ODLUKA

O DRŽANJU I ZAŠTITI DOMAĆIH I EGZOTIČNIH ŽIVOTINJA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 1/2012, 4/2015 i 10/2015)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se držanje domaćih životinja i kućnih ljubimaca u nekomercijalne svrhe, mesto i način izvođenja kućnih ljubimaca, a naročito pasa i mačaka na javne površine, organizovanje zoohigijenske službe i obezbeđivanje prihvatilišta za napuštene životinje na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Domaćim životinjama u smislu ove odluke smatraju se životinje koje je čovek odomaćio i čiji opstanak zavisi od neposredne brige čoveka, i to:

1) kunići,

2) golubovi,

3) živina,

4) nojevi,

5) kopitari i papkari.

Član 3

Kućni ljubimci u smislu ove odluke su životinje koje se drže radi druženja, i to psi i mačke.

Držanje egzotičnih i divljih životinja kao kućnih ljubimaca može se obavljati u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Član 4

Držanje domaćih životinja i kućnih ljubimaca zavisi od vrste stambenog objekta i područja teritorije grada Sremska Mitrovica u kome se stambeni objekat nalazi.

Vrste stambenih objekata, u smislu ove odluke su:

1) objekti višeporodičnog stanovanje (u daljem tekstu: stambena zgrada);

2) objekti porodičnog stanovanja na području grada Sremska Mitrovica, gradskog naselja Mačvanska Mitrovica i prigradskog naselja Laćarak;

3) objekti porodičnog stanovanja na području ostalih naseljenih mesta na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Član 5

Dvorište u smislu odredaba ove odluke je preostali deo građevinske parcele ograđen ili neograđen, koji pripada stambenoj zgradi, odnosno porodičnom stambenom objektu.

Dvorište iz stava 1. ovog člana koje se nalazi uz površinu javne namene i površinu u javnom korišćenju, a u kome se drže domaće životinje i kućni ljubimci (u daljem tekstu: životinje), mora biti ograđeno.

Član 6

Držalac domaćih životinja odnosno kućnih ljubimaca u smislu ove odluke je svako fizičko lice koje je kao vlasnik odnosno držalac (u daljem tekstu: držalac životinje) odgovorno za život, zaštitu zdravlja i dobrobit životinje.

Član 7

Držalac životinja obavezan je da drži životinju na način kojim ne ugrožava njenu dobrobit, da joj obezbedi adekvatan smeštaj, neophodnu negu, pravilnu ishranu, odgovarajuće higijensko-sanitarne uslove prostora u kom boravi i zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

II DRŽANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

1. Kunići

Član 8

U dvorištu u objektima iz člana 4. stav 2. tačka 2. i 3. ove odluke u u posebno izgrađenom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu, mogu da se drže kunići, pod uslovom da se njihovim držanjem ne zagađuje okolina i ne uznemiravaju treća lica.

U posebno izgrađenom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu iz stava 1. ovog člana, mogu da se drže najviše dva kunića na jednom kvadratnom metru.

Kunići se mogu držati u zajedničkom dvorištu porodičnog stambenog objekta i dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih suvlasnika porodične kuće, odnosno vlasnika porodičnih kuća.

Član 9

Objekat za držanje kunića, mora biti udaljen najmanje 10 m od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli i 15 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

2. Živina

Član 10

U dvorištu u objektima iz člana 4. stav 2. tačka 2. i 3. ove odluke u u posebno izgrađenom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu, može da se drži živina, pod uslovom da se njihovim držanjem ne zagađuje okolina i ne uznemiravaju treća lica.

Na području grada Sremska Mitrovica koje se nalazi unutar granice koja ide ulicom: Stari šor, Arsenija Čarnojevića, Kuzminska, Vodna, Promenada i Ribarske obale, zabranjeno je držanje živine.

U posebno izgrađenom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu iz stava 1. ovog člana, može da se drži najviše tri komada živine na jednom kvadratnom metru.

