ODLUKA
O REALIZACIJI PROGRAMA STRUČNE PRAKSE ZA 2015/2016. GODINU

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 20/2015)

Član 1

Realizacija programa stručne prakse podrazumeva finansiranje stručne prakse u organima grada Vranja, javnim preduzećima i javnim ustanovama, državnim organima, obrazovnim institucijama i ostalim privrednim društvima i preduzetnicima za ukupno 240 lica, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje - filijala Vranje, sa završenim visokim i višim obrazovanjem.

Realizacija programa stručne prakse podrazumeva dva programska ciklusa sa po 120 lica u svakom ciklusu. Prvi programski ciklus je započet u prvom kvartalu 2015. godine, a drugi programski ciklus podrazumeva prijavu i selekciju poslodavaca i kandidata do kraja 2015. god.

Realizacija drugog programskog ciklusa je uslovljena iskazanim potrebama lokalne zajednice odnosno postojanjem većeg broja mladih visokoškolaca na evidenciji NSZ-a filijala Vranje u odnosu na broj lica određen prvim javnim pozivom, a koji ispunjavaju stručne zakonom i javnim pozivom propisane uslove da učestvuju u pomenutom programu stručne prakse.

Član 2

Za realizaciju Programa stručne prakse za 2015./2016. godinu obezbeđena su sredstva u budžetu grada Vranja za 2015. godinu u iznosu od oko 38.000.000,00 dinara, u skladu sa Odlukom o budžetu grada Vranja za 2015. godinu, u okviru Programa 3: Lokalni ekonomski razvoj, Projekat stručna praksa 2015./2016. godine - 1501-P1.

Grad Vranje će, po završetku perioda stručne prakse, finansirati i troškove polaganja stručnih ispita za lica koja će biti angažovana u organima grada Vranja i ostalim organima gde postoji zakonska obaveza polaganja državnog stručnog ispita.

Član 3

Uslovi za prijavljivanje zainteresovanih poslodavaca iz člana 1. biće definisani javnim pozivom.

Predlog liste izabranih poslodavaca sa obrazloženjem, Komisija za realizaciju i praćenje programa stručne prakse je u obavezi da dostavi Gradskom veću na davanje saglasnosti.

Član 4

Selekciju i izbor kandidata za potrebe prijavljenih poslodavaca, u skladu sa kriterijumima iz javnog poziva, izvršiće Komisija za realizaciju i praćenje programa stručne prakse.

Predlog liste izabranih kandidata sa obrazloženjem Komisija je u obavezi da dostavi Gradskom veću na davanje saglasnosti.

Član 5

Obračun i isplatu novčanih naknada i pripadajućih poreza i doprinosa licima koji obavljaju stručnu praksu vršiće izabrani poslodavci, nakon prenosa sredstava od strane grada Vranja.

Grad Vranje se obavezuje da sukcesivno svakog meseca vrši uplatu potrebnih sredstava izabranim poslodavcima za isplatu naknade licima koja obavljaju stručnu praksu, obezbeđenjem budžetskih sredstava, bliže navedenih u članu 2. ove Odluke.

Član 6

Za realizaciju ovog programa, monitoring i izveštavanje biće zadužena Komisija za realizaciju i praćenje programa stručne prakse i ista je u obavezi da periodično izveštava Gradsko veće o implementaciji Programa.

Komisija će po potrebi, pribaviti sve neophodne informacije od Nacionalne službe za zapošljavanje - filijala Vranje, u cilju uspešne realizacije aktivnosti iz stava 1. člana 6. ove Odluke.

Član 7

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o realizaciji Programa stručne prakse za 2015./2016. godinu ("Službeni glasnik grada Vranja", broj: 1/2015).

Član 8

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Član 9

Odluku objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".