ODLUKA
O NAČINU UTVRĐIVANJA TROŠKOVNE (NEPROFITNE) ZAKUPNINE ZA STANOVE NAMENJENE SOCIJALNOM STANOVANJU

("Sl. list grada Pančeva", br. 28/2015)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se način određivanja zakupnine i visina stopa elemenata za obračun troškovne (neprofitnu) zakupnine stanova u javnoj svojini grada Pančeva, namenjenih socijalnom stanovanju.

Za korišćenje zakupljenog stana Zakupac plaća zakupninu, pod uslovima i na način određen ugovorom o zakupu koji zaključuje sa Javnim preduzećem "Gradska stambena agencija" Pančevo, a u skladu sa odredbama Uredbe o standardima i normativima za planiranje, projektovanje, građenje i uslovima za korišćenje i održavanje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni glasnik RS", broj 26/13) i ovom Odlukom.

Zakupnina se određuje na osnovu obračuna svih stvarnih troškova pribavljanja i korišćenja stana u skladu sa članom 43. Uredbe o standardima i normativima za planiranje, projektovanje, građenje i uslovima za korišćenje i održavanje stanova za socijalno stanovanje ("Službeni glasnik RS", broj 26/13). Troškovna (neprofitna) zakupnina pokriva troškove održavanja stana i zajedničkih delova zgrade, troškove osiguranja, troškove vođenja poslova upravljanja, amortizaciju za životni vek od 67 godina, troškove finansiranja sredstava uloženih u stan i pripadajuće zajedničke delove, kao i zemljište na kome je izgrađen stambeni objekat.

Vrednost stana je tržišna vrednost nepokretnosti na dan 31. decembar godine koja prethodi godini obračuna zakupnine, utvrđena u skladu sa zakonom i drugim propisima koji uređuju porez na imovinu za lica koja ne vode poslovne knjige.

Visina stopa pojedinih elemenata troškovne (neprofitne) zakupnine utvrđuje se po zonama 1., 2., 3., 4. i 5., koje su određene Odlukom o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva", broj13/13).

Visina mesečne zakupnine za stanove namenjene socijalnom stanovanju određuje se po zonama, tako što se vrednost stana pomnoži zbirnom stopom koja sadrži elemente za obračun troškovne (neprofine) zakupnine za stanove u javnoj svojini grada Pančeva i podeli sa 12 (tabela 1.).

d. broj

ELEMENTI

ZONE
po Odluci o određivanju zona i najopremljenije zone na teritoriji grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva", br. 13/13)

Prva zona

Druga zona

Treća zona

Četvrta zona

Peta zona

1.

VREDNOST STANA (Tržišna vrednost nepokretnosti na dan 31. decembar godine koja prethodi godini obračuna zakupnine, utvrđena u skladu sa zakonom i dr. propisima koji uređuju porez na imovinu za lica koja ne vode poslovne knjige)

 

 

 

 

 

2.

TROŠKOVI ODRŽAVANJA

1,00%

1,00%

1,20%

1,20%

1,20%

3.

TROŠKOVI OSIGURANJA

0,05%

0,05%

0,05%

0,05%

0,05%

4.

TROŠKOVI UPRAVLJANJA

0,20%

0,30%

0,30%

0,50%

0,50%

5.

AMORTIZACIJA

0

0

0

0

0

6.

TROŠKOVI FINANSIRANJA

1,00%

1,00%

1,25%

1,60%

1,60%

7.

UKUPNA STOPA TROŠKOVNE ZAKUPNINE (2+3+4+5+6)

2,25%

2,35%

2,80%

3,35%

3,35%

8.

MESEČNA ZAKUPNINA (1x7)

 

 

 

 

 

Član 2

Zakupnina se obračunava u fiksnom dinarskom iznosu za period od godinu dana, i to za drugu polovinu tekuće godine i prvu polovinu naredne godine, a plaća se u jednakim mesečnim ratama do 15. u mesecu za tekući mesec.

Zakupnina se obračunava i za naredni period po isteku perioda iz prethodnog stava, ukoliko stope utvrđene ovom odlukom ostanu nepromenjene.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".