Živina se može držati u zajedničkom dvorištu objekta porodičnog stanovanja i dvorištu sa većim brojem objekata porodičnog stanovanja po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih suvlasnika objekta porodičnog stanovanja, odnosno vlasnika objekata porodičnog stanovanja.

Član 11

Posebno izgrađeni objekat, ograđen prostor ili kavez mora da bude udaljen najmanje 5 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli i 10 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli.

3. Golubovi

Član 12

Golubovima se, u smislu ove odluke, smatraju golubovi pismonoše, golubovi visokoletači i ukrasni golubovi.

Član 13

Golubovi se mogu držati na krovu ili tavanu u stambenoj zgradi, u posebno ograđenom prostoru, uz prethodno pribavljenu saglasnost svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade.

Golubovi se mogu držati na tavanu ili terasi u objektu porodičnog stanovanja, u posebno ograđenom prostoru.

Golubovi se mogu držati i u dvorištu objekta porodičnog stanovanja, u posebno ograđenom prostoru, pod uslovom da je udaljen najmanje deset metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekata na susednoj parceli.

U dvorištu stambene zgrade, zajedničkom dvorištu objekta porodičnog stanovanja, u dvorištu sa većim brojem objekata porodičnog stanovanja, golubovi se mogu držati u posebno ograđenom prostoru, pod uslovom da je udaljen najmanje 10 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekata na susednoj parceli, i po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika objekta porodičnog stanovanja odnosno saglasnosti svih vlasnika objekata porodičnog stanovanja.

Član 14

U objektima iz prethodnog člana, golubovi se mogu držati pod uslovom da se ne uznemiravaju treća lica i da se ne zagađuje okolina.

4. Nojevi

Član 15

U dvorištu u objektima stanovanja iz člana 4. stav 2. tačka 2. i 3. ove odluke, mogu da se drže nojevi u posebno izgrađenim objektima, pod uslovom da se njihovim držanjem ne zagađuje okolina i ne uznemiravaju treća lica.

Na području grada Sremska Mitrovica koje se nalazi unutar granice koja ide ulicom: Stari šor, Arsenija Čarnojevića, Kuzminska, Vodna, Promenada i Ribarske obale, zabranjeno je držanje nojeva.

Na području grada Sremska Mitrovica koje se nalazi izvan granice područja iz prethodnog stava i u gradskom naselju Mačvanska Mitrovica, u posebno izgrađenom objektu ili ispod nastrešnice, može da se drži do šest nojeva, i to na prvih deset kvadrata jedan noj, a na svakih sledećih sedam kvadratnih metara još jedan noj.

Izuzetno, u letnjim mesecima, nojevi mogu da se drže ispod nadstrešnice, pod uslovom da se njihovim držanjem ne zagađuje okolina i ne uznemiravaju treća lica.

Član 16

Posebno izgrađen objekat ili nadstrešnica iz člana 15. ove odluke, moraju da budu udaljeni od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli najmanje 15 metara, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 20 metara.

Član 17

Nojevi se mogu držati u zajedničkom dvorištu porodičnog stambenog objekta i dvorištu sa većim brojem porodičnih stambenih objekata po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih suvlasnika porodičnog stambenog objekta, odnosno vlasnika porodičnih stambenih objekata.

5. Kopitari i papkari

Član 18

Kopitari u smislu ove odluke su: konji, magarci, mazge i mule, a papkari: goveda, ovce, koze i svinje.

U dvorištima objekata iz člana 4. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, kopitari i papkari mogu da se drže u posebno izgrađenim objektima, pod uslovom da se njihovim držanjem ne zagađuje okolina i ne uznemiravaju treća lica.

Posebno izgrađeni objekti iz stava 2. ovog člana, moraju da budu izgrađeni od čvrstog materijala, da budu osvetljeni, sa prozorima i sa otvorima za ventilaciju okrenutim prema sopstvenom dvorištu.

Izuzetno, u letnjim mesecima kopitari i papkari mogu da se drže i ispod nadstrešnice, pod uslovom da se obezbedi odvođenje nečistoće i vode u jamu za osoku.

