ODLUKA
O USPOSTAVLJANJU SARADNJE IZMEĐU GRADA VRANJA, REPUBLIKA SRBIJA I GRADA KRFA, REPUBLIKA GRČKA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 18/2015)

Član 1

Polazeći od principa dobrovoljnosti i međusobnog zbližavanja, grad Vranje uspostavlja saradnju sa gradom Krf iz Republike Grčke.

Član 2

Uspostavljanje saradnje je osnov za dalje produbljivanje tradicionalnog prijateljstva naroda Srbije i Grčke, a posebno građana grada Vranja i grada Krfa i predstavlja osnov za bolje uzajamno upoznavanje građana ova dva grada.

U smislu stava 1. ovog člana, cilj saradnje je: razvijanje i sprovođenje zajedničkih aktivnosti u oblasti ekonomije sa težištem na povezivanju preduzeća, povećanju privredne razmene, realizaciji novih investicija i zajedničkim nastupima na međunarodnim sajmovima; unapređenje rada lokalnih administracija, kroz razmenu iskustava posebno u primeni savremenih informacionih tehnologija i izrada zajedničkih projekata i korišćenja fondova Evropske unije; saradnja u oblasti obrazovanja, kulture i sporta povezivanjem ustanova, organizovanjem poseta i zajedničkih manifestacija; trajno očuvanje tradicionalnih veza između dveju lokalnih samouprava u cilju promocije dijaloga i sprovođenja zajedničkih aktivnosti koje mogu da ubrzaju napredak u svim oblastima koje su u nadležnosti lokalnih samouprava.

Radi utvrđivanja zajedničkih stavova o bitnim pitanjima u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, zdravstva, fizičke kulture, turizma i drugim oblastima od zajedničkog interesa, vršiće se razmena delegacija, dokumentacionog materijala, publikacija i drugih vidova materijala.

Član 3

Za ostvarivanje saradnje, grad Vranje i grad Krf će utvrditi Protokol o saradnji, na osnovu koga će se izraditi Program saradnje.

Član 4

Ovlašćuje se gradonačelnik da u ime grada Vranja potpiše Protokol o saradnji.

Član 5

Sredstva za realizaciju ove Odluke obezbeđuju se u budžetu grada Vranja.

Član 6

Odluku o uspostavljanju saradnje dostaviti Vladi Republike Srbije na saglasnost.

Član 7

Ovom Odlukom zamenjuje se Odluka Skupštine grada Vranja o bratimljenju i saradnji grada Vranja (Republika Srbija) i grada Krfa (Republika Grčka), broj: 02-4/2015-13 od 26.01.2015. godine.

Član 8

Odluka objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja" po pribavljenoj saglasnosti Vlade Republike Srbije.