERETA U VAZDUŠNOM SAOBRAĆAJU

("Sl. glasnik RS", br. 93/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom se utvrđuju uslovi za stručnu osposobljenost i posebnu osposobljenost koje treba da ispuni kandidat za instruktora za transport opasnog tereta u vazdušnom saobraćaju i obrazac ovlašćenja za obavljanje poslova instruktora.

Član 2

Stručnu obuku lica zaposlenih na poslovima u transportu opasnog tereta sprovodi instruktor za transport opasnog tereta u vazdušnom saobraćaju (u daljem tekstu: instruktor), u skladu sa zakonom kojim se uređuje transport opasnog tereta.

Instruktor može da bude lice koje ispunjava sledeće uslove:

1) stručno je osposobljeno za poslove u transportu opasnog tereta u vazdušnom saobraćaju;

2) posebno je osposobljeno za stručnu obuku lica koja obavljaju poslove u transportu opasnog tereta u vazdušnom saobraćaju.

Član 3

Kandidat za instruktora ispunjava uslov koji se odnosi na stručnu osposobljenost ako je završio osnovnu obuku iz oblasti transporta opasnog tereta u vazdušnom saobraćaju, u skladu sa programom stručnog osposobljavanja koji je odobrila organizacija nadležna za civilno vazduhoplovstvo (u daljem tekstu: organizacija).

Obuka iz stava 1. ovog člana mora da odgovara kategoriji osoblja koje kandidat namerava da obučava ili kategoriji osoblja koje vrši prihvat opasnog tereta na prevoz vazdušnim putem i da bude u skladu sa uslovima utvrđenim važećim izdanjem Tehničkih instrukcija za siguran transport opasnog tereta vazdušnim putem.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, organizacija može da prizna ispunjenost uslova koji se odnosi na stručnu osposobljenost kandidatu za instruktora za transport opasnog tereta koji je završio obuku za obavljanje poslova u transportu opasnog tereta u vazdušnom saobraćaju, koju je odobrio nadležni organ strane države ili obuku koju je sprovela Međunarodna asocijacija avio-prevozilaca (International Air Transport Association, IATA) ili Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (International Civil Aviation Organization, ICAO), ako je obuka usaglašena sa važećim izdanjem Tehničkih instrukcija za siguran transport opasnog tereta vazdušnim putem (ICAO Dokument broj 9284 AN/905).

Član 4

Kandidat za instruktora ispunjava uslov koji se odnosi na posebnu osposobljenost ako je:

1) stekao znanje iz oblasti metodike nastave u okviru sistema obrazovanja Republike Srbije ili završio specijalizovanu obuku za predavača ("train the trainer" ili druga ekvivalentna obuka);

2) položio proveru znanja za obavljanje poslova instruktora koju sprovodi organizacija.

Provera znanja iz stava 1. ovog člana se sprovodi iz one oblasti transporta opasnog tereta u vazdušnom saobraćaju koja odgovara kategoriji osoblja za koju je kandidat podneo zahtev.

Član 5

Kandidatu koji je položio proveru znanja iz člana 4. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika, organizacija izdaje ovlašćenje za obavljanje poslova instruktora koje sadrži kategoriju osoblja za čiju obuku je instruktor ovlašćen, u skladu sa zakonom kojim se uređuje transport opasnog tereta.

Ovlašćenje za obavljanje poslova instruktora se izrađuje dvojezično, na srpskom i na engleskom jeziku, na hartiji ili drugom materijalu bele boje, dimenzija 210 x 297 mm (format A4), i dato je na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

 

OVLAŠĆENJE ZA OBAVLJANJE POSLOVA INSTRUKTORA ZA TRANSPORT OPASNOG TERETA U VAZDUŠNOM SAOBRAĆAJU

 

DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA REPBULIKE SRBIJE
CIVIL AVIATION DIRECTORATE OF THE REPUBLIC OF SERBIA

Na osnovu člana 72. stav 3. Zakona o transportu opasnog tereta ("Službeni glasnik RS", broj 88/10) i dole naznačenih uslova, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije izdaje
Pursuant to Article 72, paragraph 3 of the Transport of Dangerous Goods ("Official Gazzette of the RS", No. 88/10) and the conditions specified below, the Civil Aviation Directorate of the Republic of Serbia hereby issues

OVLAŠĆENJE
ZA OBAVLJANJE POSLOVA ISTRUKTORA ZA TRANSPORT OPASNOG TERETA U VAZDUŠNOM SAOBRAĆAJU

AUTHORIZATION
INSTRUCTOR FOR TRANSPORT OF DANGEROUS GOODS IN AIR TRANSPORT

Broj -

_ _ _

No.

_________________________________
Prezime i ime imaoca
Last and first name of holder

_________________________________
Datum i mesto rođenja
Date and place of birth

_________________________________
JMBG ili broj pasoša
ID or passport number

na osnovu kojeg stiče pravo da, u skladu sa Pravilnikom o uslovima za stručnu osposobljenost i posebnu osposobljenost koje treba da ispuni kandidat za instruktora za transport opasnog tereta u vazdušnom saobraćaju, vrši obuku sledećih kategorija osoblja:
on the basis of which confers the right, in accordance with the Regulation on the expertise and special skills instructor for the transport of dangerous goods by air transport, the training of staff following categories:

 

Datum izdavanja: _________________

 

Datum važenja: _________________

Date of issue:

 

Date of expiry:

 

 

 

 

 

Potpis:

 

 

Signed:

 

 

M.P.
Stamp

Direktor
Direktorata civilnog vazduhoplovstva

 

 

Director of
Civil Aviation Directorate