PRAVILNIK
O NAČINU PREGLEDA I OBELEŽAVANJA POSUDE VOZILA ZA TRANSPORT ODREĐENOG OPASNOG TERETA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

("Sl. glasnik RS", br. 95/2015)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način pregleda i obeležavanja posude vozila za transport određenog opasnog tereta u drumskom saobraćaju.

Član 2

Ovaj pravilnik ne primenjuje se na posudu vozila koja spada u pokretnu opremu pod pritiskom.

Član 3

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) pregled posude je postupak kontrolisanja posude vozila koji obuhvata prvo kontrolisanje pre puštanja u eksploataciju, periodično kontrolisanje, međukontrolisanje ili vanredno kontrolisanje, a koji se vrši u skladu sa odredbama Poglavlja 6.8 Evropskog sporazuma o međunarodnom drumskom transportu opasnog tereta - ADR ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 14/13 i 2/14 - ispravka - u daljem tekstu: ADR);

2) posuda vozila je jedna ili više trajno pričvršćenih cisterni za transport opasnog tereta u drumskom saobraćaju, bez vozila ili voznog postolja, koja se sastoji od jednog ili više tela cisterni, njihovih delova i opreme, kao i delova za spajanje sa vozilom ili voznim postoljem, u skladu sa Poglavljem 6.8 ADR;

3) identifikaciona pločica je ploča od nerđajućeg metala pričvršćena na posudi vozila i u koju su utisnuti ili na sličan način uneseni neophodni podaci o posudi vozila, u skladu sa odredbom 6.8.2.5.1 ADR;

4) ovlašćeno stručno lice je lice koje Uprava za transport opasnog tereta ovlašćuje da ispituje i označava žigom cisternu za transport opasnog tereta u skladu zakonom kojim se uređuje oblast transporta opasnog tereta i koje ispunjava uslove u skladu sa propisom kojim se uređuju uslovi u pogledu stručne osposobljenosti koje mora da ispunjava ovlašćeno stručno lice koje ispituje posudu pod pritiskom ili cisternu za transport opasnog tereta;

5) imenovano telo je je privredno društvo, ustanova ili drugo pravno lice koje Uprava za transport opasnog tereta imenuje za ocenjivanje usaglašenosti cisterne za transport opasnog tereta u drumskom saobraćaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast transporta opasnog tereta i koje ispunjava uslove u skladu sa propisom kojim se uređuju bliži uslovi za izdavanje i oduzimanje imenovanja za ocenjivanje usaglašenosti cisterne za transport opasnog tereta u drumskom saobraćaju.

Član 4

Pregled i obeležavanje posude vozila obavlja ovlašćeno stručno lice prema zahtevima predviđenim u Poglavlju 6.8 ADR, tako što:

1) vrši neophodna kontrolisanja i ispitivanja u zavisnosti od vrste ispitivanja i stanja posude vozila, u skladu sa standardom SRPS EN 12972;

2) utvrđuje saobraznost cisterne sa dostavljenom dokumentacijom iz člana 6. ovog pravilnika;

3) vrši pregled opreme za rukovanje i konstruktivne opreme u skladu sa odredbama 6.8.2.2 i 6.8.2.4.1 ADR i zahtevima iz standarda koji su navedeni u tabeli 6.8.2.6.1 ADR;

4) postavlja svoj žig na za to predviđeno mesto na identifikacionoj pločici.

Pregledi se obavljaju na lokaciji koju obezbeđuje imenovano telo, u skladu sa akreditacijom.

Pregledi se mogu vršiti i na lokaciji vlasnika vozila, ukoliko za to postoje uslovi koji se odnose na zahteve bezbednosti iz standarda SRPS EN 12972 za posudu vozila.

Član 5

Pre pregleda, posuda vozila se čisti tako da u njoj ne bude ostataka materije koja je prethodno prevožena u cisterni.