Jama za osoku mora da bude od betona ili drugog vodonepropusnog materijala, sa poklopcem i sa dnom ispod nivoa đubrišta.

Jama za osoku mora da bude udaljena od česme, bunara ili drugog izvora vodosnabdevanja najmanje 20 metara, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli, najmanje 15 metara.

Jama za osoku mora redovno da se čiste.

Jama za osoku ne može da se priključi na javnu kanalizaciju.

Član 19

Posebno izgrađen objekat iz člana 18. stav 2. ove odluke, mora da bude udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli najmanje 10 metara, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli, najmanje 15 metara.

Nadstrešnica iz člana 18. stav 3. ove odluke, mora da bude udaljena od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli najmanje 15 metara, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli, najmanje 20 metara.

Član 20

Vlasnik ili korisnik objekta porodičnog stanovanja iz člana 4. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, mora da izgradi đubrište za čvrst stajnjak od betona ili drugog vodonepropusnog materijala.

Dno đubrišta za stajnjak mora da bude izgrađeno u nagibu ka sabirnom kanalu - kineti za sakupljanje oceđene vode iz stajnjaka, a sabirni kanal mora da se uliva u jamu za osoku.

Đubrište mora redovno da se čisti.

Član 21

U posebno izgrađenom objektu se može držati određen broj kopitara i papkara u zavisnosti od površine objekta i to:

- goveda, konji, magarci, mazge i mule - po jedna životinja na prvih 15 m2, a na svakih sledećih 10 m2 još po jedna životinja;

- ovce, koze i svinje - po jedna životinja na svaka 4 m2.

Član 22

Zabranjeno je držanje papkara i kopitara u objektima porodičnog stanovanja iz člana 4. stava 2. tačka 2. ove odluke, na području:

- grada Sremska Mitrovica koje se nalazi unutar granice koja ide ulicom: Promenada, ulicom Muzejskom, ulicom Zanatlijskom, ulicom Ribarske obale, Bulevarom Konstantina Velikog do ulice Antona Smaženka i ulice Miloša Obilića, ulicom Miloša Obilića, ulicom Dušana Popovića, ulicom Tarasa Ševčenka do ukrštanja sa ulicom Petra Preradovića, delom ulice Petra Preradovića do ukrštanja sa Bulevarom Aleksandra Karađorđevića, Bulevarom Aleksandra Karađorđevića do ukrštanja sa ulicom Palanka, ulicom Palanka do ulice Marka Aurelija i saobraćajnice do teretnog Mosta, ulicom Stevana Sremca, sastavljajući krug sa ulicom Promenada;

- u naselju Severno od Planinske unutar granice koja ide sledećim ulicama: ulicom Posavskog odreda do ukrštanja sa ulicom Stevana Mokranjca, ulicom Fruškogorskog odreda do ukrštanja sa ulicom Kuveždinska, ulicom Kuveždinska do ulice Planinska, ulicom Planinska do ukrštanja sa ulicom Posavskih odreda;

- u naselju KPD unutar granice koja ide sledećim ulicama: ulicom Mileve Marić, ulicom Zmaj Ognjenog Vuka, ulicom Šišatovačka do ulice Fruškogorska, ulica Fruškogorska i ulica dr Milana Kostića;

- u gradskom naselju Mačvanska Mitrovica u ulici Mačvanski kej. Pored područja iz stava 1. ovog člana zabranjeno je držati papkare i kopitare i u drugim delovima grada i gradskog naselja na najbližoj udaljenosti od 100 metara od zdravstvenih i obrazovnih objekata, kao i u stambenim naseljima visokogradnje.

Član 23

U dvorištima porodičnih stambenih objekata iz člana 4. stav 2. tačka 2. ove odluke, u objektima za držanje domaćih životinja, mogu da se drže, pod uslovima i na način propisan ovom odlukom: papkari do tri grla, a njihov podmladak do četiri meseca starosti, i to:

- u gradu Sremska Mitrovica u području koje se nalazi izvan granica područja iz člana 22. stav 1. alineja 1. i 2. i 3. ove odluke i

- u gradskom naselju Mačvanska Mitrovica osim ulice Mačvanski kej.

