UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SLIVA AKUMULACIJE "GRLIŠTE"

("Sl. glasnik RS", br. 95/2015)

Član 1

Utvrđuje se Prostorni plan područja posebne namene sliva akumulacije "Grlište" (u daljem tekstu: Prostorni plan), koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Prostornim planom utvrđuju se osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja sliva akumulacije "Grlište" na delovima teritorije grada Zaječara i opština Boljevac i Knjaževac.

Član 3

Prostorni plan se sastoji iz tekstualnog dela i grafičkih prikaza.

Tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Grafički prikazi (referalne karte) izrađeni su u razmeri 1:50.000, i to: referalna karta broj 1 - Posebna namena prostora; referalna karta broj 2 - Mreža naselja i infrastrukturni sistemi; referalna karta broj 3 - Prirodni resursi, turizam, zaštita životne sredine i prirodnih i kulturnih dobara i referalna karta broj 4 - Sprovođenje Prostornog plana.

Grafičke prikaze iz stava 3. ovog člana, izrađene u 11 primeraka, overava svojim potpisom ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 4

Prostorni plan sprovodi se na dva načina, i to:

1) indirektno (posredno):

(1) primenom planskih rešenja drugih prostornih planova područja posebne namene čiji se obuhvat delom preklapa sa područjem ovog prostornog plana,

(2) primenom i razradom planskih rešenja ovog prostornog plana u prostornim planovima jedinica lokalne samouprave za teritoriju grada Zaječara i teritorije opština Knjaževac i Boljevac,

(3) razradom planskih rešenja urbanističkim planovima i sektorskim planovima;

2) direktno (neposredno): izdavanjem informacije o lokaciji i lokacijskih uslova na osnovu planskih rešenja i propozicija ovog prostornog plana u zoni njegove direktne primene, za objekte u funkciji vodoprivrede koji se nalaze u zonama I i II akumulacije "Grlište" (faza 1).

Član 5

Grafički prikazi iz člana 3. stav 3. ove uredbe, čuvaju se trajno u Vladi (jedan komplet), Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (tri kompleta), Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine (jedan komplet), Ministarstvu zdravlja (jedan komplet), Republičkoj direkciji za vode (jedan komplet), Javnom vodoprivrednom preduzeću "Srbijavode" (jedan komplet), gradu Zaječaru (jedan komplet), opštini Boljevac (jedan komplet) i opštini Knjaževac (jedan komplet).

Dokumentaciona osnova na kojoj se zasniva Prostorni plan čuva se u ministarstvu nadležnom za poslove prostornog planiranja.

Član 6

Pravo na neposredan uvid u grafičke prikaze iz člana 3. stav 3. ove uredbe imaju pravna i fizička lica, pod uslovima i na način koji bliže propisuje ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 7

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i projekti uskladiće se sa odredbama ove uredbe na način utvrđen Prostornim planom.

Planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove uredbe u roku od godinu dana od dana njenog stupanja na snagu.

Prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i urbanistički projekti, kao i planovi i programi razvoja doneti do dana stupanja na snagu ove uredbe, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti sa ovom uredbom.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Prostorni plan područja posebne namene sliva akumulacije "Grlište", koji je sastavni deo ove uredbe, objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 95/2015, str. 58-101.