Član 6

Pregled posude vozila za transport opasnog tereta vrši se na osnovu pisanog zahteva vlasnika vozila, njegovog ovlašćenog predstavnika ili korisnika vozila (u daljem tekstu: vlasnik).

Uz zahtev za pregled posude vozila, vlasnik dostavlja dokumentaciju za posudu, koja sadrži:

1) tehničku dokumentaciju proizvođača posude vozila;

2) dokumentaciju o redovnom periodičnom i/ili vanrednom ispitivanju posude vozila u prethodnom periodu;

3) poslednji izveštaj o kontrolisanju posude vozila, ako se ne vrši prvo kontrolisanje posude vozila;

4) tehničku dokumentaciju o popravkama na posudi vozila, ako su izvršene;

5) tehničku dokumentaciju o konstruktivnim prepravkama na posudi vozila, ako su izvršene; i

6) identifikacionu oznaku šasije vozila na kojoj se nalazi posuda vozila.

Za prvo kontrolisanje posude vozila, pored dokumentacije iz stava 2. ovog člana, dostavlja se dokumentacija o odobrenju tipa sa svim relevantnim podacima u skladu sa tačkom 5.2.2.1 standarda SRPS EN 12972.

Za periodično kontrolisanje odnosno međukontrolisanje posude vozila, pored dokumentacije iz stava 2. ovog člana, dostavlja se prethodni izveštaj imenovanog tela o kontrolisanju.

Za vanredno kontrolisanje posude vozila, do koga je došlo zbog popravke ili prepravke na posudi vozila, dostavlja se dokumentacija iz stava 3. ovog člana i kompletna dokumentacija o prepravci odnosno popravci.

Član 7

O pregledu posude vozila ovlašćeno stručno lice sačinjava izveštaj o kontrolisanju posude vozila (u daljem tekstu: izveštaj), koji izdaje imenovano telo.

Na osnovu pozitivnog izveštaja iz stava 1. ovog člana, ovlašćeno stručno lice na identifikacionoj pločici svojim žigom potvrđuje da posuda ispunjava zahteve iz Poglavlja 6.8 ADR i zahtevanog standarda.

U slučaju negativnog rezultata, ovlašćeno stručno lice sačinjava izveštaj i dostavlja ga Upravi.

Vlasnik vozila čuva izveštaj iz stava 1. ovog člana.

Imenovano telo kod kojeg se vrši kontrolisanje vodi evidenciju izdatih izveštaja za posudu i čuva ih u dosijeu o posudi vozila, uključujući i foto-dokumentaciju, u skladu sa propisom kojim se uređuje način sprovođenja ocenjivanja usaglašenosti.

Član 8

Ako je identifikaciona pločica oštećena, neodgovarajućeg izgleda, nečitljiva, potpuno popunjena i sl., postavlja se nova identifikaciona pločica na koju se prenose potrebni podaci sa postojeće, osim datuma periodičnih kontrolisanja, koje utiskivanjem žiga potvrđuje ovlašćeno stručno lice koje je vršilo poslednje periodično kontrolisanje.

Podaci uneseni na novu identifikacionu pločicu potvrđuju se, posle poslednjeg periodičnog kontrolisanja posude vozila, utiskivanjem žiga koji mora biti u skladu sa propisom kojim se utvrđuje oblik žiga za označavanje ispitane posude vozila za transport opasnog tereta.

Vlasnik vozila cisterne čuva staru identifikacionu pločicu.

Ako je identifikaciona pločica izgubljena, zamenjuje se odgovarajućom novom identifikacionom pločicom koju obezbeđuje proizvođač posude.

U identifikacionu pločicu unose se podaci na osnovu tehničke dokumentacije i dosijea posude vozila cisterne čiju verodostojnost utiskivanjem žiga potvrđuje ovlašćeno stručno lice koje je vršilo poslednje periodično kontrolisanje.

U slučaju da je proizvođač prestao sa radom, podaci za pločicu obezbeđuju se u skladu sa odredbama 1.8.7.1.6 i 1.8.7.1.5 ADR.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".