U objektima porodičnog stanovanja iz stava 1. ovog člana zabranjeno je držanje kopitara.

Član 24

Ako objekte porodičnog stanovanja iz člana 4. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, koristi više vlasnika ili korisnika, papkari i kopitari mogu da se drže pod uslovima i na način propisan ovom odlukom, samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici.

IV DRŽANJE PČELA

Član 25

Pčelinjak se postavlja tako da ne smeta u korišćenju stambenih, poslovnih, ekonomskih i pomoćnih objekata, javnih puteva i parcela na kojima se obavlja određena delatnost ili uzgajaju poljoprivredne kulture, a po mogućnosti ispred pčelinjaka podigne zaštitni zid u visini od 2 metra (zaštitno zelenilo, ograda ili druga prepreka).

Član 26

Pčelinjak do 10 košnica može se postaviti u dvorištu porodične stambene zgrade, bašti, vrtu, ili voćnjaku u naseljenom mestu, pod uslovom da bude udaljen najmanje 10 metara od regulacione linije i susedne parcele i najmanje 40 metara od susednog stambenog odnosno poslovnog objekta.

Pčelinjak preko 10 košnica može se postavljati u dvorištu porodične stambene zgrade, bašti, vrtu, ili voćnjaku u naseljenom mestu, pod uslovom da bude udaljen najmanje 50 metara od regulacione linije i susednih parcela.

Član 27

Pčelinjak se može postaviti i van naseljenog mesta ako se obezbedi najmanja udaljenost od 10 metara od regulacione linije puta ili susednih poljoprivrednih parcela odnosno od objekata za odmor i rekreaciju, kao i drugih objekata izgrađenih van naseljenog mesta.

Član 28

Izuzetno od odredaba člana 26. i 27. ove odluke, pčelinjak se može postaviti i na manjoj udaljenosti, ako se sa tim saglase suvlasnici odnosno korisnici susednih parcela.

Član 29

Pčelinjaci moraju imati vidno istaknuto ime i prezime i punu adresu držaoca pčela, a košnice moraju biti obeležene rednim brojem.

IV UKRASNE I EGZOTIČNE PTICE

Član 30

U stambenoj zgradi, u stanu, mogu da se drže ukrasne i egzotične ptice u broju i na način kojim se treća lica ne ometaju u mirnom korišćenju stanova.

U porodičnom stambenom objektu iz člana 4. stav 2. tač. 2. i 3. ove odluke, u posebnim objektima ili u kavezima u dvorištu, mogu da se drže ukrasne i egzotične ptice pod uslovom da se ne uznemiravaju treća lica i da se ne zagađuje okolina.

V DRŽANJE KUĆNIH LJUBIMACA

1. Psi i mačke

Član 31

Psi i mačke se mogu držati u stanu u objektu višeporodičnog stanovanja i u objektu porodičnog stanovanja na način kojim se obezbeđuje njihova dobrobit, pod uslovom da se ne ugrožavaju i uznemiravaju ljudi i okolina.

Član 32

U objektima višeporodičnog stanovanja u jednom stanu mogu da se drže najviše jedan pas i jedna mačka, a njihov podmladak najduže do četiri meseca starosti, na način kojim se obezbeđuje njihova dobrobit.

U zajedničkom stanu u objektima iz stava 1. ovog člana, psi i mačke mogu da se drže samo ako postoji saglasnost svih sustanara.

Član 33

Zabranjeno je držanje pasa i mačaka i ostavljanje istih bez nadzora držaoca na balkonu, terasi i lođi koja pripada stanu.

Član 34

Izuzetno, psi i mačke se mogu držati i u zajedničkim prostorijama u stambenoj zgradi i to najviše jedan pas i jedna mačka, po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova zgrade.

Dozvoljeno je uvođenje psa i mačke u lift stambene zgrade ukoliko je prazan. Prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade, pas mora biti na povocu pod neposrednom kontrolom držaoca.

