MEMORANDUM
O RAZUMEVANJU O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA IZMEĐU MINISTARSTVA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA REPUBLIKE SRBIJE I SAUDIJSKOG VISOKOG SAVETA ZA TURIZAM I NACIONALNU BAŠTINU KRALJEVINE SAUDIJSKE ARABIJE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 21/2015)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Saudijski Visoki savet za turizam i nacionalnu baštinu Kraljevine Saudijske Arabije (u daljem tekstu "Strane");

U cilju jačanja odnosa između dve države, kao i uloge koju sektor turizma ima u povezivanju ljudi, radi promovisanja prijateljstva i zajedničke saradnje u oblasti turizma;

Svesni značaja turizma za privredu obe države, kao i za promociju kulturnog i društvenog života;

U cilju uspostavljanja pravnog osnova za dalji razvoj saradnje u oblasti turizma između dve države na principu ravnopravnosti i uzajamne koristi, i aktiviranja saradnje u oblasti turizma u skladu sa važećim pravilima i propisima u obe države,

Strane su se sporazumele o sledećem:

Član 1

Strane će, u okviru svojih nadležnosti, koordinirati i objediniti napore u cilju postizanja održivog razvoja industrije turizma u obe države u skladu sa njihovim društvenim vrednostima.

Član 2

Strane će iskoristiti kulturno, urbano i istorijsko nasleđe dve države da podrže turizam, kao važnog činioca ekonomskog razvoja.

Član 3

Strane će razmenjivati informacije i iskustva u sledećim oblastima:

1. Nacionalno zakonodavstvo koje se odnosi na razvoj turizma;

2. Upravljanje hotelima, turističkim odmaralištima, kao i drugim vrstama turističkih smeštajnih kapaciteta i aktiviranje mehanizama kontrole njihovog rada;

3. Obrazovanje u oblasti turizma;

4. Statistički podaci u oblasti turizma;

5. Organizacija turističkih manifestacija;

6. Razvoj turizma, planiranje i investicije;

7. Procedure u kategorizaciji smeštajnih kapaciteta, upravljanja i marketinga u turizmu.

Član 4

Strane će podsticati razmenu poseta između stručnjaka i predstavnika medija iz oblasti turizma.

Član 5

Strane će predstaviti mogućnosti turističkih investicija dostupnih u dve države i promovisati zajedničko ulaganje u turističke projekte, ugovore o upravljanju i u oblasti turističkih usluga.

Član 6

Strane će podsticati organizovanje zajedničkih turističkih manifestacija i učešće na sajmovima, izložbama, konferencijama, i simpozijumima u obe države, doprinoseći razvoju turizma i formulisanju zajedničke turističke vizije.

Član 7

Strane će razmenjivati eksperte i podsticati zajednički istraživački rad u oblasti turizma.

Član 8

Strane će sarađivati i koordinirati u okviru međunarodnih turističkih organizacija, u skladu sa postojećim propisima obe države i međunarodnim ugovorima koji su na snazi.

Član 9

1. Ovaj memorandum stupa na snagu nakon trideset (30) dana od poslednjeg obaveštenja razmenjenog diplomatskim putem, kojim se potvrđuje završetak svih potrebnih procedura, uključujući sve amandmane.

2. Ovaj memorandum će ostati na snazi pet (5) godina, počev od dana stupanja na snagu i biće u više navrata obnavljan za jedan ili više od jednog uzastopnog perioda, svaki na godinu dana, osim ukoliko jedna strana obavesti drugu u pisanoj formi putem diplomatskih kanala - o želji da prekine ili ne obnovi najkasnije šest meseci pre isteka ovog memoranduma.

3. U slučaju raskida, sve odredbe ovog memoranduma, koje se odnose na programe ili projekte koji su već razvijeni, ili su u toku, ostaće na snazi, ili bilo koja neostvarena prava koja proističu iz ovog memoranduma.

Član 10

Svaki spor nastao između Strana, zbog tumačenja ili primene ovog memoranduma, biće rešen prijateljski kroz konsultacije i pregovore između Strana.

Sačinjeno u Beogradu, dana 5. novembra 2015. godine u dva originalna primerka, svaki na srpskom, arapskom i engleskom jeziku pri čemu su svi tekstovi podjednako verodostojni. U slučaju različitog tumačenja odredaba ovog memoranduma, merodavan je tekst na engleskom jeziku.

U ime
Ministarstva trgovine,
turizma i telekomunikacija
Republike Srbije
Potpredsednik Vlade
i ministar,
NJ.E. Rasim Ljajić, s.r.

 

U ime
Saudijskog Visokog saveta za
turizam i nacionalnu baštinu
Kraljevine Saudijske Arabije
Predsednik,
NJKV princ Sultan bin
Salman bin
Abdul-Aziz Al Saud, s.r.