PROTOKOL
O SARADNJI IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I SAVETA MINISTARA BOSNE I HERCEGOVINE NA OČUVANJU MOSTA MEHMED PAŠE SOKOLOVIĆA U VIŠEGRADU

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 21/2015)

Vlada Republike Srbije i Savet ministara Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: strane potpisnice),

Na osnovu člana 29. Okvirnog sporazuma o slivu reke Save i Odluke Komiteta za svetsku baštinu broj 31 COM 8B.34;

S željom da razviju i učvrste prijateljske odnose između dve zemlje,

Polazeći od univerzalne vrednosti Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, upisanog na Listu svetske baštine dana 27. juna 2007. godine na osnovu Odluke Komiteta za svetsku baštinu broj 31 COM 8B.34;

Saglasile su se o sledećem:

Član 1

Strane potpisnice će svestrano doprinositi očuvanju Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu (u daljem tekstu: Most), u granicama područja upisanog na Listu svetske baštine.

Član 2

S ciljem očuvanja univerzalne vrednosti Mosta, strane potpisnice će preduzimati mere koje imaju za cilj razmenu informacija o aktivnostima koje utiču na promenu režima voda a koje bi mogle da dovedu do ugrožavanja stabilnosti Mosta.

Član 3

(1) S ciljem ispunjavanja odredbi člana 2. Protokola o saradnji između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara BiH na očuvanju Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu (u daljem tekstu: Protokol) formira se mešovita radna grupa za sprovođenje ovog protokola.

(2) Mešovitu radnu grupu čine predstavnici nadležnih institucija koje u delokrugu svoga rada imaju nadležnosti koje utiču na očuvanje Mosta.

Član 4

(1) Mešovita radna grupa ima zadatak da prati izveštaje Hidroelektrane Bajina Bašta i Hidroelektrane Višegrad o režimu rada, kao i izveštaje o drugim aktivnostima koje mogu da utiču na stabilnost Mosta, te predlaže nadležnim organima preduzimanje mera u slučaju da neka od aktivnosti može da dovede do ugrožavanja stabilnosti Mosta.

(2) Mešovita radna grupa sastaje se najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće.

(3) Sastanci Mešovite radne grupe se održavaju naizmenično na teritoriji strana potpisnica.

(4) Mešovita radna grupa će na prvom sastanku usvojiti Poslovnik o svom radu.

Član 5

Mešovita radna grupa najmanje jednom godišnje, a u slučaju potrebe i češće, dostavlja izveštaj o svom radu Vladi Republike Srbije i Savetu ministara BiH, te državnim komisijama za saradnju s UNESKO-om s ciljem izveštavanja prema Komitetu za svetsku baštinu o stanju Mosta.

Član 6

Ovaj protokol stupa na snagu danom potpisivanja.

Član 7

(1) Protokol ostaje na snazi za period od pet (5) godina i automatski se produžava na sledećih pet (5) godina, ukoliko nijedna od strana potpisnica ne obavesti pismenim putem drugu stranu potpisnicu o otkazivanju Protokola najkasnije šest (6) meseci pre isteka datuma njegovog važenja.

(2) U roku od mesec dana od dana potpisivanja ovog protokola strane potpisnice razmeniće informacije o sastavu Mešovite radne grupe.

(3) U roku od tri meseca od dana potpisivanja ovog protokola Mešovita radna grupa održaće prvi sastanak.

Sačinjeno u Sarajevu dana 4. novembra 2015. godine, u dva originalna primerka svaki na službenom jeziku Republike Srbije i službenim jezicima u upotrebi u Bosni i Hercegovini (bosanski, hrvatski i srpski), pri čemu oba teksta imaju jednaku važnost.

Za

 

Za

Vladu Republike Srbije

 

Savet ministara

prof. dr Snežana

 

Bosne i Hercegovine

Bogosavljević Bošković, s.r.

 

Adil Osmanović, s.r.