Član 34a

Posebno izgrađeni objekti iz stava 2. ovog člana, moraju da budu izgrađeni od čvrstog materijala, da budu osvetljeni, sa prozorima i sa otvorima za ventilaciju okrenutim prema sopstvenom dvorištu.

Član 35

U dvorištu objekta porodičnog stanovanja iz člana 5. stav 2. tačke 2. i 3. ove odluke u ograđenom prostoru ili odgovarajućoj kućici, može se držati najviše dva psa i tri mačke, a njihov podmladak najduže do četiri meseca starosti.

Član 35a

Ukoliko se odgajivači pasa i mačaka istim bave u komercijalne svrhe, odgajivačnica mora da bude registrovana kod nadležnog Državnog organa.

Član 36

Psi i mačke se mogu držati u dvorištu objekta višeporodičnog stanovanja, zajedničkom dvorištu objekta porodičnog stanovanja i u dvorištu sa većim brojem porodičnih stambenih objekata u ograđenom prostoru ili odgovarajućoj kućici, po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika porodičnog stambenog objekta odnosno saglasnosti svih vlasnika porodičnih stambenih objekata, na način da se njihovim držanjem ne uznemiravaju treća lica.

Član 37

Ograđen prostor, odnosno odgovarajuća kućica iz člana 35. i 36. ove odluke, mora biti udaljen najmanje 10 metara od najbližeg objekta višeporodičnog stanovanja ili poslovnog objekta na susednoj parceli, odnosno objekta porodičnog stanovanja u dvorištu sa većim brojem objekata porodičnog stanovanja.

Izuzetno od stava 1. ovog člana ograđen prostor odnosno odgovarajuća kućica kod registrovane odgajivačnice mora biti udaljena od stambenog ili poslovnog objekta najmanje 20 metara.

Član 38

Ulazna kapija dvorišta objekta višeporodičnog stanovanja, dvorišta objekta porodičnog stanovanja, zajedničkog dvorišta objekta porodičnog stanovanja i dvorišta sa većim brojem objekata porodičnog stanovanja u kome se drži pas, mora biti vidno označena tablom sa crtežom i natpisom koji ukazuje na prisustvo psa.

Izvođenje kućnih ljubimaca na površine javne namene i površine u javnom korišćenju

Član 39

Površina javne namene i površine u javnom korišćenju (u daljem tekstu: javne površine), u smislu odredaba ove odluke su: javne saobraćajne površine, javne zelene površine, površine oko objekta javne namene i neizgrađeno građevinsko zemljište namenjeno za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina i površine koje planskim dokumentom nisu određene kao površine javne namene, a dostupne su većem broju građana, kao što su izgrađene i uređene saobraćajne i zelene površine unutar i između blokova zgrada, između zgrada, pasaži i sl.

Član 40

Na javne površine mogu se izvoditi psi koji su vakcinisani protiv besnila i trajno obeleženi u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Na javne površine mogu se izvoditi mačke koje su vakcinisane protiv besnila u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Član 41

Držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa na javnu površinu, dužan je da psa izvodi na povodniku sa brnjicom.

Držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa, snosi punu odgovornost za njegovo ponašanje na javnoj površini.

Član 42

Pas se može puštati sa povodnika da se slobodno kreće samo na javnoj zelenoj površini ili njenom delu, koje odredi Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica" (u daljem tekstu: Direkcija) po prethodno pribavljenoj saglasnosti gradske uprave nadležne za komunalne poslove.

Direkcija može odrediti javnu zelenu površinu na kojoj je zabranjeno izvođenje pasa, na način utvrđen u stavu 1. ovog člana.

Direkcija je dužna na javnoj zelenoj površini iz stava 1. i 2. ovog člana postavi vidne oznake, na kojima je naznačeno u kojim delovima je dozvoljeno slobodno kretanje pasa, odnosno na kojim javnim zelenim površinama je zabranjeno izvođenje pasa.

Član 43

Zabranjeno je, na javnoj površini iz člana 42. ove odluke:

- uvoditi kuje u teranju i bolesne pse;

- korišćenje ovih površine od strane profesionalnih trenera pasa za obavljanje obuke pasa;

- unošenje staklene ambalaže;

- unošenje i ostavljanje hrane;

- šišanje i četkanje pasa.

Zabrane iz stava 1. ovog člana moraju biti vidno istaknute, o čemu se stara Direkcija.

Član 44

Ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja, na bilo koji način isprlja javnu površinu, držalac životinje, odnosno lice koje izvodi psa ili mačku, obavezan je da isprljanu površinu bez odlaganja očisti.

O postavljanju i održavanju opreme za odlaganje fekalija pasa i mačaka na javnim površinama iz člana 39. ove odluke, stara se Direkcija.

Član 45

Zabranjeno je uvoditi pse i mačke u:

1) objekte koje koriste organi državne uprave i lokalne samouprave;

2) objekte i prostorije za zdravstvenu zaštitu građana;

3) objekte i prostorije u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna delatnost i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata;

4) objekte za proizvodnju, kontrolu i promet lekova;

5) objekte za proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica;

6) verske objekte.

Vlasnici, odnosno korisnici ostalih objekata u javnom korišćenju, ističu na vidnom mestu obaveštenje o slobodnom uvođenju, odnosno zabrani uvođenja pasa i mačaka u objekat.

Član 46

Zabranjeno je izvoditi na javne površine i van prostora u kome borave, egzotične i divlje životinje koje se drže kao kućni ljubimci, osim prilikom promene mesta boravka i odvođenja kod veterinara, i to u odgovarajućim transporterima, prilagođenim vrsti i veličini životinje.

V ZOOHIGIJENSKA SLUŽBA

Član 47

Zoohigijenska služba obavlja na teritoriji grada Sremska Mitrovica obavlja poslove:

- hvatanja, prevoza i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja u prihvatilište za životinje;

- neškodljivo uklanjanje leševa životinja sa javnih površina;

- transport ili organizovanje transporta leševa životinja sa javnih površina do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu;

- kontrole i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka;

- sprovođenje mera kontrole i smanjenja populacije štetnih organizama, glodara i insekata sprovođenjem mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na površinama javne namene.  

Poslovi iz stava 1. ovog člana na teritoriji grada Sremska Mitrovica poveravaju se JKP "Komunalije" Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: JKP), s tim što poslove iz stava 1. alineje 2. i 3. ovog člana na području grada Sremska Mitrovica, gradskog naselja Mačvanska Mitrovica i prigradskog naselja Laćarak obavlja JKP, a u naseljenim mestima mesna zajednica u saradnji sa JKP.

Poslovi organizovanog hvatanja napuštenih i izgubljenih životinja, moraju se obavljati sa savremenim metodama i na human način, uz primenu odgovarajuće opreme i prevoznih sredstava, na način da se sa životinjom mora postupati tako da se prouzrokuje najmanji stepen bola, patnje, straha i stresa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja.

Član 48

Skupština grada na predlog JKP donosi Program kontrole i smanjenja populacije psa i mačaka.

Član 49

Prihvatilište za napuštene životinje (u daljem tekstu: prihvatilište) u smislu ove odluke je objekat u kome se vrši organizovan privremeni ili trajni smeštaj za:

- napuštene i izgubljene životinje;

- životinje čiji vlasnici, odnosno držaoci ne mogu više da se brinu o njima;

- životinje koje Ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva oduzme vlasnicima, odnosno držaocima;

- životinje koje su u opasnosti;

- životinje koje se u postupku administrativnog izvršenja uklanjaju po rešenju nadležnog inspektora.

JKP zbrinjava napuštene životinje u prihvatilišta koje obezbeđuje grad.

Član 50

Napuštena životinja je ona životinja koja nema dom ili koja se nalazi izvan njega i lišena je brige i nege držaoca i koju je on svesno napustio.

Izgubljena životinja je ona životinja koja je napustila držaoca, bez njegove volje i koju on traži.

Troškove hvatanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege životinja iz stava 1. i 2. ovog člana snosi držalac životinje, a ako je nepoznat, troškove snosi grad.

Životinje koje su rešenjem Ministarstva nadležnog za poslove veterinarstva oduzete vlasnicima, odnosno držaocima, smeštaju u prihvatilište, do okončanja postupka u skladu sa posebnim propisima.

Troškove oduzimanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege životinje iz stava 4. ovog člana, snosi držalac životinje.

Troškove hvatanja i zbrinjavanja iz stava 3. i 5. ovog člana utvrđuje JKP, uz saglasnost Gradskog veća.

Član 50a

Postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete pretrpljene usled ujeda napuštenih životinja na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, uređuje se Pravilnikom koji donosi Gradsko veće.

Osnov i visinu naknade štete usled ujeda napuštenih životinja, u skladu sa Pravilnikom iz stava 1. ovog člana, utvrđuje Komisija koju obrazuje Gradsko veće.

Član 51

Naknadu za neškodljivo uklanjanje leševa životinja iz člana 47. stav 1. alineja 2. i 3. utvrđuje zoohigijenska služba, uz saglasnost Gradskog veća.

Troškove neškodljivo uklanjanje leševa životinja. poznatog držaoca snosi držalac životinje, a ako je držalac nepoznat troškove snosi grad odnosno mesna zajednica.

Član 52

Sredstva za obavljanje poslova Zoohigijenske službe, obezbeđuju se iz budžeta grada, kao i prihoda za poslove iz člana 49. i 50. ove odluke.

V NADZOR

Član 53

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava za zdravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine, Gradska uprava za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove i Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši komunalna inspekcija i inspekcija za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: nadležni inspektor).

Komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, vrši komunalna policija.

Držalac životinje dužan je da nadležnom inspektoru omogući neometano vršenje poslova, omogući pristup objektima i životinjama, stavi na uvid sva potrebna dokumenta i u ostavljenom roku dostavi potrebne podatke i postupi po nalogu.

Član 54

Nadležni inspektor je ovlašćen da u vršenju inspekcijskog nadzora:

- naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka;

- naloži uklanjanje životinja, odnosno izmeštanje životinje ili objekta za smeštaj kada se oni drže protivno odluci (a ne postoji mogućnost da se njihovo držanje uskladi sa odlukom) ili držalac ne otkloni rešenjem inspektora utvrđene nedostatke;

- izriče i naplaćuje novčanu kaznu na licu mesta u skladu sa odredbama ove odluke;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i dr.

Na rešenje nadležnog inspektora može se uložiti žalba Gradskom veću u roku 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 55

Komunalni policajac je dužan da u vršenju komunalno-policijskih poslova, prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje reda propisanog ovom odlukom;

- kontroliše izvršenje propisanih obaveza ovom odlukom u pogledu mesta i prostora u kojima se drže životinje, pridržavanja propisanih obaveza držalaca pasa i mačaka prilikom njihovog izvođenja na javnu površinu;

- uspostavlja narušeni red, primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom.

Kada komunalni policajac ustanovi povredu ove odluke, pored ovlašćenja koja su utvrđena zakonom, ovlašćen je da:

- izriče i naplaćuje novčanu kaznu na licu mesta u skladu sa odredbama ove odluke;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom;

- podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo i

- obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 56

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara do 75.000,00 dinara, kazniće se fizičko lice za prekršaje navedene u stavu 1. od tačke 1. do tačke 29:

1) drži kuniće suprotno članu 8. ove odluke;

2) objekat u kome drži kuniće nije propisno udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli (član 9. stav 1);

3) drži živinu suprotno stavom 1. člana 10. ove odluke;

4) objekat u kome drži živinu nije propisno udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli (član 9. stav 2);

5) drži golubove suprotno članu 13. ove odluke;

6) držanjem golubova uznemirava treća lica odnosno zagađuje okolinu (član 14. ove odluke);

7) drži nojeve suprotno članu 15. ove odluke;

8) objekat u kome drže nojevi nije propisno udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli (član 16. ove odluke);

9) nije pribavio prethodnu saglasnost svih suvlasnika, odnosno vlasnika objekta porodičnog stanovanja za držanje nojeva (član 17);

10) drži kopitare i papkare suprotno članu 18. ove odluke;

11) objekat u kome drži kopitare i papkare nije propisno udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli (član 19. ove odluke);

12) drži kopitare i papkare suprotno članu 21. ove odluke;

13) drži papkare i kopitare na području gde je to zabranjeno (članu 22. ove odluke);

14) drži veći broj papkara od dozvoljenog (član 23. ove odluke);

15) drži kopitare u objektima u kojima je to zabranjeno (član 23. stav 2. ove odluke);

16) nije pribavio prethodnu saglasnost svih suvlasnika, odnosno vlasnika objekta porodičnog stanovanja za držanje papkara (član 24. ove odluke);

17) drži pčele suprotno članu 25. ove odluke;

18) drži pčele suprotno članu 26. ove odluke;

19) drži pčele suprotno članu 27. ove odluke;

20) drži pčele suprotno članu 28. ove odluke;

21) drži pčele suprotno članu 29. ove odluke;

22) drži ukrasne i egzotične ptice suprotno članu 30. ove odluke;

23) drži pse i mačke suprotno članu 31. stav 1. ove odluke;

24) postupa suprotno članu 32. stav 1. ove odluke;

25) drži psa ili mačku u zajedničkom stanu bez prethodno pribavljene saglasnosti svih suvlasnika (član 32. stav 2.);

26) nije pribavio saglasnost svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika objekta porodičnog stanovanja, odnosno saglasnosti svih vlasnika objekata porodičnog stanovanja (član 34. stav 1);

27) objekat u kome drži psa nije propisno udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli, odnosno kuća u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća (član 37.);

28) postupa suprotno odredbi člana 38. ove odluke;

29) ne postupi po nalogu nadležnog inspektora;

30) postupa suprotno odredbi člana 35a.

Član 57

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara, kazniće se Direkcija, ako:

1) na javnoj zelenoj površini ne postavi vidne oznake na kojima je naznačeno u kojim delovima i u kom vremenskom periodu je dozvoljeno slobodno kretanje pasa, odnosno na kojim javnim zelenim površinama nije dozvoljeno izvođenje pasa (član 42. stav 3.).

2) na javnoj površini ne postavi vidne oznake sa zabranama iz 39. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Direkciji, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Član 58

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara, kazniće se JKP, ako postupa suprotno članu 47., 48. i 51. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u JKP od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara, kazniće se mesna zajednica, ako postupa suprotno članu 47. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 3. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Mesnoj zajednici, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Član 59

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara, kazniće se fizičko lice ako postupi suprotno odredbama člana 40, 41, 42, 43, 44, 45. i 46. ove odluke.

Novčanu kaznu iz stava 1. ovog člana na licu mesta naplaćuje nadležni inspektor, odnosno komunalni policajac.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 60

Držaoci domaćih životinja i kućnih ljubimaca dužni su da držanje životinja usklade sa odredbama ove odluke u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 61

Direkcija je dužna da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove odluke, na javnoj zelenoj površini postavi vidne oznake, na kojima je naznačeno u kom vremenskom periodu i u kojim delovima je zabranjeno slobodno kretanje pasa, odnosno na kojim javnim zelenim površinama je zabranjeno izvođenje pasa.

Član 62

Postupci koji nisu okončani do dana stupanja na snagu ove odluke, okončaće se po odredbama odluke koja je važila u momentu pokretanja postupka, ukoliko nisu u suprotnosti sa zakonom i odredbama ove odluke.

Član 63

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja ("Službeni list grada Sremska Mitrovica", br. 3/2009 i 1/2011).

Član 64

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako je ona objavljena u "Sl. listu grada Sremska Mitrovica", br. 1/2012.